Ο Beater.gr και η dot2dot σας πάνε περίπατο μετά μουσικής!
Από μηχανής…ιστορίες : Η βιομηχανική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης
H dot2dot σε συνεργασία με την Granny Records διοργανώνουν έναν περίπατο στη βιομηχανική περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, γεμίζει τους άδειους βιομηχανικούς χώρους με πειραματικούς και industrial ήχους σε ένα αυτοχεδιαστικό live από το σχήμα V.I.A. της Granny Records και ο Beater.gr σας δίνει τη δυνατότητας να κερδίσετει 5 μονές προσκλήσεις για να ζήσετε και εσείς την εμπειρία από κοντά.
Στείλτε mail στο [email protected] με θέμα “dot2dot”, γράφοντας το όνομα και το τηλέφωνο σας και κερδίστε!
21.06.2015
Περιηγούμαστε σε μία λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου σημαντική όψη της Θεσσαλονίκης: στη δυτική είσοδο της πόλης, μία περιοχή στενά συνδεδεμένη με τη βιομηχανική, εμπορική και οικονομική δραστηριότητα της Θεσσαλονίκης του 19ου και 20ου αιώνα. Μοναδικά κτιριακά σύνολα, τα αποκαλούμενα άλλοτε «βιομηχανικά παλάτια του 19ου αιώνα», δίνουν την αφορμή να δούμε τι συνέβαινε στη Θεσσαλονίκη δύο αιώνες πριν, με τις μηχανές να δουλεύουν, τους εργάτες να διαδηλώνουν, την πόλη να εκσυγχρονίζεται… Στο τέλος της διαδρομής, εμείς, οι σημερινοί κάτοικοι της πόλης, ζωντανεύουμε και γεμίζουμε τους άδειους βιομηχανικούς χώρους με πειραματικούς και industrial ήχους σε ένα αυτοχεδιαστικό live από το σχήμα V.I.A. της Granny Records!
Ώρα: 18.00-20.00 (+μουσικό event)
Αφετηρία: Μουσείο Ύδρευσης (26ης Οκτωβρίου 19)
Δηλώσεις συμμετοχής: [email protected], 2311242382
Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 20 άτομα
Κόστος συμμετοχής: 12 ευρώ (κανονικό) – 10 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, παρέες άνω των 4 ατόμων)
*Δείτε το υπόλοιπο πρόγραμμα της dot2dot για το μήνα Ιούνιο!
«Εκτός των τειχών» : Η μαύρη ιστορία της δυτικής Θεσσαλονίκης
14.06.2015
περιπατητική διαδρομή
Μία νέα διαδρομή σε μία περιοχή με σημαντική ιστορία μέσα από την οποία αποκαλύπτεται μία άλλη πτυχή της πόλης και προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα στοιχεία που διαμόρφωσαν την ταυτότητά της μέχρι τις μέρες μας. Η «εκτός των τειχών» Θεσσαλονίκη που μοιάζει να ζει τη δική της ζωή, πολύ διαφορετική από την «προστατευμένη» εντός των τειχών πόλη, και η οποία σταδιακά σημαδεύεται από την προσφυγιά, τον πόλεμο, την εξαθλίωση, την περιθωριοποίηση, τον κοινωνικό αποκλεισμό, το θάνατο. Οι πρώτοι πρόσφυγες, οι στρατιώτες των συμμαχικών στρατευμάτων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ασθενείς του πρώτου «Ασύλου Φρενοβλαβών», το τάγμα των Λαζαριστών, οι φυλακισμένοι αντιστασιακοί της περιόδου της κατοχής… Αυτή η πόλη που, ακολουθώντας μια συνήθεια αιώνων, προοριζόταν να φιλοξενεί τόπους μνήμης, με τα νεκροταφεία να χτίζονται πάντα “extra muros” (εκτός των τειχών). Ένα καθολικό και ένα ορθόδοξο νεκροταφείο σε “συνομιλία” με τη μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της Ελλάδας, τα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ, άγνωστα στους περισσότερους κατοίκους της σύγχρονης πόλης, το στρατόπεδο με τη γειτονική τούμπα που έγινε τόπος αίματος με τις δολοφονίες των φυλακισμένων της κατοχής…
Ώρα: 11.00-13.30
Δηλώσεις συμμετοχής: [email protected], 2311242382 (όνομα, τηλέφωνο & mail)
Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 20 άτομα
Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ (κανονικό)
8 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, παρέες άνω των 4 ατόμων)
Χορεύουν οι ελέφαντες : Ο Τζορτζ Πολκ και η Θεσσαλονίκη του Εμφυλίου
29.06.2015
περιπατητική διαδρομή & συζήτηση
Η dot2dot, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και το ΟΞΥΓΟΝΟ, παρουσιάζει μια ακόμα καινούρια διαδρομή. Το μυθιστόρημα της Σοφίας Νικολαϊδου «Χορεύουν οι ελέφαντες» μας δίνει το έναυσμα για μία καινούρια διαδρομή στη Θεσσαλονίκη του Εμφυλίου Πολέμου. Ο ευρηματικός τίτλος του βιβλίου, εμπνευσμένος από την παροιμία «χορεύουν οι ελέφαντες και την πληρώνουν τα μυρμήγκια», αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που ζει η Θεσσαλονίκη και όλη η Ελλάδα μέσα στη δίνη του Εμφυλίου Πολέμου. Σε μία κρίσιμη στιγμή του Εμφυλίου, η Θεσσαλονίκη θα γίνει το επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος όταν το Μάιο του 1948 το πτώμα του αμερικανού δημοσιογράφου, ανταποκριτή του CBS, Τζορτζ Πολκ θα βρεθεί να επιπλέει στον κόλπο του Θερμαϊκού. Ένα έγκλημα που μέχρι σήμερα, σχεδόν επτά δεκαετίες μετά, παραμένει ανεξιχνίαστο, ένα εξιλαστήριο θύμα που δεν δικαιώθηκε ποτέ, τα μεγάλα συμφέροντα και οι πολιτικές σκοπιμότητες, ο Τύπος, οι εμπλεκόμενοι ξένοι παράγοντες…
Όπως και στο βιβλίο της Σοφίας, η δολοφονία του Πολκ γίνεται ο πυρήνας της διαδρομής μας. Μέσα από αφηγήσεις, τοποθεσίες και σημεία της πόλης σκιαγραφούμε την εικόνα της Θεσσαλονίκης του Εμφυλίου και τη συνδέουμε με τη γνώριμη πόλη μας σήμερα.
Εγκαινιάζοντας τη νέα αυτή συνεργασία, μετά το τέλος της διαδρομής, στις 21.00, θα έχουμε μαζί μας στο χώρο της dot2dot (Γ. Σταύρου 6) τη συγγραφέα Σοφία Νικολαΐδου. Οι συμμετέχοντες στη διαδρομή θα έχουν την ευκαιρία να τη γνωρίσουν από κοντά και να συζητήσουν μαζί της πίνοντας ένα ποτήρι κρασί.
Ώρα: 19.00-21.00
Δηλώσεις συμμετοχής: [email protected], 2311242382 (όνομα, mail & τηλέφωνο)
Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 20 άτομα
Κόστος συμμετοχής: 15 ευρώ
*13 ευρώ για ανέργους, φοιτητές / μαθητές
**Δώρο ένα από τα βιβλία της Σοφίας Νικολαΐδου: “Χορεύουν οι ελέφαντες” ή “Απόψε δεν έχουμε φίλους” (εκδόσεις Μεταίχμιο)
Δείτε περισσότερα για την dot2dot και τις δράσεις της στην ιστοσελίδα (www.dot2dot.gr) ή στη σελίδα της στο facebook (https://www.facebook.com/dot2dot.thess).