Skip to content

Δύο είδη κοινωνιών! #tdf18

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Στην πρεμιέρα του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ημέρα Παρασκευή, 11 Μαρτίου, επέλεξα να παρακολουθήσω δύο ντοκιμαντέρ, που φαινομενικά δεν ανήκουν στην ίδια θεματική ενότητα. Στο τέλος της ημέρας, όμως, καθώς επέστρεφα σπίτι από τις κινηματογραφικές αίθουσες και τη γιορτινή,σινεφίλ ατμόσφαιρα,εντόπισααφθονία ομοιοτήτων. Ο άνθρωπος, σε όποια γωνιά της γης και εάν βρίσκεται, θα έρθει αντιμέτωπος με δυσκολίες και θα γίνει μάρτυρας δεινών. Μερικές φορές, εάν είναι τυχερός, θα βρει στηρίγματα, ανθρώπους που θα απλώσουν το χέρι τους και θα κουβαλήσουν λίγο από το φορτίο του.

lambeee

Τίτλος ντοκιμαντέρ: Η Λαμπεντούζα τον χειμώνα / Lampedusa in Winter
Σκηνοθέτης: Jakob Brosmann
Διάρκεια: 93′
Θα προβληθεί και πάλι στην αίθουσα Pavlos Zannas, την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016 , 23:00

Σχεδόν όλοι μας γνωρίζουμε το όνομα αυτού του μικρού νησιού, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Ιταλίας. Πόσοι, όμως, γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτό; Ειδικά μάλιστα την περίοδο του χειμώνα, όπου οι καιρικές συνθήκες παρεμποδίζουν ακόμη περισσότερο τη διαβίωση. Θα ακούσουμε κάθε οπτική, κάθε κοινωνική ομάδα που επιβιώνει σε αυτόν τον τόπο. Πρόσφυγες, μετανάστες, μόνιμους κατοίκους, παιδιά, ψαράδες, ένστολους. Όλοι τους ελπίζουν σε ένα πράγμα. Να έχουν ίσες ευκαιρίες στον πολιτισμό, στην οικονομία, στη δικαιοσύνη.

IN-TRANSIT_Web_03

Τίτλος ντοκιμαντέρ: Μετεπιβίβαση / In Transit
Σκηνοθέτης: Albert Maysles, Lynn True, Ben Wu, David Usui, Nelson Walker
Διάρκεια:76′
Θα προβληθεί πάλι στην αίθουσα Tonia Marketaki , το Σάββατο19 Μαρτίου 2016, 20:00

Ταξίδι με το τρένο. Για να καταλήξεις στο τέλος της γραμμής, χρειάζεται να ταξιδέψεις για 3 συνεχόμενες ημέρες, αφήνοντας πίσω σου τον ένα σταθμό μετά τον άλλο. Μέσα σε αυτόν τον πεπερασμένο χώρο, γεννιέται μία κοινότητα, νέα σε κάθε ταξίδι. Τα δομικά στοιχεία της είναι η οικειότητα μεταξύ των επιβατών, που ακούσια αναπτύσσεται με την πολύωρη συναναστροφή, και η κοινή επιθυμία της άφιξης στον προορισμό. Όμως, ο προορισμός δεν είναι πάντα ένας τόπος, μία περιοχή, ένας χώρος. Για πολλούς είναι ένα πρόσωπο, ένα συναίσθημα, μια ευκαιρία, μια πρόκληση, το άγνωστο. Μία παράλληλη ζωή, μία φυγή από την πραγματικότητα, μέχρι την αποβίβαση.

IN-TRANSIT_Web_02

AUTHOR

Παντελής Κανιούρας

Αμύνταιο, Ερμούπολη, Düsseldorf, Θεσσαλονίκη, Delft, Βιέννη. Όπου και αν ζει, τρώει με πάθος παστίτσιο, παίζει ασταμάτητα ποδόσφαιρο και πάντα ενοχλεί τους γείτονές του προσπαθώντας να μάθει κάποιο μουσικό όργανο. Μα πάνω απ' όλα του αρέσει να ανακαλύπτει νέους καλλιτέχνες. Γι' αυτό λοιπόν, αν έχεις κάτι ξεχωριστό που θα ήθελες να μοιραστείς με τον υπόλοιπο κόσμο, στείλε του ένα email. Μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος θαυμαστής σου!

Loading...
Το Synthetic επιστρέφει δριμύτερο!
Συγκέντρωση ειδών για τους πρόσφυγες στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης | #tdf18