Skip to content

Δέσποινα Kαβύρη: Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Taratsa IFF μιλάει στον Beater.gr!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφίες: Γιώργος Μάνος

Καλοκαίρι, η εποχή που τα φεστιβάλ πληθαίνουν,  γίνονται πιο πρωτότυπα, πιο δροσερά , πιο όμορφα. Στη Θεσσαλονίκη, από τις 23 έως τις 28 Αυγούστου, το Taratsa International Film Festival  έρχεται για να μετατρέψει 7 από τις πιο γνωστές  ταράτσες της πόλης, σε θερινά σινεμά, με δωρεάν είσοδο. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Δέσποινα Καβύρη, μίλησε στο Beater.gr για σινεμά, δημιουργικότητα και φυσικά, τη φετινή διοργάνωση…

 

Πώς ξεκίνησε και υλοποιήθηκε η ιδέα ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ στις ταράτσες της πόλης;

Αφετηρία υπήρξε μια ιδέα του Θάνου Αλεξόπουλου, η οποία αμέσως πλαισιώθηκε από μια ομάδα νέων ανθρώπων και υλοποιήθηκε ως μία από τις δράσεις του “Θεσσαλονίκη Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014”. Ένα θερινό κινηματογραφικό φεστιβάλ, το οποίο θα λάμβανε χώρα σε τοποθεσίες, τόσο διαφορετικές, αλλά και τόσο πρωτότυπες, όσο οι ταράτσες του κέντρου της πόλης – τοποθεσίες κατά τ’ άλλα απρόσιτες στον κόσμο – ήταν και ο πυρήνας, με βάση τον οποίο μορφοποιήθηκε και εξελίχθηκε η αρχική ιδέα. Η αναπάντεχη συμμετοχή δημιουργών, εθελοντών, καθώς και κοινού, ήταν η βάση και ταυτόχρονα η υπόσχεση για μια εξίσου δυναμική συνέχεια στο μέλλον.

TARATSA iFF MERCH ,August 19, 2016, 5

Γιατί επιλέξατε την Θεσσαλονίκη ως έδρα του φεστιβάλ; Πού πιστεύετε ότι βρίσκεται η πόλη στον πολιτιστικό χάρτη του σήμερα;

Πέρα από το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη είναι η φυσική μας έδρα, ένα ισχυρό κίνητρο ήταν η παρουσία του θερινού κινηματογράφου στο DNA των ανθρώπων της πόλης, καθώς και η πολύχρονη κινηματογραφική ιστορία της. Μια ιστορία, που βρίσκει σήμερα τη φυσική της συνέχεια σε επίπεδο θεσμών – με πρώτο και κύριο το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – αλλά και ακαδημαϊκό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, είναι το μοναδικό πανεπιστημιακό κινηματογραφικό τμήμα στη χώρα. Σε ό,τι αφορά τη θέση της στο γενικότερο πολιτιστικό γίγνεσθαι, είναι εμφανές ότι λόγω διαφόρων συγκυριών, η παρουσία της τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο έντονη, ενώ ενισχύεται συνεχώς από αυτόνομες πρωτοβουλίες νέων, οι οποίες αγκαλιάζονται από το κοινό και τελικά καθιερώνονται ως θεσμοί, όπως το Taratsa IFF, το Πικ Νικ Urban Festival, το Stamp Festival, το Reworks, κ.ά.

3η χρονιά για το Taratsa IFF φέτος. Τί πρέπει να περιμένει το κοινό;

Το 3ο Taratsa IFF επιφυλάσσει μια πιο ολοκληρωμένη κινηματογραφική εμπειρία, με επιλεγμένες ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, που θα προσφέρουν στο κοινό της πόλης, τόσο μια πλήρη εικόνα των τάσεων του σινεμά σήμερα, όσο και μια αντιπροσωπευτική αναφορά στην ιστορία της έβδομης τέχνης.

Με ποια κριτήρια γίνεται η τελική επιλογή των ταινιών, που θα προβληθούν στο φεστιβάλ;

Πέρα από την καλλιτεχνική τους αρτιότητα και αξία, προσπαθήσαμε να ενσωματώσουμε στο σαφώς διευρυμένο φέτος πρόγραμμα του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, δημιουργίες που θα δώσουν στο κοινό μια φρέσκια και ζωντανή ματιά, από όλο τον κόσμο.

D. KAVIRI ,August 20, 2016, 7

Φέτος έχει επεκταθεί αρκετά το διαγωνιστικό κομμάτι, μιλήστε μας λίγο γι αυτό.

Η ποιότητα των ταινιών που υποβλήθηκαν φέτος – πάνω από 3.700, σχεδόν τετραπλάσιες από πέρυσι – καθώς και η ολοένα και μεγαλύτερη ανταπόκριση του κόσμου, μας οδήγησαν φέτος στην απόφαση να εντάξουμε στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα 70 ταινίες. Μάλιστα, για να μπορέσουμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν τις ανάγκες των θεατών, το πρόγραμμα διαμορφώθηκε έτσι, ώστε η κάθε μία να προβληθεί 2 φορές. Οι θεατές θα μπορούν να ψηφίσουν την αγαπημένη τους ταινία και μαζί με τα 5 βραβεία της πενταμελούς κριτικής επιτροπής, στην Τελετή Λήξης θα απονεμηθεί και το Βραβείο Κοινού.

Οι δημιουργοί ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του φεστιβάλ; Η πολύπλευρη κρίση του σήμερα έχει πνίξει την δημιουργικότητα ή έχει δώσει μία άλλη δυναμική σε αυτήν;

Η ιστορία αποδεικνύει ότι ο πολιτισμός σε καιρούς κρίσης αποτελεί ανάγκη και μπορεί και βρίσκει τους τρόπους και να αναδειχθεί, αλλά και να αναδείξει ιδέες και σκέψεις. Θα περίμενε κανείς πως οι δυσχερείς παγκόσμιες συνθήκες θα επηρεάσουν αρνητικά τους νέους δημιουργούς και το έργο τους. Παρόλα αυτά, η νέα γενιά επιμένει να δημιουργεί και μάλιστα, έργα υψηλού επιπέδου. Σε πείσμα των καιρών, η ανταπόκριση δημιουργών στο κάλεσμα του Taratsa IFF είναι ολοένα και μεγαλύτερη, ενώ παρουσιάζει μια δυναμική που μας κάνει να πιστεύουμε σε ακόμα περισσότερες υποβολές στο μέλλον.

Εκτός από τις προβολές, ποιες είναι οι παράλληλες δράσεις που φιλοξενεί η φετινή διοργάνωση;

Το Pre-opening Event του Taratsa ανοίγει την αυλαία των παράλληλων δράσεων την Τρίτη 23 Αυγούστου, το οποίο περιλαμβάνει την παρουσίαση του Καλ. Διευθυντή του ΦΚΘ, Ορ. Ανδρεαδάκη, με τίτλο “Η Μάνα Φόνισσα Και Τα Σπλάτερ Παιδιά της, την προβολή της ταινίας “The Babadook” (και τα δύο στην ταράτσα του ΕΒΕΘ) και το Bloody Tuesday Party στο The Cocktail Bar. Την Πέμπτη 25 Αυγούστου ακολουθεί το πάρτι των εθελοντών του Taratsa στο Urania Bar, και φυσικά, το πάρτι λήξης στην Καντίνα Τροπικάνα, μετά την Τελετή Λήξης την Κυριακή 28.08.

TaratsaIFF 20160818 PressRelease_14

Το κοινό της πόλης έχει ανταποκριθεί παραπάνω από θετικά και μετέτρεψε το Taratsa IFF από εγχείρημα σε θεσμό. Ποιοι είναι οι στόχοι του φεστιβάλ για το μέλλον;

Κύριο μέλημα των ανθρώπων του Φεστιβάλ είναι η περαιτέρω ενίσχυση της διοργάνωσης, με επιπλέον ταινίες, ταράτσες και σχετικές με το σινεμά δράσεις, αναζητώντας την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή κοινού και δημιουργών. Έτσι, φιλοδοξούμε να μετατρέψουμε σταδιακά το Taratsa IFF, από ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ, σε ένα ενεργό, πολυεπίπεδο και ουσιαστικό πολιτιστικό κύτταρο της πόλης.

______________________

*Η Δέσποινα Καβύρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Συμμετέχει στη διοργάνωση του Taratsa International Film Festival από τον πρώτο χρόνο υλοποίησής του, στην Οργάνωση Παραγωγής και στην Καλλιτεχνική Διεύθυνση. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Κινηματογράφου, της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. ενώ τα τελευταία δύο χρόνια πραγματοποιεί τις μεταπτυχιακές της σπουδές, με τίτλο ‘Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων’ στο Ε.Α.Π.. Έχει επιλεγεί και έχει λάβει μέρος σε  κινηματογραφικά workshops στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρούς μήκους, ντοκιμαντέρ, διαφημιστικά και βίντεο κλιπ. Η μικρού μήκους ταινία της ‘Νobody’s Perfect’ έχει προβληθεί και έχει βραβευτεί σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ. Έχει συμμετάσχει στην Οργάνωση Παραγωγής θεατρικών παραστάσεων και έχει εργαστεί ως υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.

**Πατήστε εδώ και κατεβάστε τον πλήρη οδηγό για το επόμενο ‪#‎taratsaIFF‬ ή βρείτε τον σε έντυπη μορφή στα stands του Φεστιβάλ, στις 3 από τις 4 ταράτσες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος (ΔΕΘ, ΕΣΗΕΜΘ & ΔΣΘ), από τις 24 Αυγούστου!

***Το πρόγραμμα και πληροφορίες για το Taratsa IFF θα βρείτε στο http://www.taratsaiff.com/

Taratsa International Film Festival on:
Facebook
Instagram
Twiter

TaratsaIFF 20160818 PressRelease_11

Loading...
Κερδίστε 5 μπλουζάκια Mascat Tee του Street Mode Festival!
Το TEDxUniversityofMacedonia επιστρέφει ανανεωμένο από τις καλοκαιρινές του διακοπές και… πολλά υποσχόμενο!