Skip to content

«Δεν είναι το Μήλο. Είναι η Μιλιά.», ένα βιβλίο-ωδή στις καθημερινές αναζητήσεις.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Ο Γιάννης Μυλόπουλος στο νέο του βιβλίο υποστηρίζει ότι Δεν είναι το Μήλο. Είναι η Μιλιά. Κρατώντας το βιβλίο του στα χέρια μου, με αυτό το εμβληματικό δίχρωμο εξώφυλλο, αναρωτιέμαι ποιο να είναι το υποβόσκον μήνυμα κι αν τελικά μου δείχνει το φεγγάρι ενώ εγώ κοιτάω το δάχτυλο. Ξεκινώντας το διάβασμα καταλαβαίνω ότι το αίνιγμα της αφήγησης υφαίνεται από την πρώτη στιγμή.

Η πολυπρόσωπη αφήγηση βρίσκει τους ήρωες των επιμέρους 44 μικρών ιστοριών σε κάθε γωνιά της γης, καλύπτοντας όλες τις κοινωνικές τάξεις και πολλές ποικιλόμορφες εμπειρίες. Όλοι οι ήρωες έχουν μια κοινή πυξίδα. Ο αφηγητής συλλαμβάνει νέους, φιλόδοξους ανθρώπους σε μια ημέρα της ζωής τους που, ενώ φαινομενικά είναι ίδια με όλες τις μονότονες ημέρες της καθημερινότητάς τους, βιώνουν μια υπαρξιακή στιγμή που τους αλλάζει τη ζωή. Η αλλαγή άλλοτε σημαίνει μια μεγάλη απόφαση στην επαγγελματική καριέρα που περιλαμβάνει ταξίδι σε κάποια κρύα χώρα της Ευρώπης ή στο άλλο ημισφαίριο της γης, άλλοτε συμβαίνει μια Δεύτερα στη δουλειά στο lunch break που είτε ο ήρωας βιώνει μια κρίση πραγματικότητας συνειδητοποιώντας ότι δεν είναι τόσο ευτυχισμένος όσο νομίζει ή εκτιμώντας όλα όσα έχει και αποφασίζει να τρέξει σπίτι στους αγαπημένους του.

Ο Μυλόπουλος αποδεικνύεται δεινός παρατηρητής κι αφηγητής. Το βιβλίο του γεννιέται μέσα από τις αντιθέσεις και τα παράδοξα, που τρέφεται από τις εσωτερικές πάλες των ηρώων και πάνω απ’ όλα, δε σταματά να είναι αυθεντικό. Σε κάθε ιστορία, οι ήρωες δεν παύουν ποτέ να είναι κοντά στον αναγνώστη. Είτε παραμένουν τόσο κοντά του που μπορεί να ταυτιστεί μαζί τους, είτε παραμένουν κοντά του σαν δυο φίλοι.

Το βιβλίο απευθύνεται στη γενιά του τώρα και όλες οι ιστορίες παραμένουν δικές μας. Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, αποτελεί ωδή στην πόλη, στη Θεσσαλονίκη. Όσοι περπάτησαν στους κεντρικούς δρόμους της και στα στενά της, όσοι σπούδασαν στη Σίνδο και όσοι μεγάλωσαν στα περίχωρά της, όσοι δούλεψαν στο κέντρο και όσοι ταξίδεψαν με σημείο εκκίνησης τη Θεσσαλονίκη, καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για ένα πολύ δικό τους βιβλίο που ίσως και η δική τους ιστορία βρίσκεται ανάμεσα στις σελίδες του. Οι ιστορίες επεκτείνονται και ταξιδεύουν στα ελληνικά νησιά και μπορεί να μην έχουν πάντα ελληνική φωνή, αλλά ο συγγραφέας επιθυμεί να σπάσει κάθε απόσταση και να γνωριστούν όλοι μεταξύ τους.

Ο συγγραφέας εξομολογείται πως το βιβλίο ξεκίνησε από τις ψηφιακές σημειώσεις του στο κινητό του κάθε στιγμή που συνέβαινε κάτι που τον ενέπνεε και συλλάμβανε μια ιστορία. Είτε ως παρατηρητής, είτε ως αφηγητής, όμως, η δική του χροιά στο βιβλίο παραμένει διακριτική και ίσως είναι κι αυτό το δυνατό στοιχείο της αυθεντικότητας των χαρακτήρων.

Το Δεν είναι το Μήλο. Είναι η Μιλιά έχει όλα όσα πρέπει να έχει ένα καλό βιβλίο και συν τοις άλλοις, αποτελεί ένα κόσμημα για τη βιβλιοθήκη. Ο Γιάννης Μυλόπουλος με αυτήν την έκδοση δημιούργησε το πρώτο του ολοκληρωμένο βιβλίο creative short story writing, αποτυπώνοντας μια μικρογραφία της ζωής από ένα παζλ ιστοριών που αποδεικνύουν πόσο καθοριστική μπορεί να αποτελεί κάθε απόφαση για να σου αλλάξει τη ζωή.

Δεν είναι το Μήλο. Είναι η Μιλιά.

Γιάννης Μυλόπουλος
Οκτώβριος 2020
Εκδόσεις Ιανός

AUTHOR

Γιώτα Συνιρίδου

Κοινωνική λειτουργός ταγμένη στη λογοτεχνία και στην αρθρογραφία.

Loading...
Οι Radiohead στο Glastonbury το 1997, μια συναυλία που θα θέλαμε να είμαστε εκεί!
The New Rave: Μια ταινία για την ηλεκτρονική μουσική από το London Design Museum!