Skip to content

Δείτε εδώ όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις και τα πάρτι του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης! | #tiff56

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

4

1) Πάρτι Έναρξης – DJ Set | C’est Chic (Στέφανος Κόγιας & Γιάννης Μητσοκάπας)

Παρασκευή 6/11 (Αποθήκη Γ, 23:00)
(μόνο με προσκλήσεις και για τα μέλη του Φεστιβάλ με την επίδειξη της  CineΚάρταF)

2) Πάρτι προσωπικού & εθελοντών | DJ Set Αλέξανδρος Αβδαρμάνης

12/11 (Αποθήκη Γ, 22:00)
(Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας)

3) Πάρτι της «Αγοράς» | DJ Set – Kormoranos & Nadja

Παρασκευή 13/11 (Αποθήκη Γ, 22:00)
(Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας)

4) Πάρτι λήξης Fischer

Σάββατο 14/11 (Αποθήκη Γ, 23:00)
(μόνο με προσκλήσεις και για τα μέλη του Φεστιβάλ
με την επίδειξη της CineΚάρταF)


Παρουσίαση βιβλίου | Κινηματογραφικά δεινά, Θ. Λιναράς

Αίθουσα «Παύλος Ζάννας» Σάββατο 7/11, 11:00

Από τον Βιμ Βέντερς στον Γιασουχίρο Όζου
Εκδόσεις Εντευκτηρίου, σελ. 470, Οκτώβριος 2015, Θεσσαλονίκη

Πάνελ ομιλητών: Δημήτρης Κερκινός, Γιώργος Τούλας, Γιώργος Κορδομενίδης, Θωμάς Λιναράς. Μέσα από τα άρθρα του βιβλίου αυτού, τα οποία ο συγγραφέας  έχει συλλέξει επιλεκτικά και που διανύουν περίπου τριάντα χρόνια (1983-2013) μιας διανοητικής και αισθητικής περιπέτειας,  χαρτογραφείται μια κινηματογραφική γεωγραφία όπου, σε μια ενωτική χειρονομία και χωρίς νοσταλγικές παλινδρομήσεις, αξιολογούνται τόσο οι κλασικοί auteurs(Ντράγιερ, Μπρεσσόν, Ταρκόφσκι, Όζου κ.ά.), όσο και οι  νεώτεροι, κυρίως Ευρωπαίοι, των τελευταίων δεκαετιών (Κισλόφσκι,Βέντερς, Σκολιμόφσκι, Καουρισμάκι, Μάικ Λη, αδελφοί Νταρντέν, Μπέλα Ταρ, Σοκούροφ, Χάνεκε, Λοζνίτσα κ.λπ.) και με μια ιδιαίτερη προτίμηση στην ιταλική σχολή. Τα κείμενα  του τόμου έχουν δημοσιευτεί στις εκδόσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (τα περισσότερα), αλλά και σε κινηματογραφικά και λογοτεχνικά περιοδικά (Σύγχρονος Κινηματογράφος, Οθόνη, Εντευκτήριο, Το δέντρο κ.ά.)


Ειδική προβολή | Σαντάλ Ακερμάν

Η σπουδαία Βελγίδα σκηνοθέτις που όρισε ένα απόλυτα μοντέρνο σινεμά, μα που αρνιόταν πεισματικά οποιαδήποτε κατηγοριοποίηση, έφυγε από τη ζωή στις 5 Οκτωβρίου, μόλις στα 65 της χρόνια. Η Σαντάλ Ακερμάν διετέλεσε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της 37ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο, ως ένα αντίο, προβάλλει φέτος την τελευταία ταινία μυθοπλασίας που γύρισε η Ακερμάν το 2011, με τίτλο Η μωρία του Αλμάιερ, βασισμένη στο πρώτο μυθιστόρημα του Τζόζεφ Κόνραντ.


Συνάντηση Meet ‘n’ Mingle

Τρίτη 10/11, PastaFlora darling!
(Ζεύξιδος 6),22:00 – (Είσοδος ελεύθερη)


Metropolis (DE 1927/2010) | Προβολή με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης «Αίθουσα Φίλων Μουσικής»
Τετάρτη 11/11, 21:00

Σκηνοθεσία: Fritz Lang
Ηθοποιοί: Alfred Abel, Brigitte Helm, Rudolf Klein-Rogge, Fritz Rasp
Μουσική: Gottfried Huppertz
Γερμανία 1927, 147’
Στα γερμανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους

Το Μετρόπολις είναι μία θρυλική ταινία του βωβού κινηματογράφου που γυρίστηκε την περίοδο της «Δημοκρατίας της βαϊμάρης» (1919-1933) από τον σκηνοθέτη Φριτς λανγκ. Περιγράφει μία μελλοντική αστική ουτοπία σ’ ένα ψυχρό βιομηχανικό περιβάλλον, όπου οι πλούσιοι ζούνε ανέμελη ζωή εις βάρος των φτωχών. Στη φουτουριστική αυτή «Μητρόπολη», οι δύο τάξεις των ανθρώπων ζούνε σε διαφορετικά επίπεδα και κανείς δεν γνωρίζει για την ύπαρξη των άλλων – πλην εξαιρέσεων. Η αριστοκρατική ελίτ έχει καθήκον να σκέφτεται, ενώ οι εργάτες που ζούνε με τις μηχανές έχουν ως υποχρέωση να εκτελούν, να δουλεύουν αγόγγυστα και να υπακούουν στον τυραννικό άρχοντα. ο γιος του τυράννου, Φέντερ, ερωτεύεται την «προφήτη των φτωχών», Μαρία, καθώς εξουσία και λαός προχωρούν στον τελικό συμβιβασμό και στο συμπέρασμα πως «δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των χεριών (εργάτες) και του νου (εξουσία), εκτός αν δρα η καρδιά ως διαμεσολαβητής». Η ταινία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην ολοκληρωμένη της μορφή, μετά την ανακάλυψη χαμέ- νων τμημάτων της στην Αργεντινή.
Η προβολή είναι μια διοργάνωση του Goethe-Institut Thessaloniki, στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος για τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του.

Σε συνεργασία με την Κρατική ορχήστρα Θεσσαλονίκης (διεύθυνση ορχήστρας: Χέλμουτ Ίμιγκ).

Με την άδεια του ιδρύματος Friedrich-Wilhelm-Murnau και της Europäische Filmphilharmonie

Με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Εισιτήρια: €15 (πλατεία) €10 (εξώστης), €5 (μειωμένο)

Προπώληση: εκδοτήρια Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης – Πλατεία Αριστοτέλους, τηλ. 2310 236990
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10.00-15.00
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00-14.00, 17.00-21.00


Masterclass και ανοιχτή συζήτηση με τον Αρνό Ντεπλεσέν

Αίθουσα Παύλος Ζάννας – Σάββατο 14 Νοεμβρίου, 11:00

Αν κάποιος ήθελε να συνοψίσει το σινεμά του Αρνό Ντεπλεσέν, ενός από τους πλέον ιδιοσυγκρασιακούς και ιδιαίτερους σκηνοθέτες του σύγχρονου γαλλικού σινεμά, δεν  θα μπορούσε παρά να μιλήσει για την εμμονική σχεδόν ενασχόλησή του με τους  ανθρώπους, την αναζήτηση των όσων ορίζουν την ταυτότητα μας – ή μερικές φορές  μας οδηγούν στο να την απωλέσουμε. Το δράμα και η κωμωδία, το τραγικό και το αστείο συνυπάρχουν στο έργο του, όπως και στην ίδια τη ζωή. Μόνο που οι ταινίες του δεν είναι μια αναπαράστασή της, μα μία σχεδόν φιλοσοφική βουτιά στα βάθη της. Σινεμά που σε προκαλεί να το εξερευνήσεις περαιτέρω, κάτι που θα επιχειρήσουμε να κάνουμε σε αυτήν την αναμφίβολα ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του.
Συντονίζει ο Γιώργος Κρασσακόπουλος.


Στρογγυλό Τραπέζι | Οργανωμένη παραγωγή animation – Στρατηγική για την επίτευξη ενός δύσκολου στόχου

Αποθήκη Γ (Αγορά), Σάββατο 14/11, 12:30

Στο πλαίσιο του επετειακού αφιερώματος για τα 70 χρόνια του ελληνικού animation, η ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ (το ελληνικό παράρτημα της ένωσης International Animated Film Society), διοργανώνει σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μια ημερίδα για τις νέες προκλήσεις στο χώρο της εγχώριας και διεθνούς παραγωγής. Ομιλητές: Ιωάννης Βασιλειάδης, Βασίλης Καραμητσάνης, Άγγελος Ρούβας, Αναστασία Δημητρά και Παναγιώτης Κυριακουλάκος (εκπρόσωποι ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ).party

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Οι εκρηκτικοί Dub Pistols επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη!
Νέο tribute album για τους Joy Division!