Skip to content

David Bowie: The Last Five Years!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Στον δίσκο του David Bowie “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and The Spiders from Mars” υπάρχει ένα τραγούδι που τιτλοφορείται “Five Years”. Στο τραγούδι αυτό ο Bowie περιγράφει μια ιστορία, την ιστορία της γης που πρόκειται να καταστραφεί σε πέντε χρόνια. Περιγράφει αυτά τα καταλυτικά τελευταία πέντε χρόνια της γης. Τα τελευταία πέντε χρόνια του David Bowie αντικατοπτρίζονται στο ντοκιμαντέρ “David Bowie: The Last Five Years”. Στις 10 Ιανουαρίου 2016 ο Bowie μετουσιώθηκε από τον άνθρωπο που έπεσε στη γη, στον Starman που περιμένει στον ουρανό. Στις 10 Ιανουαρίου του 2016 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Brixton για να τραγουδήσουν το Starman και να τιμήσουν τον άνθρωπο που άλλαξε τη μουσική. Ένα χρόνο μετά κυκλοφορεί το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ που φωτίζει τα τελευταία πέντε χρόνια του δικού μου, δικού σου, δικού μας Ziggy.

Mε τα ανατριχιαστικά φωνητικά του Blackstar και του Lazarus ξεκινά και τελειώνει αυτή η ρετροσπεκτίβα στα ύστατα πέντε χρόνια. Σπάνιο υλικό, εμφανίσεις που δεν έχουν έρθει ποτέ στο φως, δηλώσεις από αγαπημένα πρόσωπα και ιστορίες από τον Bowie. Αυτό είναι το ντοκιμαντέρ για τις τελευταίες, τόσο παραγωγικές, όσο και δημιουργικές, στιγμές της ζωής του. Η επιρροή των 70’s διακρίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ. Όλες οι περσόνες του είναι παρούσες. Ο πραγματικός γυμνός εαυτός του είναι και αυτός εκεί.

Διαβάστε ακόμη: 13 Διαφορετικές εκτελέσεις σε κομμάτια του Bowie που πρέπει ν’ακούσεις!

Να λοιπόν, τι μάθαμε από το “David Bowie: The Last Five Years”

Part of my entertaining factor is lying to you!: Η πιο χαρούμενη, σχεδόν ξέγνοιαστη, περιοδεία το David Bowie ήταν η Reality Tour του 2003-2004, η οποία ήταν και η τελευταία του. Ένα Bowie χωρίς προσωπείο, χωρίς περσόνα πιο κοντά από ποτέ στο κοινό του.

The Next Day : Εφτά χρόνια μετά από ελαφρύ έμφραγμα στη συναυλία της Πράγας, o Βowie βρέθηκε με τους συνεργάτες του για να ηχογραφήσει το “The Next Day”. Κεντρικός άξονας του δίσκου ήταν η αντίληψη του Bowie για τη φήμη και τη δόξα, ενώ φανερά παραπέμπει στα χρόνια του Βερολίνου με τα τραγούδια “Where Are We Now” και “The Stars Are Out Tonight”. Οι συνεργάτες του δεν έπρεπε να αποκαλύψουν σε κανέναν την δημιουργία και της ηχογραφήσεις αυτού του album, το οποίο μάλιστα είχε το κωδικό όνομα “The Table”. Στα διασκεδαστικές πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, συμπεριλαμβάνεται και η ιστορία από το μπλουζάκι που φόρεσε ο Bowie, όπου πάνω υπήρχε η φράση “Song Of Norway”. Η φράση αυτή είναι αναφορά στην ταινία της «κοπέλας» του Bowie, η οποία τελικά τον παράτησε για κάποιον άλλον. Άλλο ένα στοιχείο για το προτελευταίο αυτό δίσκο ήταν η αμφιβολία που είχε ο σχεδιαστής Jonathan Barnbrook για το εξώφυλλό του. Ο Bowie ήθελε να ενσωματώσει στο εξώφυλλο δικές του παλιές φωτογραφίες, ωστόσο ο Barnbrook εξέφρασε τις αμφβολίες του. Με τη φράση “Have faith, Jonathan, this is an original idea “ γκρεμίστηκαν όλες οι αμφιβολίες του σχεδιαστή.

Bowie’s Dream: Το όνειρο του Bowie ήταν η δημιουργία ενός ροκ μιούζικαλ στο Broadway. 50 χρόνια σχεδόν μετά από αυτή τη δήλωσή του ήρθε το “Lazarus”, ως το sequel στο “Man Who Fell On Earth”. Πολλοί θεώρησαν πως αυτό το εγχείρημα ήταν μια τελευταία διαφορετικά καλλιτεχνική τελευταία επιθυμία του. Ωστόσο ο Bowie, αμέσως μετά την πρεμιέρα, έκανε λόγο για το επόμενο μιούζικαλ.

Blackstar: O Bowie δεν γνώριζε πως πεθαίνει κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων για το τελευταίο του δίσκο. Ο ίδιος έμαθε πως ο καρκίνος του ήταν σε τελευταίο στάδιο στα γυρίσματα του video clip του Lazarus. Παρόλα αυτά, ο ίδιος δεν σταμάτησε να δημιουργεί. Σχεδίασε το χαρακτήρα “Buttoneyes” που εμφανίζεται στα video clips, ενώ συνεργάστηκε πολύ στενά με το σκηνοθέτη Johan Renck για το clip του Lazarus.

Until The Very End-Look up here, I’m in heaven: Το τελευταίο κομμάτι του ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στην παραγωγικότητα του πολυσχιδή καλλιτέχνη ακόμα και όταν ήταν κοντά στο τέλος. Οι συνεργάτες του περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο έμαθαν για την αρρώστια του Bowie αλλά και τον ενθουσιασμό του για το Blackstar. Όσο τετριμμένο και αν ακούγεται, ο Bowie παρέμεινε ο ίδιος μέχρι το τέλος, δεν άφησε την ασθένειά του να του να τον επηρεάσει καλλιτεχνικά, ενώ ταυτόχρονα την αποδέχτηκε.

Great haircuts: Σε μια από τις παλιές του συνεντεύξεις o Bowie είχε ερωτηθεί για την κληρονομιά που θα ήθελε να αφήσει. Εκείνος αφοπλιστικά απάντησε “I’d love people to believe that I really had great haircuts.”

David Bowie 1947-2016

david-bowie2

AUTHOR

Βικτώρια Γκουντώνη

Ζει με τη μουσική και για τη μουσική. Φοράει συνήθως μαύρα, γελάει ακατάπαυστα, κάνοντας γκριμάτσες, ή μιλάει για ένα τραγούδι που ψάχνει να βρει.

Loading...
Το Θέατρο Αυλαία παρουσιάζει στο κοινό της Θεσσαλονίκης τον εμβληματικό μονόλογο “Αδαμαντία”!
13 Διαφορετικές εκτελέσεις σε κομμάτια του Bowie που πρέπει ν’ακούσεις!