Skip to content

Μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που διαμόρφωσαν τον κόσμο του σήμερα.

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Είναι αμέτρητα τα ονόματα που μπορούμε να συμπεριλάβουμε σε μια λίστα με τους ανθρώπους που συνέβαλλαν στην διαμόρφωση του σύγχρονου καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, παγκοσμίως. Αν επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένους δημιουργικούς χώρους, όπως την μόδα, τα comics, την τέχνη και την επιστήμη, καταλήγουμε εύκολα σε μερικές από τις πιο επιδραστικές φιγούρες. Ειδικά αν στραφούμε σε εποχές που ήταν πιο δύσκολο να αναδειχθείς, με μια γρήγορη ματιά στο έργο τους, αναγνωρίζουμε ότι οι παρακάτω προσωπικότητες κατάφεραν να αφήσουν το προσωπικό τους στίγμα και έκαναν πολλές γενιές να ονειρευτούν, να σκεφτούν και να ακούσουν. Δεν έχει σημασία το πλήθος ή το πόσο μεγαλειώδης είναι μια ιδέα, αρκεί να φτάσει σε όσους πρέπει.

 

Albert Uderzo

Το ξεκίνημα του σχεδιαστή Albert Uderzo έγινε το 1959 όταν και του ζητήθηκε, όντας μέλος μιας μικρής ομάδας από καλλιτέχνες και συγγραφείς, να φτιάξει σκίτσα ενός τυπικού Γάλλου ήρωα για ένα περιοδικό που θα προοριζόταν για έφηβους. Η πρώτη κυκλοφορία του Pilote δημοσιεύθηκε αργότερα την ίδια χρόνια έχοντας πλάι του το συγγραφικό του ταίρι René Goscinny, το οποίο παρουσίασε στο αναγνωστικό κοινό των Astérix le Gaulois. Αυτή η επιτυχία σήμανε την κωμική και περιπετειώδη περιήγηση του ήρωα στον τότε γνωστό κόσμο, γοητεύοντας μέχρι και ενήλικες,παρά την παιχνιδιάρικη συμπεριφορά και τα σκίτσα. Στα χνάρια, στις συμφορές και στην προσπάθεια να αντισταθούν στην Ρωμαϊκή κυριαρχία, ως ταίρι του μικρού αλλά παντοδύναμου Asterix ήταν ο μεγαλόσωμος Obelix και το μικροκαμωμένο, λευκό σκυλί του με το όνομα Idefix. Η επιτυχία που γνώρισε οδήγησε στην πώληση περισσότερων από 370 εκατομμυρίων αντιτύπων παγκοσμίως, ενώ τα comics έχουν συνολικά μεταφραστεί σε πάνω από 100 διαφορετικές γλώσσες με πολλές μεταφορές στην μεγάλη οθόνη, συν ένα θεματικό πάρκο αφιερωμένο στους αγαπημένους μας Γαλάτες. Πέραν αυτού, ο Uderzo δημιούργησε κι άλλα comics, όπως το πειρατικό Jehan Pistolet, τον ρωμαλέο Ινδιάνο Oumpah-Pah και το Tanguy et Laverdure.

Μετά τον πρόσφατο θάνατό του, θαυμαστές και καλλιτέχνες έσπευσαν να αποδώσουν τον δικό τους φόρο τιμής στο αντίκτυπο των έργων του. Η Cressida Cowell του How to Train your Dragon με λίγα λόγια αποδίδει το νόημα της κληρονομιάς που μας άφησε ο Uderzo. Μια γενιά που την έμαθε να αγαπάει το διάβασμα:

Creating a huge cast of individually recognizable characters, and the minute detail of all those group battles and the action scenes is an achievement in itself, but his real skill was combining fast-paced adventure with such humor and warmth. Asterix has taught generations of children around the world to love reading.

Ulay (Frank Uwe Laysiepen)

Έγονε γνωστός στα 60’s ως πρωτοποριακός και πειραματικός performance artist. Μαζί με την καλλιτεχνική του συνέταιρο Marina Abramovic, οι απεικονίσεις του περιελάμβαναν σκηνές όπως το να σημαδεύει με οπλισμένο τόξο την καρδία της και το να κάθονται αντικριστά και να χαστουκίζονται στο πρόσωπο. Πριν όμως να γνωριστούνε, ο Ulay δούλευε στο Άμστερνταμ για την Polaroid. Ήταν από τους πρώτους που εκμεταλλεύτηκε το μέσο ως τέχνη, συνδυάζοντας πολλές φωτογραφίες του εαυτού του στα λεγόμενα Polagrams. Μέσα από τις εικόνες αυτές διερευνούσε τον εαυτό του και αντλούσε έμπνευση. Επιπλέον, είναι ο ιδρυτής του Ruigoord, μιας εκκλησίας που μετατράπηκε σε καλλιτεχνικό «καταφύγιο» και στο οποίο τα μέλη μπορούν να δημιουργούν και να ζούν ελεύθερα. Η συνεργασία του με την Marina έληξε το ’88, με ένα άκρως συναισθηματικό αποχαιρετισμό, με το διάσημο πλέον έργο The Lovers, με τους δυο τους να διασχίζουντο Σινικό Τείχος με αφετηρία τα δύο άκρα μέχρι να συναντηθούν στην μέση του για το τελευταίο αντίο. Μετά από αυτό χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια ώστε να ξανασυναντηθούν, σε μια τρίμηνης διάρκειας έκθεση της Marina στο MoMa το 2010 με όνομα The Artist is Present. Σε αυτή, λοιπόν, κόσμος έκανε ουρά για να καθίσει απέναντί της και να την κοιτάξει στα μάτια. Όταν εμφανίστηκε ο Ulay, έγινε αυτό! Παρότι ο ίδιος διεγνώσθη με καρκίνο, δεν στάματησε να είναι δημιουργικός και στα τελευταία του  χρόνια επικεντρώθηκε στο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την εκτίμηση που πρέπει να δείχνει στον πλανήτη. Η διαδικασία θεραπείας του αποτέλεσε κι αυτή ένα ιδιαίτερο performance, καθώς μαγνητοσκοπήθηκε σε συνεργασία με τον Damjan Kozone και ονομάστηκε Project Cancer. Η δουλειά των δύο δοκίμαζε τα φυσικά όρια του σώματος και εξερευνούσε τις αρχές των δύο φύλων, την ψυχική ενέργεια, τον διαλογισμό και την επικοινωνία δίχως λόγια.

Karl Lagerfeld

Δεν είναι πολλοί αυτοί που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο της μόδας, όμως υπήρξε κάποιος που μεταξύ άλλων μας έδωσε και την απαραίτητη άνεση με τα γυαλιά ηλίου. Ύστερα από το freelancing του για οίκους όπως Chloé και Valentino,  προσλήφθηκε από την Fendi το ’67 και το ’83 έγινε διευθυντής του δημιουργικού τμήματος της Chanel και έστησε την δική του γραμμή ρούχων, ορίζοντας το ντύσιμο και τη μόδα για πάνω από 50 χρόνια. Μπορεί να μην συμφωνούσε με πολλές σύγχρονες απόψεις, όπως για τα plus-size μοντέλα και κάποιες πεποιθήσεις του θεωρούνται αμφιλεγόμενες, όμως αποτέλεσε ένα χαρισματικό και αρκετά επιδραστικό μυαλό. Γι’ αυτόν, η Harriet Hall της Independent δήλωσε:

Karl Lagerfeld sensed the socio-political mood and translated this into high fashion that celebrated women in a continuation of Coco Chanel’s own work, but that’s not to say we should forget his contrarian comments… and paint him as a perfect genius.

Professor Stephen Hawking

Όταν φτάνουμε στο σημείο να σκεφτόμαστε ποιοι μας βοήθησαν στο να δούμε τον κόσμος μας αλλιώς, λίγοι είναι αυτοί που είχαν περισσότερη επίδραση από τον Stephen Hawking. Θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος και συγγραφέας καταπιάστηκε με τις μεγαλύτερες απορίες μας σχετικά με το σύμπαν και κατάφερε να διατυπώσει τις σκέψεις του στο best seller βιβλίο A Brief History of Time. Ήταν διευθυντής έρευνας στο κέντρο της Θεωρητικής Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge και του απονεμήθηκε τιμητικά από τον πρωθυπουργό Barack Obama το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας. Το έργο του συνδύαζε την θεωρία της σχετικότητας και της κβαντομηχανικής για να περιγράψει και να προσεγγίσει την έννοια της κοσμολογίας. Μεγάλη του επιθυμία ήταν ένα ταξίδι στο διάστημα, το οποίο αφότου το δήλωσε σε μια συνέντευξή του για το BBC, αμέσως εκπληρώθηκε από τον Richard Branson. Του προσέφερε μια θέση στο Virgin Galactic και πέρα από την εκπλήρωση της προσωπικής του φιλοδοξίας, προσπάθησε με την κίνηση αυτή να τονώσει το ενδιαφέρον του κόσμου για τις πτήσεις στο διάστημα και να δείξει την δυνατότητα των ανθρώπων με αναπηρίες.

In a world that is in chaos politically, socially and environmentally, how can the human race sustain another 100 years?

Aretha Franklin

Κάτι παραπάνω από μουσικός. Η Βασίλισσα της Soul χρησιμοποίησε το ταλέντο και την θέση της για να διασφαλίσει ότι μάχεται για όσα πίστευε. Έλαβε πολλά τιμητικά βραβεία στην καριέρα της και το ’87 έγινε η πρώτη γυναίκα που μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Το περιοδικό Rolling Stone την κατέταξε πρώτη στην λίστα με τους 100 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών και για την καλλιτεχνική της προσφορά έλαβε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας. Η επιτροπή των βραβείων Pulitzer την βράβευσε μετά θάνατον για την ανεξίτηλη συνεισφορά της στην Αμερικανική μουσική και κουλτούρα, για πάνω από 5 δεκαετίες. Μάλιστα, ως απάντηση για το A Natural Woman ο πρόεδρος Obama δήλωσε το 2015 στο Kennedy Center Honors:

American history wells up when Aretha sings. Nobody embodies more fully the connection between the African-American spiritual, the blues, R&B, rock and roll—the way that hardship and sorrow were transformed into something full of beauty and vitality and hope

Sridevi

Η καριέρα της διήρκησε για πολλές δεκαετίες, με την πρώτη της ταινία στα τέσσερά της χρόνια. Η Sridevi ήταν το κατ’εξοχήν γυναικείο πρόσωπο σε όλο το Ινδικό cinema. Σε μια βιομηχανία που ήταν – και είναι ακόμα ως ένα βαθμό – σταθερά ανδροκρατούμενη, έσπασε τα καθιερωμένα και έφτασε να γράφει δικά της σενάρια και ταινίες. Η ευελιξία των ρόλων της ήταν αντικείμενο έπαινου και θαυμασμού, καθώς μαγνήτιζε το κοινό με ρόλους κωμικούς ή και συναισθηματικούς, κάνοντας δράμα ή χορό, και όντως ιδιαίτερα γενναιόδωρη προς τους επίδοξους καλλιτέχνες της χώρας. Η Ινδή ηθοποιός Priyanka Chopra δήλωσε για το πόσο σημαντική ήταν ως ηθοποιός και πρότυπο:

Everyone wanted her and wanted to be like her. She could be childlike, grown up, funny, serious, beguiling, sexy—she was the ultimate actor. She was my childhood, and one of the big reasons I became an actor.

Stan Lee

Spider-Man, Iron Man και Hulk, τέτοιοι εξωπραγματικοί χαρακτήρες μπορούσαν μόνο να δημιουργηθούν μέσα από ένα εξίσου εξωπραγματικό μυαλό. Ξεκινώντας από βοηθός στην Timely Comics (γνωστή αργότερα ως Marvel Comics), δεν άργησε να προβάλλει το ταλέντο του. Δύο χρόνια μετά, στα 18 του, έγινε editor-in-chief, μια θέση που κράτησε έως ότου έγινε publisher 30 χρόνια αργότερα. Η διαφορά με τους υπόλοιπους υπερήρωες είναι ότι αυτοί του Stan Lee είχαν ελαττώματα. Για παράδειγμα, οι Fantastic Four μαλώνουν, καβγαδίζουν και επιλέγουν την ανωνυμία. Έτσι είναι οι χαρακτήρες του, λυπημένοι και θυμωμένοι, με περίπλοκο παρελθόν, κάτι που τους φέρνει πιο κοντά στους ανθρώπους. Τα cameo του στις ταινίες της Marvel υποδηλώνουν το πόσο άνετοι ήταν όλοι με το να τον έχουν κοντά και να του επιτρέπουν να εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο. Το σουρρεαλιστικό της υπόθεσης είναι να τον βλέπεις να εμφανίζεται ως ταχυδρόμος, σεκιουριτάς ή άμοιρος και δυστυχισμένος πολίτης. Ωστόσο, δεν είναι οι ρόλοι αυτό για το οποίο θα τον θυμόμαστε, αλλά η πολυπλοκότητα των ηρώων του. O Jim Steranko, πασίγνωστος συγγραφέας comics και καλλιτέχνης, τονίζει με τον δικό του τρόπο την συμβολή του Stan Lee στην βιομηχανία:

Stan added a DYNAMIC THIRD DIMENSION to standard two-dimension characters—and blazed a precedent-smashing path into other mediums like no one had done before him.

Πηγή: wepresent.wetransfer.com

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
«Πεθαίνω σαν Χώρα» του Δημήτρη Δημητριάδη
Δες την μικρού μήκους ταινία «Καθημερινή Εργάσιμη» του Ζαχαρία Μαυροειδή εδώ!