Skip to content

Cinematic Odyssey #8: Οι ταινίες της εβδομάδας!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Οι ταινίες “Joyland”, “La Chimera” και “Window to the Sea” μοιράζονται κοινά θέματα που περιλαμβάνουν την πολιτιστική κληρονομιά, την ολοκληρωτική μεταμόρφωση και την σύναψη αληθινών ανθρώπινων συνδέσεων. Αυτά τα κινηματογραφικά έργα αναδεικνύουν συγκινητικές αφηγήσεις, προσφέροντας στους θεατές μια εξερεύνηση έντονων συναισθημάτων και εμπειριών φωτίζοντας την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων και της ταυτότητας.

______________________

Joyland (2022)

Το “Joyland” είναι μια οδυνηρή εξερεύνηση της αγάπης, της ταυτότητας καθώς και των κοινωνικών προσδοκιών που διαδραματίζονται στους γεμάτους ζωή δρόμους της Lahore του Πακιστάν. Η ιστορία επικεντρώνεται στον Haider, έναν νεαρό άνδρα που ξεκινά να συμμετέχει σε ένα θέατρο χορού. Εκεί γνωρίζει την Biba, μια δυναμική τρανσέξουαλ perfomer. Καθώς εξελίσσεται μια σχέση ανάμεσα σε αυτούς τους δύο πυροδοτείται ένα ταξίδι αυτογνωσίας και προκλήσεων. Αυτό συμβαίνει γιατί ο Haider έρχεται αντιμέτωπος τόσο με τα οικογενειακά του καθήκοντα αλλά και με τις απόκρυφες επιθυμίες του. Έτσι εμβαθύνονται έννοιες σχετικά με το φύλο καθώς και την ταυτότητα. Μέσω της ταινίας φωτίζεται η αντίθεση μεταξύ της παράδοσης και του σύγχρονου κόσμου, καθώς συχνά συγκρούονται οι κοινωνικοί περιορισμοί με την προσωπική ελευθερία. Για αυτό λοιπόν, ο χώρος που γνωρίστηκε με την Biba μεταμορφώνεται σε έναν χώρο που ο Haider απελευθερώνεται και καλλιεργεί το πνεύμα του.

Μέσω της ταινίας διερευνάται η φύση της ευτυχίας καθώς και το θάρρος που χρειάζεται για να αγκαλιάσει κανείς αληθινά τον εαυτό του, με οποιοδήποτε κόστος μπορεί να έχει αυτό. Κατά τη διάρκεια της ταινίας συχνά ο θεατής καλείται να αναρωτηθεί για το τί αγώνες έχει δώσει ο ίδιος για την δική του απελευθέρωση και αποδοχή, κόντρα στις κοινωνικές προσδοκίες. Το “Joyland” συναρπάζει με το συναισθηματικό του βάθος και τον πολιτισμικό του πλούτο παρακινώντας τον θεατή να ταυτιστεί με τα αδιέξοδα του πρωταγωνιστή και να ξεκινήσει και ο ίδιος ένα ταξίδι αυτογνωσίας.

______________________

La chimera (2023)

Το “La Chimera” είναι μία περιπετειώδης ιστορία ενδοσκόπησης, με φόντο τα μαγευτικά τοπία της Ιταλίας. Η ιστορία αυτή ακολουθεί τον Arthur, έναν παθιασμένο αρχαιολόγο, καθώς βυθίζεται στον μυστικό κόσμο των ετρουσκικών τάφων, με διαφορετικό σκοπό από τους υπόλοιπους. Καταρρακωμένος από την απώλεια της αγαπημένης του Beniamina o Arthur εμβαθύνει στην αιθέρια σύνδεση μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος, ξεπερνώντας έτσι ένα απλό κυνήγι θησαυρού. Στην ταινία επικρατεί έντονα ένας παραλληλισμός: Όπως οι τάφοι είναι βαθιά κρυμμένοι κάτω από την γη, έτσι και οι άνθρωποι θάβουμε βαθιά τα όνειρα και τα ενδόμυχα συναισθήματα μας, περιμένοντας κάποια στιγμή να βγουν στην επιφάνεια. Η ιστορία του Arthur τονίζει την παροδική φύση της ζωής αλλά και την κυκλική διαδικασία που την χαρακτηρίζει, παροτρύνοντας τους θεατές να προβληματιστούν για τα δικά τους υπαρξιακά ταξίδια.

Επιπλέον, μέσω της ταινίας δημιουργούνται τα ερωτήματα: Τί αξία έχουν άραγε τα υλικά αγαθά συγκριτικά με τις άυλες αναμνήσεις; Πώς είναι δυνατόν το παρελθόν να διαμορφώνει συνεχώς το παρόν; Τι διαρκεί αληθινά μέσα στον χρόνο; Το “La Chimera” μας γοητεύει με τη βαθιά του αφήγηση, προτρέποντας μας να αναλογιστούμε τον αιώνιο δεσμό ανάμεσα στην απώλεια και την ανακάλυψη.

______________________

Window to the sea (2019)

Το “Window to the sea” αποτελεί μια τρυφερή ιστορία αγάπης, απώλειας και αυτογνωσίας, που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα. Στην ιστορία πρωταγωνιστεί η Maria, μία Ισπανίδα που διαγνώστηκε με καρκίνο τελικού σταδίου. Έχοντας αποδεχτεί την κατάσταση αυτή η Maria ταξιδεύει στην Νίσυρο, στην Ελλάδα. Εκεί θα συναντήσει έναν ντόπιο ψαρά, τον Στέφανο ο οποίος μένει στην βάρκα του. Ανάμεσα στις καταγάλανες θάλασσες και τα ηλιόλουστα τοπία του νησιού, η Maria σαγηνεύεται από την ευγενική και στοργική αύρα του Στέφανου και οι δυο τους θα αναπτύξουν μία βαθιά σύνδεση. Μέρα με την μέρα η Maria βυθίζεται στους λιτούς ρυθμούς της ζωής του νησιού, παρατηρώντας διαρκώς την καθημερινή ομορφιά και την γαλήνη που αποδίδει η φύση. Η εκτίμηση αυτή ωθεί την Maria να αισθανθεί ότι το νησί είναι ένα καταφύγιο για εκείνη, όπου η αγάπη, η παρηγοριά και η γαλήνη υφαίνουν ένα προστατευτικό κάλυμμα που θα την βοηθήσει να αντιμετωπίσει τον θάνατο.

Η ταινία αυτή μας υπενθυμίζει πόσο παροδική είναι η ζωή και πώς ο θάνατος είναι πάντοτε αναπόφευκτος. Τονίζει επίσης, πώς η αγάπη είναι μία μεταμορφωτική δύναμη που μπορεί να υπερκεράσει οτιδήποτε μας εμποδίζει να ζήσουμε ακόμα και τις πιο καθημερινές εμπειρίες. Η ταινία μας προτρέπει να προβληματιστούμε για την λεπτή γραμμή ανάμεσα στην ζωή και στον θάνατο, καθώς και το την ενδόμυχη ανάγκη του ανθρώπου για ολοκλήρωση, ελευθερία και αποδέσμευση από τις κοινωνικές απαιτήσεις.

______________________

AUTHOR

Ιωάννα Λογάρου

Το αγαπημένο της χρώμα είναι το κόκκινο, εξού και η προτίμηση της για τον Αλμοδοβάρ. Εμπνευσμένη από την υπαρξιακή αγωνία του Καμύ, η Ιωάννα είναι μία φοιτήτρια μοριακής βιολογίας που μέσα από τα άρθρα της εξερευνά την συσχέτιση των ταινιών με την φιλοσοφία και τις υπόλοιπες τέχνες.

Loading...
Οι Μίλτος Πασχαλίδης & Γιάννης Κότσιρας έρχονται στη Θεσσαλονίκη!
Beater Essentials #164: Τα τραγούδια της εβδομάδας!