Cinematic Odyssey #31: Οι ταινίες της εβδομάδας!
Κάποιες ιστορίες δεν είναι φτιαγμένες για να τις ξεχάσεις. Απορροφούνται μέσα σου, σαν δηλητήριο που εξαπλώνεται στις φλέβες και σε αναγκάζει να αμφισβητήσεις ό,τι πίστευες. Έτσι λοιπόν και οι ταινίες της εβδομάδας εκθέτουν αλήθειες που ξεφεύγουν τη στιγμή που νομίζεις ότι τις έπιασες. Έρωτας, μυστήριο, προδοσία, δικαιοσύνη, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των ταινιών, παρασέρνοντας μας σε μία επικίνδυνη εξερεύνηση των πιο σκοτεινών πλευρών του ανθρώπου.
______________________
Gone Girl (2014-David Fincher)

Η ταινία “Gone Girl “ ξεκινά με την μυστηριώδη εξαφάνισης της Έιμι Νταν (Ρόζαμουντ Πάικ), την ημέρα της πέμπτης επετείου του γάμου της με τον σύζυγο της Νικ Νταν (Μπεν Άφλεκ). Η αστυνομία ενόσω ερευνά την υπόθεση ανακαλύπτει ολοένα και περισσότερα στοιχεία που καθιστούν τον Νικ κύριο ύποπτο της εξαφάνισης της. Καθώς η υπόθεση εξελίσσεται, αποκαλύπτονται λεπτομέρειες από το ημερολόγιο της Έιμι, που παρουσιάζουν έναν γάμο γεμάτο εντάσεις και φόβο. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκα όταν ανακαλύπτουμε πως η Έιμι έχει σκηνοθετήσει την εξαφάνιση της, προκειμένου να παγιδεύσει τον Νικ ως εκδίκηση για την απιστία του και την απογοήτευση που ένιωσε από τον γάμο τους. Οι ανατροπές συνεχίζονται καθόλη τη διάρκεια της ταινίας, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα των χαρακτήρων και των κινήτρων τους.
Μέσα από το Gone Girl, εξερευνάται η σύνθετη δυναμική των δύο φύλων. Από την μία, η Έιμι, προσπαθεί να διατηρήσει την επιφανειακή εικόνα της τέλειας συζύγου και να προσαρμοστεί στις κοινωνικές νόρμες που της επιβάλλονται. Η ριζοσπαστική της πράξη αντίστασης ενάντια στις προσδοκίες της κοινωνίας φανερώνει το πόσο ακραία μπορεί να αντιδράσει ένας καταπιεσμένος άνθρωπος όταν τον πνίγουν βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις. Από την άλλη, ο Νικ, ενσαρκώνει τον παραδοσιακό άντρα, αλλά η αδυναμία του να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κοινωνίας και της συζύγου του τον καθιστά ευάλωτο. Η δημόσια εικόνα του καθορίζεται απόλυτα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που καταδικάζουν πολύ εύκολα έναν άντρα, αναδεικνύοντας πώς η κοινωνία είναι πρόθυμη να αποδεχτεί την ενοχή του άνδρα σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Μέσα από την αλληλεπίδρασή τους, η ταινία αναδεικνύει την ένταση μεταξύ των φύλων, την πάλη για εξουσία και την κατασκευή της ταυτότητας μέσα από κοινωνικά στερεότυπα.
______________________
Anatomy of a Fall (2023- Justine Triet)

“Anatomy of a Fall “ Σε ένα απομονωμένο σαλέ, η Γερμανίδα συγγραφέας Σάντρα ζει μαζί με τον Γάλλο σύζυγο της Σάμουελ και τον γιο τους Ντάνιελ. Όταν ο Σάμουελ παίζει δυνατή μουσική στην σοφίτα, η Σάντρα διακόπτει την συνέντευξη της με μία φοιτήτρια. Τότε ο Ντάνιελ βγαίνει μία βόλτα με τον σκύλο οδηγό του, Σνουπ και όταν επιστρέφει ανακαλύπτει το άψυχο σώμα του πατέρα του στο χιόνι, κάτω από το ανοιχτό παράθυρο της σοφίτας. Ενώ η Σάντρα υποστηρίζει ότι πρόκειται για ατύχημα, η εισαγγελία θεωρεί ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία, με πιθανή ένοχη την Σάντρα. Η δίκη που ακολουθεί αποκαλύπτει κρυμμένα μυστικά, εντάσεις και ανασφάλειες, με τον Ντάνιελ να βρίσκεται στο επίκεντρο, προσπαθώντας να κατανοήσει την αλήθεια πίσω από τον θάνατο του πατέρα του.
Το “Anatomy of a Fall” εμβαθύνει στην έννοια της αλήθειας ως μια υποκειμενική κατασκευή, η οποία επηρεάζεται από κοινωνικές προσδοκίες, προκαταλήψεις και από προσωπικές εμπειρίες. Η ταινία θέτει σημαντικά ερωτήματα για το αν και μέχρι πόσο μπορούμε να γνωρίζουμε πραγματικά κάποιον, ακόμα και τους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Μέσα από τη δικαστική διαδικασία, αναδεικνύεται η σύγκρουση μεταξύ της αντικειμενικής αλήθειας και της υποκειμενικής εμπειρίας, υπογραμμίζοντας την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης και των σχέσεων. Επιπλέον, σημαντικό μέρος της ταινίας καταλαμβάνει η δυναμική της οικογένειας και ο ρόλος της μητρότητας. Η σχέση της Σάντρα με τον Ντάνιελ είναι κεντρική, καθώς η ταινία διερευνά πώς οι οικογενειακές τραγωδίες και τα μυστικά μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη και την αντίληψη ενός παιδιού.
______________________
The Blue Room (2014-Mathieu Amalric)

Η ταινία “La chambre bleue” , βασισμένη το μυθιστόρημα του Ζορζ Σιμενόν μας μεταφέρει σε έναν κόσμο που το πάθος και η προδοσία συνυπάρχουν, με το εκρηκτικό τους μείγμα να οδηγεί σε απρόβλεπτες συνέπειες. Η Εστέρ και ο Ζιλιέν, δύο παντρεμένοι που βρίσκονται παράνομα σε ένα μπλε δωμάτιο ενός επαρχιακού ξενοδοχείου, βρίσκουν καταφύγιο ο ένας στην αγκαλιά του άλλου και βουτούν σε έναν κόσμο όπου η επιθυμία κυριαρχεί. Η ερώτηση της Εστέρ για το αν θα περνούσε την ζωή του μαζί της αν ξαφνικά γίνονταν ελεύθεροι, γίνεται ο καταλύτης μιας σειράς γεγονότων που θα ανατρέψουν τις ζωές τους, οδηγώντας τους σε επικίνδυνα μονοπάτια που η λογική υποχωρεί μπροστά στο πάθος.
Η ταινία εξερευνά την εύθραστη φύση της ανθρώπινης επιθυμίας και πώς εξαιτίας αυτής μπορεί να θολώσει η κρίση μας. Προσπαθώντας να κινηματογραφήσει τις κλειστοφοβικές αφηγήσεις του Ζορζ Σιμενόν, ο σκηνοθέτης δημιουργεί μία μυστηριώδη ατμόσφαιρα. Ο Ζιλιέν βρίσκεται αντιμέτωπος με την αστυνομία, εγκλωβισμένος σε έναν ιστό ψεμάτων, που συνάβελε και ο ίδιος στην δημιουργία του. Η φαντασία συγχέεται με την αλήθεια, αφήνοντας μας να αναρωτιόμαστε για την αλήθεια πίσω από τα γεγονότα. Μέσα από την αφήγηση, η ταινία θέτει ερωτήματα σχετικά με την ηθική, την ενοχή και την ευθύνη. Ο έρωτας παρουσιάζεται ως μια δύναμη που μπορεί να απελευθερώσει αλλά και να καταστρέψει, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων.
______________________