Skip to content

Cinematic Odyssey #17: Οι ταινίες της εβδομάδας!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Στις ταινίες της εβδομάδας, η επιστήμη και το πνεύμα εμπλέκονται σε έναν ανατρεπτικό διάλογο, εξερευνώντας τα όρια της ύπαρξης και της συνειδητότητας. Μέσα από ξεχωριστές αφηγήσεις, γινόμαστε μάρτυρες του πώς η αναζήτηση της γνώσης συναντά την επιθυμία για πνευματική αναζήτηση, εκεί που η ανθρώπινη ψυχή συναντά το υπερφυσικό.

______________________

I Origins (2014 – Mike Cahill)

Στο “I Origins”, παρατηρούμε την ζωή ενός μοριακού βιολόγου, του Ian. Ο Ian έχει αφιερώσει την ζωή του στην μελέτη των ματιών και πιο συγκεκριμένα στα γονίδια και την αναπτυξιακή πορεία που ακολουθείται ώστε να οδηγηθούμε στην όραση. Οι ιδέες του για τη μοναδικότητα του ανθρώπινου ματιού, σαν «αποτύπωμα» του εαυτού μας, τον οδηγούν στην αλαζονική πεποίθηση ότι το πνεύμα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια τυχαία συλλογή βιολογικών αντιδράσεων. Ωστόσο, η συνάντηση του με μία μυστηριώδη γυναίκα, την Sofi, φέρνει στην επιφάνεια μία βαθύτερη αλήθεια: την άρρηκτη σύνδεση του ανθρώπου με το πνεύμα και τη μεταφυσική. Μετά από ένα καθοριστικό συμβάν ο Ian θα προβληματιστεί και θα ταξιδέψει προκειμένου να αναζητήσει τα ίχνη που αποδεικνύουν ότι η ψυχή και το πνεύμα δεν χάνονται. 

Μέσα από τους κεντρικούς χαρακτήρες της ταινίας παρατηρούμε τις αντιθέσεις μεταξύ αυτών, καθώς ο Ian κυριεύεται από λογική ενώ η Sofi αποτελεί την ζωντανή ενσάρκωση του πνεύματος και την κυριεύει η πίστη. Εξαιτίας της δραματικής του αφήγησης, το I Origins αναδύει μία επαναστατική ερώτηση: Μήπως τελικά, οι έννοιες της επιστήμης και της πνευματικότητας να μην είναι τόσο αποξενωμένες και έτσι η επιστήμη να αποκαλύψει και να επιβεβαιώσει πτυχές της πνευματικότητας που είναι κρυμμένες ή αόρατες;

______________________

Her (2013 – Spike Jonze)

Στην ταινία “Her του Spike Jonze, ο πρωταγωνιστικός ρόλος ανήκει στον μοναχικό Theodore. Υποδυόμενος από τον Joaquin Phoenix, ο Theodore πρόσφατα έχει χωρίσει από την γυναίκα του και βιώνει βαθύτατα το αίσθημα της μοναξιάς. Εξαιτίας της σύγχρονης εποχής στην οποία ανήκει, ανακαλύπτει την αγάπη μέσω μίας απρόσμενης μορφής: μέσω ενός λειτουργικού συστήματος που ονομάζεται Σαμάνθα. Οι δυο τους θα αναπτύξουν μία μοναδική σχέση που είναι πολύ πρωτόγνωρη για εμάς, καθώς η Σαμάνθα παρόλο που είναι άυλη έχει τις ικανότητες της εξέλιξης και της εκδήλωσης συναισθημάτων. Καθώς η σχέση τους αποκτά βάθος, οι δυο τους αρχίζουν να ερευνούν την ίδια τους την ύπαρξη ξεχωριστά. Από την μία, ο Θιοντόρ εξερευνά τις έντονες ανάγκες του για αγάπη και συντροφικότητα, ανεξαρτήτως αν ο απέναντι του έχει ανθρώπινη υπόσταση ή ανήκει στον ψηφιακό κόσμο. Από την άλλη, η Σαμάνθα αναρωτάται τί σημαίνει να είσαι «πραγματικός» και επιδιώκει να αποκτήσει γνώσεις όχι μόνο για το πώς να σκέφτεται, αλλά και για το πώς να νιώθει. 

Μέσα από την ταινία ο Jonze θίγοντας τη φύση της συνείδησης και τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης αναδεικνύει την βαθύτατη επιθυμία του ανθρώπου να αισθανθεί οικειότητα και να αναγνωριστεί. Το Her δεν εστιάζει αποκλειστικά στην εξερεύνηση των συναισθημάτων, αλλά εγείρει και τα ερωτήματα: Μπορεί μια σχέση με μία μηχανή να θεωρηθεί εξίσου αυθεντική όπως αυτή με έναν άνθρωπο; Πώς μπορούμε να ορίσουμε την αγάπη και την ουσιαστική σύνδεση σε έναν εκσυγχρονισμένο κόσμο όπου τα όρια μεταξύ ανθρώπων και μηχανών είναι θολά;

______________________

The Correspondence (2016 – Giuseppe Tornatore )

Στο “The Correspondence” του Giuseppe Tornatore, παρακολουθούμε την Amy, μία νεαρή επιστήμονα που παράλληλα εκτελεί έργα κασκαντέρ. Η Amy διατηρεί μία ταραχώδη σχέση με έναν παντρεμένο καθηγητή αστροφυσικής, τον Ed. Ωστόσο, ο ξαφνικός θάνατος του Ed δεν είναι ικανός να διακόψει την επικοινωνία τους, καθώς o ίδιος είχε κατασκευάσει επιστολές και μηνύματα που προορίζονταν καθημερινά για την Amy. Τα μηνύματα αυτά φαίνεται να αγγίζουν το ακατόρθωτο, την υπέρβαση του θανάτου, καθώς τα γράμματα αυτά του Ed γεφυρώνουν την πραγματικότητα με την υπέρβαση. Έτσι λοιπόν η Amy αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην πραγματικότητα και την ανάγκη να πιστέψει ότι ίσως η ψυχή του Ed ζει ακόμα σε κάποια άλλη διάσταση.

Μέσω αυτής της απρόβλεπτης ικανότητας της επιστήμης, η Amy εξερευνά όχι μόνο τα όρια του σύμπαντος, αλλά και αυτά της ανθρώπινης ψυχής. Η ψυχή της Amy σίγουρα παρουσιάζει ενδιαφέρον και εσωτερικό διχασμό, καθώς ενώ η Amy φαίνεται εσωστρεφής και ήσυχη αναζητά τον κίνδυνο και την συγκίνηση, για αυτό και άλλωστε εργάζεται και ως κασκαντέρ. Πολύ πιθανό είναι μέσω αυτής της δουλειάς να προσπαθεί να αγγίξει κάτι μεταφυσικό ή ακόμη και να έρθει κοντά στον αγαπημένο της και έτσι να εξοικειωθεί με τον θάνατο.  Ο Tornatore μας ωθεί να σκεφτούμε πως η δύναμη της αγάπης είναι τόσο ανθεκτική και ζωντανή που μπορεί να υπερνικήσει τον θάνατο και να γίνει αθάνατη. Μας θυμίζει πως η επιστήμη, στην πιο γνήσια της μορφή, δεν αναιρεί την πνευματικότητα, αλλά, αντίθετα, μπορεί να την φωτίζει και να την ενδυναμώνει, όπως ακριβώς η αγάπη ξεπερνά κάθε λογικό φράγμα.

______________________

AUTHOR

Ιωάννα Λογάρου

Το αγαπημένο της χρώμα είναι το κόκκινο, εξού και η προτίμηση της για τον Αλμοδοβάρ. Εμπνευσμένη από την υπαρξιακή αγωνία του Καμύ, η Ιωάννα είναι μία φοιτήτρια μοριακής βιολογίας που μέσα από τα άρθρα της εξερευνά την συσχέτιση των ταινιών με την φιλοσοφία και τις υπόλοιπες τέχνες.

Loading...
Μπάµπης Μπατµανίδης: Είμαστε το αποτέλεσμα μίας εντολής στο ΑΙ για το πως μπορείς να επιβιώσεις σε μία κοινωνία “ότι να ναι mode”!
«Ο μικρός στρατιώτης» το ποίημα της Παρασκευής.