Skip to content

Cinema Classics! | Οι δώδεκα ένορκοι

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Η συντακτική ομάδα του Beater.gr σας παρουσιάζει το νέο αφιέρωμα Cinema Classics!, που δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο, παρά μερικές αναφορές σε ταινίες που όλοι αγαπήσαμε και έχουν στιγματίσει τον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Οι δώδεκα ένορκοι
Original title12 Angry Men

Η ιστορία: Η ταινία ξεκινάει σε μία αίθουσα δικαστηρίου, όπου ένα 18χρονο αγόρι καταδικάζεται σε θάνατο για τη δολοφονία του πατέρα του. Ο δικαστής καλεί τους ενόρκους να αποσυρθούν σε ένα μικρό δωμάτιο, για να συζητήσουν και να βγάλουν την ετυμηγορία τους. Η απόφασή τους θα πρέπει να είναι ομόφωνη και θα καθορίσει εάν το παιδί θα αθωωθεί ή θα καταδικαστεί σε θάνατο. Πόσο εύκολα μπορεί να απαντηθεί αυτή η ερώτηση; Πόσο αντικειμενική μπορεί να είναι η κρίση του ανθρώπου; Μπορούμε να αδιαφορήσουμε για την αφαίρεση μιας ανθρώπινης ζωής;

12-angry-men

Ολόκληρη, σχεδόν, η ταινία είναι γυρισμένη σε αυτό το μικρό δωμάτιο. Ένα κλειστοφοβικό και στενάχωρο περιβάλλον, όπου επικρατεί αποπνικτική ζέστη ή μάλλον «θα είναι η πιο ζεστή μέρα του καλοκαιριού», όπως αναφέρεται και στην ταινία. Δε γνωρίζουμε τα ονόματα των ενόρκων, παρά μόνο τον αριθμό που αντιστοιχεί στον καθένα, όπως έχουν καταγραφεί στη λίστα του δικαστηρίου. Η συζήτηση ξεκινάει με μία ανοιχτή ψηφοφορία.   Όλοι, εκτός από τον ένορκο με το νούμερο 8 (Henry Fonda), ψηφίζουν ότι ο 18χρονος είναι ένοχος. Ο Henry Fonda δε ψηφίζει, όχι γιατί θεωρεί τον 18χρονο αθώο, απλά δεν είναι σίγουρος για την ενοχή του και η συνείδησή του δεν του επιτρέπει να καταδικάσει ένα παιδί σε θάνατο, εάν δεν είναι βέβαιος γι’ αυτήν. Κάπως έτσι θα ξεκινήσουν οι διαμάχες μεταξύ των ενόρκων, όπου τα αποδεικτικά στοιχεία που κατατέθηκαν στο δικαστήριο σιγά σιγά αποκαλύπτονται στους θεατές και ο ένορκος με το νούμερο 8(Henry Fonda) επιχειρεί να τα αποδομήσει για να ανακαλύψει την αλήθεια.

12-by-prodeoetpatria-wordpressdotcom

Η ταινία «οι δώδεκα ένορκοι» αποτελεί ένα άριστα σκηνοθετημένο κοινωνικό πορτραίτο. Παρουσιάζει τη δύναμη της πειθούς και την εφαρμογή της δημοκρατίας στην κοινωνία μας. Όλοι οι ένορκοι παίρνουν τον λόγο, ο ένας μετά τον άλλον, για να αποκαλύψουν τις αδυναμίες τους, τα προβλήματά τους, τον τρόπο σκέψης τους, ακόμα και τις προκαταλήψεις τους. Ένας ένορκος καλείται από το δικαστήριο για να αποφασίσει, ως ένα άτομο ανεπηρέαστο και ασυσχέτιστο με την υπόθεση. Όμως, δεν παύει να είναι άνθρωπος, να κάνει λάθη, να κουβαλάει τα δικά του βιώματα και να μην είναι εξειδικευμένος κριτής των στοιχείων που παρουσιάζονται σε μία δίκη.

Είναι μία ταινία αριστούργημα, που καλωσορίζει τον Sidney Lumet στα μεγάλα σαλόνια του παγκόσμιου κινηματογράφου, με τα γεμάτα νόημα αλληγορικά στοιχεία της, την τρομερή φωτογραφία και τους εξαιρετικούς ηθοποιούς της, που αρκέστηκαν στους χώρους ενός μικρού δωματίου, για να μας χαρίσουν αυτό το τέλειο αποτέλεσμα.

Στοιχεία της ταινίας:
Σκηνοθεσία: Sidney Lumet
Σενάριο: Reginald Rose
Πρωταγωνιστούν: Henry Fonda, Lee J. Cobb, Martin Balsam
Πρώτη προβολή: Απρίλιος 1957, Η.Π.Α. 

Fun Fact: Ο Henry Fonda δήλωσε πως ήταν μία, από τις 3 καλύτερές του ταινίες!

Annex - Fonda, Henry (12 Angry Men)_01

AUTHOR

Παντελής Κανιούρας

Αμύνταιο, Ερμούπολη, Düsseldorf, Θεσσαλονίκη, Delft, Βιέννη. Όπου και αν ζει, τρώει με πάθος παστίτσιο, παίζει ασταμάτητα ποδόσφαιρο και πάντα ενοχλεί τους γείτονές του προσπαθώντας να μάθει κάποιο μουσικό όργανο. Μα πάνω απ' όλα του αρέσει να ανακαλύπτει νέους καλλιτέχνες. Γι' αυτό λοιπόν, αν έχεις κάτι ξεχωριστό που θα ήθελες να μοιραστείς με τον υπόλοιπο κόσμο, στείλε του ένα email. Μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος θαυμαστής σου!

Loading...
Δείτε το βίντεο του King Dude για το Death Won’t Take Me!
Το Reborn Festival φέρνει μια νέα πνοή στο νησί της Λήμνου!