Skip to content

Χρήστος Δασκαλάκης: «Ό,τι γίνεται αυτήν τη στιγμή, γίνεται μέσα από την καρδιά μας»

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Φωτογραφίες: Σωτήρης Θεολόγης

Όταν ο εναλλακτικός τρόπος έκφρασης συνοδεύτηκε από τα ηλεκτροφόρα πεντάγραμμα της ηλεκτρονικής σκηνής, το Alternative*Electronica Music & Art Culture Meeting μας έκλεισε το μάτι για την τρίτη εμφάνισή του και τη δυναμική άφιξη νίκη του στη Θεσσαλονίκη, απλώνοντας το χέρι του και προσφέροντας ευκαιρίες και θαλπωρή. Ανερχόμενοι καλλιτέχνες και μερικές σταγόνες τέχνης και μουσικής είναι τα συστατικά της ολοήμερης γιορτής που μαστίζει την πόλη, με live performances και εχέμυθα μυστικά της εναλλακτικής κουλτούρας να λικνίζονται πάνω σε άτακτες κιλοβατώρες. Το Block33 μεταφέρει, σε μια “Giving” ατμόσφαιρα, τα vibes των φιλότεχνων συμμετεχόντων, την έκφραση των alternative τεχνών και την ενέργεια μιας αστείρευτα επικοινωνιακής κουλτούρας.

 

Τι είναι το Alternative*Electronica Music & Art Culture Meeting και τι σηματοδοτεί με την τρίτη εμφάνισή του;

Είναι κάτι που έχει ξεκινήσει από την Καβάλα, τη γενέτειρά μου. Ασχολούμουν μόνο με την ηλεκτρονική μουσική, όταν είδα ότι κάτι έλειπε από την πόλη και είδα ότι μπορούσα να το αλλάξω αυτό. Οπότε για να μην θεωρηθώ κάποια στιγμή ως κάποιος που κάνει ξένα shows ή παρουσιάζει απλά κάποια dj sets ως promoter, προσπάθησα να συνδέσω δύο διαφορετικά πράγματα, δημιουργώντας ένα brand που στην ουσία βασιζόταν στον συγκερασμό ενός διαφορετικού event με άλλα είδη μουσικής και ένα μέρος που αφορά το εικαστικό κομμάτι, όπου φέρνει τον ορισμό “Alternative”, με κάποια από τα στοιχεία που, ήδη, προϋπήρχαν ως “Electronica”. Έτσι, η ΜinceMusic είχε ξαφνικά δύο μέτωπα, τη μουσική και το εικαστικό κομμάτι. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που με το ταλέντο τους έχουν δημιουργήσει εκθέματα, που δεν μπορούσαν να προβάλουν στο κοινό, και το alternative | electronica έχει σκοπό να δώσει χώρο σε όλους αυτούς τους καλλιτέχνες. Έτσι, από τη στιγμή που είχα εγώ τη δυνατότητα να έχω επαφές με κάποιους χώρους, είχα και τις ανάλογες προτάσεις. Κάπως έτσι ξεκίνησε όλο αυτό.

IMG_7798

Πώς πήρε σάρκα το εγχείρημα; Ποια ανάγκη σας ώθησε στην πραγματοποίησή του;

Στην επαρχία που ήμουν, έμαθα πως κάποια πράγματα έχουν ένα όριο και είναι καλό να τα κρατάς σε ένα καλό σημείο, πάνω του μετρίου. Από τη στιγμή που είχα φτάσει το κομμάτι της ηλεκτρονικής μουσικής σε καλό σημείο, έπρεπε κάπως να δώσω βαρύτητα και στο άλλο. Έτσι, έπρεπε να παρουσιάσω κάποιες βραδιές και αντί να πάω να παίξω ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής, να κάνω ένα tribute γύρω από τις alternative μουσικές, προσπαθώντας να επαναλάβω τον τίτλο αυτό στο κεφάλι κάποιου. Όταν συνέβαινε μια εκδήλωση και το αποτέλεσμα ήταν το προσδοκώμενο, φαινόταν ότι αυτά τα δυο κατάφερναν να συνυπάρχουν. Μετά απ’ αυτό, η ώθηση ήρθε μόνη της. Υπήρχε ένα διάστημα 2 χρόνων αποχής του Alternative Electronica, λόγω κάποιων προβλημάτων υγείας που δεν μου επέτρεψαν να το δουλέψω όπως πρέπει. Όταν πια ήταν όλα καλά, αποφάσισα ότι έπρεπε να συνεχίσω.

Πού οφείλει η Καβάλα την τιμή να είναι γενέτειρα του φεστιβάλ και γιατί αυτό στην συνέχεια μεταφέρθηκε στην Θεσσαλονίκη;

H αλλαγή του χώρου έγινε λόγω των διάφορων προτάσεων που υπήρχαν από διάφορες συνεργασίες. Ωστόσο, νομίζω πως πρώτα πρέπει να παινέψεις το σπίτι σου. Εκτός αυτού, από τη στιγμή που εγώ βρίσκομαι εδώ αρκετά χρόνια, μεταφέρθηκε και η όλη δράση εδώ.

Ποιοι κρύβονται πίσω από το Alternative*Electronica Music & Art Culture Meeting;

H ιδέα προέκυψε καθαρά από αυτό που ένιωσα ότι δεν μπορώ να δουλεύω συνέχεια, πάνω στον ίδιο τομέα. Είχα ένα κοινό, που δεν ερχόταν σε κάποια δικά μου shows, οπότε, με αυτόν τον τρόπο, είχα τη δυνατότητα να ανοίξω περισσότερο τους ορίζοντες και να προσελκύσω και άλλους ανθρώπους. Υπάρχουν κάποιοι πολύ καλοί φίλοι, που συνδράμουν εθελοντικά στο έργο, θέλοντας να προωθήσουμε την ιδέα της συνεργασίας και της επικοινωνίας του κόσμου που συμμετέχει σε ένα φεστιβάλ. Είναι χρήσιμο να υπάρχουν άτομα δίπλα στους εκθέτες, για να είναι καλύτερο το συνολικό αποτέλεσμα. Είναι καλό να πηγαίνουμε κάπου και να διασκεδάζουμε, σαφώς, αλλά τα πράγματα αλλάζουν, όπως αλλάζει και η ζωή και είναι καλό να γεννάμε κι εμείς καταστάσεις. Ο καθένας, με τον δικό του τρόπο.

IMG_7765

Πού απευθύνεται το φεστιβάλ;

Απευθύνεται καθαρά σε ανερχόμενα ταλέντα, ανθρώπους που δεν έχουν χρόνο ή χώρο να παρουσιάσουν τα έργα τους. Αν εγώ αυτούς τους προωθήσω, πράγμα που είναι η δουλειά μου στον τομέα αυτό να κάνω, και έρθει κάποιος από αυτούς και μου πει ότι μετά από αυτό, θα κάνω μια έκθεση, μου δείχνει ότι κατάλαβε το ερέθισμα της επικοινωνίας που ήθελα να περάσω. Έχει πολύ ταξίδι αυτό το κομμάτι και μεγάλη διαφορά από το να παίρνω απλά μέρος σε εκθέσεις και να πουλάω.

Νιώθεις ότι έχεις ευθύνη πάνω σε αυτό το κομμάτι;

Ευθύνη όχι, απλά μου αρέσει να προσφέρω. Από εκεί και πέρα, είναι υπεύθυνος ο καθένας σε αυτό που θέλει να δείξει. Είμαι πρόθυμος να κάνω τα πάντα για την προβολή όλων των συμμετεχόντων, γιατί μέσα από αυτό, θα προβληθώ και εγώ. Στην ουσία, δίνω για να πάρω.

Ποια είναι η προϋπόθεση συμμετοχής των καλλιτεχνών;

Στο συγκεκριμένο φεστιβάλ, μπορεί κάποιος από τους καλλιτέχνες να είναι φτασμένος, μπορεί κάποιος να είναι ανερχόμενος κι εσύ έχεις την ευκαιρία να φέρεις σε επαφή αυτά τα δύο. Ο φτασμένος έχει να πάρει από τον ανερχόμενο και το αντίστροφο. Υπάρχουν συμμετοχές από καλλιτέχνες που εμφανίζονται πρώτη φορά, αλλά υπάρχουν και συμμετέχοντες που έχουν πάρει μέρος και σε άλλα project.

Αυτό, όμως, θεωρώ πως θα το δουν διαφορετικά. Σίγουρα είναι καλό να υπάρχει υλικό που δεν έχει παρουσιαστεί κάπου αλλού. Ωστόσο, υπάρχουν και άτομα που θέλουν να συμμετέχουν, αλλά νιώθουν ότι τους λείπουν πράγματα. Δεν κλείνω την πόρτα σε κανέναν. Θα βρεθούν ανερχόμενοι άνθρωποι και από το χώρο της μουσικής, οι οποίοι θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά κάτι, το οποίο κυνήγησαν μήνες πριν. Έπειτα, εγώ θα φροντίσω όλο αυτό να το προωθήσω και να το δουλέψω μέχρι να κάνει τον κύκλο του και να έρθει πάλι τον επόμενο χρόνο.

IMG_7763

Τι καλούνται να διεκπεραιώσουν οι καλλιτέχνες; Ποια η θέση τους στο φεστιβάλ; 

Αυτό είναι καθαρά προσωπικό τους θέμα. Εγώ δίνω μία βάση, προσπαθώ να τους βάλω στη θεματολογία, η οποία δεν είναι υποχρεωτική, καθώς ο καθένας βλέπει με τον δικό του τρόπο. Έπειτα, ο καθένας θα πρέπει να προβληματιστεί και να δουλέψει με τη θεματολογία που έχει επιλέξει. Εμένα προσωπικά θα με κερδίσει. Είναι, όμως, και αυτός που δεν έχει χρόνο να το κάνει αυτό, αλλά έστω να πλησιάσει. Εδώ, ερχόμαστε εμείς και αναλαμβάνουμε αυτό το κομμάτι, προκειμένου να γνωρίσει ο κάθε εικαστικός αυτό που θα πρέπει να κάνει.

Όσον αφορά το θέμα “πώληση”, είναι καλό να μη μείνουμε σε αυτό. Είναι πολύ θετικό να πηγαίνει καλά αυτός ο τομέας. Ωστόσο, τα έργα του θα πρέπει να παραμείνουν στο χώρο, μέχρι το πέρας της εκδήλωσης, για να σεβαστεί έτσι και τον αγώνα που έχει γίνει για να στηθεί αυτό.

Τι θέση έχει το “Εlectronica” στον τίτλο του φεστιβάλ και πώς επικοινωνείτε;

Επειδή ασχολούμαι με την ηλεκτρονική και την εναλλακτική μουσική, και επειδή τα αγαπάω και τα δύο, ήθελα να δουλέψω και με τα δύο. Εφόσον νιώθω ότι γνωρίζω κάποια πράγματα και από τα δύο, νομίζω ότι μπορώ να τα κάνω να συνυπάρξουν. Μένει μόνο το πώς θα το παρουσιάσω. Επειδή, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που το επιχειρώ, πιστεύω πως το αποτέλεσμα θα βγει αρκετά καλό.

Τι επιδιώκει να εκφράσει το Alternative*Electronica Music & Art Culture Meeting, απέναντι στο κοινό και ευρύτερα, στο κοινωνικό στερέωμα;

Εκθέσεις υπάρχουν πολλές και πραγματοποιούνται κάθε μέρα. Και όπως προείπαμε, ο καθένας το κάνει με τον δικό του τρόπο. Οι άλλοι θα μας κρίνουν. Το πιο απλό που μπορώ να πω είναι ότι εύχομαι όποιος μπει εδώ μέσα, να φύγει ευχαριστημένος και κολακευμένος με αυτό που θα δει.

Αυτό που εκφράζει το “Alternative Electronica”, είναι το εικαστικό κομμάτι, στο οποίο δίνουμε έμφαση. Πρόκειται για μια κουλτούρα, που αν τη δουλέψεις σωστά, είναι σαν ο άλλος να γεύτηκε τρία πράγματα σε μια βραδιά. Δίνουμε την ευκαιρία στον κόσμο να δει live performance και στο εικαστικό κομμάτι, αλλά και στο μουσικό κομμάτι. Όχι απλά ένα live band, αλλά ένα ηλεκτρονικό live band. Άλλο να ακούς ένα συμπιεσμένο αρχείο που βγαίνει σε ηλεκτρονική μορφή και άλλο αυτό που βγαίνει μέσα από τα όργανα. Ο τίτλος είναι καθαρός, αληθινός και αυτό που πρόκειται πραγματικά να δεις.

IMG_7821

Με ποια προοπτική επιλέχθηκε ως θεματολογία του event το “Giving”; 

Είναι κάποιες ιδέες, που έρχονται αναφορικά με αυτά που ζεις. Θεώρησα καλό να αναπτύξω κάτι που είδα με το δικό μου τρόπο και να το περάσω αυτό στον κόσμο. Γι’ αυτό και θα υπάρχουν διαδραστικές κινήσεις, μέσα στο event που θα αφορούν το “giving”.

Πραγματοποιούνται πολλά φεστιβάλ, στοχευόμενα στην ανάδειξη και προώθηση νέων καλλιτεχνών. Τι πιστεύεις ότι κάνει τόσο σημαντική αυτή την προσπάθεια;

Επειδή παρακολουθώ, κατά κάποιον τρόπο, την πορεία των όσων γίνονται, βλέπω πως κάποια φεστιβάλ πραγματοποιούνται και δεν δουλεύονται μετέπειτα. Όταν ολοκληρώσουμε από εδώ, δεν τελειώσαμε. Με τη λέξη “φεστιβάλ” είμαι μαλωμένος, διότι ως “φεστιβάλ” ορίζω κάτι που έχει διάρκεια από 48 ώρες και πάνω, δουλεύει ασταμάτητα και αφορά κατά κύριο λόγο, μόνο τη μουσική βιομηχανία. Φεστιβαλικό μπορείς να το θεωρήσεις, αν εκλάβεις υπόψη σου την έλευση πολλών ανθρώπων σ’ ένα χώρο, με σκοπό την επαφή. Άρα, δε μιλάμε για φεστιβάλ. Όσον αφορά το “Alternative*Electronica Music & Art Culture Meeting”, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για έναν happening, απ’ όπου θα προκύψουν νέες συνεργασίες, φιλίες και πολλά χαμόγελα. Είναι στο χέρι του καθενός, από εκεί και πέρα, να ξυπνήσει λίγο περισσότερο μέσα από αυτό που ζει και να ανέβει έτσι και ο πήχης γενικότερα. Στο ηλεκτρονικό κομμάτι, έχουμε μία καλεσμένη από τη γειτονική μας χώρα, τα Σκόπια, η οποία θα έρθει να παίξει εδώ, στη Θεσσαλονίκη. Πιάνουμε γενικότερα την περιφέρεια και τα Βαλκάνια. Υπάρχει ανάπτυξη σχέσεων, σε όλο το φάσμα του event. Ακόμα και αν η επαφή που διατηρούμε γενικά, γίνεται μόνο ηλεκτρονικά.

Η συγκεκριμένη περίοδος που διανύουμε, πιστεύεις ότι συντελεί ίσως στην ανάγκη για τέχνη ή ότι η τέχνη υποβοηθείται ίσως από τη δύσκολη αυτή φάση;

Μας έφεραν πιο κοντά αυτές οι καταστάσεις και καλύτερα που συνέβησαν, γιατί και σαν λαός θεωρώ ότι ήμασταν πολύ αφελείς και σπάταλοι. Τώρα, μπορούμε να σκεφτούμε πιο συγκεντρωμένα. Το βλέπω και από τις μικρότερες ηλικίες και από τον κύκλο μου και μου αρέσει αυτό.

Αν έπρεπε να περιγράψεις, με λίγα λόγια, τι εκφράζει η τέχνη που ακτινοβολείται μέσα από το συγκεκριμένο happening, ποια θα ήταν αυτά;

Καθαρά την επικοινωνία. Θα μπορούσα να προσθέσω και τη λέξη “culture”. Είναι κάτι που προσπαθώ να συνδυάσω μαζί, αλλά αυτό φαίνεται κάθε φορά εκ του αποτελέσματος. Στην ουσία, όμως, δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε ξεκάθαρα και να του βάλουμε κάποια ταμπέλα. Θα φανεί στην πορεία.

Ποιές είναι οι προσδοκίες σας και οι μελλοντικοί σας στόχοι;

Τίποτα δεν γίνεται γρήγορα μύθος και τίποτα δεν γίνεται γρήγορα επιτυχία. Η άμεση επιτυχία είναι μύθος. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και πολύ όρεξη. Επιδιώκουμε να γνωρίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να δυναμώσουμε το όλο πράγμα. Αυτό θα δυναμώνει με την πορεία, την ανταπόκριση του κόσμου, ακόμα και μέσα από τα λάθη. Σίγουρα μπορεί να εξελιχθεί και να πάει αλλού, ποτέ δεν ξέρεις! Αυτό είναι κάτι απρόσμενο. Ο στόχος υπάρχει, αλλά δεν θα ήθελα να τον αποκαλύψω.

Πώς θα ήθελες να καθιερωθεί το Alternative*Electronica Music & Art Culture Meeting και ποιο μήνυμα να το χαρακτηρίζει;

Θα ήθελα να καθιερωθεί ως ένα γεγονός, που προσπαθεί να μαζέψει κοινό και καλλιτέχνες, με στόχο την επαφή και την επικοινωνία τους. Να τους φιλτράρει, να κοιτάξει τι έχει ο καθένας μέσα του να βγάλει και μέσα από αυτό το φιλτράρισμα, να εκμεταλλευτούμε τη θέληση του καθενός να διαδοθεί. Το πιο σημαντικό είναι πως ό,τι γίνεται αυτήν τη στιγμή, γίνεται μέσα από την καρδιά μας.

 

*KΥΡΙΑΚΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΗ / BLOCK 33 Θεσσαλονίκη

Μετά από δυο επιτυχημένες διοργανώσεις στην Καβάλα, η 3η έκδοση του Alternative*Electronica Music & Art Culture Meeting, πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη, στο χώρο του Block33.
Μια συνάντηση νέων και “ανερχόμενων” καλλιτεχνών, από ένα ευρύ δημιουργικό πεδίο, παρουσιάζουν την δουλεία τους ελεύθερα στον κόσμο.
Μια ολοήμερη γιορτή των τεχνών και της μουσικής, θα δώσει την δική της ξεχωριστή νότα στην πόλη με την θεματολογία #Giving*
Στο 3ο Alternative*Electronica Music & Culture Art Meeting, προσδοκά να φέρει το κοινό πιο κοντά με την εναλλακτική κουλτούρα των τεχνών και μουσικής και ιδιαίτερα των Live Performance.

Contact:[email protected]
http://mincemusic.blogspot.gr/
Tweet us: https://twitter.com/CultureMeeting
Instagram: https://instagram.com/alternative_electronica/
Be a Member: https://www.facebook.com/mincemusicofficial
Explore: https://www.youtube.com/user/MinceMusicproject
Listen: https://www.mixcloud.com/mincemuscination/IMG_7745

 

AUTHOR

Δήμητρα Σαμσάκη

Γενικά, θα την χαρακτήριζες λάτρη της «ψαγμενιάς»… Άλλωστε, πάντα το δήθεν ελκύει!

Loading...
56⁰ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Οι τρεις υποψήφιες ταινίες για το βραβείο LUX | #tiff56
4 λόγοι για να βρεθείς και στην πρώτη μέρα του default!