Skip to content

Οι Βρετανοί μουσικοί στο 10% του παγκόσμιου streaming για το 2020.

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Μια ανάλυση που έγινε καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους με δεδομένα από δισκογραφικές, έδειξε πως 1 στα 10 τραγούδια (10.1% συγκερκιμένα) που stream-άρονται ανά τον κόσμο προέρχεται από Βρετανούς καλλιτέχνες. Το μερίδιο του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτή την παγκόσμια κλίμακα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο που έχει στο ΑΕΠ (2.2%), υπογραμμίζοντας την εξαιρετική πορεία της μουσικής αυτής σκηνής.

Το BPI που αντιπροσωπεύει πάνω από 450 δισκογραφικές με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, εκπόνησε αυτή την ανάλυση βάσει των μουσικών κατατάξεων στις 14 μεγαλύτερες μουσικές αγορές που, μαζί, τους αναλογούν τα 3/4 της παγκόσμιας μουσικής ακρόασης. Το ποσοστό που αναφέρθηκε δείχνει την τεράστια επίδραση της Βρετανικής μουσικής. Η ευκολία της πρόσβασης μέσω των υπηρεσιών streaming και της ισχυρής προώθησης σημαίνει πως οι καλλιτέχνες αυτοί ενώνονται ευκολότερα με θαυμαστές, πράγμα που δίνει με την σειρά του μια ευκολότερη διέξοδο για διεθνή καριέρα. Στις αγορές που -μέχρι πρότινος- ήταν «απλησίαστες» μπόρεσαν να υπερκαμφθούν τα εμπόδια χάρη στο ψηφιακό marketing των δισκογραφικών. Οι νεότεροι καλλιτέχνες μπορούν πλέον να αναμένουν περισσότερα και αμεσότερα, σε σχέση με προηγούμενες γενιές, καθώς το ταλέντο τους φτάνει σε μεγαλύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα στους ήδη δημοφιλείς μουσικούς όπως Ed Sheeran, Adele, Sam Smith, Calvin Harris, Harry Styles, Coldplay και στα σπουδαία σχήματα των Queen και The Beatles, των οποίων τα κομμάτια stream-άρονται δισεκατομμύρια φορές μέσα στο χρόνο, συμπεριλαμβάνονται οι Dua Lipa, Lewis Capaldi, Stormzy, Anne Marie, George Ezra, Ellie Goulding, Rag’n’Bone Man και The 1975, που βλέπουν την καριέρα και την επιτυχία τους να μεγαλώνει. Και σε επίπεδο αριθμών streams δεν πρέπει να παραλειφθούν οι Jorja Smith, Joel Corry, Gerry Cinnamon και rap ή hip-hop σχήματα όπως Dave, Aitch, AJ Tracey, Headie One, J Hus και KSI των οποίων, μάλιστα, η παγκόσμια παρουσία-προφίλ ολοένα και μεγαλώνει.

Σε επίπεδο αγοράς αυτό είναι ένα ισχυρό δείγμα της επιτυχίας των Βρετανών καλλιτεχνών και της εκεί μουσικής βιομηχανίας που κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, παγκοσμίως και μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην «εξαγωγή» μουσικής ενώ, παράλληλα, βρίσκεται τρίτη σε επίπεδο ηχογραφημένης μουσικής. Μετά την απομάκρυνσή της και από την Ευρώπη χτίζει ένα νέο μέλλον ως ανεξάρτητο εμπορικό έθνος, δίνοντας μια τεράστια ευκαιρία και βαρύτητα στην αύξηση του μεριδίου στην παγκόσμια μουσική αγορά. Ενεργοποιώντας, δε, την εξέλιξη των καλλιτεχνικών και τις στρατηγικές marketing όπως και την απήχηση.

Ένας σημαντικός παράγοντας αυτής της επιτυχίας είναι οι υπογραφές στις δισκογραφικές και η διαρκής ανάπτυξη των καλλιτεχνών, καθώς και οι τακτικές προώθησης που ακολουθούνται. Οι μεγάλες εξ αυτών υπέγραψαν με 153 καλλιτέχνες το 2019 (38% περισσότερο από το 2010) με ένα συνολικό roster 640 ονομάτων διαγράφοντας αύξηση 68% από το 2010. Οι δισκογραφικές είναι, αναμφίβολα, οι κύριοι «επενδυτές» στο ταλέντο και την βελτίωση των συμβεβλημένων. Το 2019 οι επενδύσεις από αυτές ανήλθαν πάνω από 250 εκατομμύρια λίρες με πάνω από 150 εκατομμύρια να διατίθενται σε στρατηγικές marketing και προώθησης στην παγκόσμια και άκρως ανταγωνιστική μουσική αγορά.

Ο Geoff Taylor, γενικός διευθυντής του BPI, είπε: «Καθώς οι κατατάξεις του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκινούν τη δική τους ανεξάρτητη εμπορική πορεία, η μουσική αποτελεί ένα σύμβολο των οικονομικών δυνατοτήτων και της υπάρχουσας δημιουργικότητας. Ένα νέο κύμα ταλέντων, υποστηριζόμενο από τις δισκογραφικές, προωθεί τη Βρετανική κουλτούρα και τις σχετικές επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά του κόσμου. Είναι ένας νέος ρυθμός για μια νέα εποχή ευκαιριών. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις πιθανότητες που παρουσιάζει το streaming για τους καλλιτέχνες και τη συνεχή ανάπτυξη της Βρετανικής μουσικής».
______________________

Οι αγορές από τις οποίες πάρθηκαν οι κατατάξεις των καλλιτεχνών είναι: Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Η βαλίτσα
Μια εμφάνιση από την τελευταία θρυλική περιοδεία των Daft Punk!