Black Friday Unmasked: Τι κρύβεται πίσω από τα origins της συγκεκριμένης μέρας;
Αν είσαι έστω και λίγο shopaholic, σίγουρα προετοιμάζεις ήδη το καλάθι σου για το φετινό Black Friday.
Αναρωτήθηκες όμως ποτέ από που προέρχεται ο όρος Black Friday; Και όμως, η διεθνής μέρα εκπτώσεων και τρελού shopping therapy κρύβει περισσότερη «μαυρίλα» από ότι νομίζεις.
Για τους περισσότερους από εμάς η συγκεκριμένη μέρα αποτελεί μια ευκαιρία να ολοκληρώσουμε τις αγορές μας λίγο πριν την περίοδο των εορτών, σε αρκετά χαμηλότερες τιμές. Για αυτό και έχει συνδεθεί άλλωστε με την καπιταλιστική διάθεση των Χριστουγέννων αλλά και του Thanksgiving, για την Αμερική.
Ωστόσο, η προέλευση αυτής της λέξης είναι πολύ διαφορετική!
Gold and Wall street
Η πρώτη επίσημη αναφορά στο Black Friday αφορά την οικονομική κρίση των ΗΠΑ: την απότομη εκτόξευση της αγοράς χρυσού τον Σεπτέμβριο του 1869. Οι επιχειρηματίες της Wall street, Jay Gould and Jim Fisk, δημιούργησαν την δική τους συμμαχία, αγοράζοντας τεράστιες προμήθειες χρυσού και ελπίζοντας να προκαλέσουν την ξαφνική αύξηση των τιμών.
Το αποτέλεσμα ήταν καθοριστικό για την αγορά και καταστροφικό για την πλειονότητα των επενδυτών. η συνωμοσία αποκαλύφθηκε εκείνη την «μαύρη», όπως εξελίχθηκε, Παρασκευή του Σεπτέμβρη και έστειλε ολόκληρη την αγορά σε ελεύθερη πτώση.
What happened in Philadelphia?
Και κάπως έτσι, από την Wall street και το χρηματιστήριο, περνάμε στην Philadelphia όπου φημολογείται επίσης ως τόπος προέλευσης του Black Friday. Γύρω στο 1950, οι αστυνομικές δυνάμεις της πολιτείας χρησιμοποίησαν τον όρο για να περιγράψουν την φρενίτιδα που ακολουθούσε το Thanksgiving και συνέπιπτε με τους ποδοσφαιρικούς αγώνες Army-Navy.
O όρος αφορούσε το χάος που προκάλεσε η ξαφνική εισροή τουριστών αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούσε για την αστυνομία: υπερωρίες, κυκλοφοριακή συμφόρηση και δεκάδες ατυχήματα.
Μερικές δεκαετίες μετά, στα μέσα του 1980, ο όρος υιοθετείται από τις επιχειρήσεις για να περιγράψουν τα κέρδη και τις ζημιώσεις τους. Στην γλώσσα των λογιστών αλλά και των επιχειρήσεων τo κόκκινο χαρακτηρίζει τις ζημίες (in the red), ενώ το μαύρο συμβολίζει το οικονομικό όφελος για τις εταιρείες (into the black).
H συγκεκριμένη μέρα λοιπόν, η έννοια πίσω από το Βlack Friday δεν έχει άμεση σύνδεση με το Thanksgiving – και πόσο μάλλον με τα Χριστούγεννα – αλλά διευρύνθηκε παγκοσμίως ώστε να αποτελεί (ανεπίσημα) την έναρξη των εορταστικών αγορών.
Η προέλευση μπορεί να διαρθρώθηκε και να σηματοδοτεί κάτι διαφορετικό για τον παγκοσμιοποιημένο 21ο αιώνα αλλά εξελίχθηκε προς όφελος του λιανικού εμπορίου και των υπερκαταναλωτικών μας ορμών.