Skip to content

Bicep: Δύο παιδικοί φίλοι που κατακτούν την παγκόσμια ηλεκτρονική μουσική σκηνή!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Είναι αλήθεια πως η άνοδος των Bicep έγινε με αξιοσημείωτη ταχύτητα. Οι παιδικοί φίλοι Andy Ferguson και Matt McBriar έκαναν την πρώτη τους προσέγγιση με την μουσική βιομηχανία το 2008. Με το blog Feel My Bicep κατάφεραν με την πάροδο του χρόνου να γίνουν από «πειρατές» διεθνώς αναγνωρισμένοι DJ και παραγωγοί, κυκλοφορώντας σπουδαία χορευτικά hits με επακόλουθο μια ροή από live streams, mixes, residencies, warehouse projects και τα ετήσια Italo Disco πάρτι. Πολεμώντας για την διατήρηση της αξιοπιστίας τους, έκαναν το logo τους συνώνυμο με υλικό χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας.

Είτε από προσωπική εμπειρία, είτε από κάποια live κάλυψη φαίνεται πως έχουν μια ιδιαίτερη σύνδεση με το κοινό στη διάρκεια κάθε τους set. Βέβαια, η χημεία που πηγάζει από τους ίδιους δεν είναι κάτι εξωπραγματικό, αφού γνωρίζονται από εννιά χρονών, μέσα από μια προπόνηση rugby στο Belfast. Ο Andy ήταν περισσότερο fan της punk και της heavy metal, ενώ η επαφή του Matt με την house έγινε όταν από λάθος έλαβε ένα album του Aphex Twin. Αυτή η τυχαία ανακάλυψη τον εισήγαγε νωρίς στον κόσμο της dance μουσικής με το ύψος του να τον βοηθάει να μπαίνει σε τοπικά clubs, καθώς έδειχνε μεγαλύτερος. Τα μέρη αυτά ενίσχυσαν την φιλία τους, καθώς έβλεπαν DJs όπως Underground Resistance, Dave Clarke και Andrew Weatherall να παίζουν σκληρή techno. Το νέο αυτό ενδιαφέρον δεν άργησε να εξελιχθεί κι έτσι ξεκίνησαν το «σκάψιμο»!

Θυμίζει τυπική επαρχιακή ιστορία, με το κλασσικό γκαράζ στο οποίο μαζεύονταν με φίλους για να ακούσουν μουσική. Χωρίς να λείπουν μαλώματα για το «Ποιος το παίζει αυτό» ή «Ποιο είναι το καλύτερο είδος». Κι έτσι, γεννήθηκε η ιδέα του Feel My Bicep blog. Το δέσιμο μεταξύ τους ήταν η κινητήρια δύναμη για να μοιράζονται ο,τι πιο σπάνιο και περίεργο έβρισκαν. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη εποχή ήταν «σκοτεινή» για την τοπική σκηνή λόγω του ερχομού και της διάδοσης της minimal techno. Μια «στεγνή» περίοδος που τους ανάγκασε να στραφούν στην Italo-disco με την πληθώρα των ρυθμών και της χορευτικής ατμόσφαιρας. Η βάση, ανεξάρτητα του είδους, ήταν η διασκέδαση με ποικιλία από νέα remixes και δυσεύρετα vintage hits, εμπλουτισμένα με λόγια και εικόνες.

Blogs σαν αυτά ήταν ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στο φάσμα της χορευτικής μουσικής, ανά τις δεκαετίες. Ο Andy και ο Matt βρήκαν παλιές κυκλοφορίες «λεηλατώντας» δισκάδικα. Ακολούθησε μια εκτόξευση στην δημοσιότητα του Feel My Bicep και άρχισαν και οι προτάσεις για DJ set. Μένοντας χώρια συνέχισαν το blogging και τις εμφανίσεις ανά τις ηπείρους, ενώ διατηρούσαν τις κανονικές δουλειές τους. Βρήκαν τον τρόπο να βρίσκονται διαρκώς σε επαφή και να προσπερνάνε τις μουσικές τάσεις, ενώ όλη αυτή η μουσική γνώση έγινε σύντομα κομμάτι των δικών τους παραγωγών.

Η επιτυχία του “Vision of Love” το 2012 ήταν αυτό που τους έπεισε ότι είχαν μέλλον σε μια διαφορετική καριέρα. Έμεναν πλέον στο Λονδίνο και απέκτησαν το δικό τους studio. Δώσανε μεγάλη βαρύτητα στο πιάνο και έκαναν ταχύρρυθμα μαθήματα από άλλους παραγωγούς για την αξιοποίηση του studio. Όμως το να αφήσεις μια σταθερή δουλειά είχε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, με αποτέλεσμα το είδος το οποίο τους άρεσε να μην μπορεί να βρει διέξοδο, μιας και δεν υπήρχαν λεφτά για εξοπλισμό. Ο μόνος τρόπος ήταν να ακολουθήσουν μια απλούστερη προσέγγιση με samples από όργανα, φωνητικά και drums. Η επιτυχία των πρώτων κυκλοφοριών τους βοήθησε να στήσουν ένα αξιοπρεπέστατο studio και να σκεφτούν το μέλλον πιο σοβαρά. Με τον καιρό ήρθε η δυνατότητα αγοράς του κατάλληλου εξοπλισμού και όταν στάθηκαν στα πόδια τους η φωνή τους ακούστηκε από το EP “Just”. Το ομώνυμο κομμάτι προέβαλλε την βαθιά, υποβλητική τους πλευρά με κοφτές ηλεκτρονικές μελωδίες -blips- και σκιάσεις Detroit. Το συγκεκριμένο κατέληξε ως κορυφαίος ήχος σύμφωνα με το Mixmag για το 2015.

Δύο χρόνια μετά κάνουν άλλη στροφή. Στην σκηνή του Dekmantel, οι Bicep στήσουν ένα live show υφαίνοντας εκ νέου παλιούς ήχους με φρέσκες ηχητικές φόρμουλες, θυμίζοντας ένα αξιοπρεπέστατο rave πρότυπο. Με breakbeats που τραντάζουν, το “Glue” έρχεται και συνδυάζει staccato synths και ambient ατμόσφαιρα πάνω από γερά drums, το “Rain” αναμειγνύει techno, μυστηριακά φωνητικά και κοφτερή IDM για μια διαρκή στιγμή ευφορίας. Ξαφνιάζοντας με την επαναφορά τέτοιων ήχων, οι Bicep κατάφεραν να γυαλίσουν και να δώσουν «αιχμηρή» διάσταση στον old school rave ήχο. Μια τεράστια επιτυχία με πολυπληθές κοινό, τον Robert Hood να αγκαλιάζει τον Matt πριν αναλάβει την σκηνή και τους εορτασμούς να συνεχίζονται μέχρι την επιστροφή στο Λονδίνο.

Όσον αφορά τα κομμάτια, έχουν μια σταθερή βάση που χρησιμοποιεί πιάνο progressive συγχορδίες. Η μουσική θεωρία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να μπορέσουν να ενώσουν την τεράστια γκάμα στο γούστο τους και τα set και οι κυκλοφορίες να αποκτήσουν μια συνάφεια. Ένας συνδυασμός από προσωπικά remixes, edits, ακυκλοφόρητο υλικό ή και από άλλους καλλιτέχνες, είναι ο δρόμος που επιλέγουν για να κάνουν τις εμφανίσεις τους πιο προσωπικές. Εκεί, μπορούν να εμπλουτίσουν με ιδέες που διατηρούν «ατέλεια» και ωμότητα, κομμάτια που δεν πρόκειται να δημοσιεύσουν. Με συμμετοχές σε Throne of Blood, Traveller Records, Mystery Meat, Love Fever και Aus Music, όπου o Will Saul έκλεισε το δίδυμο για μια σειρά κυκλοφοριών συμπεριλαμβανομένου και του “Just” EP. Συνεργάστηκαν επίσης με τους Simian Mobile Disco για το EP “Sacrifice” και έκαναν remixes για Disclosure, Blood Orange και 808 State. Στις αρχές του 2016 κατέκτησαν τις σκηνές των Coachella και Primavera και το επικείμενο show στο Λονδρέζικο Village Underground έγινε sold out μόλις σε τρία λεπτά. Και φτάνοντας στο 2018, πώς μπορεί κάποιος να παραβλέψει την αριστουργηματική τους εμφάνιση στο Printworks;

Μια ματιά στο ιστορικό του blog μας δίνει στοιχεία για την μουσική εξέλιξη των Bicep. Ρυθμοί jungle διεισδύουν γύρω στο 2014, ambient και techno κατά το 2016. Και το να κάνεις κάτι καινούριο από αυτά, σημαίνει πως πρέπει να πειραματιστείς πολύ στο studio. Να βγεις από τα γνωστά μονοπάτια σε κάτι καινούριο και αβέβαιο, γιατί έτσι μπορείς να κινήσεις τα νήματα ως καλλιτέχνης. Όλα αυτά βέβαια αποτυπώθηκαν στο ομώνυμο ντεμπούτο τους μέσω της Ninja Tune. Μια ηχητική διαδρομή στα μονοπάτια της underground club κουλτούρας.

Αναδεικνύοντας και συνδυάζοντας τα πιο σπάνια χαρακτηριστικά, συνέθεσαν μια μοναδική κυκλοφορία με στοιχεία από κλασσική house, techno, electro και Italo-disco, ανανεωμένα όμως με ολόφρεσκο design και την μοναδικότητα που εμπεριέχει πλέον το όνομα “Bicep”. Είναι αδέσμευτο, ωμό και φουλ ενεργητικό για το dancefloor και παράλληλα, τόσο εκλεπτυσμένο και αρμονικά σχεδιασμένο, με το οποίο μπορείς άνετα να «χαθείς» και στο σπίτι – μακριά από την δράση. Το αποτέλεσμα της επιλογής ανάμεσα από 60 demo σε 12 τελειοποιημένα cuts με την ιδέα ότι πρέπει να υπάρχει ένα flow, που να μην παραξενεύει τον ακροατή. Γι’ αυτόν τον λόγο, η τελική σειρά στην κυκλοφορία προήλθε από ένα συνεχές ανακάτεμα μεταξύ τους. Όπως έχετε παρατηρήσει, οι ρυθμοί διαφοροποιούνται και το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στο συναίσθημα που προκύπτει, π.χ. από ένα γρήγορο track σε ένα πιο αργό.

Μέσα από τις blog δημοσιεύσεις και τα mix τους, τα sets, τις κυκλοφορίες και το προσωπικό τους label βοήθησαν μια γενιά από fans να δει αλλιώς την disco, τις ηλεκτρονικές «παραξενιές» και το καλόγουστο rave από προηγούμενες δεκαετίες. Όμως η συγκεκριμένη πορεία για την retro μουσική αναβίωση είναι ένα μόνο κομμάτι της ιστορίας των Bicep. Γιατί με τον καιρό γίνονται ολοένα γνωστοί και για την «επίδειξη δύναμης» στα μέρη που επισκέπτονται, εναλλάσσοντας την μουσική τους μεταξύ breakbeat, ambient, Italo, trance και techno. Αυτή η τάση – στροφή είναι γνώριμη στον καλλιτεχνικό αυτό χώρο, με τους Bicep να βρίσκονται όμως πάντα μπροστά. Παρά τους ελιγμούς τους δεν τα δίνουν ποτέ όλα, ο κόσμος τους αγαπάει και τους ακολουθεί και ο Andy προτιμά να αυτοχαρακτηρίζονται ως “Insiders that keep quiet”.

______________________

NON presents Aesthetics w/ BICEP (dj set), ISON + more tba
13 Δεκεμβρίου | Block33

Εισιτήρια:

  • Early Bird: 15€
  • Προπώληση: 18€
  • Ταμείο: 23€

Σημεία Προπώλησης:
Online: https://bit.ly/2NBLSfn
Πανελλαδικά: Public
Θεσσαλονίκη

  • Underground, Δ.Γούναρη Δημητρίου 20, Πλατεία Ναυαρίνου
  • Underground, Αγ.Σοφίας 24
  • Stereodisc, Αριστοτέλους 4

AUTHOR

Σταύρος Περιβολάρης

Ψάχνοντας συνεχώς για κάτι καινούριο - διαφορετικό βρίσκει τα πατήματα για μια πιο δραστήρια ζωή και όταν δεν απασχολείται με κάτι ταξιδεύει νοερά. Τον δυσκολεύουν οι πόζες, οι ώρες προετοιμασίας του φαγητού και η τεμπελιά.

Loading...
Το μεγάλο αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στον Νίκο Σκαλκώτα!
Vincent Αίμα στο χιόνι: Μία παράσταση για τη βία, τον φόβο και την ανάγκη για αληθινή επαφή!