Skip to content

5+1 ελληνικά κρασιά για να υποδεχτούμε το 2025!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Είναι Δεκέμβριος, o πιο γιορτινός μήνας του έτους! Από τη μία στολισμένοι δρόμοι, λαμπιόνια, γιρλάντες και γεμάτα σπίτια με οικογένεια και φίλους. Από την άλλη, μυρωδιές κανέλας, πορτοκαλιού και γαρύφαλλου που συνθέτουν ένα cozy σκηνικό. Όπως και να ‘χει, αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από τα πληθωρικά φαγοπότια, ενώ είναι και ο μήνας που στατιστικά καταναλώνουμε τις μεγαλύτερες ποσότητες κρασιού.

Η περίοδος των εορτών είναι συνυφασμένη με μεγάλα τραπέζια που ξεχειλίζουν από κάθε λογής εδέσματα. Πολύχρωμες σαλάτες, λιπαρά και πιπεράτα τυριά και αλλαντικά, με τα κυρίως να είναι από μυρωδάτα κυρίως πιάτα με κοτόπουλο ή γαλοπούλα και κόκκινο κρέας, μέχρι καλομαγειρεμένα μανιτάρια.

Παράλληλα, τα γλυκά την περίοδο των Χριστουγέννων έχουν την τιμητική τους! Εκτός από τους πάντα αγαπημένους κουραμπιέδες και μελομακάρονα, πολλά άλλα εδέσματα κατακλύζουν το γιορτινό τραπέζι.

Σε κάθε περίπτωση, το κρασί είναι πάντοτε εκεί σε αφθονία να συνοδεύσει οποιαδήποτε επιλογή μας! Τί κρασί να επιλέξεις όμως για το γιορτινό τραπέζι; Ποιοι είναι οι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις; Τί πρέπει να προσέξεις για να μεγιστοποιήσεις τη γευστική σου εμπειρία;

Κτήμα Παυλίδη, Thema Rose, Tempranillo

Το Thema Rose είναι ένα από τα καλύτερα ελληνικά ροζέ εδώ και χρόνια, χωρίς αμφιβολία! Αντιστέκεται στεναρά, στην ισχύουσα τάση, που θέλουν τα ροζέ κρασιά: “όσο πιο λευκά γίνεται”. Tο Κτήμα Παυλίδη, διαχειρίστηκε με μαεστρία την ισπανική ποικιλία Tempranillo, με το αποτέλεσμα να τους δικαιώνει! Άφθονα αρώματα κερασιού, φράουλας και πλούσιο στόμα το οποίο εξισορροπείται από κύματα φρεσκάδας. Είναι από τα ροζέ που δεν θα αρκεστούν να συνοδεύσουν μόνο τα πρώτα πιάτα και τις σαλάτες… Αντιθέτως, θα συνοδεύσει εξαιρετικά ένα barbeque με διάφορα κρεατικά και φυσικά την γιορτινή γαλοπούλα!

Κτήμα Καρανίκα, Brut Cuvee Prestige, Ξινόμαυρο-Ασύρτικο

Ένα αφρώδες κρασί που φέρνει λίγο πιο κοντά, το Αμύνταιο…με την Καμπανία. Παρασκευασμένο με την παραδοσιακή μέθοδο, που θέλει τη δεύτερη ζύμωση να συμβαίνει στην φιάλη, είναι βέβαιο ότι θα κάνει το καθιερωμένο άνοιγμα για την υποδοχή του νέου έτους, ιδιαιτέρως νόστιμο! Ξηροί καρποί, φρεσκοψημένο ψωμί και ζουμερά φρούτα, ισορροπούν υπέροχα με την έντονη οξύτητα και την μακρά επίγευση.

Οινοποιείο Gentilini, Iri’s Vineyard, Μαυροδάφνη

Αν και οι περισσότεροι έχουμε συνδυασμένη την ποικιλία της Μαυροδάφνης, με την γλυκιά εκδοχή της, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα οινοποιεία παράγουν κρασιά της ποικιλίας στην ξηρή εκδοχή της! Μία από τις πιο αξιόλογες προσπάθειες του ελληνικού αμπελώνα είναι αναμφίβολα, η Ίριδα από την Κεφαλονιά. Αν κάποιος καλεσμένος, σας πει ότι δεν πίνει κόκκινο κρασί, μία δοκιμή ίσως του αλλάξει γνώμη. Αυτό διότι το Iri’s, είναι ένα κρασί που, αν και έχει όλα τα έντονα χαρακτηριστικά ενός ερυθρού οίνου, είναι αρκετά “μαλακό, ζουμερό και μυρωδάτο” για να κάνει-όχι μόνο τους λάτρεις του κόκκινου-να το λατρέψουν.

ΕΟΣ Σάμου, Άθικτος Οίνος Προφήτης, Μοσχάτο Σάμου

Η λέξη Άθικτος προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα “θιγγάνω” που σημαίνει ακουμπώ ελαφρά. Αυτό διότι, οι Άθικτοι οίνοι του συνεταιρισμού Σάμου ακολουθούν τη φιλοσοφία της ήπιας οινοποίησης. Ο Προφήτης, εμφιαλώνεται αφιλτράριστος, ακολλάριστος και δίχως προσθήκη θειώδους. Σίγουρα, δεν είναι το πιο “ευγενικό” κρασί που έχεις δοκιμάσει… Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα είναι ιδιαιτέρως απολαυστικό, ειδικά αν το συνδυάσεις με τους κατάλληλους “συμμάχους”. Δοκίμασε να το συνδυάσεις με έντονες γεύσεις, όπως πιπεράτα τυριά και αλλαντικά, αλλά και πιάτα με φυτικές πρωτεΐνες, όπως μανιτάρια και tofu!

Voi Vignes, Nefos(s’ epanuit en carafe), Ξινόμαυρο, Κρασάτο, Σταυρωτό

Ο Ιάσων Λίγας, ίσως ο πιο ανατρεπτικός οινολόγος του ελλαδικού χώρου, παρουσιάζει ένα κρασί για αυτούς που σκέφτονται «έξω από το κουτί». Λάτρης και υποστηρικτής των κρασιών ήπιων παρεμβάσεων, πάντρεψε τις τρεις ποικιλίες της Ραψάνης, δημιουργώντας ένα άκρως ξεχωριστό αποτέλεσμα. Αν και δε μιλάμε για ένα συνηθισμένο ροζέ, είναι ιδιαιτέρως απολαυστικό στο στόμα και στη μύτη, με νότες από τραγανό κεράσι, μαρμελάδα φράουλα και αποξηραμένου κράνου. Θα ενθουσιαστείτε με το πόσο όμορφα ταιριάζει με τα λαδερά φαγητά που βασίζονται στα λαχανικά αλλά και με τα γιορτινά αλμυρά σουφλέ!

Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος, Vinsanto, Ασύρτικο-Αηδάνι

Γιορτινό τραπέζι χωρίς γλυκό, γίνεται; Ε, δε γίνεται και δεν υπάρχει καλύτερη ιδέα για να συνδυάσουμε αυτά τα δύο, από ένα εμβληματικό Vinsanto. Τα υπερώριμα σταφύλια αποξηραίνονται κάτω από τον ρομαντικό ήλιο της Σαντορίνης, ενώ στην πορεία ωριμάζει αρχικά σε τσιμεντένιες δεξαμενές και τέλος, παλαιώνει σε ξύλινες. Με αυτό τον τρόπο, καταφέρνει να μας χαρίζει την μελένια του επίγευση, χωρίς να λιγώνει -κυρίως λόγω της ποθητής οξύτητας. Γλυκά ταψιού, σιροπιαστά, κάθε λογής τάρτα και κυρίως η “τσουρεκένια” ή όχι βασιλόπιτα, αλλά και τα festive μελομακάρονα, αποτελούν ιδανικούς συμμάχους στην απόλαυση!



AUTHOR

Μιχάλης Φραντζής

-Δεν υπάρχει πόνος όταν είσαι γεωπόνος, θα τον ακούσεις να λέει συχνά. Τα καλοκαίρια και το φθινόπωρο θα τον βρεις στο Αμύνταιο να μαζεύει ροδάκινα και σταφύλια. Του αρέσει το καλό φαγητό και κρασί. Πιστεύει επόμενη γενιά του ελληνικού αμπελώνα, θα δώσει στο εγχώριο κρασί τη θέση που του αξίζει!

Loading...
Δείτε εδώ τα μυστικά της επιτυχίας για παιχνίδια δεξιοτήτων
«Ο Άσπρος Λαγός», το ποίημα της Παρασκευής.