Skip to content

Beater Faces #1 (Djs): Άννα Μαρία Παπαγιάννη: Γενικά πάντα μου άρεσε η House!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Η Άννα Μαρία ξεκίνησε την καριέρα της ως DJ το 2010. Από τότε, συνεργάστηκε με μερικά από τα πιο εμβληματικά ελληνικά club, όπως το Dybbuk και το Decadance, δούλεψε ως resident dj σε πολλά club και bar της Μυκόνου, ενώ παράλληλα συνεχίζει μέχρι και σήμερα να μας ξεσηκώνει με τις μουσικές της επιλογές.

Tο Beater.gr και ο Νικόλας Κιόσης την συνάντησαν και μίλησαν για όλα.

Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με το Djing;

Είχα πάει σε ένα Reworks τον Σεπτέμβρη του 2009 νομίζω, που εκεί έπαιζε ο Sven Väth, τον οποίο και “ερωτεύτηκα”. Με μάγεψαν οι μουσικές που έπαιζε αλλά και η επικοινωνία που είχε με τον κόσμο. Έπειτα, έψαξα να βρω μια σχολή για να μάθω mixing γιατί δεν ήθελα να αγοράσω μηχανήματα σπίτι μου και δεν είχα και κάποιον φίλο-γνωστό για να μου δείξει. Οπότε, βρήκα κάτι σεμινάρια και πήγα. Αν και στην αρχή δεν ήθελα να το κάνω επαγγελματικά, με το που τελείωσα από τα σεμινάρια με πήραν στο Club Vogue για να κάνω warm up. Έπειτα συνέχισα στο Rocknrolla για 4-5 χρόνια και μετά στο Zucca. 

Πέρα από το Djing, ασχολείσαι και με κάτι άλλο;

Σπούδασα γυμνάστρια και από το 2016 έχω ένα στούντιο πιλάτες το οποίο αποτελεί την πρωινή μου δουλειά. Τόσο το Djing, όσο και το στούντιο τα κάνω με τον ίδιο επαγγελματισμό. 

Αν έπρεπε να κατατάξεις τη μουσική που παίζεις σε ένα συγκεκριμένο μουσικό στυλ, ποιο θα ήταν αυτό;

Θα έλεγα Afro House! Τουλάχιστον τα τελευταία 4-5 χρόνια παίζω περισσότερο Afro, αλλά δεν ξεκίνησα με αυτό το είδος. Πιο μικρή έπαιζα πιο underground ασχέτως αν χρειαζόταν να παίζω και πιο εμπορικά επειδή ήμουν και στο Vogue. Μετά ήμουν πιο House, Tech, Minimal. Γενικά πάντα μου άρεζε η House. Στην καραντίνα, είχα κάτι ωραία ακούσματα από Dj σετ ξένων, επομένως από εκεί και έπειτα το άλλαξα και άρχισα να παίζω Afro House.

Προσαρμόζεις το στυλ που παίζεις με βάση αυτό που είναι τώρα στη μόδα;

Είμαι UpToDate, δεν γίνεται να μην είμαι, το χρειάζεται και ο κόσμος. Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει αυτό που είναι τώρα στη μόδα, οπότε “με βολεύει” κιόλας. Γενικά μου αρέσει να παίζω αυτό που αρέσει σε εμένα. Δεν θα παίξω κάτι που δεν μου αρέσει και δεν με εκφράζει ασχέτως αν κάποιο κομμάτι είναι hit, αλλά σίγουρα προσαρμόζομαι στο μαγαζί που παίζω κάθε φορά. Είναι διαφορετικό να παίζω ένα απογευματινό σετ για κοκτέιλ και είναι πολύ διαφορετικό το σετ μου αν παίζω σε ενα club στις 3 το βράδυ.

Ποια ήταν η πιο αγαπημένη στιγμή της καριέρας σου μέχρι σήμερα; 

Δεν θεωρώ ότι έχω ζήσει κάτι τόσο μεγάλο για να σου πω ότι αυτό ήταν το ένα και μοναδικό για να το θυμάμαι, αλλά έχω συγκρατήσει πολλά σκηνικά και βραδιές που έχω περάσει πάρα πολύ ωραία. Για παράδειγμα, είχε τύχει να παίζω στο Τύρναβο 9 ώρες set, 9 ώρες party και να μην το καταλάβω καθόλου. Πέρασα πολύ ωραία που το θυμάμαι ακόμα! Μια άλλη ξεχωριστή βραδιά ήταν στο Decadance, με τον Seth Troxler. Επίσης, έτυχε να παίξω back to back 2 ώρες με τον Enoo Napa. Είχε τελειώσει το σετ του και δεν ήθελε να φύγει και έτσι συνεχίσαμε μαζί. Αυτά όλα μου έχουν μείνει, ωστόσο ακόμη δεν πιστεύω ότι έχει έρθει το τέλειο που να το αποκαλώ “σταθμό” στην καριέρα μου. 

Πώς βλέπεις τη θέση των γυναικών στην ηλεκτρονική μουσική σκηνή σήμερα; Έχεις αντιμετωπίσει προκαταλήψεις ή δυσκολίες λόγω του φύλου σου;

Συνεχώς, όσο και να μην θέλω να τα βλέπω και να τα κατατάσσω εκεί, πάντα υπάρχει ρατσισμός, και από άντρες και από γυναίκες. Πάντα μπαίνει μια ταμπέλα μπροστά που λέει “εεε αυτή είναι γυναίκα… “και ακολουθεί μετά κάτι άλλο στην πρόταση. Μια φορά το 2024 αναρωτήθηκα γιατί το όνομα μου ήταν τελευταίο στην αφίσα με μικρά γράμματα και μου απάντησαν “εεε να το σκέφτηκα έτσι αφού είσαι γυναίκα…” μετά μου ζήτησαν συγγνώμη. Δεν φαίνεται από κάτι τέτοιο να υποστηρίζουν τις γυναίκες και αν υπάρχει ισότητα δυστυχώς. Δεν νομίζω να υπάρξει ποτέ ισότητα όχι μόνο στο Djing, αλλά και σε όλα τα επαγγέλματα.

Όλα τα παραπάνω ήταν η αφορμή που σε έκαναν να δημιουργήσεις το πρότζεκτ “iamher” ;

Ήταν ναι! Το “iamher” το δημιουργήσαμε μαζί με την Kiki Botonaki κατά κύριο λόγο γι’ αυτό. Κάτσαμε κάτω και είδαμε ότι σε τόσα project – party δεν υπάρχουν τόσες γυναίκες όσο οι άντρες. Συνήθως βλέπεις να βάζουν κοπέλες να κάνουν warm up. Έτσι, είπαμε γιατί να μην δώσουμε εμείς οι ίδιες το βήμα στο γυναικείο φύλο και στις γυναίκες Dj της χώρας για να δείξουν το ταλέντο τους και τη δουλειά τους; Σκοπός μας είναι μεγαλώσουμε ακόμη περισσότερο το community του Female Dj.

Ποια συμβουλή θα έδινες σε νέους και νέες που ξεκινούν τώρα ως DJ;

Να μην πηγαίνουν με τη μόδα. Να μάθουν πολύ καλά να κάνουν αυτή τη δουλειά σωστά. Να μάθουν να μιξάρουν, να έχουν “καλό αυτί”, να καταλαβαίνουν τον κόσμο, να έχουν αντίληψη, και να προσπαθούν συνέχεια γιατί θέλει πολύ κόπο για να πετύχεις και να γίνεις καλός σε αυτό που κάνεις. Και φυσικά να μην βιάζονται να πετύχουν. Πρέπει να περάσεις από πολλά μαγαζιά, να πας σε ένα καφέ να παίζεις με τις ώρες, να φτάσεις σε σημείο να βαρεθείς να παίζεις συνέχεια μουσικές και φυσικά να έχεις άπειρες μουσικές στην κατοχή σου.

Αν σου έλεγα να διαλέξεις την νυχτερινή ζωή του σήμερα ή αυτή πριν 10 χρόνια, τι θα διάλεγες και γιατί;

Πριν 10 χρόνια, ήταν πιο real τότε. Δεν ξέρω αν φταίει επειδή τότε ήμουν πιο μικρή και το ζούσα διαφορετικά αλλά τότε ήταν όλα αλλιώτικα. Για παράδειγμα πήγαινες στο Rocknrolla για να ακούσεις συγκεκριμένη μουσική και ότι και να έπαιζε ακόμη κι αν δεν ήξερες τα κομμάτια, χόρευες. Υπήρχε πιο real κοινό τότε! Τώρα αν δεν παίξεις milkshake δεν θα χορέψει ο κόσμος, θα δυσκολευτεί να το ζήσει και αν γίνει να έχει και διάρκεια όλο αυτό. 

Τι να περιμένουμε στο μέλλον από εσένα;

Στόχους έχω πολλούς και πολύ μεγάλους αν με ρωτάς, δεν ξέρω αν θα πραγματοποιηθούν και πότε. Δεν κυνηγάω τα πράγματα, τα αφήνω λιγάκι στη ροή τους. Έχω κάποια συγκεκριμένα πλάνα, όπως το summer tour που πάει καλά, καθώς έχω κλεισμένες σχεδόν τις περισσότερες μέρες. Έχουμε σαν στόχο μαζί με την Kiki Botonaki το “iamher” που δείχνει ήδη ότι θα πάει πάρα πολύ καλά και την επόμενη σεζόν, αφού έχει να προσφέρει αρκετό περιεχόμενο. Επίσης, θα ήθελα να παίξω στο εξωτερικό και τέλος, ένα από τα πλάνα μου είναι να ξεκινήσω και την παραγωγή μουσικής.

______________________

Φωτογραφία: Arte Di Tre Studio


AUTHOR

Νικόλας Κιόσης

Πιστεύει πως υπάρχει παντού δημιουργικότητα. Επίσης, θεωρεί πως όλα είναι μουσική. Μπορείς να κάνεις τα πάντα μουσική, λέει. Θα τον βρεις να χάνεται στα vinyl stores, στις παρτιτούρες του, τα vintage βιβλία του καθώς και σε μαγαζιά της πόλης να διαλέγει τις μουσικές επιλογές του.

Loading...
Thessaloniki Street Food Festival: Επιστρέφει πιο εξελιγμένο από ποτέ!
Το “reworks agora: Αναζητώντας την τέλεια (αν)ισορροπία”, ανοίγει τις πόρτες του!