Skip to content

Για τον Jinte Deprez των Balthazar οι πιο ωραίες στιγμές για ένα συγκρότημα είναι οι απροσδόκητες.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Κάτι που λείπει συχνά από τη χώρα μας όσον αφορά τις συναυλίες είναι τα φρέσκα ονόματα και οι Balthazar είναι σίγουρα ένα από αυτά. Η πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα έγινε το περασμένο καλοκαίρι και ήταν τόσο θετική που αποφάσισαν να επιστρέψουν για περισσότερα. Πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο indie pop συγκρότημα από το Βέλγιο που αυτή τη στιγμή περιοδεύει την Ευρώπη παρουσιάζοντας το τέταρτο άλμπουμ τους με τίτλο «Fever».

Ο Βeater.gr συνομίλησε με ένα από τα ιδρυτικά μέλη του γκρουπ, τον Jinte Deprez για την αγάπη των Balthazar ως προς την Ελλάδα, τις αναμνήσεις που κρατούν από μια περιοδεία αλλά και για τις δύο πολύαναμενόμενες εμφανίσεις τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το Μάρτιο.

Ο Jinte ακούγεται αρκετά χαρούμενος που θα επιστρέψει στην Ελλάδα και η συζήτηση μας επικεντρώνεται στην κυκλοφορία του τέταρτου άλμπουμ τους, «Fever» και στο πώς είναι η ζωή τελευταία για τους Balthazar. «Είμαστε σε πολύ καλή περίοδο και τα πράγματα πήγαν καλά μετά την κυκλοφορία του Fever. Δε ξέραμε πώς θα αντιδράσει ο κόσμος γιατί είχε προηγηθεί η κυκλοφορία των τριών άλλων άλμπουμ και έπειτα είχαμε και τα solo projects. Στην αρχή τα πράγματα ήταν πολύ καλά, οι αντιδράσεις πολύ θετικές και ήμασταν ικανοποιημένοι με αυτό. Έπειτα όταν ξεκινήσαμε την περιοδεία φοβόμασταν ότι ο κόσμος θα μας έχει ξεχάσει, αλλά τελικά έγινε το αντίθετο και παίξαμε σε πολύ μεγαλύτερα venues από όσο νομίζαμε. Ήταν κάτι το απροσδόκητα όμορφο!»

Οι Balthazar θα εμφανιστούν στη σκηνή του Principal Club Theater το Σάββατο 21 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη αλλά και στο Fuzz Live music club την Κυριακή 22 Μαρτίου στην Αθήνα. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που θα παίξουν στη χώρα μας καθώς προηγείται η εμφάνιση τους στο Summer Nostos Festival το περασμένο καλοκαίρι.

Πώς ήταν όμως η εμπειρία του Jinte και των Balthazar με το ελληνικό κοινό;

«Δεν ήξερα τι να περιμένω, γιατί θυμάμαι είχε πολύ αέρα εκείνη τη μέρα και φοβόμουν ότι δε θα εμφανιστεί κανείς! Με καθησύχασαν όμως από τη διοργάνωση και πράγματι όταν ξεκινήσαμε να παίζουμε είχε μαζευτεί αρκετός κόσμος, ο οποίος τραγουδούσε μαζί μας τους στίχους των κομματιών. Ήταν πολύ ωραίο γιατί δε ξέρεις το πώς ανακαλύπτει ο κόσμος τη μουσική σου και όταν έρχεσαι σε μία χώρα για πρώτη φορά και το βλέπεις αυτό, είναι πραγματικά πολύ ικανοποιητικό και όμορφο.»

Η κουβέντα μας πάει κατευθείαν στην Ελλάδα και στις αναμνήσεις που έχει από αυτή και έκπληκτη μαθαίνω ότι μικρός μάθαινε αρχαία ελληνικά!

«Η Ελλάδα μου αρέσει πολύ σαν χώρα! Είχα έρθει όταν ήμουν μικρός για καλοκαιρινές διακοπές. Μετά από αυτό το ταξίδι μου άρεσε τόσο πολύ η Ελλάδα και η κουλτούρα της και αποφάσισα να παρακολουθήσω ένα μάθημα αρχαίων ελληνικών στο σχολείο μου. Κατά κάποιο τρόπο ήμουν ερωτευμένος με την αρχαία ελληνική ιστορία και έτσι το δοκίμασα. Δυστυχώς, σήμερα δε θυμάμαι τίποτα συγκεκριμένο από αρχαίες λέξεις!»

Αφού εντυπωσιάζομαι από αυτά που μου λέει για την εκτίμησή που έχει στην Ελλάδα, οδηγώ την κουβέντα στη διαδικασία γραφής και παραγωγής των κομματιών τους, κάτι που του φαίνεται ενδιαφέρον καθώς έχει πολλά να πει. Είναι αλήθεια ότι καμιά φορά η κυκλοφορία, η προώθηση των κομματιών αλλά και οι συνεχείς περιοδείες μπορούν να «σκοτώσουν» κατά κάποιο τρόπο τη δημιουργική διαδικασία του να γραφτεί ένα κομμάτι. Για τον Jinte ωστόσο δεν υπάρχει δικαιολογία καθώς όπου και να είναι αντλεί έμπνευση και βρίσκει χρόνο για να γράψει.

«Γράφω πολλές βλακείες πριν γράψω κάτι καλό. Δεν ακούγεται ρομαντικό αλλά ενώ βρίσκεσαι σε περιοδεία πρέπει να μπορείς να ξεκλέψεις λίγο χρόνο για να γράψεις. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να παραμένεις δημιουργικός γιατί είναι δύσκολο αν σταματάς να μπορείς μετά να συνεχίσεις να σκέφτεσαι δημιουργικά και να παράγεις κάτι ικανοποιητικό. Με αυτή την έννοια προσπαθούμε πάντα να γράφουμε όπου κι αν βρισκόμαστε και κάποιες φορές συμβαίνει και η μαγεία. Δεν θα έλεγα ότι σκοτώνει τη δημιουργικότητα απλώς την αποδιοργανώνει λίγο.»

Όσο μου περιγράφει τη διαδικασία γραψίματος, αναρωτιέμαι αν έχουν υπάρξει στιγμές που μπορεί να ξυπνάει το βράδυ ή να μην μπορεί να κοιμηθεί καθόλου επειδή στο μυαλό του τρέχουν μελωδίες και στίχοι. Τελικά όπως έμαθα παρακάτω, δεν ήταν ο μόνος που δε μπορεί να κοιμηθεί σε αυτή την περίπτωση!

«Φυσικά! Υπάρχει και μια ιστορία για το τραγούδι που κυκλοφόρησε πρόσφατα, το Ηalfway. Ήμουν διακοπές το καλοκαίρι και ξύπνησα στη μέση της νύχτας για να γράψω το τραγούδι. Η κοπέλα μου τσαντίστηκε που την ξύπνησα και αυτή γιατί με άκουγε να πληκτρολογώ συνεχώς στο laptop μου! Με αυτή την έννοια δεν υπάρχει ο όρος διακοπές για εμένα, καθώς είμαι συνεχώς σε μία διαδικασία που ψάχνομαι μουσικά και σκέφτομαι καινούργια τραγούδια όπου και αν είμαι.»

Έπειτα από 6 χρόνια συνεχών περιοδειών, παραγωγής και ηχογράφησης μουσικής, ο Jinte και ο Maarten αποφάσισαν να δοκιμαστούν σαν σόλο καλλιτέχνες. Αυτή η απόφαση σύμφωνα με τον Jinte, ήταν ό,τι χρειαζόταν το συγκρότημα.

«Για εμάς ήταν αναγκαίο να το κάνουμε αυτό και δεν είχαμε σκεφτεί πόσο αποτελεσματικό θα ήταν. Δεν θέλαμε να διαλύσουμε το συγκρότημα, απλώς θέλαμε να πειραματιστούμε με κάτι διαφορετικό και είχαμε μικρές προσδοκίες. ‘Ήμασταν αρκετά ταπεινοί ως προς τα σόλο project, και είχαμε να κάνουμε χωριστές περιοδείες. Παρόλα αυτά στηρίζαμε ο ένας τον άλλον και ήμασταν περήφανοι για αυτά που κάναμε. Το πιο σημαντικό ήταν ότι αναζωογονηθήκαμε, ήταν μια υγιής διαδικασία για το μυαλό μας, ένα απαραίτητο διάλειμμα. Άλλωστε δεν ήταν και τόσο μεγάλο όσο νομίζει ο κόσμος. Ξεκίνησε από το 2016 και τον επόμενο χρόνο αρχίσαμε και πάλι να ηχογραφούμε μουσική σαν συγκρότημα. Μας βοήθησε και το ότι συνεργαστήκαμε με άλλους μουσικούς.»

Επομένως ο χρόνος που πέρασαν χωριστά σαν συγκρότημα ήταν ξεκάθαρα ωφέλιμος αλλά αφού επέστρεψαν και πάλι στα μουσικά πράγματα, μπόρεσαν να δημιουργήσουν δυνατές αναμνήσεις στις περιοδείες τους σαν αυτές που μου περιέγραψε ο Jinte:

«Τις ίδιες ωραίες στιγμές που είχαμε στην Ελλάδα, τις είχαμε και στη Τουρκία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία. Δε ξέρεις τι να περιμένεις από τις συναυλίες όταν περιοδεύεις τον κόσμο. Απλώς φτάνεις στη χώρα που θα παίξεις και βλέπεις ότι υπάρχει αυτή η ενέργεια του κοινού που χωρίς αμφιβολία είναι κάτι πολύ δυνατό για ένα συγκρότημα.»

«Οι καλύτερες στιγμές στην περιοδεία είναι όταν δε ξέρεις τι να περιμένεις και καταλήγεις να εκπλήσσεσαι ευχάριστα στην πορεία γιατί έχεις ας πούμε ένα κοινό μπροστά σου που το ξεσηκώνεις με τη μουσική σου και αυτό στο ανταποδίδει παράλληλα ξεσηκώνοντας εσένα ψυχολογικά! Δημιουργείς ένα άλμπουμ, το βγάζεις προς τα έξω και όταν βλέπεις την ανταπόκριση του κόσμου σε ένα ζωντανό σόου τότε είναι ό,τι καλύτερο για εσένα και τη μουσική σου, αυτή η σχέση που δημιουργείται με τον κόσμο.»

«Για εμένα οι πιο ωραίες στιγμές για ένα συγκρότημα είναι οι απροσδόκητες. Φυσικά έχω και αναμνήσεις από τις πρώτες περιοδείες όπου παίζαμε για 5 άτομα αλλά δε τις θεωρώ κακές στιγμές, τώρα που το σκέφτομαι ήταν χαριτωμένες, γιατί ξεκινήσαμε από κάπου και φτάσαμε εδώ που είμαστε τώρα. Για εμένα είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να βιώσεις τη πραγματική εμπειρία του να είσαι σε ένα συγκρότημα.»

Καθώς φτάνουμε στο τέλος της κουβέντας μας σκέφτομαι ότι συμφωνώ με αυτό που μου περιγράφει και το βρίσκω σχεδόν απαραίτητο για κάθε καλλιτέχνη να το βιώνει. Όπως και σε όλες τις δουλειές άλλωστε, ξεκινάς από τα χαμηλά για να γνωρίσεις την πραγματική διαδικασία και έπειτα αν αντέχεις και είσαι ειλικρινά αφοσιωμένος σε αυτό που κάνεις θα φτάσεις ψηλά και θα αναγνωριστείς.

«Τι να περιμένει ο κόσμος από τις δύο συναυλίες που θα δώσουμε στην Ελλάδα; Ό,τι πραγματικά θα ήθελε! Πρόκειται για την τελευταία στάση της περιοδείας που κάναμε για την κυκλοφορία του Fever και μας αρέσει πολύ αυτό, θα θέλαμε να το γιορτάσουμε εκεί, οπότε να περιμένετε ένα πάρτι!»

______________________

Oι Balthazar, κάνουν δυναμική επιστροφή στη χώρα μας, το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020 στο Principal Club και την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020 στο Fuzz Club.

Πληροφορίες 
Τα εισιτήρια ξεκινούν από 28€

Σημεία προπώλησης:
www.highpriority.gr
www.ticketmaster.gr
Τηλεφωνικό κέντρο Ticketmaster 2108938111
Δίκτυο καταστημάτων Public
(Για αγορές μέσω Internet & Public υπάρχει επιβάρυνση 10% στην τιμή του εισιτηρίου)

Φυσικά σημεία προπώλησης

ΑΘΗΝΑ
Reload Stores
Ακαδημίας 81, Αθήνα
Τηλέφωνο: 2103801464
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή 09:30-21:00
Σάββατο 10:00-20:00

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
WE
Γ’ Σεπτεμβρίου & Γρηγορίου Λαμπράκη, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310284700
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα έως Κυριακή 10:00-22:00

AUTHOR

Ηλιάνα Παπαπάνου

Μια σύγχρονη εκδοχή του William Miller στο Almost Famous παγιδευμένη στο σώμα μιας generation Υ που θα ευχόταν να ζει στα 70s. Μουσική, κινηματογράφος, ταξίδια, γραφή και τα λοιπά. I am the enemy.

Loading...
Νέο κλιπ για το “Thanks for the Dance” του Leonard Cohen!
Ο θρυλικός Alpha Blondy έρχεται στην Ελλάδα!