Skip to content

Balkan Festival: Όλη η βαλκανική κουλτούρα σε ένα φεστιβάλ!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφίες: Τσιρογιάννη Καρολίνα

Το Balkan Festival επιστρέφει φέτος, για τέταρτη συνεχή χρονιά, στη Θεσσαλονίκη! Ένα φεστιβάλ που ξεκίνησα από δύο δραστήριες ομάδες της Θεσσαλονίκη, τα “Παιδιά εν δράση” και τον “Εξώστη”. Είναι μία διοργάνωση που εκτός από μουσικές, δίνει στους θαμώνες του την ευκαιρία να συναντήσουν και άλλες μορφές τέχνης, όπως ο κινηματογράφος και τα εικαστικά καθώς και να δοκιμάσουν διάφορες γαστρονομικές δημιουργίες, που συνδυάζονται πάντα με τη βαλκανική κουλτούρα.

 

Πώς ήρθε η ιδέα, για να ξεκινήσει ένα τέτοιου είδους φεστιβάλ; Υπήρχε κάποιου είδους κίνητρο;

Η ιδέα συζητιόταν τόσο από την ομάδα του Εξώστη, όσο και των «Παιδιών Εν Δράσει» και χρειάστηκε, απλά, να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να ξεκινήσει αυτή η συνεργασία, υλοποιώντας ένα Φεστιβάλ, που έλειπε από την πόλη και αγκαλιάστηκε από το κοινό, κυρίως το νεανικό.

Όλοι ξέρουμε πως για να στηθεί ένα τέτοιου είδους φεστιβάλ, με συμμετοχές μουσικών, απ’ όλα τα Βαλκάνια, χρειάζονται χρήματα. Εσείς πώς το διαχειρίζεστε όλο αυτό; Υπάρχει κάποια στήριξη, από ανθρώπους ή φορείς της πόλης;

Το Βαλκανικό Φεστιβάλ αποτελεί πρωτοβουλία μιας ομάδας νέων και αφορά σε ένα αυτοχρηματοδοτούμενο Φεστιβάλ. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις πίσω από τη διοργάνωση, παρά μόνο πάθος και πείσμα, για να υλοποιηθεί ένα Φεστιβάλ, που αγαπήθηκε από το κοινό της πόλης. Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ, που σέβεται το κοινό της, με υψηλά “στάνταρτ”, από πλευρά διοργάνωσης, και χαμηλά αντίτιμα εισιτηρίων.

402778_534503716594297_1374547095_n

Μουσικές, με αέρα Ανατολής και αύρα Μεσογείου. Πόσο πολύ πιστεύετε ότι έχει αλλάξει η balkan μουσική, μετά απ’ όλα αυτά, που έχουμε ακούσει και δει τα τελευταία χρόνια; Έχω την εντύπωση πως, από τότε που η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε στη μουσική βιομηχανία, με τον οποιοδήποτε τρόπο, χάθηκε αυτή η αμεσότητα, που υπήρχε παλιά.

Η τεχνολογία εξελίσσει και υποστηρίζει την μουσική παραγωγή, ακόμη και αν πρόκειται για την παραδοσιακή. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι υπάρχουν νέοι δημιουργοί, που ασχολούνται με τη βαλκανική μουσική, ακολουθώντας παράλληλα τις εξελίξεις της μουσικής τεχνολογίας και μας χαρίζουν μουσικές, που ακολουθούν το ρεύμα της εποχής, με έντονα στοιχεία της παράδοσης.

Έχουν, ήδη, ανακοινωθεί κάποια ονόματα, από το φετινό line-up του φεστιβάλ, μερικά από τα οποία, μας έρχονται από το εξωτερικό. 

Τα συγκροτήματα, που θα πάρουν μέρος στη φετινή διοργάνωση, έρχονται από Σκόπια, Βουλγαρία και από διάφορα σημεία της Ελλάδας. Θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε τον Kottarashky, με την μπάντα του από τη Βουλγαρία, τους Osmanovi Orchestar από τα Σκόπια,  τους Folk n’ Roll από τα Ιωάννινα, τους Δυσanatolia, ένα μουσικό γκρουπ που ξεκίνησε από την Άρτα, «Τα Χάλκινα της Καστοριάς» και την  DJ Spery από την Αθήνα.

Απ’ ό,τι ξέρω, στο φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν και άλλες δραστηριότητές, που σχετίζονται με την κουλτούρα αυτή. Τί να περιμένουμε να δούμε, λοιπόν;

Στο Φεστιβάλ, εκτός από τα μουσικά συγκροτήματα, φιλοξενούνται εκθέσεις φωτογραφίας και  κινηματογραφικές προβολές, με θέμα τα Βαλκάνια, τις οποίες επιμελείται η ομάδα «Balkans Beyond Borders». Ενώ παράλληλα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακά βαλκανικά εδέσματα.

Μπορεί η μουσική να ενώσει, αυτά που χωρίζουν τα σύνορα;

Η τέχνη δεν έχει όρια και δεν αναγνωρίζει τα σύνορα και τα εμπόδια, που θέτουν οι άνθρωποι. Αποτελεί μέσο επικοινωνίας κι έκφρασης, που ξεπερνά σύνορα, εθνικότητες, θρησκεύματα και χιλιομετρικές αποστάσεις.

Παρασκευή
20 Φεβρουαρίου στις 19.00
Block33

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ διαμορφώνεται ως εξής:

Μουσική:
– Folk n’ Roll GR)
– Kottarashky (BG)
– Τα Χάλκινα της Καστοριάς(GR)
– Δυσanatolia-Dusanatolia (GR)
– Osmanovi Orkestar (F.Y.R.O.M)
– Dj Spery (GR)
– Rom Royalle (GR)
– Dj Thios Fanias (GR)

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ :
– Συνεργασία με τη Balkans Beyond Borders

Εισιτήρια
Ξεκίνησε η προπώληση των εισιτηρίων. Τα 400 πρώτα εισιτήρια κοστίζουν 6 ευρώ και μπορείτε να τα βρείτε σε :
-Stereodisc Record Shop: Αριστοτέλους 04, Τ: 2310 262912
(200 εισιτήρια)
-Rover Bar: Σαλαμίνος 06, Λαδάδικα, Τ: 2310 544304
(100 εισιτήρια)
-Ticket House – Musicland: Μητροπόλεως 102, Τ: 2310 264880
(100 εισιτήρια)
Τα επόμενα εισιτήρια θα κοστίζουν 8 ευρώ.!

Περισσότερες πληροφορίες

www.kidsinaction.gr
www.exostispress.gr
www.facebook.com/balkanfest.gr

AUTHOR

Λάζαρος Αλληλόμης

Ζει στην ομορφότερη χώρα του κόσμου. Κάνει ό,τι κάνει, επειδή πιστεύει πως, πάντα, το καλό πρέπει να προβάλλεται. Δεν μπορεί να απαντήσει ποτέ στην ερώτηση «τι μουσική ακούς;», και χαίρεται ιδιαίτερα γι’ αυτό.

Loading...
Οι Blues Pills έφεραν τον αέρα του Woodstock, στη Θεσσαλονίκη!
Album Review: Belle and Sebastian – Girls In Peacetime Want To Dance