Το αναλυτικό πρόγραμμα του Athens Art Book Fair 2019!
Η διεθνής σκηνή των art book fairs βρίσκετα σε άνθιση, με εκατοντάδες φουάρ ανά τον κόσμο να αποτελούν περιοδικά σημεία συνάντησης, όχι απλά εμπορικής σημασίας, αλλά και καλλιτεχνικής. Τα φουάρ αποτελούν εναλλασσόμενους χώρους συνύπαρξης που επιτρέπουν την καλλιεργεια κοινοτήτων γύρω από το έντυπο σαν εικαστική πρακτική. Αυτές οι κοινότητες ταξιδεύουν για να συναντηθούν σε αληθινό χώρο και χρόνο, και μέσα από αυτή την πρακτική δημιουργούν ένα ευέλικτο δίκτυο που προτείνει ένα οικονομικό μοντέλο πολύ πιο προσβάσιμο από αυτό των μουσείων ή γκαλερί σύγχρονης τέχνης.
Η ομάδα του AABF, θέλει να εντάξει την Αθήνα στη διεθνή αυτή κοινότητα, καλώντας πάνω από 40 εικαστικούς, φανζινάδες, διανομείς, εκδότες, κ.α να συνυπάρξουν, να γνωριστούν και να αναδείξουν το έντυπο σαν εικαστική πρακτική. Παράλληλα, μέσα από μια σειρά παρουσιάσεων, περφόρμανς, εργαστηρίων και ομιλιών, εκκινεί ένα διάλογο γύρω από την πολύπλευρη φύση των πρακτικών αυτών και πλαισιώνει θεωρητικά τα έργα που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της έκθεσης.
Η πρώτη μέρα του προγράμματος ομιλιών του Athens Art Book Fair 2019 αφορά πρακτικές κειμενικών κολάζ και επανατύπωσης. Μέσα από μια σειρά ομιλιών/αναγνώσεων εξερευνούμε τα όρια μεταξύ της συγγραφής, της έκδοσης και της επιτέλεσης. Η μέρα κλείνει με ένα queer ποιητικό σλαμ στην είσοδο της στοάς, μην το χάσετε!
Η δεύτερη μέρα του προγράμματος ομιλιών του Athens Art Book Fair 2019 επικεντρώνεται στο τι συνεπάγουν, σε πρακτικό επίπεδο, οι εκδοτικές πρακτικές. Διερευνούμε τις δυσκολίες και τους περιορισμούς του κάθε συγκειμένου μέσα από ομιλίες εκδοτών και καλλιτεχνών από το Ιράν, την Τουρκία και τη Βόρεια Μακεδονία, και κλείνουμε τη φουάρ με μία συζήτηση-πάνελ για την ανεξάρτητη εκδοτική σκηνή στην Αθήνα. Θα ακολουθήσει after-party, μην το χάσετε!
Αναλυτικό Πρόγραμμα
Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου
17:00-17:30
AM: Love, Anima, Gaia (redistributing the Public Domain)
Μια ομιλία από τη Λητώ Κάττου και τον Πέτρο Μώρη
Οι εικαστικοί Λητώ Κάττου και Πέτρος Μώρης παρουσιάζουν το εκδοτικό τους project ΑΜ, ένα zine λογοτεχνίας, ποίησης και θεωρίας από ιστορικές περιόδους, μια σειρά συλλογών κειμένων και αποσπασμάτων βιβλίων που θεωρούνται σήμερα υλικό ανοικτής πνευματικής ιδιοκτησίας. Η παρουσίαση θα εξετάσει ιδέες προερχόμενες από την έκδοση και τα θεματικά της τεύχη, όπως επίσης και την παράλληλη λειτουργία του project ως συνεργατικό εργαστήριο παραγωγής καλλιτεχνικών αντικειμένων και πλατφόρμα πολυμεσικών συνεργασιών.
Γλώσσα: Ελληνικά, Αγγλικά
www.amprinted.club | www.petrosmoris.com |www.litokattou.com/
17:30-16:00
Nέες Αφηγήσεις για το Τώρα
Σημειώσεις πάνω στο ζόφο, τις αποκλίσεις και τους καλούς ιωνούς
Μια ομιλία από τη Δήμητρα Ιωάννου
H Δήμητρα Ιωάννου, ποιήτρια και εκδότρια του περιοδικού A) GLIMPSE) OF) με βάση την Αθήνα, θα διαβάσει το ποιητικό της δοκίμιο για δύο φωνές σχετικά με τη σύγχρονη, πειραματική και φεμινιστική ποιητική στην εποχή του Ζόφου. Η Δ.Ι. γράφει ποίηση στα Αγγλικά, ή στα Αγγλικά και τα Ελληνικά ταυτόχρονα. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε περιοδικά όπως τα Splinter, MAI: Feminism & Visual Culture, ZARF, και DATABLEED.
Γλώσσα: Ελληνικά, Αγγλικά
www.hotelrepertoire.wordpress.com | www.aglimpseof.net
18:30-19:00
AVID READERS 4: Υλικά, Φόρμα, Οργάνωση, Δράσεις
Μια Διάλεξη για την Ανάγνωση
Η φράση “Avid reader” (παθιασμένος αναγνώστης) είναι σύμφραση — φράση που αποτελείται από δύο ή παραπάνω λέξεις που συνοδεύουν η μία την άλλη συχνότερα από ότι αν ήταν τυχαίο γεγονός. Το Avid Readers είναι ένα δρώμενο για την συνεύρεση μιας ομάδας αναγνωστών στη βάση κάτι που δεν είναι τυχαίο, κάτι όπως η επιθυμία (η λατινική ρίζα της λέξης avid).
Το Avid Readers είναι ένα πείραμα στην επανατύπωση και ταυτόχρονα ένα σενάριο για συλλογική ανάγνωση. Είναι μία ελλειπτική, “φωναχτή” κατασκευή ενός θέματος στο χαρτί. Το Avid Readers αναπαράγει όχι απλά λέξεις, αλλά και τη φόρμα έντυπων λέξεων. Διαβάζουμε μαζί, όχι σαν ιεροτελεστία αλλά αντ’αυτού σαν σαφή, συλλογική άρθρωσης των συγκεντρωμένων υλικών κειμένων.
Το Avid Readers είναι επαναλαμβανόμενη δράση ανάγνωσης που οργανώνεται από τους Alan Smart και Jack Henry Fisher (εκδόσεις Other Forms). Ένα μείγμα φίλων και αγνώστων καλούνται να διαβάσουν μια συλλογή κειμένων από τα προηγούμενα τεύχη της περιοδικής έκδοσης Counter-Signals.
Γλώσσα: Αγγλικά
19:00-19:30
Publishing Manifestos
Ομιλία από τον Μιχάλη Pichler
Το «Publishing Manifestos» εκδόθηκε το 2019 από την MIT Press και περιέχει 75 κείμενα-κλειδιά που πραγματεύονται με κριτική ματιά εκδοτικές πρακτικές από πρωταγωνιστές του καλλιτεχνικού αυτού πεδίου.
Ο επιμελητής της έκδοσης Μιχάλης Pichler θα παρουσιάσει το βιβλίο καλύπτοντας τα κεφάλαια: “Alienation”, “Seriosity Dummies”, “A Short Walk Through a Historical Arc of Tension”, “Why the Artist’s book is a Problematic Term”, “Materialzärtlichkeit”, “Paradigm Shift and Post-digital Turn”, και τέλος “Art Book Fairs as Public Spheres”.
Γλώσσα: Αγγλικά
www.buypichler.com | www.mitpress.mit.edu
21:00-23:00
Queer Ink presents: Straight Poetry slam
Το Athens Art Book Fair είναι ο πρώτος θεσμός στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με τις καλλιτεχνικές εκδόσεις. Πρόκειται για ανεξάρτητο, artist-run εγχείρημα που στοχεύει στην προώθηση και υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής καλλιτεχνικών εντύπων, στη δημιουργία μιας σκηνής γύρω από τις ανεξάρτητες εκδόσεις και στη δημιουργία συνδέσμων με αντίστοιχες εκδοτικές πρακτικές (αναλογικές, ψηφιακές και οτιδήποτε ενδιάμεσο) στο εξωτερικό.
Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου
13:00 – 14:00
“Why we are still burning books?”
Workshop από την Bia Bittencourt
Ποιος ο ρόλος των εκδόσεων την εποχή του Ανθρωπόκενου; Πως μπορούμε εμείς, οι αναγνώστριες και παραγωγοί των βιβλίων να διαχειριστούμε τις πραγματικότητες της βιβλιο-παραγωγής σε περίοδο κλιματικής κρίσης; Αυτό το εργαστήριο στοχεύει στη συλλογή ιδεών και σκέψεων από την καταστροφική μας προσωρινότητα και η μετατροπή τους σε ζωντανά εργαλεία για την εύρεση πιθανών λύσεων.
Η Bia Bittencourt γεννήθηκε στη Βραζιλία και ζει στην Ισπανία. Διοργανώνει το Plana Book Festival στο Sao Paolo και το πειραματικό εκδοτικό εγχείρημα No_Libros που επικεντρώνεται σε λύσεις για την βιομηχανία του βιβλίου.
www.nolibros.org | www.athensartbookfair.gr
17:00-17:30
Zine Culture in Turkey & Heyt be! Fanzin
Ομιλία από τον Deniz Beşer
O Beşer θα μιλήσει για την παλαιότερη και σύγχρονη σκηνή των fanzine στην Τουρκία μέσα από την προσωπική του εμπειρία σαν καλλιτέχνης και εκδότης του συλλογικού εγχειρήματος “Heyt be! Fanzin”.
Το Heyt be! Fanzin είναι ένα εικαστικό zine που εκδίδεται από το 2010 από τους Deniz Beşer & Sedef Karakaş. Σαν έντυπο, στοχεύει στη δημιουργία ενός εναλλακτικού, “χάρτινου” εκθεσιακού χώρου με κάθε τεύχος να φιλοξενεί ένα καινούργιο συνδυασμό καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες. Το Heyt be! Fanzin λειτουργεί επίσης σαν πλατφόρμα για τη διοργάνωση εκθέσεων και εργαστηρίων στην Τουρκία, αλλά και σαν όχημα για τη συμμετοχή σε zine fairs, φεστιβάλ και εκθέσεις στην Ευρώπη με σκοπό την επικοινωνία της κουλτούρας των zines σε ένα ευρύτερο κοινό.
www.denizbeser.com | www.heytbefanzin.tumblr.com
17:30 – 18:00
“Art Books in Tehran and Bazar Art Book Fair”
Ομιλία από την Mahsa Nejad
Η Nejad θα μιλήσει για τις ιδιαιτερότητες στο τοπίο των καλλιτεχνικών εκδόσεων στην Τεχεράνη και θα παρουσιάσει το δικό της εγχείρημα «Bazar Art Book Fair». Το BAZAR είναι πλατφόρμα για την έκθεση και διανομή εικαστικών βιβλίων. Ιδρύθηκε το 2018 από τις Hedieh Ahmadi και Ronak Moshtaghi, και στοχύει στη δημιουργία συμπεριληπτικής κοινότητας εικαστικών, εκδοτών και αναγνωστών που επιτρέπει στην ανεξάρτητη παρουσίαση και ανταλλαγή εκδόσεων.
www.bazarartbookfair.com
18:00 – 18:30
“Artist publishing in North Macedonia & Private Print project “
Ομιλία από τους Marija Hristova & Ilija Prokopiev
Η δημιουργία του εκδοτικού οίκου εικαστικών βιβλίων PrivatePrint και η εγκαθίδρυση του ως στούντιο διεπιστημονικής έρευνας και σύγχρονων πρακτικών στα εικαστικά και τη γραφιστική, είναι απευθείας συνδεδεμένη με το πολιτιστικό και κοινωνικό συγκείμενο της Βόρειας Μακεδονίας. Το PrivatePrint κάλυψε το κενό που δημιουργήθηκε από την ελάχιστη θεσμική υποστήριξη και τα αδύναμα καλλιτεχνικά δίκτυα της ευρύτερης περιοχής. Αυτή η ομιλία, από τους ιδρυτές του Privet Print, Marija Hristova και ο Ilija Prokopiev, θα επικεντρωθεί στις συνθήκες που επέτρεψαν την άνθηση του Private Print και η σύνδεσή τους με τη συνολική στόχευση του εγχειρήματος: Ξεκινώντας από την πεποίθηση πως ο συνδυασμός εικαστικών και εκδόσεων είναι ο ιδανικός για τον εκδημοκρατισμό του πολιτισμού, στόχος τους είναι η προσβασιμότητα και η διάδοση καλλιτεχνικών ιδεών.
Ο Ilija Prokopiev και η Marija Hristova ειναι ιδρυτές και επιμελητές του PrivatePrint και προέρχονται από το πεδίο των πολιτισμικών σπουδών. Ο Ilija Prokopiev (1985) είναι εικαστικός και η διεπιστημονική πρακτική του περιλαμβάνει έργα στο δημόσιο χώρο, συγγραφή και επιμέλεια. Η Marija Hristova (1985) είναι φιλόλογος και η πρακτική της επικεντρωνεται στη συγγραφή (δοκίμια, διηγήματα και άρθρα), την επιμέλεια κειμένων και τη διαχείριση έργων.
www.privateprint.mk/en | www.ilijaprokopiev.com
19:00 – 20:30
“Ιndiependent publishing in Athens, is it even a thing?”
Panel Discussion
21:00-late
After Party at Boiler
Athens Art Book Fair 2019
Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου
Στοά Καΐρη, Καΐρη 6, Μοναστηράκι
www.athensartbookfair.gr | www.instagram.com/athensartbookfair/