Skip to content

ATH Kids & Μαρίνα Σάττι live στο Gagarin 205 για το STAGES A/LIVE του Ιδρύματος Ωνάση!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφίες: Πηνελόπη Γερασίμου

Δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς τις μουσικές σκηνές που μας διαμόρφωσαν. Το Ίδρυμα Ωνάση υποστηρίζει τους συναυλιακούς χώρους της εγχώριας ανεξάρτητης σκηνής. Μετά τους Nightstalker, τη σκηνή του Gagarin 205 καταλαμβάνουν οι ATH Kids για να ραπάρουν τo ολόδικό τους ραπ, τον ήχο και την εικόνα της νέας Αθήνας, στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση με special guest τη Μαρίνα Σάττι.

Tο Ίδρυμα Ωνάση υποστηρίζει τους συναυλιακούς χώρους της εγχώριας ανεξάρτητης σκηνής με μια σειρά κινηματογραφημένων live performances με συγκροτήματα και καλλιτέχνες της ελληνικής εναλλακτικής μουσικής σκηνής, τo STAGES A/LIVE. Με αυτή την κίνηση βρίσκεται δίπλα στους καλλιτέχνες, αλλά και σε όλους όσοι αποτελούν μέρος της μουσικής σκηνής − τεχνικούς, φωτιστές και όλους τους επαγγελματίες, χωρίς τους οποίους δεν θα έφτανε ποτέ σε εμάς η μουσική που μας έχει (δια)μορφώσει. Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, στις 21:00 και χωρίς αντίτιμο ή χρονικό περιορισμό, τη σκυτάλη στο Gagarin παίρνει μια μουσική κολεκτίβα που δεν μοιάζει με καμία άλλη και μιλάει για την Αθήνα όπως κανείς άλλος. Οι AΤΗ Kids μάς υποδέχονται στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση για να μας μυήσουν στη σύγχρονη ραπ, χιπ-χοπ σκηνή του 2021. Στην κινηματογραφημένη συναυλία συμμετέχει ως special guest και η Μαρίνα Σάττι, ανοίγοντας περαιτέρω τον μουσικό διάλογο ανάμεσα στα μουσικά είδη και τους πολιτισμούς.

Η φράση που περικλείει όσα αντιπροσωπεύουν οι ATH Kids ανήκει στον Ουίλιαμ Μπάροουζ: «Γράψε αυτό που ξέρεις, αυτό που έχεις ζήσει». Οι rappers, beatmakers, video artists, παραγωγοί, DJs και performers, που απαρτίζουν την κολεκτίβα των ATH Kids, από το 2015 αποτυπώνουν σε ρίμες, ρυθμούς, βίντεο και συναυλίες τη ζωή στην Αθήνα, όπως την αντιλαμβάνονται καθημερινά και οργανικά, ως ανήσυχα παιδιά διαφορετικών εθνικοτήτων που γεννήθηκαν εδώ. Για τους ATH Kids, το να είσαι νέος και να ζεις στην Αθήνα σημαίνει να αφομοιώνεις ό,τι ακούς, ό,τι βλέπεις, ό,τι νιώθεις, τις εμπειρίες που σε συναρπάζουν και όσα σε αποθαρρύνουν, και να τα χρησιμοποιείς ως πατήματα γνώσης και ως πρώτη ύλη μιας αδάμαστης δημιουργικής αξιοπρέπειας. Ο καθένας οφείλει να βρει τον τρόπο του για να αντιμετωπίσει τις συνθήκες. Ο τρόπος τους, το ολόδικό τους ραπ, είναι ο ήχος και η εικόνα της νέας Αθήνας.

Αυτή είναι η μόνη Αθήνα που υπάρχει. Είναι η πόλη που τους εμπνέει και λειτουργεί ως συνδετικό νήμα μεταξύ τους. Η κολεκτίβα δημιουργήθηκε το 2015 από τον Valentin Rivera και τον Kareem Kalokoh. Η μουσική τους, που ανήκει στο είδος της ραπ/χιπ-χοπ, παρότι έχει αγγλικούς στίχους, είναι βαθιά επηρεασμένη από το ελληνικό και, κυρίως, από το αθηναϊκό πνεύμα. Οι ATH Kids λειτουργούν όχι μόνο ως κολεκτίβα, αλλά και ως οικογένεια. Δημιουργούν τα πάντα με δική τους πρωτοβουλία, βασισμένοι στο προσωπικό γούστο και στις δυνατότητές τους. Το τελικό αποτέλεσμα, από τη μουσική και τους στίχους έως τα βίντεο κλιπ, προκύπτει αποκλειστικά από τη συλλογική δουλειά και τους πόρους της κολεκτίβας. Στα χρόνια που συνεργάζονται, έχουν εμφανιστεί σε πολλά μουσικά φεστιβάλ και σκηνές της Ευρώπης, εκπροσωπώντας την ανερχόμενη ελληνική ραπ/χιπ-χοπ μουσική σκηνή.

Το STAGES A/LIVE είναι μια σειρά από συναυλίες χωρίς θεατές, αλλά με πολλή μουσική, στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση. Ένα εναλλακτικό ψηφιακό world tour με αγαπημένες μπάντες και καλλιτέχνες, καθώς και όλα όσα έχουμε ζήσει μαζί τους σε ιστορικά live του παρελθόντος και σημεία αναφοράς τα Gagarin 205, ΑΝ Club και άλλες μουσικές σκηνές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Μέχρι να καταφέρουμε να βρεθούμε και πάλι όλοι μαζί σε κάποιο live, η μουσική μάς φέρνει λίγο πιο κοντά, ακόμη κι αν είμαστε μακριά. Μέσα από τις οθόνες μας, ξαναζούμε μνήμες από συναυλίες που μοιραστήκαμε μαζί με χιλιάδες γνωστά και άγνωστά μας πρόσωπα.

Οι ανεξάρτητες μουσικές σκηνές της Ελλάδας, που δημιουργήθηκαν για να στηρίξουν τους νέους καλλιτέχνες, έχουν στηρίξει ακόμη περισσότερους θεατές με ανώνυμα στην αρχή συγκροτήματα που έγιναν στην πορεία ιστορικά και μέσα σε ιστορικούς συναυλιακούς χώρους. Μνήμες θολές, που πυροδοτούν σήμερα τη νοσταλγία και την ανάγκη να μη σταματήσουν να υπάρχουν αυτές οι σκηνές, στις οποίες νιώθουμε ενέργεια και ασφάλεια. Μιλώντας για χώρους όπως το Gagarin 205, το AN, με ένα αδιευκρίνιστο αίσθημα, σαν ενός επικίνδυνου θαύματος, σου έρχονται ξανά στο μυαλό τα φώτα, η μουσική, οι πρωταγωνιστές πίσω και μπροστά από αυτό, όλοι τόσο κοντά μεταξύ τους, χορεύοντας με δυνατούς ήχους.

Σε μια περίοδο δύσκολη για τους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα του πολιτισμού, το Ίδρυμα Ωνάση δείχνει την έμπρακτη υποστήριξή του στους χώρους που λόγω της πανδημικής συνθήκης κινδυνεύουν. Στις σκηνές που πλέον έχουν αδειάσει από καλλιτέχνες, τεχνικούς και θεατές, από ζωή. Ο πολιτισμός συνεχίζει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μας και ο χώρος της μουσικής παραμένει ένας χώρος στον οποίο νιώθουμε ασφαλείς. Η ανεξάρτητη μουσική σκηνή της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, κάθε ελληνικής πόλης, είναι πλέον εξαρτημένη από όλους εμάς. Για όλα όσα μας συνδέουν με τους συναυλιακούς χώρους, αλλά και για όλες τις στιγμές που αυτοί μας χάρισαν. Κοιτώντας μαζί το μέλλον, νοσταλγούμε το κοινό μας μουσικό παρελθόν. Ας δυναμώσουμε τον ήχο στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση: η ανεξάρτητη ελληνική μουσική σκηνή είναι live.

Οι ATH KIDS

COMPLEX SHADOW | Γεννήθηκε το 1995 στην Aθήνα, με καταγωγή από τη Σιέρα Λεόνε. Είναι ιδρυτικό μέλος της μουσικής κολεκτίβας ATH Kids. Σε πολύ μικρή ηλικία, μαζί με οχτώ φίλους του έφτιαξε τους ATH Kids. Ο Complex Shadow πάντα γοητευόταν από τον αντίκτυπο των εικόνων και της οπτικής αναπαράστασης στις ακουστικές εμπειρίες, τον οποίο εξερεύνησε περαιτέρω συμμετέχοντας στη δημιουργική διαδικασία των βίντεο κλιπ των ATH Kids. Η επιδίωξή του να συλλάβει μια πιο προσωπική οπτική του κόσμου τον οδήγησε ξανά στη φωτογραφία, αυτή τη φορά έχοντας καλύτερη κατανόηση της τεχνικής και περισσότερη εμπειρία. Το βασικό θέμα των φωτογραφιών του, η καθημερινή ζωή στην Ελλάδα, πηγάζει από την επιθυμία να προβάλει καθαρές εικόνες της χώρας στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε. Το γεγονός ότι είναι αυτοδίδακτος και ότι διαρκώς μαθαίνει χάρη στην παρατηρητικότητά του έχει ως αποτέλεσμα μια μοναδική αισθητική, που συνδέεται στενά με τα βιώματά του. Έχει λάβει την υποτροφία Onassis AiR Emergency Fellowship για το 2019-20.

MAJIN COST | Είναι ράπερ με καταγωγή από τη Σιέρα Λεόνε, ένα ματωμένο διαμάντι που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Οι επιρροές του, στα παιδικά του χρόνια, ήταν οι ήχοι της αμερικανικής Ανατολικής και Δυτικής Ακτής, αλλά και ράπερ του αμερικανικού Νότου, όπως ο Jeezy. Είναι επίσης μέλος της κολεκτίβας ATH Kids. Έκανε τα πρώτα του βήματα στον κόσμο της μουσικής ενώ πήγαινε ακόμα στο γυμνάσιο, όταν μαζί με έναν φίλο του αποφάσισαν να αρχίσουν να ηχογραφούν σε ένα οικιακό στούντιο. Αυτό ενθάρρυνε κι άλλα μέλη του κύκλου τους να συμμετάσχουν –είτε ως ράπερ είτε ως παραγωγοί– προκειμένου να δημιουργήσουν μουσική. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, ο Cost άρχισε να διαμορφώνει τον δικό του, μοναδικό και πιο σκοτεινό ήχο, που του απέφερε το προσωνύμιο «Μαύρος Ποσειδώνας». Η σύνδεση με τον αρχαιοελληνικό θεό προήλθε από την ιδέα ότι η φωνή του σε ένα κομμάτι μπορούσε να σηκώσει θαλασσοταραχή.

KAREEM KALOKOH | Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα, είναι συνιδρυτής της κολεκτίβας ATH Kids. Ξεκίνησε να γράφει μουσική σε ηλικία 17 ετών, αφότου αποφάσισε να παρατήσει το σχολείο και να δοκιμάσει την τύχη του στη χιπ-χοπ μουσική σκηνή. Το πρώτο του EP, που κυκλοφόρησε στο SoundCloud με τίτλο “ATH2090s”, είναι ένας φόρος τιμής στη γενέτειρά του, Αθήνα. Μαζί με τον σύντροφο και συνιδρυτή των ATH Kids, τον Valentin Rivera, κατόρθωσε να χτίσει τον δικό του, μοναδικό κόσμο: η νέα αθηναϊκή street οπτική που περνάει μέσα από τη μουσική και την οπτική αισθητική τους ήταν αρκετή για να γοητεύσει το κοινό, ενώ σκοτεινοί, σκληροπυρηνικοί ύμνοι όπως το “OTAM” και το “New Flame” είχαν μεγάλη απήχηση. Το ντεμπούτο άλμπουμ, με τίτλο “CONGO”, περιλάμβανε κομμάτια που αγαπήθηκαν από το κοινό, όπως το “Whip Game”, και του απέφεραν μια πρόσκληση για το “A Colors Show” – ο μοναδικός καλλιτέχνης από την Ελλάδα που το είχε καταφέρει. Ακολούθησε περιοδεία για την υποστήριξη του δίσκου, με ζωντανές εμφανίσεις στη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία. Συμμετείχε με το Swim στο project ENTER το 2020, μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, στην οποία η Στέγη και το Onassis USA έδωσαν 120 ώρες σε καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο να δημιουργήσουν μέσα στο σπίτι τους νέα πρωτότυπα έργα τέχνης που θα δώσουν φωνή στη ζωή εν μέσω καραντίνας.

JOSEPH | Είναι DJ και καλλιτέχνης, που μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Από πολύ νέος, έχει καταφέρει να δημιουργεί πάντα έναν φρέσκο ήχο, που αναμειγνύει τη χιπ-χοπ με afro beats και ηλεκτρονική μουσική, με εμφανίσεις που τον έφεραν από υπόγεια σε φεστιβάλ και από εκεί σε συναυλίες στο εξωτερικό. Είναι μέλος και DJ της κολεκτίβας ATH Kids, που χαρακτηρίζεται για τη σύγχρονη δημιουργικότητά της, καθώς έχουν συμβάλει σε μια νέα ταυτότητα της πόλης και την έφεραν στο επίκεντρο της παγκόσμιας σκηνής.

VALENTIN RIVERA | Φωτογράφος και σκηνοθέτης, με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική. Το 2015, μαζί με τον Kareem Kalokoh, δημιούργησαν την κολεκτίβα ATH Kids, με στόχο να δείξουν την Αθήνα προς τα έξω, μέσα από τη μουσική και την εικόνα. Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια έχει παίξει μεγάλο ρόλο στην ελληνική χιπ-χοπ/ραπ σκηνή, όσον αφορά τα βίντεο κλιπ, αποσκοπώντας πάντα στη βελτίωση της ποιότητας της εικόνας και στην ύπαρξη αισθητικής.

H Μαρίνα Σάττι

Η Μαρίνα Σάττι, γνωστή και ως ΣΑΤΤΙ ή SATTI, είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια, συνθέτρια, μουσική παραγωγός και ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης, από πατέρα Σουδανό και μητέρα Ελληνίδα. Η μουσική της χαρακτηρίζεται από τον συνδυασμό παραδοσιακών ήχων με urban στοιχεία, ρυθμούς και παραγωγή. Το 2007 κέρδισε υποτροφία για το Berklee College of Music, ως εξαιρετικό μουσικό ταλέντο, από όπου και αποφοίτησε το 2011 σπουδάζοντας ενορχήστρωση και παραγωγή. Το 2017, το τραγούδι της «Μάντισσα», εμπνευσμένο από ηπειρώτικους δρόμους, έγινε viral ξεπερνώντας μέχρι σήμερα τις 45 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Τον Νοέμβριο του 2017 εμφανίστηκε στο Europe On Stage της Google που έλαβε χώρα στο Bozar Center of the Fine Arts των Βρυξελλών, συμμετέχοντας στα «10 πιο ενδιαφέροντα YouTube acts του 2017» ενώ τον Σεπτέμβριο του 2018 τραγούδησε μαζί με τις fonés στο Champions of the Earth Awards του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Nέα Υόρκη. Είναι ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του πολυφωνικού σχήματος fonés και της γυναικείας χορωδίας chóres. Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες σε πάνω από 20 χώρες του εξωτερικού ενώ έχει συνεργαστεί με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες όπως τους Φοίβο Δεληβοριά, Νίκο Κυπουργό, Γιώργο Νταλάρα, Παύλο Παυλίδη, Διονύση Σαββόπουλο, Paco de Lucia, Patrice Rushen, Simon Shaheen, Maria Mulata και Mavis Staples. To 2019 – 2020 η Μαρίνα Σάττι ταξίδεψε με τις fonés σε Ευρώπη και Αυστραλία, συμμετέχοντας σε μεγάλα φεστιβάλ και international shows όπως το Womex, Womad και αποτέλεσε το 1ο Ελληνικό σχήμα που φιλοξενήθηκε στο θρυλικό KEXP show της Αμερικής.

______________________

ATH Kids Live YouTube premiere

Gagarin 205: Κυριακή 24 Ιανουαρίου | 21:00
Χωρίς αντίτιμο ή χρονικό περιορισμό

Συντελεστές
Σύλληψη & Επιμέλεια: Χρήστος Σαρρής
Συντονισμός Παραγωγής: Σμαράγδα Δογάνη, Έλενα Χωρέμη
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

ΑΤΗ Kids
Kareem Kalokoh: Musical Artist
Valentin Rivera: Creative Director
Joseph Mouzakitis: DJ
Majin Cost: Musical Artist
Complex Shadow: Musical Artist
Dazedboi: Producer
Taj Jamal: Producer

Band Members
Complex Shadow: φωνητικά
Παναγιώτης Γεωργόπουλος: κιθάρα
Χρήστος Μπεκίρης: πλήκτρα

Στυλίστρια: Olivia Kaifa

Special Guest: Μαρίνα Σάττι
Στα πλήκτρα ο Ορέστης Μπενέκας

Κινηματογράφηση
Σκηνοθεσία: Χρήστος Σαρρής
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Έβαν Μαραγκουδάκης
Εικονοληψία: Δημήτρης Ζιβόπουλος, Ορφέας Καλαφάτης, Κοραλία Δογάνη
Ηχογράφηση – Mίξη Ήχου: Jacopo Focas
Μοντάζ: Τρύφωνας Καρατζίνας
Χρωματική Επεξεργασία: Μάνθος Σάρδης
Φωτογράφιση: Πηνελόπη Γερασίμου

Gagarin 205 Live Music Space
Διεύθυνση Gagarin 205: Μαρίνα Δανέζη
Τεχνικός Φωτισμού: Μελίνα Ζερβάκη
Ηχοληψία: Γρηγόρης Πρασσάς
Διεύθυνση Παραγωγής: Στέφανος Ελπιζιώτης
Βοηθός Παραγωγής: Φίλιππος Ζαμίδης

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Τεχνικός Διευθυντής: Λευτέρης Καραμπίλας
Τεχνική Διεύθυνση & Υποστήριξη Έργου: Phil Hills
Τεχνικοί Φωτισμού: Αντώνης Κόκκορης, Γιάννης Ψαρρός, Παύλος Παππάς
Βοηθός Τεχνικός Φωτισμού: Γιώργος Τσιτσίγκος
Τεχνικοί σκηνής: Άρης Ραγκαβάς, Νίκος Νιζάμης
Μηχανικοί σκηνής: Ιάκωβος Δαρζέντας, Στέλιος Μπούρδης
Ηλεκτρολόγος: Κυριάκος Ξανθόπουλος

Production Manager – Σύμβουλος Οργάνωσης Παραγωγής: Δήμητρα Δερνίκου
Συντονισμός Παραγωγής: Σμαράγδα Δογάνη, Έλενα Χωρέμη
Εκτέλεση Παραγωγής Στέγης: Ειρηλένα Τσάμη, Νικήτας Βασιλάκης

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Ένα online αφιέρωμα στον ελβετικό κινηματογράφο από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος!
Οι Tendts σ’ ένα live streaming μέσα από τη σελίδα του MOMus!