Skip to content

“Αρτώ / Βαν Γκογκ”. Στο εδώλιο εμείς, η κοινωνία

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

10872838_328639747341444_1215707585530004370_o

Κείμενο: Περσεφόνη Κυρατζόγλου
Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ

Μπαίνοντας στη σκοτεινή αίθουσα, τον αντικρίζεις. Στέκεται εκεί, όρθιος. Σε κοιτάζει και τρώει ένα παγωτό χωνάκι, περιμένοντας. Τι περιμένει; Περιμένει εμένα, εσένα, τον καθένα από εμάς, όλους μας. Όλους εμάς, που εκπροσωπούμε εκείνη τη στιγμή, την κοινωνία του σήμερα, του αύριο, αλλά και του χθες. Της εποχής εκείνης, που δεν διαφέρει διόλου από τη σημερινή. «Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας…» και όλο το κοινό μεταφέρεται, με μιας, σε μια αίθουσα διαλέξεων, που θα μπορούσε να είναι και αίθουσα δικαστηρίου. Ποιός κατηγορεί και ποιός κατηγορείται; Και τότε αρχίζει την ετυμηγορία του, παραθέτοντας τα στοιχεία, το ένα μετά το άλλο. Η υπόθεση της «αυτοκτονίας» του Βαν Γκογκ. Ή μήπως, της δολοφονίας του; Στο εδώλιο εμείς, η κοινωνία.

Ο Αρτώ τα έχει υπολογίσει όλα, γιατί αισθάνεται την αδικία να κυλάει στις φλέβες του. Έχει ταυτιστεί με τον Βαν Γκογκ, νιώθει και ο ίδιος θύμα της ίδιας καταπιεστικής κατάστασης. Αυτής της κατάρας, του να είσαι διαφορετικός. Οι δύο αυτές καλλιτεχνικές μεγαλοφυΐες, που συναντώνται επί σκηνής, φαίνεται να έχουν περισσότερα κοινά, απ’ όσα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.  Περιθωριοποίηση, κοινωνικός αποκλεισμός, στέρηση της ελευθερίας, διαγνώσεις ψυχικής διαταραχής και χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών, που έχουν σαν αποτέλεσμα, την νοητική κατάρρευση και την δημιουργία ενός κατευθυνόμενου όντος. Ο Αρτώ φωνάζει! Μέσα από παροξυσμούς, κατηγορεί την επιστήμη, αυτή που ξεπήδησε για να «σώσει», τάχα, την κοινωνία από την τρέλα. Τελικά, όμως, ποιός είναι ο τρελός;

Η αναζήτηση αυτή του ενόχου, περνάει από διάφορα επίπεδα. Τα στοιχεία που παραθέτονται, αφορούν εξ ολοκλήρου, αριστουργηματικούς πίνακες του Βαν Γκογκ, που όλοι έχουμε δει, κάποια στιγμή, στη ζωή μας, όπως: «Η αυτοπροσωπογραφία με το μπαταρισμένο αυτί» και το «Σιτοχώραφο με κοράκια», που έμελε να είναι και το κύκνειο άσμα του καλλιτέχνη. Με μια κιμωλία, θα ενώσει ο Αρτώ, τον κάθε πίνακα με μια ιστορία και ξαφνικά, ο ίδιος ο Βαν Γκόγκ, θα εμφανιστεί μπροστά μας. Οι γραμμές, που δημιουργεί στο πάτωμα της αίθουσας, αποκαλύπτουν μια γεωμετρία και ένα διαχωρισμό κόσμων, αυτόν του Αρτώ και αυτόν του Βαν Γκογκ, που, όμως, σαν να συνδέονται μεταξύ τους. Τέλος, η κάθαρση θα έρθει με την απαγγελία μιας επιστολής, γραμμένης από τον ζωγράφο προς τον καρδιακό του φίλο και συνάδελφο, Γκωγκέν. Ίσως, αυτή η επιστολή, να έδωσε στον Αρτώ, τη σπίθα για να ανατρέξει στην αναζήτηση της αλήθειας, για την «αυτοχειρία» αυτού, του αδικοχαμένου κολοσσού.

10866140_335048973367188_7084497311411108843_o

Φεύγοντας, λοιπόν, από την αίθουσα, έχουμε δεχτεί ένα συναισθηματικό σοκ, καθώς έχουμε νιώσει ένοχοι για μια υπόθεση «αυτοκτονίας», που στην πραγματικότητα δεν διαλευκάνθηκε ποτέ.  Ίσως, αυτός να είναι και ο στόχος του ίδιου του Αρτώ, μέσα από το συγκεκριμένο κείμενο, που ο Ιωάννης Παπαζήσης ερμηνεύει, με περισσή πειστικότητα και  την καθοδήγηση της Ιόλης Ανδρεάδη, δίνοντάς μας ένα μικρό δείγμα από το «Θέατρο της σκληρότητας», που επινόησε και υποστήριξε ο Αντονέν Αρτώ. Μέσα από απλά τεχνάσματα, η αίθουσα, στην οποία γίνεται όλη αυτή η κατάθεση ψυχής, αν και άδεια, γεμίζει με τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τα συναισθήματα όλων αυτών, που έχουν την τύχη να παρευρεθούν εκεί.

Εν κατακλείδι, σε μια φράση του, περιγράφεται όλο αυτό που εισπράττει κανείς, από την συγκλονιστική αυτή παράσταση: «…Στο σημείο της κατάπτωσης, που έχει φτάσει η ευαισθησία μας, είναι σίγουρο πως, πάνω απ’ όλα, έχουμε ανάγκη από ένα θέατρο, που να μας ξεκουνήσει νεύρα και καρδιά…»

Διαβάστε τη συνέντευξη του Ιωάννη Παπαζήση στον Beater.gr!

**Πληροφορίες
Συντελεστές

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη
Σκηνογραφία – Κοστούμι: Δήμητρα Λιάκουρα
Μουσική – Ηχοτοπίο: Ερατώ Α. Κρεμμύδα
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κώστας Μητράκας
Μακιγιάζ: Λένια Saw
Video Trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος
Αφίσα: Κώστας Τσακαλάκης
Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ

Ερμηνεύει ο Ιωάννης Παπαζήσης

Παραστάσεις
3-5 και 9-10 Φεβρουαρίου 2015

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τρίτη 3/2, Τετάρτη 4/2, Πέμπτη 5/2, Δευτέρα 9/2, Τρίτη 10/2 στις 21:00
Διάρκεια παράστασης: 60’
Εισιτήρια: 10€, 8€ (μειωμένο)
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2310829254

Προπώληση Εισιτηρίων: www.viva.gr, Public, Παπασωτηρίου, Seven spots, Ιανός, Reload και στο ταμείο του BlackBox

Ώρες ταμείου: Τετάρτη – Κυριακή 10:30-13:30, 17:30-21:00

Fb page: https://www.facebook.com/ArtaudVanGogh

BlackBox
Βασ. Όλγας 65 και Φλέμινγκ 2
T: 2310829254
W: http://www.black-box.gr (υπό κατασκευή)
F: www.facebook.com/blackboxthessaloniki

df v

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Berlinale 2015: Το Βερολίνο, μας υποδέχεται ξανά!
Ένας χρόνος χωρίς την Τζένη Βάνου…