Skip to content

Artpeckers: Ελληνική μυθολογία και πρωτότυπες δημιουργίες μέσα από τη γλώσσα του σύγχρονου design!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Οι Artpeckers αποτελούν ένα από τα ωραιότερα παραδείγματα του τι μπορεί να συμβεί ακόμη και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες, όταν νέοι άνθρωποι αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις, την εφευρετικότητα και το πάθος τους για δημιουργία. Με μότο τους το #sharethegreekmyth δημιουργούν, μέσα από τη γλώσσα του σύγχρονου design, τσάντες και κοσμήματα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία και ιστορία που ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο.

Η ιδέα ενός εργαστηρίου που θα παρήγαγε πρωτότυπα αντικείμενα γεννήθηκε πριν από πέντε χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όταν οι εμπνευστές της, αντιστεκόμενοι στο διαρκώς αυξανόμενο κύμα φυγής που όριζε η δυσμενής τότε οικονομική συγκυρία, αποφάσισαν να παραμείνουν στη χώρα και να δώσουν υπόσταση στην ανάγκη τους για δημιουργία, παράγοντας κάτι νέο. Κάτι που θα ταξίδευε στη θέση τους εκτός συνόρων.

«Από την πρώτη κιόλας στιγμή η φιλοσοφία μας ήταν μία! Ο σχεδιασμός και η δημιουργία των προϊόντων μας

να έχουν έμπνευση από την ελληνική ιστορία και να έχουν παραχθεί 100% στην πόλη μας.», αναφέρουν οι ίδιοι σχετικά με την κύρια ιδέα πίσω από τη δημιουργία του πρώτου τους εργαστηρίου το 2015 στη Θεσσαλονίκη. Μόλις δύο χρόνια αργότερα η αύξηση της παραγωγής τους οδήγησε σε νέο χώρο στο κέντρο της πόλης, όπου βρίσκεται σήμερα και το φυσικό τους κατάστημα, στην οδό Βαλαωρίτου 12.

Πίσω από κάθε δημιουργία τους κρύβεται μια ιστορία και η επικοινωνία της μέσω του τελικού προϊόντος είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους Artpeckers, στόχος των οποίων είναι να διαδώσουν αφηγήσεις της ελληνικής κουλτούρας και κληρονομιάς σε όλον το κόσμο. Μέσα σε πέντε χρόνια παρουσίας μετρούν ήδη τρεις σειρές προϊόντων: τις σειρές Twelve, Heptagon και Odyssey (που περιλαμβάνουν σύμβολα των θεών του Ολύμπου, της τύχης και ηρώων της Οδύσσειας) ενώ αυτήν τη στιγμή, ενθουσιασμένοι από τις κατασκευές του Δαιδάλου, εργάζονται στη σειρά Daedalus.

Labyrinth (mocha pink)

Την επιλογή της κατάλληλης ιστορίας ακολουθεί μια σειρά πειραματισμών που περιλαμβάνει εφαρμογές του σχεδίου σε ξύλο κερασιάς ή σε ασήμι, στην περίπτωση των κοσμημάτων, και δοκιμές χρωμάτων και υλικών στις εκτυπώσεις υφασμάτων, αν η επικείμενη δημιουργία αποτελεί τσάντα.

Λιτές γραμμές και απέριττες φόρμες – χαρακτηριστικές της μίνιμαλ αισθητικής του brand – συνθέτουν τις τελικές δημιουργίες που φαίνεται να επιτυγχάνουν τη βέλτιστη δυνατή ισορροπία μεταξύ αισθητικής πληρότητας και χρηστικότητας, αφού εξίσου σημαντική με το σχεδιασμό του γραφιστικού και την ιστορία κάθε προϊόντος είναι για τους δημιουργούς τους και η αξία των αντικειμένων που παράγουν σε πρακτικό επίπεδο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου αντικειμένου αποτελεί το “Two In One Backpack”, ένα προϊόν που προέκυψε από την ανάγκη της ομάδας να σχεδιάσει ένα backpack διαφορετικό από αυτά που κυκλοφορούσαν ήδη στην αγορά. Με το καπάκι του να αποσπάται μέσω ενός κρυφού φερμουάρ, λειτουργώντας έτσι και μεμονωμένα ως clutch, το ιδιαίτερο αυτό backpack μπορεί να φορεθεί με ποικίλους τρόπους, χάρη σε μια σειρά από καπάκια-clutches που μπορούν να αγοραστούν ξεχωριστά και να λειτουργήσουν ως extension, αλλάζοντας την αρχική του εικόνα.

Πάνω από 1.500 παραγγελίες αυτού του προϊόντος έχουν αναχωρήσει μέχρι σήμερα από το εργαστήριο των Artpeckers, καθιερώνοντας το “Two In One Backpack” ως μία από τα πιο δημοφιλείς τους δημιουργίες, η οποία μάλιστα έτυχε διεθνούς αναγνώρισης όταν απέσπασε το Iron A’ Design Award στον διαγωνισμό A’ Design Award and Competition, στο Κόμο της Ιταλίας.

Πρόσφατα, το διάσημο πλέον αυτό backpack απέκτησε ταίρι, καθώς οι δημιουργοί του ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα φίλων και πελατών τους αποφάσισαν να σχεδιάσουν την ανδρική εκδοχή του. Κατασκευασμένο από ένα ιδιαίτερο, αδιάβροχο υλικό διπλής στρώσης που παράγεται στην Ελλάδα, έχει τύχει θερμής υποδοχής, με αποτέλεσμα να προετοιμάζεται ήδη η καλοκαιρινή του εκδοχή σε νέα χρώματα και σχέδια.

Μπορεί η συνθήκη των κλειστών καταστημάτων που έχει επιβάλει η πανδημία του Covid-19 τον τελευταίο χρόνο να έχει παγώσει πολλά από τα σχέδια της ομάδας, αλλά η εξέλιξη του brand δε φαίνεται να έχει αναχαιτιστεί. Οι δημιουργοί του συνεχίζουν να πειραματίζονται με νέα σχέδια, χρώματα και φόρμες, και ευελπιστούν μέσα στη νέα χρονιά να παράγουν, εκτός από τα κοσμήματα, τις τσάντες και τις ιδιαίτερες ξύλινες δημιουργίες, που όσοι έχουν επισκεφθεί το εργαστήριό τους γνωρίζουν, και δύο νέα είδη προϊόντων.

Παράλληλα με τον σχεδιασμό νέων αντικειμένων, οι ίδιοι έχουν αφιερωθεί στην ανανέωση και εξέλιξή του ηλεκτρονικού τους καταστήματος, καθώς ήδη από το πρώτο lockdown, η ζήτηση των προϊόντων τους on-line αυξάνεται διαρκώς.

Εμείς, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μέσω του artpeckers.com θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τα αγαπημένα μας προϊόντα διαδικτυακά και ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε το πιο ευφάνταστο brand της πόλης να εξελίσσεται προς νέες κατευθύνσεις.

Είμαστε σίγουροι ότι θα μας εκπλήξει θετικά, όπως ακριβώς συνέβη και όταν πέντε χρόνια πριν, οι εμπνευστές του μας παρουσίασαν για πρώτη φορά γνώριμες ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας, ιδωμένες μέσα από την ιδιαίτερη, μινιμαλιστική τους ματιά, προσθέτοντας πινελιές πρωτοτυπίας στην καθημερινότητά μας.
______________________

Artpeckers Creative Store

Βαλαωρίτου 12, Άνω Λαδάδικα
Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310439276

AUTHOR

Ιωάννα Μακρυγιάννη

Μια ψυχαναγκαστική δασκάλα που ονειρεύεται τον κόσμο της διανόησης. Η έλλειψη δεξιοτεχνίας την οδήγησε στη θεωρία κι έτσι η ιστορία της τέχνης θα είναι πάντα η περήφανη αγάπη της. Η άλλη, εκείνη για την εκπαίδευση, είναι κρυφή (σςςς).

Loading...
Η επετειακή κυκλοφορία της Skryptöm και μια γνωριμία με το label.
Hope: Ακόμη ένα νέο single του Transparent Man!