Skip to content

Η Πλατεία Αριστοτέλους γίνεται θερινό σινεμά!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Το βράδυ της Τετάρτης 4 Σεπτεμβρίου, η Πλατεία Αριστοτέλους μετατρέπεται σε θερινό σινεμά για την προβολή της ταινίας “Cinema Paradiso”. Μια προβολή με ελεύθερη είσοδο, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη – MEDIA» το οποίο και υποστηρίζει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Σεζόν κλασικών ταινιών», που πραγματοποιούνται σε 13 χώρες της Ε.Ε., δίνοντας τη δυνατότητα σε σχεδόν 2.000 συμπολίτες μας να απολαύσουν το κινηματογραφικό αυτό αριστούργημα του Giuseppe Tornatore.

Special Guest της βραδιάς θα είναι η Beatrice Bordone Bulgari, η ενδυματολόγος της ταινίας Cinema Paradiso.

Για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού έως και τα τέλη Σεπτέμβρη, ταινίες από τον κλασικό Ευρωπαϊκό κινηματογράφο θα προβληθούν σε σημαντικούς χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης μεταξύ των οποίων το Κάστρο Kilkenny στην Ιρλανδία και η Piazza Maggiore στη Μπολόνια, με απώτερο στόχο την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ανθρώπων που έχουν κοινά ενδιαφέροντα και το ίδιο πάθος για τις κλασικές ταινίες του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Πληροφορίες
Πλατεία Αριστοτέλους
Θεσσαλονίκη

Προβολή της ταινίας «Cinema Paradiso» (1988)
Ημερομηνία: Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019.
Ώρα προσέλευσης: 20:30 – ώρα έναρξης προβολής: 21:00.
Χώρος: πλατεία Αριστοτέλους

Είσοδος Ελεύθερη

Στo πλαίσιo του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη – MEDIA», εκδηλώσεις «Σεζόν κλασικών ταινιών».

______________________

Ιστορικό

Από το 1991 και μετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό τομέα, συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα και την πολιτισμική πολυμορφία στην Ευρώπη, μέσω του υποπρογράμματος MEDIA. Μία από τις πιο σημαντικές ενέργειες είναι η παροχή χρηματοδοτικής στήριξης για τη διανομή ευρωπαϊκών ταινιών εκτός της χώρας παραγωγής τους. Κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο πάνω από 400 ταινίες διατίθενται στο κοινό άλλης ευρωπαϊκής χώρας με τη βοήθεια του MEDIA. Τον Μάιο του 2018 η Επιτροπή πρότεινε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος κατά σχεδόν 30% για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη – MEDIA» θα χρηματοδοτήσει επίσης την αποκατάσταση και την ψηφιοποίηση ταινιών κινηματογραφικής κληρονομιάς, για να διασφαλιστεί το πέρασμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού στις μελλοντικές γενιές. Η σειρά εκδηλώσεων για το φετινό καλοκαίρι έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και ενισχύθηκε από τη στρατηγική Digital4Culture.

Η «Σεζόν κλασικών ταινιών» αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας «Βραδιά ευρωπαϊκού κινηματογράφου», που περιλάμβανε 50 δωρεάν προβολές 20 ταινιών, με τη στήριξη του MEDIA, από τις 3 έως τις 7 Δεκεμβρίου 2018 σε ολόκληρη την ΕΕ και με συμμετοχή περίπου 7.200 Ευρωπαίων. Η «Σεζόν κλασικών ταινιών» αναμένεται να προσελκύσει στις ελεύθερες προβολές 15.000 Ευρωπαίους.

Ο Τίμπορ Νάβρατσιτς, επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, δήλωσε: «Η ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων μας κλασικών ταινιών, θα πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. Χαίρομαι που η «Σεζόν κλασικών ταινιών» παρέχει τη δυνατότητα σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε μια εμπειρία κοινή σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και όταν συμμετέχουν σε μια τοπική εκδήλωση.»

Η Επίτροπος Μαρίγια Γκαμπριέλ, αρμόδια για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία, πρόσθεσε τα εξής: «Ο κινηματογράφος αποτελεί ουσιαστικό μέρος του πλούσιου και ποικιλόμορφου ευρωπαϊκού πολιτισμού μας και συμβάλλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ανθρώπων που μοιράζονται το ίδιο πάθος και συγκίνηση για τις ταινίες. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός διαθέτει ένα καθοριστικής σημασίας δυναμικό για την ενίσχυση των θετικών επιδράσεων του πολιτισμού, τόσο από οικονομική όσο και από κοινωνική άποψη. Αυτή είναι η πρόκληση της στρατηγικής μας Digital4Culture, να αξιοποιηθεί αυτή η επιτυχής σύνδεση των ψηφιακών τεχνολογιών με τον πολιτισμό.»

Η Σεζόν κλασικών ταινιών ξεκίνησε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μπολόνια με μια παρουσίαση ορισμένων αποκατεστημένων ταινιών με τη χρήση του χρωματικού συστήματος Chronochrome της Gaumont, μίας από τις πρώτες τεχνικές χρωματοποίησης ταινιών. Στις κλασικές ταινίες που θα προβληθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν συγκαταλέγονται ορισμένες πολύ γνωστές, όπως οι «Μετρόπολις» του Fritz Lang (1927), «Τα 400 χτυπήματα» του Francois Truffaut (1959) και «Σινεμά ο παράδεισος» του Giuseppe Tornatore (1988). Στους εμβληματικούς χώρους που θα φιλοξενήσουν τις προβολές περιλαμβάνονται η Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, το Κάστρο Kilkenny στην Ιρλανδία, και η Piazza Maggiore στη Μπολόνια.

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
To 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποκαλύπτει το φετινό του θέμα!
Δείτε το timetable του φετινού Reworks Festival!