Skip to content

Τέξάς: Ο πιο σκληρός νόμος για απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Τι λέει ο νόμος περί αμβλώσεων που τέθηκε σε ισχύ στο Τέξας;

Ο νόμος που τέθηκε σε ισχύ πριν μερικές ημέρες στο Τέξας απαγορεύει την άμβλωση μετά την έκτη εβδομάδα κύησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η άμβλωση δεν θα είναι διαθέσιμη για ένα ποσοστό 85% των γυναικών που εκτιμάται ότι δεν γνωρίζουν οι είναι έγκυες πριν την έκτη εβδομάδα.

Ο νόμος, που φέρει την υπογραφή του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη της πολιτείας, Γκρεγκ Άμποτ, και ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, δεν προβλέπει εξαιρέσεις, ούτε στις περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.

Ποια είναι η στάση του ανώτατου δικαστηρίου;

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν έκανε δεκτή την προσφυγή που είχε κατατεθεί και αρνήθηκε να αναστείλει την ισχύ του νόμου. Η απόφαση έρχεται να αμφισβητήσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο (από το 1973) δικαίωμα των γυναικών να προχωρούν στη πράξη αυτή πριν το έμβρυο να είναι βιώσιμο έξω από τη μήτρα, δηλαδή έως και την 24η εβδομάδα της κύησης.

Να σημειωθεί επίσης ότι αν δεν γίνει άρση του νόμου ακόμα 6 Πολιτείες της Αμερικής έχουν εκφράσει την επιθυμία να τον υιοθετήσουν.

Γιατί πολλοί αναφέρουν ότι ο νόμος μας γυρνάει πίσω στην Άγρια Δύση;

Ο νόμος αυτός ξεχωρίζει και για την πρωτοτυπία του αφού ορίζει την επιβολή του στους ίδιους τους πολίτες. Σύμφωνα με τον νόμο όποιος επιθυμεί θα μπορεί να στρέφεται νομικά κατά όποιου παρέχει την άμβλωση ή βοηθάει με οποιονδήποτε τρόπο. Επομένως οι κλινικές που παρέχουν αμβλώσεις, οι οργανισμοί που παρέχουν οικονομική βοήθεια ή ακόμα και ένα μέλος της οικογένειας που προτίθεται να βοηθήσει μια γυναίκα οδηγώντας της σε κάποια κλινική κινδυνεύει να μηνυθεί από οποιονδήποτε. Εάν ο πολίτης που κάνει την μήνυση κερδίσει, τότε θα ανταμειφθεί με τουλάχιστον 10.000 δολάρια που θα πρέπει να καταβάλλουν οι εναγόμενοι που έχασαν.

Σας θυμίζει κάτι; Τους κυνηγούς κεφαλών στην Άγρια Δύση ίσως;

Ποιος θα επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος;

Εφόσον οι αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα δεν θα είναι νόμιμες οι γυναίκες θα αναγκάζονται να ταξιδέψουν εκτός της πολιτείας του Τέξας για να τερματίσουν την κύηση. Το κόστος για ένα τέτοιο ταξίδι είναι πολλές φορές απαγορευτικό. Επομένως οι γυναίκες με χαμηλά εισοδήματα και οι έγχρωμες γυναίκες είναι αυτές που θα κληθούν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος.

Τελικά οι νόμοι που απαγορεύουν τις αμβλώσεις καταφέρνουν να τις μειώσουν;

Οι άνθρωποι κάνουν αμβλώσεις συνεχώς, ανεξάρτητα από το τι λέει ο νόμος. Με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ η νομική παρεμπόδιση της άμβλωσης δεν επηρεάζει την πραγματοποίηση της. Για παράδειγμα, στην Αφρική όπου οι αμβλώσεις είναι σχεδόν σε κάθε περίπτωση παράνομες, ο δείκτης αμβλώσεων (αμβλώσεις ανά 1000 γυναίκες ηλικίας από 15 έως 44) είναι 29 ενώ στην Ευρώπη όπου οι αμβλώσεις επιτρέπονται υπό προϋποθέσεις ο δείκτης είναι 28.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της επιβολής νόμων που απαγορεύουν τις αμβλώσεις;

Ο τερματισμός μιας εγκυμοσύνης είναι μια απόφαση που παίρνουν εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο. Όταν η άμβλωση εκτελείται από εκπαιδευμένο επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης σε συνθήκες υγιεινής είναι μία από τις ασφαλέστερες ιατρικές διαδικασίες.

Αλλά όταν οι κυβερνήσεις περιορίζουν την πρόσβαση στις αμβλώσεις, οι άνθρωποι αναγκάζονται να καταφύγουν σε παράνομες, μη ασφαλείς αμβλώσεις, ιδιαίτερα εκείνοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν ή να αναζητήσουν ιδιωτική φροντίδα. Οι αμβλώσεις που δεν εκτελούνται από ειδικευμένο προσωπικό μπορούν να έχουν θανατηφόρες συνέπειες. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι μη ασφαλείς αμβλώσεις να είναι η τρίτη κύρια αιτία μητρικών θανάτων (θάνατοι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή έως και 42 ημέρες μετά την παύση της) παγκοσμίως, και οδηγούν σε επιπλέον πέντε εκατομμύρια αναπηρίες, που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η ποινικοποίηση της άμβλωσης δεν σταματάει τις αμβλώσεις, απλώς κάνει την άμβλωση λιγότερο ασφαλή

Η παρεμπόδιση των γυναικών και των κοριτσιών από την πρόσβαση στη διαδικασία της άμβλωσης δεν σημαίνει ότι σταματούν να τη χρειάζονται απλά θα αναζητήσουν μη ασφαλείς τρόπους άμβλωσης θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ζωή τους.


AUTHOR

The Abstract Girl

H Εύα Κώττα σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστων στο ΑΠΘ. Στην συνέχεια μετακόμισε για επαγγελματικούς λόγους στην Αθήνα όπου και διαμένει τα τελευταία χρόνια. Μέσα στην καραντίνα δημιούργησε το The Abstract Girl ένα blog με σκοπό να στεγάσει τις απόψεις της, τα πράγματα που την εμπνέουν και όλα αυτά που την προβληματίζουν καθημερινά. Τα αγαπημένα της θέματα αφορούν την ισότητα, την αλληλοϋποστήριξη και την ενδυνάμωση των γυναικών.
Γιατί όμως The Abstract Girl? Γιατί οραματίζεται κορίτσια αφηρημένα, που δεν χωράνε σε καλούπια, δεν φέρουν ταμπέλες και δεν περιορίζονται στα στενά όρια που η πατριαρχία τους επιβάλλει, αντίθετα εκτείνονται από το μηδέν εώς το άπειρο, δημιουργούν, ονειρεύονται και ζουν με τους δικούς τους κανόνες.

Loading...
Ο «λυκανθρωπικός χορός» του νέου single του I Hate Models!
Τόπος, Κοινότητα, Σώμα: «Περιβάλλοντα Διαβίωσης» στη φετινή εκδοχή του Little Islands Festival!