Skip to content

“American Sniper” η νέα ταινία του Clint Eastwood

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Ο βραβευμένος με Oscar, Clint Eastwood (Million Dollar Baby, Unforgiven ) επιστρέφει στην καρέκλα του σκηνοθέτη, με την ταινία «American Sniper ». Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Chris Kyle, ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο, που έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία στις Η.Π.Α., παραμένοντας, για πολλές εβδομάδες, στην κορυφή της λίστας των best sellers των New York Times.

url

Ο πρωταγωνιστής μας, Chris Kyle (Bradley Cooper), κατατάσσεται στο Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, με μόνο στόχο, να βρεθεί στο πεδίο της μάχης στο Ιράκ και να προστατεύσει τους συμπολεμιστές του. Η εκτελεστική του δεινότητα, όμως, τον ξεχωρίζει και του χαρίζει το ψευδώνυμο «Θρύλος».

Η φήμη του εξαπλώνεται γρήγορα. Γίνεται, αμέσως, ο πρώτος στόχος του αντίπαλου στρατοπέδου και ενώ κάθε αποστολή γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, δίνει και μία δεύτερη μάχη, από απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων, όπου προσπαθεί να φέρει εις πέρας τα καθήκοντά του, ως καλός σύζυγος και πατέρας.

Μετά από 4 αποστολές στο Ιράκ, ο Chris αποφασίζει να αποσυρθεί από το στρατό και να ξεκινήσει και πάλι τη ζωή του, κοντά στην οικογένειά του. Μία ακόμη αποστολή, που πρέπει να φέρει εις πέρας, καθώς οι μέρες που πέρασε στον πόλεμο, έχουν χαράξει, για πάντα, τη ζωή του.

american-sniper-movie-images

Ο Clint Eastwood έχει παγιδέψει κάθε απαραίτητο στοιχείο, για να δημιουργήσει ένα ρεαλιστικό σκηνικό μιας πολεμικής ζώνης. Χάνει, όμως, τον προσανατολισμό του, όσον αφορά τον χειρισμό του πρωταγωνιστή. Το θέμα της ταινίας, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, δεν είναι η ιστορική αναπαράσταση του πολέμου στο Ιράκ, αλλά η προσωπικότητα του Chris Kyle και οι διακυμάνσεις  της, μέσα από το πρίσμα του χρόνου. Ο 84χρονος, πλέον, σκηνοθέτης αρκείται σε μία σκιαγράφηση και δεν δίνει τη δυνατότητα, μέσα από μία εμβάθυνση, να γνωρίσουμε τον πρωταγωνιστή.

Ο Bradley Cooper αποδίδει το ρόλο του αξιοπρεπώς και σε καλό επίπεδο, δίχως, όμως, αυτό να σημαίνει ότι οι απαιτήσεις του ρόλου του ήταν ιδιαίτερα υψηλές. Δεν είμαι ο κατάλληλος να αποφασίσω εάν αξίζει το βραβείο του πρώτου ανδρικού ρόλου, αλλά θεωρώ ότι η φετινή χρονιά μας έχει προσφέρει καλύτερες ερμηνείες. Στο πλάι του, η Sienna Miller, που υποδύεται την γυναίκα του, δεν αφήνει και ιδιαίτερες εντυπώσεις , όχι εξαιτίας της υποκριτικής της ικανότητας, αλλά λόγω του προσωποκεντρικού χαρακτήρα της ταινίας .

american-sniper2

Το «American Sniper» αποτελεί μία βιογραφικού τύπου ταινία, αμερικανικής παραγωγής, που για μία ακόμη φορά, εστιάζει στον υπερτονισμό των στρατιωτικών αξιών ή αλλιώς αν θέλετε, του μιλιταρισμού,  εξιστορώντας μονόπλευρα τις πολεμικές συνθήκες και παραμελώντας την ανάδειξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Είναι μία ταινία, με κενά στο νόημα της, μια ταινία, που στην τελική δεν θα μας παρουσιάσει ξεκάθαρα τη θέση της. Ένα πολλάκις μασημένο σενάριο, που δυστυχώς λατρεύεται από πολλούς, καθώς προσφέρει 2 βασικά συστατικά: πατρίδα και μάχη.

Σκηνοθεσία: Clint Eastwood
Σενάριο: Jason Hall
Ηθοποιοί: Bradley Cooper, Sienna Miller, Kyle Gallner
Διάρκεια: 132 λεπτά
Πρεμιέρα: Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015

AUTHOR

Παντελής Κανιούρας

Αμύνταιο, Ερμούπολη, Düsseldorf, Θεσσαλονίκη, Delft, Βιέννη. Όπου και αν ζει, τρώει με πάθος παστίτσιο, παίζει ασταμάτητα ποδόσφαιρο και πάντα ενοχλεί τους γείτονές του προσπαθώντας να μάθει κάποιο μουσικό όργανο. Μα πάνω απ' όλα του αρέσει να ανακαλύπτει νέους καλλιτέχνες. Γι' αυτό λοιπόν, αν έχεις κάτι ξεχωριστό που θα ήθελες να μοιραστείς με τον υπόλοιπο κόσμο, στείλε του ένα email. Μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος θαυμαστής σου!

Loading...
Oscar-Προβλέψεις: Ποιός θα πάρει το χρυσό αγαλματίδιο;
New remix: Lana Del Rey – Brooklyn Baby (Richard X Remix)