Skip to content

Alistair Barrie: «Όλοι μας έχουμε γελάσει με ακατάλληλα αστεία!»

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Η κωμωδία, ως δραματικό είδος, έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Τότε, ο Αριστοφάνης, μέσω της σάτιρας, διακωμωδούσε τα αρνητικά στοιχεία της κοινότητας, χαρίζοντας άφθονο γέλιο. Σήμερα, ο τρόπος διασκέδασης έχει αλλάξει ριζικά, με το είδος του stand up comedy να κερδίζει έδαφος. Ειδικοί επί αυτού θεωρούνται πλέον οι Άγγλοι, με χιούμορ ιδιότυπο, κυνικό και άκρως προσβλητικό.

Με περισσότερες λεπτομέρειες, το stand up comedy διαδραματίζεται ζωντανά και ο καλλιτέχνης απευθύνεται στο κοινό, με στόχο το γέλιο και με την απουσία ενός θεατρικού «τέταρτου τοίχου». Αποτελεί μια τέχνη, με πολλές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες, άλλα και κάποιους απαράβατους κανόνες, που έχουν δομηθεί επί σκηνής τα τελευταία 50 χρόνια.

Ως εκπρόσωπος του χώρου, ο Alistair Barrie, Βρετανός ηθοποιός, συγγραφέας και stand-up κωμικός, συστήνει στο κοινό της Θεσσαλονίκης το υβριδικό είδος της όρθιας κωμωδίας, με την τελευταία του παράσταση που ταξίδευσε σε όλο τον κόσμο κι αγαπήθηκε από τους θεατές, όπου κι αν παρουσιάστηκε, μεταξύ άλλων και στην Αθήνα.

nwddcyvcac57d043141c942Ο Alistair Barrie, μέλος του θρυλικού Comedy Store, δήλωσε πως αυτή η μορφή τέχνης τον εκφράζει περισσότερο, καθώς ο ίδιος γράφει το δικό του σενάριο. Τόνισε, βέβαια, ότι κομμάτι της υποκριτικής είναι η έκφραση και μέσα από τα κείμενα άλλων, αλλά το να ερμηνεύει κανείς ένα προσωπικό έργο, εξοικονομεί χρόνο.

Είναι ένας πραγματικά σπουδαίος καλλιτέχνης, με διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ, που υποστηρίζει πως η Σάτιρα δεν έχει όρια. Δε θεωρεί τον εαυτό του κραυγαλέο ή “σοκαριστικό”. «Όλοι μας έχουμε γελάσει με ακατάλληλα αστεία!», είπε ο ίδιος, τονίζοντας πως η πλαισίωση, το ταλέντο και η καυστική διάθεση μπορούν να κάνουν οποιοδήποτε επικίνδυνο θέμα αστείο. «Αν νομίζεις πως το πρόβλημα είναι κωμωδία, κάνεις λάθος. Εσύ είσαι!»

Η βρετανική προφορά του είναι τόσο καθαρή, που παρακολουθείς αβίαστα και χωρίς κανένα πρόβλημα, τα όσα μαρτυρά για την αγγλική κοινωνία, όλα όσα σχολιάζει για τη σχέση Ελλήνων και Άγγλων και το πόσο υπέροχα διαφορετική είναι η χώρα μας για έναν ξένο. «Ελπίζω πως το ελληνικό κοινό είναι εξοικειωμένο με το αγγλικό χιούμορ και δε γελά από ευγένεια. Αν αποδειχθεί το αντίθετο, ευθύνεται το Brexit», είπε με σαρκαστική διάθεση, συμπληρώνοντας πώς το να είσαι Βρετανός και δημοφιλής στους Ευρωπαϊκούς κύκλους, είναι σχήμα οξύμωρο.

alistair-barrie-1Ο ίδιος ο Alistair Barrie αγαπά  την Ελλάδα. Αγαπά το ελληνικό φαγητό, τον ελληνικό ήλιο, αλλά και την ελληνική ιστορία. «Ανυπομονώ να περπατήσω στο μουσείο της Ακρόπολης και γύρω μου να μην υπάρχουν οι πινακίδες που δείχνουν τα αρχαία μνημεία που λείπουν» επισήμαινε, δείχνοντας το θαυμασμό του. Το αίσθημα αυτό είναι αμφίδρομο, καθώς μετά την τέταρτη επίσκεψή του στη χώρα μας, έχει ήδη αποκτήσει φανατικό κοινό.

Μερικές φορές, το να εξηγήσεις σε έναν Έλληνα τι είναι το stand up comedy, είναι σαν να προσπαθείς να εξηγήσεις σε έναν Άγγλο τι είναι τα μπουζούκια. Ωστόσο, σήμερα δύο σπουδαίοι κωμικοί, ο Alistair Barrie και ο Γιώργος Χατζηπαύλου ενώνουν τις δυνάμεις τους, σε μία περιοδεία στην Ελλάδα, με μια νέα και ξεκαρδιστική όρθια κωμωδία.

Πρώτος σταθμός: Θεσσαλονίκη!
Μη χάσετε τη σημερινή τελευταία παράσταση στο θέατρο Αθήναιον!

INFO:
Θέατρο Αθήναιον
(Βασιλίσσης  Όλγας 35 , Τηλέφωνο 2310 832 060)
Ώρα έναρξης: 21:30
Διάρκεια: 120 λεπτά (με διάλειμμα)
Εισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητικό – μαθητικό – ανέργων).
Προπώληση: 10 ευρώ, στο ticketservices.gr

giorgos-xatzipavlou-alistair-barrie

AUTHOR

Ελίνα-Σοφία Χασίδου

Ανήκει στη γενιά, που γεννήθηκε σε λάθος εποχή. Ιδανικά ήθελε, όταν μεγαλώσει, να γίνει πρέσβυρα και να ταξιδέψει, μέσω της διπλωματικής οδού, σε όλον τον κόσμο.

Loading...
Οι Boogie Belgique επιστρέφουν για ακόμα μια “Volta” στην Ελλάδα!
Η πιο πολυσυζητημένη παράσταση της περασμένης σεζόν έρχεται στα Σφαγεία!