Skip to content

Αλέξανδρος Παπαπασχάλης: Ένας από τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από το Flow Film Festival!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Σανίδια κινηματογραφούνται, λάτρεις των extreme sports καθηλώνονται μπροστά στις οθόνες και fans των boardsports δίνουν το ραντεβού τους για μια ακόμα χρονιά σε μια διοργάνωση που ήρθε να φέρει μια εμπειρία προβολών υψηλής ποιότητας και την απόλυτη action αίσθηση στη μεγάλη οθόνη. Είναι το Flow Film Festival και το καλωσορίζουμε στην Θεσσαλονίκη και στην Αποθήκη Δ, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου. Πέντε κινηματογραφικές πρεμιέρες, δύο film projects, γυρισμένα αποκλειστικά στην Ελλάδα και ο διαγωνισμός “The Thing About Shorts”, ταινιών μικρού μήκους Ελλήνων κινηματογραφιστών, καθυποτάσσουν τα μάτια σας με στιγμές γαμάτες αδρεναλίνη. Το οικολογικό ενδιαφέρον της διοργάνωσης στέκεται στο επίκεντρο του φετινού Flow Festival, ενώ το blend του eco theme με τα extreme sports, είναι η επιδίωξη του φεστιβάλ. Για το μόνο που εγγυώνται είναι πολύ δράση για τα μάτια σας και μια ατελέσφορη δόση αυθάδειας της σανίδας.

 

Πώς προέκυψε η ιδέα καθιέρωσης ενός φεστιβάλ με επίκεντρο τα boardsports;

Πίσω στο 2010 είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν, κυρίως σε ΗΠΑ και Καναδά, πολύ δυνατές παραγωγές snowboard & ski. Η ιδέα γεννήθηκε από το snowboard.gr, το web site-κοινότητα που ξεκινήσαμε το 1998! Το concept ήταν να προβάλουμε μια ταινία με θέμα το snowboard στο σινεμά και να καθιερωθεί μια ετήσια μάζωξη με ανθρώπους που αγαπούν τα boardsports, λίγο πριν την έναρξη της χειμερινής σεζόν! Στην αρχή, κλείσαμε το «Deeper» του Jeremy Jones, μια ταινία που έγινε τριλογία με τα «Deeper», «Further» και «Higher», με τεράστια επιτυχία. Το event έγινε sold out στον κινηματογράφο “Mikrokosmos”, στην Αθήνα. ¨Ετσι, αυτό κάθε χρόνο μεγάλωνε και από τον Μικρόκοσμο, πήγε στα Ster cinemas, όσπου το 2013 ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα! Το 2015 μετακόμισε στα Village cinemas (Aθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο) και ονομάστηκε Flow Film Festival.

9

Ποιοι κρύβονται πίσω από την διοργάνωση του Flow Festival;

Φέτος στην Αθήνα το τρέχει η ομάδα του snowboard.gr και του The Thing About Greece, ενώ στην Θεσσαλονίκη συμμετέχει και η ομάδα The Lab projects, όπου τα ονόματα οι δύο βασικοί διοργανωτές είναι Αλέξανδρος Παπαπασχάλης και ο Θέμης Λαμπρίδης.

Πρώτη φορά βλέπουμε στον ελλαδικό χώρο ένα φεστιβάλ κινηματογράφου, τέτοιας εμβέλειας, που ασχολείται αποκλειστικά με τα extreme sports. Ποιο το κίνητρο για να επικεντρωθείτε στην προβολή των αθλημάτων αυτών και όχι να δημιουργήσετε ένα φεστιβάλ που θα στόχευε στο action και το performing, που θα ήταν και πιο κοντά στην φύση τους;  

Τόσο το snowboard.gr όσο και το The Thing About Greece έχουν άμεση σχέση με events που γίνονται στη φύση με boardsports. Είμαστε όμως και μια ομάδα παραγωγής ταινιών/ντοκιμαντέρ με focus στα action sports. Ήδη έχουμε κυκλοφορήσει 2 επιτυχημένα film projects (The Think About Greece (2015) – Wind and Water by Vice (2017) και αυτή την στιγμή που μιλάμε ένα τρίτο είναι σε εξέλιξη!

Δείτε εδώ όλες τις ταινίες που θα προβληθούν στη φεστινή διοργάνωση του Flow Film Festival στη Θεσσαλονίκη!

10

Θεωρείς πως υπάρχει το κατάλληλο κοινό στην Ελλάδα για να υποστηρίξει ένα φεστιβάλ με τόσο συγκεκριμένες θεματικές;

Υπάρχει, αλλά σίγουρα δεν είναι μεγάλο. Η σκηνή στην Ελλάδα είναι ακόμη σχετικά μικρή, παρά τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας μας για διάφορα action sports. Για παράδειγμα, το kitesurf είναι ιδανικό άθλημα για την Ελλάδα και ήδη είναι παγκόσμιος προορισμός για kitesurf τουρισμό, αλλά βλέπεις πως οι Έλληνες που ασχολούνται είναι ακόμη λίγοι. Πιστεύω πως αυτό θα αλλάξει στο μέλλον.

Σε τι υστερούμε σαν χώρα, όσον αφορά τα boardsports, σε σχέση με το εξωτερικό;

Για κάποια boardsports έχουμε το ιδανικό τερέν, ενώ για κάποια άλλα όχι. Για παράδειγμα, δεν μπορώ να πω πως είμαστε ιδανική χώρα για surfing ή για το snowboard. Κι’ όμως, σε ένα μικρό επίπεδο, υπάρχουν πολλοί που ασχολούνται και αν το κυνηγήσεις λίγο μπορείς να ζήσεις δυνατές εμπειρίες και στην Ελλάδα. Εκεί που υστερούμε αρκετά είναι στο marketing και την αγορά, η οποία, λόγω κρίσης είναι πεσμένη.

15492398_1749835038670807_4101303435482094825_n

Τι πρόκειται να παρακολουθήσουμε φέτος και τι κάνει την φετινή διοργάνωση ξεχωριστή;

Το Flow ξεχωρίζει καταρχήν από την ποιότητα προβολής. Υπάρχουν και άλλες διοργανώσεις όπου παρουσιάζονται ταινίες action sports, άλλα είναι έχουν μια άλλά δεν έχουν την ανάλογη ποιότητα προβολής ή το περιεχόμενο. Στην Αθήνα έχουμε από πέρσι προβολή με ποιότητα 4K, ενώ ακόμη και στα Village υπάρχει μόνο μία αίθουσα με αυτή τη δυνατότητα. Φέτος, προσπαθούμε να δώσουμε και έναν Eco-Friendly χαρακτήρα στην διοργάνωση, με δράσεις που θα αφυπνίσουν τον θεατή και θα τον ευαισθητοποιήσουν περισσότερο για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τι πιστεύεις ότι αξίζει να αναδειχθεί από το διαγωνιστικό κομμάτι του φεστιβάλ; Πιστεύεις σε μια πραγματοποιήσιμη εξέλιξη των ελληνικών δεδομένων, άξιων ανταγωνισμού με αυτών έξω;

Αν μιλάς για το The Thing About shorts – διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους, τότε να σου πω ότι στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε νέους ερασιτέχνες film makers να εξελίξουν το ταλέντο τους, μέσα από μια διαδικασία που τους δίνει την εμπειρία για ένα πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα. Το TTAS εμφανίστηκε το 2016 και στο Flow Film Festival, αλλά και στο Surf Art Festival, όπως ήδη γίνεται και φέτος!

1

Τι οραματίζεται το Flow Festival και ποιες οι επιδιώξεις του;

Θα θέλαμε να ενσωματώσουμε περισσότερα sports όπως mountain bikes, αλλά κυρίως, θέλουμε να γίνει μία δημιουργική μίξη μεταξύ των action sports και της Eco-Friendly αντίληψης. Νομίζω πως φέτος κάναμε ένα σημαντικό βήμα στην Αθήνα προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε, εάν δεν κατανοήσουμε πόσο σημαντικό είναι να ζήσουμε σε ένα καθαρό περιβάλλον, δεν θα μπορούμε στο μέλλον να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας sport στην φύση.

Ποιο θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα του φεστιβάλ;

Του χρόνου να το πάμε στο Ηρώδειο! (Γέλια) Κάνω πλάκα φυσικά αν και θα ήταν τέλειο να κάνουμε μια τέτοιου είδους προβολή σε έναν χώρο όπως αυτόν! Το επόμενο βήμα είναι το Flow Film Festival στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου!


[icon name=”info-circle” class=”fa-2x” unprefixed_class=””]

Ημερομηνία
9 Δεκεμβρίου Τοποθεσία: Αποθήκη Δ, Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Εισιτήρια
Φοιτητικό – Aνέργων €10
Προπώληση: €12
Tαμείο: €15

Προπώληση:
Ηλεκτρονικά στο viva.gr

Facebook event: facebook.com/events/128261747884215/

Πληροφορίες: 2310 541 040

flow

AUTHOR

Δήμητρα Σαμσάκη

Γενικά, θα την χαρακτήριζες λάτρη της «ψαγμενιάς»… Άλλωστε, πάντα το δήθεν ελκύει!

Loading...
Beater Tapes | Wasabi
To νέο κομμάτι του Nicolas Jaar είναι σκέτη αλητεία!