Skip to content

Αλέξανδρος Μπιλιώνης: Είμαστε «παιδιά του δρόμου» χωρίς κάποια «στέγη»

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Κείμενο: Δήμητρα Σαμσάκη

Άναρχα steps, δαιδαλώδεις δρόμοι, κτήρια μετασχηματισμένα σε αρένες και παιδιά των δρόμων, που βρίσκουν στέγη και τη μετονομάζουν σε γρήγορες μεταβιβάσεις και ελευθέριες κινήσεις, που ταλανίζουν το σώμα στον αέρα και το κάνουν να νιώθει ζωντανό. Ζωντανό και στις επάλξεις, για ένα ακόμα jumping και μια ακόμα πνοή αδρεναλίνης. Κι έτσι φτάνουμε να μιλάμε για μια ιδέα, μια μάχη του δρόμου, που αποτελεί έκφραση, εκγύμναση και τρόπο ζωής. Κι έτσι αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τι είναι το freerunning και να κατανοούμε την ανάγκη του, όσα χρόνια και αν μας πήρε αυτό. Το Street Mode Festival μας δίνει την αφορμή να γνωρίσουμε έναν από τους εκπροσώπους του και να μπούμε στο κλίμα των συναρμολογούμενων μπετό. Ο Αλέξανδρος Μπιλιώνης μας προτρέπει απλά να… “live FREE and RUN wild”!

 

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το παρκούρ και τι σε ώθησε στην ενασχόλησή σου με αυτό;

Ξεκίνησα το 2010, όταν ήμουν δώδεκα χρονών με τους φίλους μου, για πλάκα.  Δώδεκα χρονών, δεν είχα ιδέα τι είναι ακριβώς. Απλά ήξερα ότι λεγόταν parkour. Τότε “παίζαμε”, κυνηγώντας ο ένας τον άλλον, χρησιμοποιώντας κινήσεις του parkour, που βλέπαμε από κάποια video. 

Πρόκειται για ένα άθλημα, μια τέχνη, ένα χόμπι; Τι ακριβώς είναι και ποιες οι ρίζες του;

Ο καθένας πιστεύω έχει διαφορετική άποψη και γνώμη για το parkour. Προσωπικά, για εμένα δεν είναι τίποτα απ’ όλα αυτά. Όταν ξυπνάς και κοιμάσαι κι έχεις αυτό στο μυαλό, σου γίνεται τρόπος ζωής. Ζεις, για να κάνεις αυτό το πράγμα. Το καταλαβαίνεις αυτό, όταν στην ντουλάπα σου έχεις πιο πολλά αθλητικά παντελόνια από τζιν. Οι ρίζες του προέρχονται από τότε που υπάρχει ο άνθρωπος. Ουσιαστικά, είναι η γρήγορη μεταβίβαση από ένα σημείο Α στο Β, χρησιμοποιώντας μόνο το σώμα σου. Ο Γάλλος David Belle έδωσε την ορολογία. Έπειτα, αθλητές διαφόρων πολεμικών τεχνών και breakdancing ήρθαν κι έδωσαν τα δικά τους στοιχεία και δημιούργησαν το freerunning.

Σε ποια αρχή υπόκειται το παρκούρ;

Αυτό είναι το ωραίο με το parkour, δεν έχει κάποια αρχή! Έχεις πλήρη ελευθερία και μπορείς να το βλέπεις όπως θέλεις. Δεν είναι ενόργανη ή στίβος, όπου υπάρχουν κανόνες. Για εμένα; Η αρχή μου είναι live FREE RUN wild!

14182517_10208937939899443_1402806407_n

Σε τι αποσκοπεί μια προπόνηση του παρκούρ;

Κυρίως, το να περάσεις καλά μόνος ή με τους φίλους σου, να πιέσεις τον εαυτό σου να γίνει καλύτερος, να εξερευνήσεις νέα μέρη και φυσικά, να γυμναστείς!

Γιατί επινοήθηκε ο όρος free running;

Freerunning είναι η υπερπήδηση εμποδίων με όμορφο τρόπο. Έχει ρίζες από πολεμικές τέχνες, breakdance, χορό, ενόργανη κλπ. Όλοι δίνουμε ένα στοιχείο μας στο Freerunning. Γι’ αυτό και λέγεται FREE-RUN. Είσαι ελεύθερος να κάνεις ό,τι θέλει το σώμα σου.

Προϋποθέτει όριο ηλικίας και συγκεκριμένες σωματικές δυνατότητες η εκμάθηση του παρκούρ;

Πιο παλιά θα σου έλεγα ναι, ότι πρέπει να είσαι πάνω από 12 χρονών και λίγο γυμνασμένος. Όμως, έπειτα από τα ταξίδια μου στο εξωτερικό, είδα ακόμα και μικρά παιδιά να προπονούνται, άτομα σε όλες τις ηλικίες, σε όλα τα ύψη και κιλά. Οπότε η κατάλληλη ηλικία για εμένα είναι όποτε κάποιος αισθανθεί έτοιμος. 

Πρότυπο συγκεκριμένου traceur;

Φίλοι και συναθλητές μου στην ίδια ομάδα, Δημήτρης Κυρσανίδης και Didi Alaoui!

Πώς προέκυψε η συμμετοχή σου στην Tempest Freeruning;

Από τη συμμετοχή μου στο art of motion, το 2014. Τους έκανα τεράστια εντύπωση, σαν το μέλλον του Freerunning. Όλα έγιναν την κατάλληλη ώρα και στιγμή. Η νοοτροπία μου και το στυλ μου έμοιαζαν με τον Tempest κι έτσι αποφάσισαν να με βάλουν στην ομάδα, με τους επαγγελματίες free runners.

Ασχολείσαι επαγγελματικά με το free running; Και αν ναι, τι σημαίνει αυτό;

Ναι, πλέον το Freerunning για εμένα είναι και η δουλειά μου! Αυτό σημαίνει ότι πέρα από free runner, είμαι και φωτογράφος, director, editor, manager και άλλα πολλά! Με τη βοήθεια των φίλων μου και της κοπέλας μου, μπορώ και τα κουμαντάρω! Πολύ αναγκαίο είναι και τα social media, διότι εκεί βλέπει τη δουλειά μου ο κόσμος.

Τι σε φέρνει στο φετινό Street Mode Festival;

Πέρα από το ότι είναι το μεγαλύτερο event της Θεσσαλονίκης, οργανώνεται φέτος εκεί και το Tour of motion. Πρόκειται για έναν Freerunning διαγωνισμό, του οποίου έπαθλο είναι μια θέση στους προκριματικούς του Redbull art of motion.

14193855_10208937939859442_501236603_n

Υπάρχουν στην Ελλάδα υποδομές και κατάλληλες προϋποθέσεις, για να ασχοληθεί κάποιος επαγγελματικά με το παρκούρ; 

Δεν υπάρχει τίποτα! Ούτε ένας ασφαλής χώρος, για να κάνουμε αυτό που αγαπάμε και να αθληθούμε ελεύθερα. Είμαστε “παιδιά του δρόμου” χωρίς κάποια “στέγη”! Κάτι που πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα! Έχουμε βέβαια όμορφα πάρκα, ειδικά στην νέα παραλία, όπου μπορούν τα παιδιά να μας βρουν και να τα βοηθήσουμε να κάνουν μια σωστή αρχή.

Μια εμπειρία που θα ξεχώριζες;

Το ταξίδι μου στο Los Angeles της Αμερικής! Ήταν απλά οι καλύτερες μέρες της ζωής μου. Μου έλεγαν ότι το parkour δεν θα μου προσφέρει ποτέ τίποτα, κι όμως μπόρεσε και με έστειλε σε μια άλλη ήπειρο! Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος γι’ αυτό. Και φυσικά, δεν θα είχε γίνει τίποτα, χωρίς τους Tempest.

Κάτι που στάθηκε, έστω και στιγμιαία, εμπόδιο για την ενασχόλησή σου με το παρκούρ.

Οι τραυματισμοί μου. Ήμουν μικρός και άχαρος και δεν είχα ιδέα πως να προστατέψω το σώμα μου. Όταν άρχισα, δεν ήταν και τόσο γνωστό και δεν υπήρχε κάποιος να μου τα μάθει. Οπότε έπεσα πολλές φορές, αλλά σηκώθηκα άλλες τόσες.

Τρία βασικά πράγματα, που πρέπει να γνωρίζει κανείς για το free running και τρία, για να ασχοληθεί ή όχι με αυτό.

Είναι τέλειο! Η αίσθηση όταν είσαι στον αέρα και στριφογυρνάς είναι απλά απίστευτη. Όσα προβλήματα κι αν έχω και όσο στεναχωρημένος κι να είμαι, όταν κάνω προπόνηση, είμαι πραγματικά χαρούμενος και πιστεύω πως τίποτα δε θα με σταματήσει να νιώθω το ίδιο. Είναι η καλύτερη άθληση, όπως και το κολύμπι, αφού γυμνάζει όλο το σώμα. Στο παρκούρ κάνεις ότι θέλεις ΕΣΥ. Δεν έχεις κάποιον πάνω από το κεφάλι σου να σου λέει τι να κάνεις και πώς να το κάνεις. Δεν σε αναγκάζει κανείς να κάνεις κάτι. Τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις, είναι: προπόνηση, ασφάλεια, αυτογνωσία. Να εξασκείσαι συχνά, να προσεχείς τι προπονείς και που και να ξέρεις τα όριά σου. Δεν βρίσκω κάτι αρνητικό για το Freerunning, πέρα από τους τραυματισμούς, που κι αυτοί εύκολα μπορούν να αποφευχθούν. Οπότε όποιος θέλει, ας βγει. Θα με βρείτε σε κάποιο πάρκο!

______________________

Ο Αλέξανδρος Μπιλιώνης συμμετέχει στην ομάδα parkour του επόμενου Street Mode Festival, παρουσιάζει τις δυνατότητες του freerunning – parkour και άλλων action – lifestyle sport σε παιδιά και ενήλικες, μέσα από workshops και επιδείξεις καταξιωμένων αθλητών, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Freerunning – Parkour Action
Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή
16:00 – 19:00 – Προαύλιος Χώρος Αποθήκης Γ’

8th Street Mode Festival
2-4 Σεπτεμβρίου 2016
Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Γ | Thessaloniki Port, Warehouse C
Tickets: www.viva.gr

Loading...
Ακούστε το “Jesus Alive”, το νέο τραγούδι από Nick Cave & The Bad Seeds!
Αυτό είναι το πρόγραμμα των Δημητρίων 2016!