Skip to content

Album Review: Caribou – Our Love

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Δεκατρία χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη μας επαφή με τον πολυμήχανο μουσικό-μαθηματικό Dan Snaith, aka Caribou. Σε αυτά τα δεκατρία χρόνια, ο Caribou σημείωσε μια αξιοθαύμαστη δισκογραφική πορεία. Γνωστός είτε ως Manitoba, είτε ως Daphni, είτε ως Caribou, η προσφορά του στη μουσική είναι αδιαμφισβήτητη. Είναι, όχι μόνο δύσκολο, αλλά και άδικο να κατατάξεις τον Caribou σε ένα συγκεκριμένο είδος, καθώς οι παραγωγές και τα τραγούδια του αποτελούν ένα ιδιαίτερο συνονθύλευμα ειδών και επιρροών. Στα πρώτα του βήματα, και υπό το όνομα Manitoba, επικεντρώθηκε σε περισσότερο εκλεπτυσμένους ψυχεδελικούς και ηλεκτρονικούς ήχους. Λίγα χρόνια αργότερα, χρησιμοποιώντας πλέον το όνομα Caribou, έφτασε στην κορύφωση της καρίερας του, με το εξαιρετικό album “Swim”. Η κυκλοφορία του “Swim”, σηματοδότησε την εξέλιξη της λεπτεπίλεπτης pop-ηλεκτρονικής μουσικής, ενώ ο χαρακτήρας του παραμένει αλώβητος και διαχρονικός. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, η σύγκρισή του με τα νεώτερα album του Caribou είναι αναπόφευκτη!10649558_10152311330072821_1357742315813264670_nΟ Caribou, μετά από την κυκλοφορία του επικού “Swim”, δεν βιάστηκε να επιστρέψει στο μουσικό προσκήνιο. Η επάνοδός του πραγματοποιήθηκε, μετά από τέσσερα χρόνια,  με την κυκλοφορία του “Our Love”. Ένα album, που προφανώς απευθύνεται σε ένα διευρυμένο κοινό, το οποίο πιθανότατα γνώρισε τον Caribou μέσα από το “Swim”. O νέος, αυτός, προσιτός δίσκος βαδίζει σε ηλεκτρονικά-χορευτικά μονοπάτια. Αυτό, άλλωστε, το καταλαβαίνει ο ακροατής από το πρώτο τραγουδι, το οποίο τιτλοφορείται “Can’t Do Without You”. Το συγκεκριμένο τραγούδι συνάδει, απόλυτα, με την εμπορική χροιά του δίσκου, καθώς συμπεριλήφθηκε και σε πάμπολλες playlists. Στην εμπορική πλευρά του album, συγκαταλέγεται και το κομμάτι “Second Chance”, στο οποίο συμμετέχει και η Jessy Lanza. Άλλο ένα δείγμα εμπορικής «διάθεσης», είναι και το “All I Ever Need”. Τα συγκεκριμένα τραγούδια χαρακτηρίζονται από μια πιο glossy, deep house αισθητική, που, από τη μια ικανοποιεί τον ακροατή, αλλά από την άλλη δεν υποστηρίζει τη μουσική ευφυΐα του Caribou.

10154917_10152309423242821_1984171953225043888_nH ευφυΐα και το ταλέντο του Caribou διαφαίνονται στα τρία τελευταία τραγούδια του album, “Mars”, “Back Home” και “Our Love Will Set You Free”. Στα τρία, αυτά, τραγούδια κυριαρχεί ο πολυεπίπεδος, σύνθετος ηλεκτρονικός ήχος, με ονειρικά  beats, που κορυφώνονται, και synths, που μεταβάλλουν τη μελωδία σε ένα εκλεπτυσμένο άκουσμα. Στον τριαδικό, αυτό, επίλογο του album, ο Caribou, στιχουργικά, επικεντρώνεται στην αγάπη που διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις  και στο ερωτικό αδιέξοδο, δίνοντας στα κομμάτια έναν ατμοσφαιρικό συναισθηματισμό, απογυμνωμένο από το μελοδραματισμό. To “Our Love” ακούγεται, αβίαστα, μέχρι το τέλος, όπου και εντοπίζεται το συνθετικό και στιχουργικό ζενίθ του Caribou. Τέλος, μολονότι το “Swim” εξακολουθεί να αποτελεί το απόγειο στη δισκογραφική καριέρα του Caribou, το “Our Love” κατοχυρώνει, δικαιωματικά, τη θέση του, ως μια από τις πιο επιτυχημένες κυκλοφορίες του έτους. Ο Dan Snaith, άλλωστε, δεν σταματά ποτέ να πειραματίζεται και να εξελίσσεται μουσικά.

Για την προώθηση του τελευταίου του album, ο Caribou, σε συνεργασία με τη μπάντα του, πραγματοποίσησε μια εκπληκτική εμφάνιση, στο boiler room x Dimensions, στην Κροατία. Το set, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν πειραματικό, γεμάτο ψυχεδελικές μελωδίες, καταπληκτικά synths, που σε ταξιδεύουν σε πολύχρωμους κόσμους, και ρυθμικά beats. Η ηλεκτρική ατμόσφαιρα και τα ψυχεδελικά φώτα έδωσαν άλλη διάσταση στα κομμάτια του καλλιτέχνη. Το set ήταν εντυπωσιακό και η live εκδοχή των τραγουδιών άψογα σχεδιασμένη. Η ευφυΐα του Snaith  είναι διάχυτη, όχι μόνο στο album, αλλά και στη live ερμηνεία του, που εξισορροπεί την ψυχεδέλεια με την καλλιεργημένη και καλαίσθητη ηλεκτρονική pop. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο Caribou, ως ένας από τους πιο ελπιδοφόρους και ικανούς μουσικούς της γενιάς του;  Ναι (θα μπορούσε)!

10646823_10154813367845595_8525440139398671660_n

AUTHOR

Βικτώρια Γκουντώνη

Ζει με τη μουσική και για τη μουσική. Φοράει συνήθως μαύρα, γελάει ακατάπαυστα, κάνοντας γκριμάτσες, ή μιλάει για ένα τραγούδι που ψάχνει να βρει.

Loading...
Τι στο καλό είναι το Bookcrossing;
«Το φως στο τέλος του τούνελ, είναι φορτηγό.»