Skip to content

Albert Camus: «Στη μέση του χειμώνα, ανακάλυψα τελικά ότι μέσα μου υπάρχει ένα ανίκητο καλοκαίρι.»

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Ο Albert Camus, αυτός ο αγαπημένος και σπουδαίος συγγραφέας, γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 1913. Σήμερα «γίνεται» 106 ετών!Κι όμως! Παρ’ ότι σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1960, σε ηλικία μόλις 47 ετών, συμβαίνει με τον Camus αυτό το μαγικό… Αυτό που συμβαίνει με όλους τους μεγάλους καλλιτέχνες. Μέσα από το έργο τους μένουν ζωντανοί στην αιωνιότητα, αγγίζοντας τις ψυχές μας και την στάση μας απέναντι στα πράγματα.

Ο Γάλλος εξ Αλγερίας Albert Camus, λοιπόν, είναι ένας από τους επιδραστικότερους συγγραφείς και φιλοσόφους του 20ου αιώνα. Το έργο του αριθμεί δοκίμια, διηγήματα, θεατρικά έργα και μυθιστορήματα, με πιο αγαπημένα και πολυδιαβασμένα τον «Ξένο», την «Πανούκλα» και φυσικά την «Πτώση». Ως συγγραφέας και στοχαστής υπήρξε ίσως ο πιο «ανθρώπινος», γράφοντας πάντα για τα παθήματα του ανθρώπου, την ειρωνεία της ματαιότητας και το κηνύγι της ευτυχίας. To 1957 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας «για τo σημαντικό του συγγραφικό έργο, το οποίο, με την οξυδέρκεια και την ειλικρίνεια που το χαρακτηρίζει, σκιαγραφεί τα προβλήματα της ανθρώπινης συνείδησης στην εποχή μας».

Μέσα σε λίγες σελίδες μπόρεσε να αποτυπώσει την ανθρώπινη φύση μέχρι το μεδούλι, χωρίς την ανάγκη για ωραιοποίηση ή δικαιολογίες. Μέσα σε λίγες λέξεις μας έδωσε τη δική του αλήθεια, την οποία έχουμε συνοψίσει εδώ, συλλέγοντας φράσεις και αποφθεύγματά του.

«Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσεις έναν ανελεύθερο κόσμο είναι να γίνεις τόσο ολοκληρωτικά ελεύθερος, ώστε η ίδια σου η ύπαρξη να αποτελεί μία πράξη αντίστασης.»

«Ελεύθερος είναι εκείνος που μπορεί να ζει χωρίς να λέει ψέματα.»

«Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει.»

«Πρέπει να έχει κανείς έναν έρωτα, έναν μεγάλο έρωτα, για να του εξασφαλίζει άλλοθι στις αδικαιολόγητες απελπισίες που μας κυριεύουν όλους.»

«Ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας.»

«Σε τελευταία ανάλυση, χρειάζεται περισσότερο κουράγιο για να ζήσεις παρά για να αυτοκτονήσεις.»

«Αγαπώ υπερβολικά τη χώρα μου για να είμαι εθνικιστής.»

«Στη μέση του χειμώνα, ανακάλυψα τελικά ότι μέσα μου υπάρχει ένα ανίκητο καλοκαίρι.»

«Η παγίδα του μίσους είναι ότι σε δένει με τον χειρότερο εχθρό σου.»

«Είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή μόνο αυτοί που δεν την έχουν ζήσει.»

«Υπάρχουν κάποια πάθη τόσο δυνατά, που δεν μπορεί παρά να είναι αρετές.»

«Ο άνθρωπος είναι το μόνο πλάσμα που αρνείται να είναι αυτό που είναι.»

«Αν πρόκειται να μου συμβεί κάτι, θέλω να είμαι εκεί.»

«Να ζεις μέχρι δακρύων.»

Αν μετά τα παραπάνω, δεν λαχταράς να τα παρατήσεις όλα και να πέσεις με τα μούτρα σε ένα από τα βιβλία του, τότε σηκώνουμε τα χέρια ψηλά! Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου και (ξανά)διάβασε Albert Camus!

AUTHOR

Ειρήνη Ντελή

Αγαπά τα μουσεία, τον σουρεαλισμό και τα χαζά αστεία. Απεχθάνεται τις γενικεύσεις και την παραπληροφόρηση.

Loading...
Εσύ, ποια ταινία θυμάσαι από την ιστορία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης;
Συνθέτες γράφουν, αναλύουν και συζητούν τα έργα τους στο 10ο Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής!