Skip to content

5+1 πράγματα για τους Adriatique και μία γνωριμία πέρα από τα decks.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Με βεβαιότητα πλέον μπορούμε να πούμε πως οι Adriatique δεν είναι άγνωστοι στο ελληνικό κοινό. Ύστερα από την πρώτη τους εμφάνιση στο Reworks Festival το 2017, το δίδυμο από την Ελβετία διανύει μια ποιοτική και αξιόλογη πορεία με εμφανίσεις που δεν χωράνε αμφιβολία για το περιεχόμενο. Τόσο στο studio όσο και στα DJ sets, δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα με εμπνευσμένες επιλογές και συνθέσεις. Θεωρούν ότι η μουσική είναι ένας τρόπος διαλογισμού, πράγμα που δηλώνει άμεσα τις δημιουργικές προθέσεις τους για μια διαρκή και βαθιά εμπειρία στην πλευρά του ακροατή. Οι δυο τους είναι αχώριστοι και δραστήριοι, ενώ αντλούν την απαραίτητη ενέργεια και έμπνευση από τις μεταξύ τους αντιθέσεις. Έτσι, για την επικείμενη εμφάνιση στις 21 Μαρτίου στο πλαίσιο των 20 χρόνων λειτουργίας της NON, ο Beater.gr συγκέντρωσε τους λόγους που εδραιώθηκαν στον χώρο, με μία επιπλέον «κρυφή» πληροφορία στο τέλος!

Η χημεία

Η διαρκής και πετυχημένη συνεργασία τους προέρχεται από τις διαφορές που εκπέμπει ο καθένας και η προσπάθεια γεφύρωσης αυτών είναι, κατά την γνώμη τους, η πιο αγνή μορφή δημιουργικότητας. Προερχόμενοι από δυο διαφορετικά μουσικά background, ο ένας ταιριάζει στο Ευρωπαϊκό, deep και melodic techno και προτιμάει το studio από το dance floor. Αντίστοιχα, ο άλλος μεγάλωσε με ήχους από Αμερικάνικη house και Detroit techno και προτιμάει να βρίσκεται στο DJ booth. Μαζί όμως συνδυάζουν τις διαφορετικές αντιλήψεις και συμβιβάζονται, ώστε να χαρίσουν στις δημιουργίες τους τα μερικά από τα καλύτερα στοιχεία τους.

Το ξεκίνημα της καριέρας

Το γενικό ενδιαφέρον το κέρδισαν μέσω του EP “Feeling Good” στην Off Recordings, όπου και παρουσιάσαν μια πολύ καλή studio δουλειά μαζί με τον Thyladomid. Αποτελεί ένα λιτό και έτοιμο για το dancefloor δημιουργήμα, που όμως έδωσε το εισιτήριο στους Adriatique για να συνεχίσουν την ανοδική πορεία τους. Άλλωστε, όπως έχει αποδειχθεί, κομμάτια σαν το ομώνυμο του EP καθιέρωσαν την μουσική τους σφραγίδα στον χώρο.

Η ώθηση για μια επιτυχημένη συνέχεια

Η πρώτη κυκλοφορία τον Αύγουστο του 2011 στην Diynamic Music, label των Solomun και Adriano Trolio, θα λέγαμε πως, μαζί με την υποστήριξη του πρώτου, «απογείωσε» την όρεξη για περισσότερο Adriatique υλικό. Το “Deep in the Three” μαζί με τον Thyladomid αποτελεί μια χαρακτηριστική Diynamic κυκλοφορία, με ζεστά φωνητικά και ένα ιδιαίτερα «θερμό» περιβάλλον. Μέσω αυτής της υποστήριξης μπόρεσαν να αναδείξουν τις DJ ικανότητές τους σε διάφορα showcases και πάρτι ανά τον κόσμο, σαν αυτά του BPM Mexico, ADE και Sonar. Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί πως στις studio δουλειές τους «έμπλεκαν» μια ποικιλιά μουσικής γκάμας, αρκετή για να σχηματίσουν έναν δικό τους ήχο.

Το προσωπικό label και οι στόχοι

Μετά από μια σημαντική σειρά επιτυχιών ήταν αναμενόμενη η δημιουργία του Siamese Records. Έτσι. οδηγήθηκαν στον σχηματισμό μιας ισχυρής καλλιτεχνικής προσωπικότητας και καθώς «έτρεχε», θεώρησαν σωστό να συγκεντρώσουν δουλειές κι από άλλους παραγωγούς δίνοντας παράλληλα ευκαιρίες. Ο τίτλος του label φανερώνει περίτρανα την αδιαίρετη φύση του διδύμου, που δεν τους ενώνει μόνο το ίδιο όνομα. Η πρώτη κυκλοφορία ήρθε το 2016 με το “Patterns of Eternity”, όπου το ομώνυμο κομμάτια διάρκειας 11 λεπτών αποτέλεσε ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της δουλειάς, της ποιοτικής εξέλιξης και της επιλογής του πιο ταιριαστού μουσικού είδους για τα μέτρα τους. Επιπλέον, μέσω της Siamese υποστηρίζουν visual artists και οργανώνουν club βραδιές, βάζοντας τους συνεργάτες τους «αντιμέτωπους» με το κοινό – που αποτελεί φυσικά μια σημαντική καλλιτεχνική εμπειρία.

Η κυκλοφορία του full length

Το 2018 οι Adriatique καλωσορίστηκαν στην ομάδα της Afterlife, της κολλεκτίβας που «τρέχουν» οι πασίγνωστοι Tale of Us. Μετά το άκρως επιτυχημένο ντεμπούτο του “Ray” ήρθε τον Νοέμβριο η στιγμή για την πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά, τo διπλό LP με τίτλο “Nude”. Κουβαλώντας εμπειρίες ήδη μια δεκαετία στον χώρο, φτιάχνοντας ήχο και χαρακτήρα εντός και εκτός του studio, έφτασε η στιγμή για να καταθέσουν την πιο δημιουργική έως τώρα δουλειά τους. Στο σύνολο αποτελείται από 13 κομμάτια, με παραπάνω από μία ώρα διάρκεια, όπου η μουσική εξερευνά μονοπάτια από ambient, ελαφρείς trance χρωματισμούς, κλασσικές επιρροές, σημαντική δόση από tech house και γλαφυρά synthesizers. Το Nude θα λέγαμε πως σε οδηγεί στην πραγματική ουσία, που βρίσκεται βαθιά μέσα στο όνομα των Adriatique. Ένα ταξίδι για όλες τις αισθήσεις.

Η «κρυφή» προετοιμασία

Για να μπορέσει να κυκλοφορήσει το Nude χρειάστηκαν άλλες δύο απόπειρες. Η έμφασή τους στην λεπτομέρεια και η ανάγκη για εναρμόνιση με την προσωπική μουσική ποιότητα, δεν άφησε περιθώρια για κάτι λιγότερο από αυτό. Στην αρχή υπήρξαν 18 κομμάτια που για την τότε θέση τους ήταν ικανοποιητικά, όμως μετά από κάποιους μήνες τα θεώρησαν βαρετά κι έτσι τα διέγραψαν. Η ματαίωση και ο εκνευρισμός στις πρώτες αποτυχίες προήλθε από την αφοσίωση στο fan base τους, γιατί θεώρησαν πως η φήμη και η ποιότητα που έχουν φτιάξει έπρεπε να διατηρηθεί. Ο κόσμος περιμένει κάτι συγκεκριμένο από τους Adriatique – σκέψη με μεγάλη καλλιτεχνική ευθύνη. Ωστόσο, οι συνεχείς αναβολές αποτελούσαν φαύλο κύκλο κι έτσι αποφάσισαν να παρουσιάσουν μια ειλικρινή και τίμια κατάθεση, εξ ου και ο τίτλος Nude. Fun fact ήταν η live χρήση οργάνων (κιθάρες, drums, marimbas – ξυλόφωνο) και παρουσία μουσικών, μέχρι και κουαρτέτου, στο studio τους στο Βερολίνο.

______________________

NON presents Aesthetics w/Adriatique

Συμπληρώνοντας φέτος 20 χρόνια συνεχής παρουσίασης και προώθησης της σύγχρονης μουσικής σκηνής στην Ελλάδα, η ΝΟΝ έχει την χαρά να παρουσιάζει τους Adriatique σε ένα ακόμα Aesthetics για το 2020.

Σάββατο 21 Μαρτίου

Block 33
26ης Οκτωβρίου 33, 54627, Θεσσαλονίκη

Εισιτήρια:

  • Early Bird: 15€ – SOLD OUT
  • Presale Phase 1: 18€

Σημεία Προπώλησης:

AUTHOR

Σταύρος Περιβολάρης

Ψάχνοντας συνεχώς για κάτι καινούριο - διαφορετικό βρίσκει τα πατήματα για μια πιο δραστήρια ζωή και όταν δεν απασχολείται με κάτι ταξιδεύει νοερά. Τον δυσκολεύουν οι πόζες, οι ώρες προετοιμασίας του φαγητού και η τεμπελιά.

Loading...
Ανακοινώθηκαν οι κυκλοφορίες της Record Store Day 2020!
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για πρώτη φορά το ανυπέρβλητο αριστούργημα «Η κυρία του Μαξίμ»!