Skip to content

O Άνταμ Κοντοβάς ξέρει από μαγειρική, εκπαίδευση και hype αισθητική!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Πριν λίγες μέρες, βρεθήκαμε στο ΙΕΚ Δέλτα 360°, για να παρακολουθήσουμε ένα από τα σεμινάρια που διοργανώθηκαν στις εγκαταστάσεις του με καλεσμένο τον Executive Chef Άνταμ Κοντοβά. Ένα masterclass μαγειρικής, σ’ έναν χώρο γεμάτο νέους ανθρώπους, όπου ο Άνταμ Κοντοβάς μας μύησε στη μεσογειακή κουζίνα και η αίθουσα μύρισε θάλασσα.

Ένας από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες chef, με μεγάλη ευρυματικότητα, τολμηρούς συνδιασμούς και φοβερή προσωπικότητα που δημιούργησε και παρουσίασε τέσσερα πιάτα -έργα τέχνης- κι εμείς δεν χάσαμε την ευκαιρία για μερικές «νόστιμες» ερωτήσεις.

Παρατηρώ μια εξέλιξη στο κλάδο της μαγειρικής. Εσύ πώς βλέπεις τα πράγματα στην Ελλάδα;

Τώρα πια η γαστρονομία ειναι πολύ cool, ας πούμε, πολυ hot αυτήν την περίοδο. Γενικά, πιστεύω οτι έχει πάρα πολυ καλούς μάγειρες η Ελλάδα. Έχουμε και παιδιά που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Το επίπεδο είναι κάθε χρόνο και καλύτερο όσον αφορά τα project και τα πιάτα των εστιατορίων. Από εκεί και πέρα, το ότι η μαγειρική είναι τώρα τόσο διάσημη επιφυλάσει και κάποια προβλήματα. Είναι πάρα πολλά τα παιδιά που πάνε να γίνουν μάγειρες και δεν γίνεται ούτε το 10% αυτών στην πραγματικότητα, πιθανώς επειδή δεν το ήθελαν πραγματικά. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, αλλά πιστέυω πως κατά βάση υπάρχει καλό υλικό. Υπάρχουν παιδιά που πραγματικά το θέλουν και θα πετύχουν. Βλέπω αρκετά θετικά δείγματα να σου πω την αλήθεια και είμαι αισιόδοξος ως προς αυτό.

Όλα ξεκινούν από την εκπαίδευση, είναι και αυτό κάτι που έχει εξελιχθεί πλέον;

Η εκπαίδευση είναι σίγουρα κάτι που βοηθάει για ένα καλύτερο μέλλον, είναι βασικό. Το επίπεδο εδώ, σε αυτό το κομμάτι έχει φτάσει πολύ ψηλά. Δεν υπάρχει σύγκριση, καμία σχέση με το παρελθόν. Δηλαδή, οι προσπάθειες που γίνονται τώρα, όπως και στο ΙΕΚ Δέλτα 360°, είναι τελείως διαφορετικές από αυτό που είχα εγώ στα δικά μου χρόνια.

Η σημερινή μέρα είχε μεγάλη απήχηση. Πώς πέρασες και πώς σου φάνηκαν τα νέα παιδιά που ήρθαν στο Masterclass;

Τα παιδιά ήταν πολύ καλά, ευγενικά, ήρεμα, μιλούσαν, ρωτούσαν -όπως θες να είναι ένα διαδραστικό σεμινάριο. Μαγειρέψαμε, συζητήσαμε και ακούστηκαν διάφορες απόψεις. Χάρηκα πολύ που η αίθουσα γέμισε με νέους μάγειρες. Μια φοβερή πρωτοβουλία σίγουρα.

Τι έχεις να προτείνεις στα νέα παιδιά που είναι τώρα στο ξεκίνημα τους;

Πρώτα απ’όλα, ξεκινώντας τη μαγειρική θα πρέπει να σιγουρευτούν ότι είναι γι’ αυτούς. Αυτό είναι κάτι που θα το καταλάβουν πολύ γρήγορα. Έπειτα, να διαλέξουν το δρόμο που θέλουν, η γαστρονομία έχει πάρα πολλές οδούς και άπειρους τρόπους να μαγειρέψεις. Όταν λοιπόν επιλέξουν αυτό που είναι κατάλληλο γι’αυτούς, να το κυνηγήσουν 100%. Να κάνουν υπομονή και να έχουν επιμονή γιατί αυτή είναι μια δουλειά πάρα πολύ δύσκολη και απαιτεί πάρα πολλά από τον εαυτό σου, ειδικά αν επιλέξεις να κάνεις καριέρα. Απαιτεί όλο σου το είναι, πρέπει να τα δώσεις όλα.

Παρακολουθείς μαγειρικές εκπομπές;

Γενικά παρακολουθώ εκπομπές του εξωτερικού πιο πολύ. Μου αρέσουν τα λίγο πιο επαγγελματικά show. Το Top chef, στην Aμερική και Aυστραλία ή το MasterChef: The Professionals στην Αγγλία. Να σου πω την αλήθεια, σπίτι δεν έχω τηλεόραση και δεν πολυβλέπω, λείπω κιόλας τις πιο πολλές ώρες, αλλά αν κάτσω στον υπολογιστή προτιμώ να δω κάποιο ντοκιμαντερ στο Netflix για γαστρονομία απ’ όλο τον κόσμο, το οποίο είναι κάτι που μου αρέσει πολύ.

Και από βιβλία, έχεις κάτι να προτείνεις;

Τα βιβλία είναι μεγάλη ιστορία. Μου αρέσουν τα τεχνικά βιβλία, όπως μου αρέσουν και οι εικόνες, είμαι οπτικός τύπος γενικά, οι εικόνες με εμπνέουν. Αυτό που διαβάζω τώρα είναι το The NoMad, έχει πολλές ενδιαφέρουσες τεχνικές μέσα και ένα βιβλίο για ψάρια, ενός Αυστραλού σεφ που ασχολείται με κοπές και διάφορες παραλλαγές.

Το επόμενο σου βήμα;

Προσπαθώ να επιστρέψω στην Αθήνα, θέλω να μαγειρέψω στην Αθήνα! Είναι λίγο δύσκολο να το καταφέρεις αυτή τη στιγμή όπως είναι η αγορά. Ψάχνω κάτι πολύ συγκεκριμένο και γενικότερα δεν κάνω εκπτώσεις και δεν ρίχνω τα standards μου. Προσπαθώ πάντα να μαγειρεύω αυτό που θέλω εγώ, που μπορεί αυτό να έχει και τις δυσκολίες του, αλλά μου αρέσει. High risk-high reward.

Αυτήν την περίοδο είμαι σε ένα project που ξεκινάει τώρα. Είναι ένα bar που θα κάνουμε στο κέντρο της Αθήνας, στα Εξάρχεια και θα το έλεγα ένα «πολυ cool project με βάση το φαγητό». Πέρα από αυτό, προσπαθω να κάνω το δικό μου πιο γαστρονομικό βήμα, επίσης κάπου στο κέντρο.

Υπάρχει τελικά ταλέντο;

Υπάρχει ταλέντο σίγουρα, πιστεύω σε αυτό. Είναι ένα συνονθύλευμα πραγμάτων η επιτυχία. Θέλει ταλέντο, θέλει τύχη-πάρα πολύ τύχη- και σίγουρα πολλή δουλειά. Αν δεν κάνεις τη δουλειά είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις, αλλιώς θα κάνεις μια εφήμερη επιτυχία και μετά θα σε αποβάλλει το σύστημα.

Ταλέντο, τύχη και πολλή δουλειά λοιπόν!

Ενημερωθείτε για τις επόμενες δράσεις του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360° στο www.iekdelta360.gr

AUTHOR

Φένια Λασπά

Λατρεύει το δενδρολίβανο, τις γάτες και τα cocktails και πιστεύει μόνο στον έρωτα με την πρώτη ματιά! Φήμες λένε ότι δεν θα γεράσει ποτέ.

Loading...
Η Μαρίζα Ρίζου έχει ένα γράμμα για ‘σένα!
Be a Lady They Said! Ένα δυναμικό βίντεο για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα.