Skip to content

Στα όρια του ρομαντισμού: Ένα σπάνιο κονσέρτο θα κλείσει το Abraam’s Garden!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Μ’ ένα σπάνιο κονσέρτο θα κλείσει το Abraam’s Garden «Το καλοκαίρι στον κήπο του Αβραάμ», το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου στους ακριτικούς Κομνηνάδες.

Μια ξεχωριστή συναυλία κλασικής μουσικής με τον διεθνούς φήμης πιανίστα και συνθέτη Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη, σε συνεργασία με τον καταξιωμένο βιολοντσελίστα της Κρατικής Ορχήστας Θεσσαλονίκης, Χρήστο Γρίμπα θα λάβει χώρα στον κήπο.

Δύο αχώριστοι φίλοι με παράδοση δεκάδων κοινών μουσικών εμφανίσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κατά τα τελευταία 25 χρόνια, θα μαγέψουν για ακόμη μία φορά το κοινό τους μ’ ένα μοναδικό αφιέρωμα στην μουσική του πρώιμου 20ου αιώνα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο εμβληματικά έργα υψηλών τεχνικών και ερμηνευτικών απαιτήσεων, από τους Sergei Rachmaninov και Modest Mussorgsky.

Το πρόγραμμα

Πρώτο μέρος, Σεργκέι Ραχμάνινοφ: σονάτα για πιάνο και βιολοντσέλο.

Η διάσημη σονάτα του Σεργκέι Ραχμάνινοφ σε σολ ελάσσονα για τσέλο και πιάνο ολοκληρώθηκε το 1901. Ο Ραχμάνινοφ σύνθεσε έτσι τη σονάτα ώστε το πιάνο να μην είναι συμπληρωματικό του βιολοντσέλου. Η εισαγωγή των θεμάτων γίνεται από το πιάνο, αλλά επεκτείνονται και απογειώνονται από το τσέλο. Ο Ραχμάνινοφ αφιέρωσε αυτό το έργο του στον Ανατόλι Μπραντούκοφ, ο οποίος έκανε την πρώτη εκτέλεσή του στη Μόσχα.

Δεύτερο μέρος, Μοντέστ Μουζόργκσκι: Εικόνες Από Μία Έκθεση για σόλο πιάνο.

Μια από τις πιο διάσημες συνθέσεις για πιάνο του Ρώσου συνθέτη Μοντέστ Μουζόργκσκι, με το τίτλο Εικόνες Από Μία Έκθεση για σόλο πιάνο. Η συγκεκριμένη μουσική σουίτα έγινε ιδιαίτερα γνωστή μέσα από ενορχηστρώσεις και διασκευές που πραγματοποιήθηκαν από πολλούς μουσικούς μέσα στο πέρασμα των χρόνων, με γνωστότερη ίσως την επανεκτέλεση του Γαλλου συνθέτη Μωρίς Ραβέλ. Μέσα από αυτή τη μουσική πανδαισία ο ακροατής θα έχει την δυνατότητα να περιηγηθεί σε μια γκαλερί με τα αφτιά του, αφού Μοντέστ Μουζόργκσκι χρησιμοποιεί τη μουσική ως πινέλο για να περιγράψει ηχητικά πίνακες ζωγραφικής.

Οι καλλιτέχνες

Ο Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης αποτελεί μια πολύπλευρα αναγνωρισμένη προσωπικότητα, με 30 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας στην διεθνή μουσική σκηνή ως σολίστ, συνθέτης, παιδαγωγός και πρωτοπόρος στην ίδρυση και την εξέλιξη νέων πολιτιστικών δομών. Διανύει λαμπρή καριέρα που τον έχει οδηγήσει από τις ΗΠΑ και το Μεξικό, έως την Ευρώπη, την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή, και σε μερικούς από τους πιο σημαντικούς συναυλιακούς χώρους οι Royal Albert Hall, Carnegie Hall, Wigmore Hall, Muzikverein, Kölner Philharmonie κ.α.

Οι εκτελέσεις του χαρακτηρίζονται «υπεράνω σύγκρισης» (BBC Music Magazine, Adrian Jack) και «τόσο ξεχωριστές, που διατηρούν τη μοναδικότητά τους ακόμη και όταν σκεφτούμε σπουδαίες εκτελέσεις των Argerich, Horowitz, Brendel, Zimerman» (Grammophone Music Magazine).

Μέχρι σήμερα έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες σε διεθνή φεστιβάλ και σε μεγάλα μουσικά κέντρα όλου του κόσμου, ενώ έχει συμπράξει με κορυφαίες ορχήστρες, όπως η Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης, η Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου και πολλές άλλες. Έχει συνεργαστεί με διάσημους αρχιμουσικούς όπως οι Yuri Temirkanov, Neville Marriner, Mikko Franck, Ingo Metzmacher, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και σπουδαίοι Έλληνες μαέστροι, καθώς επίσης και παγκοσμίου φήμης σύνολα μουσικής δωματίου και καλλιτέχνες όπως ο Λεωνίδας Καβάκος, η Barbara Hendricks, ο Michael Tilson Thomas, ο Δημήτρης Σγούρος, η Μαρία Φαραντούρη κ.α. Ο Γιώργος Λαζαρίδης έχει παραδώσει σεμινάρια σε πανεπιστήμια της Αγγλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ισπανίας, της Μαλαισίας κ.α., ενώ έχει προσκληθεί ως μέλος κριτικών επιτροπών σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου, όπως ο διαγωνισμοί Maria Callas, Gina Bachauer, Sussex International.
Ιδρυτικό μέλος της διεθνούς μουσικής κοινότητας «Μουσικό Χωριό», της κοινωνίας καλλιτεχνών για την ειρήνη ADAP, ο Γιώργος Λαζαρίδης διετέλεσε επίσης Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο τμήμα μουσικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Δημητρίων από το 2011 ως το 2013, καθώς και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, όπου πρωτοστάτησε στην ίδρυση σημαντικών θεσμών, όπως η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων MOYSA και το Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών ΟΜΜΘ. Διετέλεσε διευθυντής του Κρατικού Ωδείου και είναι καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

O Χρήστος Γρίμπας σπούδασε βιολοντσέλο και αποφοίτησε με άριστα από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε ανώτερες μουσικές σπουδές στην Ακαδημία Τεχνών του Βερολίνου, κοντά στον καθηγητή Markus Niykos και ολοκλήρωσε με άριστα τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Ακαδημία Μουσικής του Έσσεν, κοντά στον καθηγητή Vladimir Mendelssohn.

Έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς, έκανε ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ έχει συχνά συνεργαστεί με προσωπικότητες όπως ο Vladimir Mendelssohn, η Anna Nachaeva, τον Shimizu Takashi και ο Γ.Ε.Λαζαρίδης.

Ως σολίστ, έχει συμπράξει με την Κρατική και τη Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, με τη Δημοτική ορχήστρα Αθηνών, τη Συμφωνική της Σόφιας, με τη Φιλαρμονική του Teplice, με τη Συμφωνική του Karlovy Vari στην Τσεχία κ.α.

Το 2001 ηχογράφησε το 1ο Κονσέρτο του Bohuslav Martinu σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση με την Συμφωνική Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ενώ το 2014 ηχογράφησε, σε απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ, το τριπλό κονσέρτο του ίδιου συνθέτη για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο. Το 2012 ηχογράφησε τις συμφωνίες αρ.39 και 40 του W.A.Mozart σε μεταγραφή για κουαρτέτο με πιάνο, για την EBU. Το 2018, ηχογράφησε το κονσέρτο για βιολοντσέλο και big-band του Friedrich Gulda, με τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ.

Ο Χρίστος Γρίμπας, είναι ιδρυτικό μέλος του Transcription Ensemble, το οποίο εμφανίστηκε πρόσφατα στην Tate Gallerie στο Λονδίνο, στο μουσείο Reina Sofia στη Μαδρίτη, στο Κρατικό Μουσείο Manege στην Αγία Πετρούπολη, στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού στην Οδησσό κ.α. Παράλληλα, έχει αναπτύξει έντονη εκπαιδευτική δραστηριότητα συμμετέχοντας σε προγράμματα της Ελληνικής Πρεσβείας του Βερολίνου και του Υπουργείου Εξωτερικών. Είναι μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης απο το 2002.

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Οι κρυμμένες φωτογραφίες του φωτογράφου Antoni Campañà από τον ισπανικό εμφύλίο.
Ανυπομονούμε για το φετινό Thessaloniki Beer Festival!