Skip to content

Big Up: Το urban spot της Θεσσαλονίκης που δεν μπορείς να αγνοήσεις!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Υπάρχουν μέρη που δεν τα ανακαλύπτεις· σε βρίσκουν. Το Big Up είναι ακριβώς αυτό. Ένα φωτεινό, χαλαρό box στη Νέα Παραλία, που από την πρώτη στιγμή σε γεμίζει ενέργεια, σε ξαφνιάζει με τον χαρακτήρα του και σε κάνει να θες να το προτείνεις σε όλους πριν καν το σκεφτείς. Είναι το μέρος που όταν κάθεσαι εκεί, νιώθεις ότι είσαι ακριβώς εκεί που έπρεπε να είσαι σήμερα.

Το Concept: Περισσότερο από ένα απλό σημείο συνάντησης

Η ιδέα γεννήθηκε αυθόρμητα. Όχι από στρατηγικά meetings, αλλά από την επιθυμία να δημιουργηθεί ένας cozy χώρος που να σε κάνει να νιώθεις άνετα από το πρώτο λεπτό. Η φιλοσοφία φιλοξενίας τους είναι ξεκάθαρη. Θέλουν να νιώθεις ότι μπαίνεις σε έναν χώρο οικείο, αλλά με λίγο πιο παιχνιδιάρικη διάθεση από το σπίτι σου. Το Big Up άνοιξε στα μέσα του καλοκαιριού σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα σημεία της πόλης και η ροή του κόσμου απέδειξε ότι η ανάγκη για έναν τέτοιο χώρο ήταν πολύ μεγαλύτερη από όσο φαινόταν.

Προσωπικά, αυτό που ξεχώρισα από την πρώτη στιγμή βέβαια είναι ότι τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη. Ακόμα και η επιλογή του ονόματος δεν είναι τυχαία. Το “Big Up” είναι μια φράση που χρησιμοποιείται ευρέως στη street κουλτούρα και δηλώνει αναγνώριση και θετική ενέργεια. Μια «νοερή χειρονομία» με διάθεση να σε ανεβάζει και έναν ενθουσιασμό που πραγματικά σε ξεσηκώνει.

Μενού: Signature χαρακτήρας και παιχνιδιάρικη ενέργεια

Φυσικά δε θα μπορούσα να μη σου μιλήσω για όσα ξεχωρίσαμε από το μενού αλλά και τι αξίζει να επιλέξεις εξερευνώντας το, τουλάχιστον μέχρι να βρεις τα δικά σου αγαπημένα. Ως λάτρης του καφέ θα ξεκινήσω από κει όπου οι signature επιλογές έχουν ήδη δημιουργήσει μικρό κοινό. Ο ca phe phin, μια βιετναμέζικη συνταγή που εδώ έχει αρωματιστεί με salted caramel, φέρνει στο παραλιακό box το vibe που συναντάς στα street cafés του Λονδίνου και του Παρισιού. Ο raf, ένα cold brew με κρέμα κανέλας, είναι μια ακόμη επιλογή που όσοι την δοκιμάζουν την καθιερώνουν αμέσως.

Αλλά όπως ήταν αναμενόμενο, το next cool spot της Θεσσαλονίκης δε θα μπορούσε να μην έχει τις matcha εκδοχές του. Πιο συγκεκριμένα, βρήκα τρεις διαφορετικές: την κλασική μορφή του, την πιο φρουτώδη εκδοχή με dragon fruit (το δικό μου αγαπημένο) και την μπλε εκδοχή με butterfly pea tea, ιδανικό για instagram stories και viral tik toks.

Και με τα κοκτείλ τι γίνεται; θα με ρωτήσεις. Θα σου απαντήσω ότι εδώ η street φιλοσοφία συναντά τη μεσογειακή διάθεση. Πέντε signature επιλογές, καθεμία με δικό της χαρακτήρα. Το Delulu έχει αναδειχθεί σαφώς το πιο δημοφιλές. Μια εξωτική μίξη με τεκίλα, passion fruit και εκείνη την playful ενέργεια που κάνει το όνομα να ταιριάζει απόλυτα με τη γεύση. Ακολουθούν το Slapstraw με vodka, φράουλα και αφρό καρπούζι, το Low Key με zombie milkwashed προσωπικότητα, το φωτεινό Neon Spike με ρούμι, ανανά και ροζ γκρέιπφρουτ και το Basil Bloom με μαστίχα, βασιλικό και πράσινο μήλο.

Ναι αλλά όλα με άδειο στομάχι θα τα δοκιμάζουμε; Εννοείται πως όχι. Τα snacks έχουν ήδη διαμορφώσει μια μικρή παράδοση γύρω τους. Κρύα σάντουιτς που φτιάχνονται από την ομάδα, κομμάτια πίτσα, soft cookies, αφράτα κέικ και βουτυρένια κρουασάν.
Όπου είναι δυνατόν, οι πρώτες ύλες προέρχονται από τοπικούς παραγωγούς, από τους φυσικούς χυμούς μέχρι την Voreia από τις Σέρρες.

Ενέργεια και Ατμόσφαιρα: Φως, ρυθμός και θέα

Ας σου κάνω μία μικρή ξενάγηση, αν δεν το έχεις επισκεφθεί ακόμα. Ο σχεδιασμός του χώρου είναι ένας συνδυασμός urban αισθητικής και μινιμαλιστικής καθαρότητας, πάντα με μικρά quirky στοιχεία που κάνουν τον χώρο ζωντανό χωρίς να γίνεται υπερβολικός. Το φυσικό φως παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Άλλωστε η τζαμαρία με την άπλετη θέα είναι που σε κερδίζει κατευθείαν.

Το Big Up είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε η μέρα να το μεταμορφώνει, γι’ αυτό και αλλάζει χαρακτήρα μαζί με τον κόσμο του. Η ήρεμη, πρωινή γαλήνη εναλλάσσεται με το χρωματιστό ηλιοβασίλεμα, καθώς οι επαγγελματίες με τα laptops και τον πρωινό καφέ τους δίνουν τη θέση τους σε παρέες που βρίσκονται για να πουν τα νέα τους και να χαλαρώσουν πίνοντας το κοκτέιλ τους.

Όμως ξέρεις τι άλλο παρατήρησα σαν επισκέπτρια; Η μουσική δεν υπάρχει απλώς για να ακούγεται κάτι. Είναι μέρος της ταυτότητας. Chill house, afro beats, neo soul και μια επιλεγμένη ροή που ακολουθεί την πορεία της ημέρας. Και αν έπρεπε να του δώσουμε ήχο, οι δημιουργοί του λένε χωρίς δεύτερη σκέψη το Tadow του FKJ. Λείο, ρυθμικό, ατμοσφαιρικό. Ακριβώς όπως νιώθεις όταν κάθεσαι εκεί, με την παραλία να απλώνεται μπροστά σου και τη μέρα να αλλάζει χρώματα.

Μελλοντικά σχέδια: Η συνέχεια γράφεται

Αν πιστεύω κάτι ακράδαντα για την εστίαση είναι ότι δεν πρέπει να μένει στάσιμη. Οφείλει να εξελίσσεται και να ακούει το κοινό της. Έτσι, το Big Up δεν αντιμετωπίζεται από την ομάδα σαν ένα project που έχει ολοκληρωθεί. Είναι μια εμπειρία που συνεχώς προσαρμόζεται.

Ήδη έχουν ξεκινήσει parties με DJ sets και pop up markets, ενώ στόχος των ιδιοκτητών είναι να συνεχίσουν να εμπλουτίζουν αυτή την πλευρά. Νέα events, συνεργασίες και μικρές δημιουργικές ιδέες βρίσκονται ήδη στα σκαριά. Ο στόχος είναι ένας. Να παραμείνει αυθεντικό, ζωντανό και γεμάτο θετική ενέργεια. It makes no noise. It sets the tone. Και αν αναρωτιέσαι τι σημαίνει στην πράξη, έλα να το ζήσεις κι εσύ και να καταλάβεις γιατί όλοι μιλάνε για το Big Up.

AUTHOR

Ναταλία Παπαδημητρίου

Εξερευνά τη Θεσσαλονίκη με την όρεξη ενός επαγγελματία γευσιγνώστη και την ακρίβεια ενός μαθηματικού (ναι, είναι και αυτό). Αν υπάρχει κάτι καινούργιο για δοκιμή, θα το βρει πρώτη — από το πιο κρυφό καφέ μέχρι το πιο ψαγμένο street food. Δημιούργησε το “Explore Thess” γιατί, αν υπάρχει ένα μέρος που αξίζει να ανακαλύψεις στην πόλη, εκείνη το έχει ήδη τσεκάρει και έχει να σου πει κάτι γι αυτό !

Loading...
H έκθεση “reworks: unseen frequencies” του Σωτήρη Μητσιόπουλου στο μπαρ του Θερμαϊκού!
Cinematic Odyssey #55: Οι ταινίες της εβδομάδας!