Ένας γαστρονομικός περίπατος κατά του food waste!
Μια διαφορετική γευστική εμπειρία με τροφή για σκέψη γύρω από την απώλεια και τη σπατάλη τροφής υπόσχεται ο 4ος Γαστρονομικός Περίπατος που διοργανώνει ο Κύκλος, το εργαστήριο της incommon, της οργάνωσης που προάγει την κυκλική οικονομία. Με κεντρικό μήνυμα “Μην πετάς, διάλεξε μεΝού να φας” καλεί την Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 18.00-21.00, κατοίκους και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης σε μια περιήγηση σε επιχειρήσεις και εγχειρήματα εστίασης στη γειτονιά της Άνω Πόλης κατά την οποία θα ενημερωθούν για τη σωστή διαχείριση υλικών που περισσεύουν από διάφορες παρασκευές και προετοιμασίες στις κουζίνες τους δημιουργώντας και σερβίροντας πιάτα από αυτά.
«Στόχος μας μέσα από τον Γαστρονομικό Περίπατο για το food waste είναι να δούμε διαφορετικά τα “τροφοσκουπίδια” που παράγουμε και συνήθως καταλήγουν σε μια χωματερή επιβαρύνοντας πολύ το περιβάλλον και την υγεία μας, κάτι που ίσως αγνοούμε. Παίρνοντας ιδέες για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αντί να πετάξουμε τρόφιμα ή πρώτες ύλες που δεν χρειαστήκαμε, μειώνουμε σκουπίδια και ρύπους. Αυτό σημαίνει πιο καθαρή γειτονιά και πιο καθαρό αέρα, περισσότερη υγεία αλλά και μικρότερη οικονομική επιβάρυνση.”, αναφέρει η Σόφη Σαρρή, Βοηθός Διαχειριστή Έργου στην incommon.
Τι μας δείχνουν τα επίσημα στοιχεία
Τα υπολείμματα τροφής αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του κάδου των σκουπιδιών μας, που υπολογίζεται για την Ελλάδα γύρω στο 40% του συνόλου των Αστικών Στερεών Αποβλήτων. Μάλιστα, καθένας/μια από εµάς πετάει 87 κιλά τροφικών απορριµµάτων στη χωµατερή το χρόνο (πηγή: UNEP Food Waste Index Report 2024). Η συγκέντρωση των οργανικών απορριμμάτων στη χωματερή μόνο αθώα δεν είναι, καθώς ευθύνεται για εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (CO2), μεταξύ άλλων του μεθανίου (CH4) που είναι 20 φορές ισχυρότερο από το CO2. Αυτό συνεπάγεται επιβάρυνση της υγείας του πλανήτη Γη αλλά και της οικονομίας σε ένα επόμενο επίπεδο (οικιακός προϋπολογισμός, υψηλό κόστος λειτουργίας χωματερών, πρόστιμα για μη περιορισμό υγειονομικής ταφής). Στοιχεία που μας δείχνουν ότι χρειαζόμαστε πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του φαινομένου, ακόμη και σε μικρή κλίμακα γειτονιάς μέσα από συνεργασία των μελών που την απαρτίζουν.
Όσοι και όσες συμμετάσχουν στον 4ο Γαστρονομικό Περίπατο για το food waste, αφού απολαύσουν τις γευστικές προτάσεις των επαγγελματιών, θα πάρουν πρακτικές οδηγίες ώστε να εφαρμόσουν όσα δοκιμάσουν και στη δική τους κουζίνα. Μάλιστα, η εμπειρία θα αποκτήσει επιπλέον κυκλικό χαρακτήρα, καθώς οι συμμετέχοντες/ουσες καλούνται να φέρουν τα επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη τους για να μειωθούν τα πλαστικά μιας χρήσης.
Φεύγοντας στόχος είναι να τα έχουν γεμίσει με ιδέες για εύκολες, υγιεινές και βιώσιμες διατροφικές συνήθειες. Παράλληλα, θα υπάρξει ενημέρωση για το πώς ο ειδικός καφέ κάδος της γειτονιάς που προορίζεται αποκλειστικά για βιοαπόβλητα βοηθά στη σωστή διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων μας.
“Η ουσία είναι να καταλάβουμε τη σημασία της επαναξιοποίησης των πόρων που στην εποχή μας καταναλώνονται και εξαντλούνται αλόγιστα σε βάρος του πλανήτη Γη και της ανθρωπότητας. Στη φύση λειτουργεί αυτόματα το μοντέλο της σοφής διαχείρισης, όπου τίποτα δεν πάει χαμένο. Εμείς πρέπει απλώς να το βάλουμε στην καθημερινότητά μας με τρόπους απλούς, αλλά αποτελεσματικούς, κάνοντας την αρχή στις κουζίνες μας”, εξηγεί η Σόφη Σαρρή.
______________________
“Μην πετάς, διάλεξε μεΝού να φας”:
Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 18.00-21.00
Πληροφορίες: 2316009518
More info: εδώ