Skip to content

Cinematic Odyssey #11: Οι ταινίες της εβδομάδας!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Στις ταινίες της εβδομάδας, o χρόνος, η ανθρώπινη φύση και η αναζήτηση της αλήθειας είναι μερικά αλληλένδετα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν. Εξερευνώντας πώς οι άνθρωποι συνυπάρχουν με τα συναισθηματικά τους βάθη και τις υπαρξιακές αναζητήσεις, οι ταινίες αυτές μας προσκαλούν να αναλογιστούμε την αληθινή ουσία της ύπαρξης.

______________________

Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring (2003)

Στην ατμοσφαιρική του ταινία Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring, ο κορεάτης σκηνοθέτης Kim Ki-duk μας ταξιδεύει μέσα από τέσσερις κύκλους της ανθρώπινης ζωής. Πιο συγκεκριμένα, παρακολουθούμε την ζωή ενός μοναχού μέσα από τέσσερις εποχές, με την καθεμία να αντιπροσωπεύει μία σημαντική φάση της ανθρώπινης ύπαρξης. Από την παιδική ηλικία του μοναχού, η ταινία εξελίσσεται σε μία περίοδο μαθητείας, ωρίμανσης, γήρανσης και τελικά αναγέννησης. Ο μοναχός αυτός μεγαλώνει σε μία απομονωμένη κοινότητα καθοδηγούμενος από τον δάσκαλο του. Έπειτα όμως, γίνεται μάρτυρας της δικής του δοκιμασίας και μεταμόρφωσης.

Η ταινία επικεντρώνεται στην σημασία της αυτογνωσίας και της διαρκούς αλλαγής, ενώ προσφέρει μία φιλοσοφική οπτική για το πώς η ζωή μπορεί να συνδεθεί με τις εποχές. Αναδεικνύεται επίσης η ιδέα πως οι δοκιμασίες και τα ανθρώπινα πάθη είναι αναπόφευκτα, αλλά η αποδοχή και η αναγνώριση τους μας οδηγεί στην αληθινή σοφία. Επιπλέον, μας βοηθά να αντιληφθούμε ότι ο πόνος, η μετάνοια και η τελική αποδοχή είναι από τις πιο έμφυτες διαδικασίες που ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος. Μάλιστα, ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της ταινίας είναι το ίδιο το τοπίο, που παρόλο που αλλάζει ανάλογα με την εποχή, συνθέτει έναν καμβά πάνω στον οποίο απεικονίζεται η αέναη κυκλική φύση της ζωής. Η μοναδική ατμόσφαιρα και η ηρεμία που αποπνέει επιτρέπει στους θεατές να εξετάσουν τη σύνθετη σχέση μεταξύ του ανθρώπου και του χρόνου. 

______________________

Taste of Cherry (1997)

Στην διασημότερη ίσως ταινία του Abbas Kiarostami (Taste of Cherry), βλέπουμε τον πρωταγωνιστή Mr. Badii να θέλει να δώσει τέλος στην ζωή του. Προσπαθεί λοιπόν να βρει έναν άνθρωπο να τον βοηθήσει στην αυτοκτονία του, ξεκινώντας έτσι ένα ταξίδι περιπλάνησης στην εξοχή γύρω από την Τεχεράνη. Το ταξίδι αυτό είναι και μεταφορικό, καθώς αποτελεί μία συγκλονιστική ανατομία της ανθρώπινης επιθυμίας και του υπαρξιακού αγώνα. Καθώς λοιπόν ο Mr Badii συνομιλεί με έναν στρατιώτη, έναν αγρότη και έναν έφηβο προσπαθεί να τους πείσει να τον βοηθήσει. Μέσα από τις συζητήσεις τους αναδεικνύονται οι ηθικές και οι υπαρξιακές προκλήσεις της απόφασης του πρωταγωνιστή, συνάμα με τις εσωτερικές του αναζητήσεις και επιθυμίες. Το ταξίδι του ήρωα μέσα στην κοινωνία είναι, ταυτόχρονα, μια αναζήτηση του νοήματος και μια έντονη αποτύπωση του σπαρακτικού αδιεξόδου.

Η ταινία προσφέρει έναν εσωτερικό διάλογο για την αξία της ζωής και των ανθρώπινων σχέσεων, με μια υπαρξιακή ματιά στο πώς οι επιλογές μας διαμορφώνουν την ύπαρξή μας.Στο “Taste of Cherry”, η σιωπή της φύσης συνομιλεί με την σιωπή της ψυχής. Η ξερή και άγονη γη στην οποία ταξιδεύει ο ήρωας καθρεφτίζει την συναισθηματική έρημο που τον κατακλύζει και τον έχει οδηγήσει σε αυτό το αδιέξοδο. Με την αναζήτηση άλλων ανθρώπων, ο πρωταγωνιστής δεν αναζητά απλώς έναν συνοδοιπόρο, αλλά μία πιο ολοκληρωμένη επαφή με το νόημα της φύσης. Οι συναναστροφές του με απλούς ανθρώπους που κουβαλούν τις δικές τους ιστορίες, φωτίζουν τις πιο ανεπαίσθητες, αλλά ζωντανές, πτυχές της καθημερινότητας – ένα θρόισμα στα φύλλα, το άρωμα της γης μετά τη βροχή, τη γλυκιά, ξεχασμένη γεύση ενός κερασιού.

______________________

Vagabond (1985)

Σε μία από τις πιο ρεαλιστικές ταινίες της Agnès Varda (Vagabond), η Mona, μία νεαρή γυναίκα γίνεται το επίκεντρο ενός φιλοσοφικού ταξιδιού στην απόλυτη ελευθερία και των ορίων της. Απαλλαγμένη από υποχρεώσεις, σχέσεις και εργασίες, η Mona περιπλανιέται στους αγρούς τη ς Γαλλίας αρνούμενη τους κανόνες που επιβάλλει η κοινωνία. Διαλέγει έτσι την απομόνωση, με ό,τι εκείνη συνεπάγεται. Το σώμα της, παραδομένο στις κακουχίες της περιπλάνησης, σταδιακά μαραίνεται καθώς τα βήματά της αφήνουν ανεξίτηλα ίχνη στο παγωμένο έδαφος, αλλά και στις ζωές όσων συναντά. Οι άνθρωποι που συναντά γίνονται μάρτυρες της αναμενόμενης αποσύνθεσης της ύπαρξης της Mona. Αυτό συμβαίνει διότι κάθε συνάντηση που κάνει, κάθε διάλογος που αναπτύσσεται, θέτει τα ερωτήματα : Ποιο είναι το τίμημα της απόλυτης ανεξαρτησίας; Κατά πόσο αξίζει η αίσθηση της ελευθερίας, αν αυτή οδηγεί στην αποξένωση;

Η ταινία αυτή παραδίδει την ωμή αλήθεια της φύσης, καθώς και το πώς το κυνήγι για ελευθερία σε αποδεσμεύει από κάθε κανόνα όμως σε βυθίζει στην απεραντοσύνη της ελευθερίας αυτής. Θίγει μία πολύ σημαντική ανάγκη των ανθρώπων, αυτή της ανεξαρτησίας, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει μία εξιδανικευμένη οπτική, αντιθέτως συνδύασε την ανεξαρτησία με την μοναξιά και την αδυσώπητη αδιαφορία της φύσης. Εξερευνώντας για ακόμη μία φορά τα αβυσσαλέα βάθη του υπαρξισμού, η Varda αναρωτάται: πόσο μακριά μπορεί να φτάσει κανείς πριν η ελευθερία μετατραπεί σε φυλακή; Μήπως η απομόνωση της Mona δεν είναι απλά καρπός της κοινωνικής απόρριψης, αλλά καθρέφτης των εσωτερικών της συγκρούσεων που μαρτυρά την κρυφή της ανάγκη για ανθρώπινη επαφή;

______________________

AUTHOR

Ιωάννα Λογάρου

Το αγαπημένο της χρώμα είναι το κόκκινο, εξού και η προτίμηση της για τον Αλμοδοβάρ. Εμπνευσμένη από την υπαρξιακή αγωνία του Καμύ, η Ιωάννα είναι μία φοιτήτρια μοριακής βιολογίας που μέσα από τα άρθρα της εξερευνά την συσχέτιση των ταινιών με την φιλοσοφία και τις υπόλοιπες τέχνες.

Loading...
Το reworks “κλείνει” τα 20 τιμώντας την club κουλτούρα!
Beater Essentials #166: Τα τραγούδια της εβδομάδας!