Skip to content

Summer wine list #1:Τα λευκά των διακοπών του Ιουλίου!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Ιούλιος έχει μπει με την αφόρητη ζέστη να συνεχίζεται και πλέον το μυαλό μας ταξιδεύει νοητά προς το νησί που θα πάμε διακοπές ή το εξοχικό μας δίπλα στη θάλασσα και τα τραπέζια με τους φίλους που θα συναντήσουμε. Απαραίτητο για εμάς τους οινόφιλους που έχουμε μάθει να συνδέουμε χαλάρωση και καλοπέραση με ωραία κρασιά, είναι να κάνουμε το πλάνο μας για λίγο χώρο στο port-baggage για 1-2 εξαδούλες. Ας ξεκινήσουμε με τα αφρώδη και τα λευκά και θα επανέλθω στο επόμενο άρθρο για τα ροζέ και τα ερυθρά (εννοείται πως πίνουμε ερυθρά το καλοκαίρι). Αυτά που έχω να σας προτείνω θα είναι τόσο από την Ελλάδα όσο και από τον ξένο αμπελώνα συν κάποιες προτάσεις από το πάνω ράφι για ένα καλό αξέχαστο τραπέζι κάτω από την πανσέληνο ίσως.

Collectioneuse από το κτήμα Ζην Ηδέως 

Στα αφρώδη, το ροζέ Collectioneuse από το κτήμα Ζην Ηδέως με ωραίο κρεμώδη αφρισμό από Ξινόμαυρο και Αμάσσι μπορεί να συνοδεύσει τόσο πιάτα με γαρίδες και οστρακοειδή όσο και να καταναλωθεί παγωμένο μόνο του ατενίζοντας την θάλασσα στην βεράντα.

Στα λευκά για όσους δεν θέλουν να διαθέσουν πολύ χρόνο στο ψάξιμο (γιατί είμαστε και της τελευταίας στιγμής..) ή θέλουν ποσότητες, χρειάζονται κρασιά από χαρμάνια ποικιλιών τα οποία θα ταιριάξουν με όλα τα παραδοσιακά ελληνικά ορεκτικά και πιάτα με ελαφριά ψαρικά. Οι προτάσεις μου είναι:  η Πύλη από το Κτήμα Μιχαηλίδη από Sauvignon Blanc, Ασύρτικο και Chardonnay, ένα κρασί ισορροπημένο και γεμάτο με έντονο φρούτο και ισορροπημένη οξύτητα, θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους ακόμα και με μεγάλο ψάρι. Το Κτήμα Βίβλια Χώρα από Sauvignon Blanc και Ασύρτικο, ένα κρασί το οποίο πρωτοδοκίμασα το 2010 και από τότε παραμένει πάντα εξαιρετικό. Δοκιμάστε το με ντολμαδάκια λεμονάτα, κολοκυθοανθούς ή κολοκυθάκια αυγολέμονο και με ευχαριστείτε μετά. Το 9 από το Κτήμα Μουσών με ένα έξυπνο χαρμάνι από Ασύρτικο, Trebbiano και Sauvignon Blanc το οποίο πάει γάντι με το καθημερινό τραπέζι όντας πολύ ευέλικτο και γαστρονομικό. Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν ξένο αμπελώνα, το Cotes du Rhone του Guigal  από το κλασικό λευκό blend του Ροδανού είναι αρωματικό και ταυτόχρονα γευστικό και πλούσιο. Δοκιμάστε το με κάθε λογής ψάρι είτε μικρό, είτε μεγάλο.

Πύλη από το Κτήμα Μιχαηλίδη

Το Chardonnay είναι πάντα μια ασφαλής επιλογή για καλοκαιρινά τραπέζια και δεν θα μπορούσε να λείπει από καμία αποσκευή. Το Βουργουνδικής προσέγγισης Chardonnay του Κτήματος Κατσαρού με κοφτερή οξύτητα και επίμονη διάρκεια και το Chardonnay Emphasis από το Κτήμα Παυλίδη με ωραία ισορροπία ανάμεσα σε βαρέλι και φρούτο και ισορροπημένη οξύτητα, είναι κρασιά που θα σταθούν επάξια δίπλα σε μεγάλα λιπαρά ψάρια ή ζυμαρικά με γαρίδες ή ακόμα και σε φιλέτο σολομού. Για όσους είναι φαν της Βουργουνδίας, το Chablis Vielles Vignes του Pascal Bouchard με την κοφτερή οξύτητα, το έντονο φρούτο και την ορυκτότητα θα τους μείνει αξέχαστο. Μια ιδιαίτερη πρόταση που δοκίμασα πρόσφατα και με εντυπωσίασε για την γαστρονομικότητά της, είναι το Chardonnay M3 των Shaw and Smith από την μακρινή Αυστραλία. Με αρώματα άγουρων εσπεριδοειδών, καπνού και αλμύρας αλλά και με ωραία διάρκεια και πάχος στο στόμα, μπορεί να συνδυαστεί τόσο με ωμές κοπές ψαριών όσο και με μεγάλο λιπαρό ψάρι.

Emphasis Κτήμα Παυλίδη

Καλοκαίρι χωρίς Sauvignon blanc γίνεται; Το Sauvignon blanc από το Κτήμα Βουρβουκέλη έχει όλα τα αρωματικά χαρακτηριστικά που σου αφήνουν την ποικιλία αξέχαστη: εξωτικά φρούτα, ώριμα εσπεριδοειδή και σπαράγγι μαζί με αλάτι σε συνδυασμό με ωραία διάρκεια. Βάλτε το δίπλα σε τηγανητούς μεζέδες και αφρόψαρα και τα ξαναλέμε! Για όσους είναι fan της Νέας Ζηλανδίας, το Sauvignon blanc του Astrolabe wines, δεν χρειάζεται συστάσεις. Άριστη σχέση ποιότητας – τιμής. Μια πολύ ιδιαίτερη πρόταση που έρχεται από την Χιλή και που δοκίμασα πρόσφατα είναι το Sauvignon blanc Outer Limits του μεγάλου Aurelio Montes. Με χαρακτηριστικά αρώματα από πυραζίνες αλλά και εκφραστικά ώριμα εσπεριδοειδή και κοφτερή οξύτητα μπορεί να συνδυαστεί με πλειάδα φαγητών. Συνδυάστε το με ψαρόσουπα ή με καπνιστή μπρουσκέτα με μαρμελάδα λεμόνι και αυγοτάραχο.

Πιστεύατε πως θα σας άφηνα χωρίς το αγαπημένο μου Riesling; Πώς θα συνοδεύσουμε τα όστρακά μας, τις γυαλιστερές μας ή τα αχνιστά μύδια; To στρογγυλό και γευστικό Red Slate Riesling του Dr Loosen μπορεί να μας δώσει ό,τι ακριβώς ζητάμε από ένα Riesling σε άριστη σχέση ποιότητας – τιμής. Το ίδιο και το ελαφρώς πιο εκφραστικό με πιο ώριμα φρούτα Hocheimer Mainterassen του Weingut Kunstler από το Rheingau. Για όσους επιζητούν κάτι το διαφορετικό, ψάξτε μια πολύ ιδιαίτερη πρόταση, αυτή του Vanderberg Riesling του Tattomer από τη περιοχή Santa Barbara της Καλιφόρνια.

Νυχτέρι Κτήμα Μικρά Θήρα

Άφησα το αγαπημένο μας Ασύρτικο για το τέλος. Ελληνικό καλοκαίρι και Ασύρτικο πάνε μαζί. Τηγανητά ψάρια, μεγάλα ψάρια λιπαρά και μη, χοιρινά, ακόμα και κατσικάκι  στη σούβλα ή στον φούρνο θα υποκλιθούν μπροστά στην αγαπημένη μας ποικιλία. Για κάποιον που θέλει να πάρει μόνο Ασύρτικα μαζί του και δεν θέλει να δώσει το μισό δώρο του καλοκαιριού, το Πλάνο Ασύρτικο από Κτήμα Τέχνη Οίνου συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μοιάζουν πολύ στα Ασύρτικα Σαντορίνης. Mineral, αυστηρό με κοφτερή οξύτητα και επίμονο τελείωμα, ικανό να παλαιώσει ακόμα και για αρκετά χρόνια. Όλες οι απλές Σαντορίνες είναι άξιες να μπουν στα τραπέζια μας μιας και γίνεται εξαιρετική δουλειά στο νησί και το επίπεδο είναι πολύ υψηλό, οπότε θα σας πω να επιλέξετε όποιο θέλετε. Για κάποιον όμως που θέλει ένα Ασύρτικο με το κατσικάκι γάστρας του (όπως εγώ), θα πρότεινα το Νυχτέρι από το Κτήμα Μικρά Θήρα. Με ωραία ισορροπία ανάμεσα σε έντονο φρούτο, αλκοόλ και οξύτητα, θα απογειώσει αυτό τον γευστικό συνδυασμό.

Τα ξαναλέμε σύντομα σε ροζ και ερυθρές αποχρώσεις!

AUTHOR

Γιώργος Καρακούσης

Ο Γιώργος Καρακούσης ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Πολιτική Ανάλυση, κάτοχος πιστοποιητικού σύγχρονης οινοτεχνίας και κατάρτισης στην γευσιγνωσία από το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΑΠΘ και επίσης κάτοχος του WSET Level 3 in Wines.
Είναι οινόφιλος και αγαπάει το καλό φαγητό και του αρέσει να κάνει πειράματα με τους συνδυασμούς τους. Πιστεύει πως το κρασί είναι εκλεπτυσμένο αλλά δεν για τους λίγους. Στον ελεύθερο του χρόνο διαβάζει παραμύθια με τα Τρία Γουρουνάκια ή βλέπει Στρουμφάκια με τα κορίτσια του. Αγαπάει το Ξινόμαυρο και το Ασύρτικο ενώ λατρεύει το Nebbiolo και τα Chardonnay από το Chablis, τα οποία και αποθηκεύει ως προίκα για τα κορίτσια του. Πιστεύει πως το καλύτερο κρασί είναι αυτό που σου αρέσει και επιλέγεις να συνδυάσεις τις πιο ευτυχισμένες, όμορφες και ιδιαίτερες στιγμές σου.

Loading...
Το 4ο φεστιβάλ βιώσιμης καλλιέργειας του Ευρωπαϊκού ρυζιού στη Θεσσαλονίκη!
ATHENS WINE SELFIE: Για ένα διήμερο η Δημοτική Αγορά Κυψέλης…θα πλημμυρίσει από κρασι!