Skip to content

Beater Essentials #162: Τα τραγούδια της εβδομάδας!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Και εκεί που περιμέναμε ότι με το καλοκαίρι, οι μουσικές κυκλοφορίες θα λιγόστευαν, όχι μόνο αυτές πληθαίνουν, αλλά βελτιώνονται. Για ακόμη μια εβδομάδα, ακούσαμε αρκετή νέα μουσική και συλλέξαμε τα κομμάτια αυτά που έχουν κάτι να μας πουν. Από εξωτερικό, έχουμε ολοκαίνουριες Lana Del Rey, Jessie Ware & Romy, Kesha και νέο Childish Gambino, ενώ είμαστε ιδιαίτεροι χαρούμενοι με τις κυκλοφορίες από Ελλάδα αφού συναντάμε Τάνια Τσανακλίδου, Φώτης Σιώτας, Cilia Katrali και άλλους πολλούς ακόμη ανερχόμενους καλλιτέχνες. Εσείς ποια τραγούδια ξεχωρίζετε;

______________________

Quavo, Lana Del Rey – Tough

Πριν από μερικές εβδομάδες, η Lana Del Rey και ο Quavo κυκλοφόρησαν ένα νέο τραγούδι που είχαν ηχογραφήσει μαζί, με τίτλο “Tough”. Λίγο αργότερα, το πρώην μέλος των Migos εμφανίστηκε στη συναυλία της Del Rey στο Fenway για να παρουσιάσει ζωντανά το τραγούδι. Σήμερα, το “Tough” είναι επίσημα διαθέσιμο στον κόσμο. “Το νέο μας τραγούδι είναι έξω με τον πιο σκληρό ράπερ που γνωρίζω”, έγραψε η LDR στη λεζάντα ενός αποσπάσματος από το video του Wyatt Winfrey που ανέβασε στο Instagram. “Αγαπώ όλους όσους βοήθησαν να συμβεί αυτό.” Η Del Rey πρόσφατα ανακοίνωσε σχέδια για ένα νέο country άλμπουμ με τίτλο “Lasso”. Το “Tough” πιθανώς να μην περιλαμβάνεται στο LP, αλλά έχει κάποιες κιθαριστικές ενορχηστρώσεις που δεν απέχουν πολύ από τη country μουσική της δεκαετίας του 2020. Ένα δελτίο τύπου το περιγράφει ως “country-trap”. Την παράγωγη έκανε ο Andrew Watt.

______________________

Jessie Ware & Romy – Lift You Up

Η Jessie Ware και η Romy από τους xx δημιούργησαν μερική από την καλύτερη pop μουσική της περασμένης χρονιάς. Τώρα, σε μια πραγματική στιγμή που οι ειδικοί αποκαλούν “δύο βασίλισσες που ενώνονται για να μεγιστοποιήσουν τη συνδυασμένη τους επιτυχία”, συνεργάστηκαν σε ένα νέο τραγούδι με τίτλο “Lift You Up”. Το παρουσίασαν για πρώτη φορά στο Glastonbury, και η στούντιο έκδοση κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα. Το “Lift You Up” έχει έναν ρυθμό disco-house και πολλά σκληρά synths. Η Ware και η Romy ανταλλάσσουν στίχους στις στροφές, πριν ενώσουν τις φωνές τους στο ευφορικό ρεφρέν.

______________________

Childish Gambino – Lithonia

Ο Donald Glover πλησιάζει στο να αποχωρήσει οριστικά από τη μουσική ως Childish Gambino. Τον Μάιο κυκλοφόρησε το “Atavista”, μια επανεκδοχή του άλμπουμ του 3.15.20. Το τελευταίο του άλμπουμ, “Bando Stone & The New World”, θα κυκλοφορήσει στις 19 Ιουλίου. Σήμερα, παρουσίασε το ροκ κομμάτι “Lithonia”. Ο Glover ανέφερε ότι λεπτομέρειες του “Lithonia” διέρρευσαν στο Audiomack και εξέφρασε την απογοήτευσή του στο Instagram Live: “Αυτό διέρρευσε και με νευρίασε. Γιατί να μην έχουμε καλό υλικό;” Ωστόσο, ο θυμός του ήταν κάπως ειρωνικός, καθώς ανέφερε πως η κυκλοφορία του άλμπουμ έχει σκοπό τη διασκέδαση. Το άλμπουμ, που είναι συμπαραγωγή με τους Ludwig Göransson, Max Martin και Michael Uzowuru, θα παρουσιαστεί σε μια ειδική ακρόαση στη Νέα Υόρκη στις 6 Ιουλίου. Το Bando Stone & The New World” αποτελεί και το soundtrack μιας επερχόμενης ταινίας που σκηνοθετεί ο Glover.

______________________

Kesha – JOYRIDE

Η Kesha μοιράστηκε την στούντιο έκδοση του “Joyride”, του πρώτου της single για το 2024 και το πρώτο που κυκλοφορεί μέσω της δικής της δισκογραφικής, Kesha Records. Παρακάτω, δείτε ένα lyric video για το τραγούδι, το οποίο παρουσίασε ζωντανά τον Ιούνιο στο Planet Pride στο Brooklyn. Η Kesha συνέγραψε το τραγούδι με τους Zhone και Madison Love. Η Kesha προβάλλει την αυτοκυκλοφορία του “Joyride” ως εορτασμό της ανεξαρτησίας της μετά από μια μακρά και δύσκολη σχέση με την Kemosabe, την δισκογραφική εταιρεία που ανήκει στον παραγωγό Lukasz “Dr. Luke” Gottwald. Όπως και με το άλμπουμ της του 2017, “Rainbow”, και το επόμενο “High Road”, η Kemosabe κυκλοφόρησε το άλμπουμ της Kesha το 2023, Gag Order, σε συνεργασία με την RCA. (Ο Dr. Luke δεν εργάστηκε σε αυτά τα άλμπουμ.) Ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του “Gag Order”, η Kesha και ο Dr. Luke κατέληξαν σε συμβιβασμό για μια πολυετή υπόθεση δυσφήμισης σχετικά με την κατηγορία της τραγουδίστριας ότι ο παραγωγός την είχε σεξουαλικά κακοποιήσει το 2014. Το “Joyride” είναι η πρώτη της κυκλοφορία από το τέλος του συμβολαίου με την Kemosabe.

______________________

Τάνια Τσανακλίδου, Θοδωρής Κοτονιάς – Το Μπαλόνι

Ένα ντουέτο – έκπληξη κυκλοφορεί ψηφιακά από το ΟΓΔΟΟ MUSIC GROUP. Ο εξαιρετικός τραγουδοποιός Θοδωρής Κοτονιάς γράφει τη μουσική και τους στίχους για το τρυφερό «Μπαλόνι», το οποίο ερμηνεύει με την πάντα υπέροχη Τάνια Τσανακλίδου. Μια τρυφερή μπαλάντα που είναι σίγουρο ότι θα σας αρέσει με το πρώτο κιόλας άκουσμα και μια σύμπραξη δυο καλλιτεχνών που πάντα έχουν κάτι να πουν με τα τραγούδια, τη στάση ζωής τους και την παρουσία τους. Το «Μπαλόνι» είναι από τα τραγούδια που ήδη έχουν ακουστεί στις ζωντανές εμφανίσεις της Τάνιας Τσανακλίδου καθόλη τη διάρκεια των χειμερινών εμφανίσεών της κερδίζοντας το κοινό!  

______________________

Φώτης Σιώτας – Πού ΄σαι τώρα – (Φ. Σιώτας – Δ. Μανιάτης)

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μανιάτης και ο μουσικός Φώτης Σιώτας συνεργάστηκαν στο τραγούδι «Που’ σαι τώρα», το οποίο συνοδεύει τη νέα συλλογή διηγημάτων «Η Καγκέλω» του Μανιάτη, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μετρονόμος. Οι στίχοι του Μανιάτη και η μουσική του Σιώτα, με δημοτικοφανείς επιρροές, δημιουργούν ένα ατμοσφαιρικό κομμάτι που θυμίζει τον Ry Cooder να παίζει ηπειρώτικα. Το τραγούδι, που δημοσιεύτηκε στο YouTube, δεν προορίζεται για εμπορική κατανάλωση αλλά ως προοίμιο για το βιβλίο του Μανιάτη, το οποίο εξερευνά τη νεοελληνική ανθρωπογεωγραφία με ευαισθησία και κοινωνική προοπτική.

______________________

Cilia Katrali – Αερόστατο

Η Cilia Katrali, μετά την κυκλοφορία του single “Αυτό το beat δεν τελειώνει” σε συνεργασία με τον Papazó, αυτή την φορά με τον ίδιο στο product παρουσιάζουν το “Αερόστατο”. Σε στίχους της Σίλιας και μουσική της Σίλιας και του Papazó,το “Αερόστατο” απογειώνεται ως το πρώτο single από το νέο άλμπουμ της με τίτλο “Πατίνια στο φεγγάρι”, που θα μας αποκαλυφθεί διαδοχικά σε μικρές αυτοτελείς ιστορίες μέχρι το τέλος του 2024.

______________________

Απόστολος Κίτσος – Αναχώρηση

Για πρώτη φορά ο Απόστολος Κίτσος κάνει το ντεμπούτο του και ως τραγουδοποιός, ντύνοντας με μουσική ποιήματα της Κατερίνας Γώγου και της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει το νήμα της συνεργασίας του με τον Μιχάλη Καλογεράκη (με τον οποίο δημιούργησαν το “Κάτι Παράξενο”), ο οποίος είναι παρών και εδώ με τραγούδια που έγραψε πάνω σε ποίηση των Ζακ Πρεβέρ, Αρθούρου Ρεμπώ και Μάνου Πετράκη. Ο δίσκος αυτός σηματοδοτεί την «Αναχώρηση» προς έναν νέο ηχητικό τόπο, φρέσκο, σημερινό, με έντονο ηλεκτρονικό στοιχείο και δυναμικές ενορχηστρώσεις, τις οποίες υπογράφει ο ίδιος ο Απόστολος, κουβαλώντας όμως πάντα στις αποσκευές του όλη τη γοητεία του παλιού και του κλασικού. Το άλμπουμ συμπληρώνει η διασκευή του «Κι Ήταν Πάντα η Νύχτα» σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και μουσική του Γιάννη Σπανού, που είναι η συνέχεια της πολύ επιτυχημένης τους συνάντησης στις παραστάσεις «Ανάσα μου κι Αέρα» και «Βράδυ στην Αθήνα».

______________________

Λαμπρινή Καρακώστα – Απονιά 

Με ένα τραγούδι που στροβιλίζεται ανάμεσα στο λαϊκό, το παραδοσιακό και αυτό που έχουμε μάθει να αποκαλούμε έντεχνο αλλά και με διακριτικές soul νότες στην ενορχήστρωση,ένα τραγούδι παραπονιάρικο αλλά και γεμάτο τσαχπινιά, που σου κλείνει το μάτι και σε σηκώνει από την καρέκλανα το σιγοχορέψεις, αυτό είναι το νέο Αυτόγραφο που μας παρουσιάζει με χαρά η Λαμπρινή Καρακώστα, με τίτλο “Απονιά” σε στίχους και μουσική του Θοδωρή Καρέλλα. Η Λαμπρινή Καρακώστα, μετά τον πρώτο της προσωπικό δίσκο “Ακούγομαι;”, όπου εκτός από εξαιρετική ερμηνεύτριαμας συστήθηκεκαι ως τραγουδοποιός, στέκεται με τα ΑΥΤΟΓΡΑΦΑ δίπλα σε άλλους δημιουργούς, κυρίως της δικής της γενιάς, αλλά και παλαιότερους, δηλώνοντας τους τον θαυμασμό της, ζητώντας τους ένα αυτόγραφο, μία δημιουργία τους. Τα Αυτόγραφα είναι ένα κάλεσμα μουσικής σύμπραξης, σύνδεσης και μοιρασιάς, που βασίζεται στο σεβασμό της μοναδικότητας του καθένα. Σε μια εποχή αρκετά μοναχική όπου ο καθένας αναζητά μόνος και ορίζει τον δρόμο του, η Λαμπρινή νιώθει την ανάγκη να επιστρέψουμε πάλι στις παρέες.

______________________

Άρης Διαμαντής – Αστικό Φρικιό

Ο τραγουδοποιός Άρης Διαμαντής επιστρέφει με ένα ολοκαίνουργιο τραγούδι που έχει το τίτλο “Αστικό Φρικιό”. Πρόκειται για ένα τραγούδι με καταιγιστικό ηλεκτρονικό ρυθμό, που μιλάει για τον κάθε ένα από εμάς που γυρνάει τους δρόμους της πόλης του και καταγράφει εικόνες. Τέτοιες εικόνες άλλωστε, από το προσωπικό του φωτογραφικό αρχείο συγκέντρωσε ο Σπύρος Καραβάς για να δημιουργήσει το lyric video, που συνοδεύει τη κυκλοφορία. H συνεργασία του Διαμαντή με τη The Hubsters ξεκίνησε ένα χρόνο πριν με το “Απλώνεις Την Αγάπη Σου Παντού” και ακολούθησαν τα “Σημάδι Στο Λαιμό” και πρόσφατα το ντουέτο με τη Κατερίνα Μπουρνάκα στο “Ανεβαίνεις Τα Σκαλοπάτια Μου” – όλα φλερτάρουν με την ηλεκτρονική indie pop και αποτελούν μέρος ενός μικρού άλμπουμ που ο ίδιος θέλει να κυκλοφορήσει στο τέλος της χρονιάς.

______________________

Lil Nas X – HERE WE GO!

Ο πολυπλατινένιος καλλιτέχνης Lil Nas X (γνωστός και ως Detective Montero) παρουσιάζει το πολυαναμένομενο τραγούδι του “HERE WE GO (από την ταινία του Netflix “Beverly Hills Cop: Axel F”)”. Σε παραγωγή του Ojivolta και στίχους των Montero Hill (Lil Nas X), Harold Faltermeyer, Raul Cubina, Mark Williams & Jarrod Morgan, το τραγούδι συνοδεύει την ταινία “Beverly Hills Cop: Axel F”, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσω της πλατφόρμας Netflix, στις 3 Ιουλίου. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το “HERE WE GO” περιλαμβάνει sample από το εμβληματικό θέμα “Axel F”  της ταινίας “Beverly Hills Cop” του 1984, από τον Harold Faltermeyer, και πρόκειται να ακούγεται τόσο κατά τη διάρκεια της ταινίας όσο και κατά τους τίτλους τέλους.

______________________

GEORGIA DAGAKI – SPILI

Kάτω απ΄τις κορφές των ανυπότακτων βουνών η Γεωργία Νταγάκη, οπτικοποιεί το πρώτο από τα τέσσερα κομμάτια που εμπεριέχονται στο ΕP με τίτλο “Short distance”. Το αρχέγονο τοπίο σε συνδυασμό με την ψυχεδέλεια της κρητικής λύρας και τους ηλεκτρονικούς beat ήχους της Τechno μουσικής, δημιουργούν ένα αποτέλεσμα που μαγεύει. Το “SPILI” (ΣΠΗΛΙ) είναι ένα από τα πιο ιστορικά χωριά του Ρεθύμνου καθώς και η γενέτειρα ενός από τους μεγαλύτερους λυράρηδες της Κρητικής μουσικής Θανάση Σκορδαλού και κύριους εμπνευστές της Γεωργίας Νταγάκη.

______________________

AUTHOR

Αλέξανδρος Τσώνης

Εάν ήταν τραγούδι θα ήταν το «Αλλιώτικο Παιδί» της Μαρίζας Ρίζου. Ένας space cowboy που ζει στο Άμστερνταμ, αγαπά το Star Wars, την country μουσική και τις queer τέχνες.

Loading...
3 θεατρικές παραστάσεις που αξίζει να δεις στη Θεσσαλονίκη!
«Αλλόφρονας Ιούλιος» το ποίημα της Παρασκευής.