Skip to content

Ο Γιώργος Καρακούσης μας ξεναγεί στην «οινική» Αλσατία! (+5 προτάσεις)

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 Η Αλσατία παρόλη την θέση της ψηλά στον  χάρτη, στον 48ο γεωγραφικό παράλληλο και το  ηπειρωτικό κλίμα με κρύους χειμώνες, παραμένει  ηλιόλουστη για μεγάλα διαστήματα, είναι αρκετά ξηρή με θερμά καλοκαίρια με ελάχιστες βροχοπτώσεις. Προστατεύεται από τους δυνατούς ανέμους  κάτω από τη σκιά που προσφέρουν τα Βόσγια Όρη. Ένας τόπος με ατελείωτες εκτάσεις με αμπελώνες και μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που δεν συναντάται αλλού. Η γλώσσα και η γαστρονομία μπορεί να έχουν γαλλική καρδιά αλλά έχουν ισχυρή  γερμανική επιρροή. Το ίδιο συμβαίνει και στα τοπωνύμια και τις ονομασίες των αμπελιών όπου γράφονται γαλλικά αλλά προφέρονται και διαβάζονται γερμανικά. Οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι και ζεστοί, ευγενικοί και προσιτοί κερδίζοντας σε με την απλότητά τους, πράγμα που επαληθεύτηκε σε όλο το ταξίδι μας.

Πάντα για εμάς τους οινόφιλους τα ταξίδια σε έναν νέο «οινικό» προορισμό είναι ευκαιρία για «νέες περιπέτειες». Αδημονούμε  να δοκιμάσουμε νέα κρασιά από άγνωστους παραγωγούς. Το συναίσθημα που σε διακατέχει όταν φτάνεις στο κτήμα που έχεις κλείσει επίσκεψη ή περιηγείσαι ανάμεσα στους αμπελώνες του, εκεί που γεννιούνται κάποια μεγάλα κρασιά που γνωρίζεις, είναι κάτι το μοναδικό.  Όταν λοιπόν ο νέος αυτός προορισμός  είναι η Αλσατία και τα “κρασοχώρια” της, αντιλαμβάνεστε πόσο καλά μπορεί να πάει αυτό. Το να περπατάς σε ένα μέρος για το οποίο διάβασες τόσα πράγματα για τα κρασιά που παράγει, το να βλέπεις ξαφνικά όλα αυτά τα μέρη που ήταν μια μακρινή κουκίδα σε ένα χάρτη του Level 3 μέχρι πρότινος, είναι κάτι το ανεπανάληπτο.  

Με ανάλογα λοιπόν συναισθήματα φτάσαμε στο Bergheim, ένα μικρό αλλά πανέμορφο χωριό και στην πόρτα του MaisonGustaveLorentz που χρονολογείται από το 1836 και μετράει ήδη 7 γενιές οινοποιών. Πρόκειται για έναν εκ των μεγαλύτερων παραγωγών και négociant της περιοχής.  Η υποδοχή από τον Pascal, τον export manager του κτήματος  ήταν θερμότατη. Καθίσαμε σε μια πριβέ αίθουσα με λουστραρισμένα στην εντέλεια έπιπλα εποχής, όπου ο Pascal με μεγάλο ενθουσιασμό, ευγένεια και αμεσότητα μας παρουσίασε χάρτες της περιοχής με τα ξακουστά Grand cru, γραφήματα με τις πωλήσεις και τις εξαγωγές του κτήματος αλλά και συνοπτικά την ιστορία και το όραμα των Lorentz. Στη συνέχεια μας ξενάγησε στο καινούριο από το 2015 οινοποιείο το οποίο είναι στην άκρη του χωριού και περιβάλλεται από αμπελώνες με φόντο το περίφημο Grand cru Altenberg de Bergheim. Οι αμπελώνες έχουν βιολογική πιστοποίηση από το 2012 , ενώ καλλιεργούνταν βιολογικά από πολύ πιο πριν. Στις εγκαταστάσεις του κτήματος, η παράδοση συνυπάρχει αρμονικά με την καινοτομία. Ο οινοποιός χρησιμοποιεί μόνο χυμό ελεύθερης ροής καθώς η ποιότητα είναι το πρωταρχικό στοιχείο στη φιλοσοφία των Lorentz.  Aπό το πνευματικό πιεστήριο, καταλήγει με τη μέθοδο της βαρύτητας στις μεγάλες παλιές δρύινες δεξαμενές διάφορων χωρητικοτήτων από 5 ως 20 τόνους ή στους ατσάλινους οινοποιητές όπου και οινοποιείται ή ωριμάζει . Η θερμοκρασία στις δεξαμενές ελέγχεται από έναν κεντρικό υπολογιστή έτσι ώστε να διευκολύνεται η δουλειά του οινοποιού αλλά και να παρακολουθείται σχολαστικά η κατάσταση και η πορεία της οινοποίησης. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο οίκος Lorentz παράγει το δικό του liquer d’ expedition για τα Crémant του.

Στο τέλος, έφτασε η πολυπόθητη ώρα της δοκιμής την οποία περιμέναμε με αγωνία, καθώς με την ώρα ο θαυμασμός για το μεγάλο αυτό σπίτι μεγάλωνε. Ο Pascal είχε ετοιμάσει ούτε λίγα ούτε πολλά , 17 κρασιά. Για λόγους συντομίας, θα παραθέσω εδώ όσα μου άρεσαν περισσότερο για τον ένα ή άλλο λόγο: 

Crémant d’Alsace Zero Dosage 2020

Ένα υπέροχο αφρώδες με κρεμώδη και επίμονο αφρισμό με μύτη από ώριμα εσπεριδοειδή, ζύμες και brioche το οποίο περνάει 36 μήνες στις φίνες οινολάσπες. Με μέτρια + οξύτητα, μεστό και γεμάτο και με γεμάτη φρουτένια αίσθηση στο στόμα με επίμονο τελείωμα.

______________________

Crémant d’Alsace Brut Rose NV

Το δεύτερο αφρώδες με 18 μήνες παραμονής στις οινολάσπες ήταν σαφώς λιγότερο πολύπλοκο και έντονο, ωστόσο είχε ξεμυαλιστική μύτη με κεράσια και φράουλες, αιθέρια έλαια πορτοκαλιού και ξηρούς καρπούς. Αναζωογονητικό στο στόμα με μέτρια + οξύτητα, μέτριο + σώμα με μπόλικο κόκκινο φρούτο και ικανοποιητική διάρκεια.

______________________

Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim 2019

Το highlight όλης της γευστικής δοκιμής και ένα από τα πιο γεμάτου σώματος και εντυπωσιακά Riesling που έχω δοκιμάσει. Από ένα θερμό αμπελοτόπι  με νότιο προσανατολισμό –του οποίου ο οίκος Lorentz κατέχει το 30%- το εκφραστικό αυτό Riesling έρχεται στα ποτήρια μας με έντονη μύτη από χαμομήλι, φασκόμηλο, ώριμο λεμόνι και αιθέρια έλαια πορτοκαλιού, ζουμερό γιαρμά, λευκό πιπέρι και μέλι. Στο στόμα είναι ξηρό με γεμάτο σώμα, υψηλή οξύτητα και εντυπωσιακή ένταση φρούτου και βοτάνων. Παρόλο το αλκοόλ 14,5% είναι απόλυτα ισορροπημένο με μακρά επίγευση σε ένα κρεσέντο γευστικής έντασης. Θα παραμείνει εντυπωσιακό για τουλάχιστον 10 χρόνια ακόμα.

______________________

Pinot Gris Grand Cru Kanzlerberg 2012

Ένα off-dry Pinot Gris τελείως διαφορετικό καθώς πέρασε 12 μήνες σε παλιά γαλλική δρυ. Με ιδιαίτερη μύτη από εξελιγμένο φρούτο με ζαχαρωμένο λεμόνι και πορτοκάλι αλλά και μαρμελάδα νεράντζι, ξηρούς καρπούς αλλά και έντονο καπνό. Στο στόμα έχει μέτρια οξύτητα, αλκοολ 14% και γεμάτο σώμα με καπνιστή γεύση και νότες ξηρών καρπών αλλά και εξελιγμένου φρούτου. Το τελείωμα ικανοποιητικό, σου αφήνει μια ωραία αίσθηση καπνού και γλυκύτητας. Μπορεί να μην έχει την φρεσκάδα των προηγούμενων κρασιών, ωστόσο γνωρίζω αρκετούς φίλους που θα παρακαλούσαν για ένα εξαράκι.

______________________

Pinot Noir La Limite 2020

Αν και η Αλσατία φημίζεται για τα λευκά της κρασιά, το single vineyard αυτό Pinot Noir έχει βαλθεί να μας αλλάξει την εντύπωση αυτή. Με έντονο άρωμα από κόκκινα κεράσια και σμέουρα, μαύρο μούρο, μοσχοκάρυδο, βανίλια και καπνό, υψηλή οξύτητα με μέτριες ταννίνες και αλκοόλ 13,5%, δίνει πολλή έμφαση στο φρούτο το οποίο στο στόμα είναι «καθαρό» και ζουμερό. Με μακρύ τελείωμα και τιμή στο ράφι γύρω στα 40€, είναι εξαιρετικό vfm και κλείνει το μάτι στα ξαδερφάκια του από τη Βουργουνδία.

______________________

Ο Pascal είχε ετοιμάσει και άλλα 2 flights με Gewurtztraminer και Vendages Tardives αλλά δυστυχώς η πίεση χρόνου δεν μας επέτρεπε την απόλαυση αυτή. Μας ευχαρίστησε που κάναμε τόσο χιλιόμετρα για να τους γνωρίσουμε και με έβαλε να του υποσχεθώ πως θα τους επισκεφτώ και πάλι σύντομα.

Λένε πως τα κρασιά  μοιάζουν στον τόπο που γεννιόνται. Σε αυτό δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω για τα Αλσατικά κρασιά. Θα συμπλήρωνα μόνο πως αφού έχεις γνωρίσει αυτό τον τόπo και τους ανθρώπους του, σου αρέσουν τα κρασιά που παράγει λίγο περισσότερο από πριν. Σου εγείρουν τις αισθήσεις και σου μένουν αξέχαστα, όπως ακριβώς και ο τόπος στον οποίον γεννήθηκαν.

AUTHOR

Γιώργος Καρακούσης

Ο Γιώργος Καρακούσης ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Πολιτική Ανάλυση, κάτοχος πιστοποιητικού σύγχρονης οινοτεχνίας και κατάρτισης στην γευσιγνωσία από το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΑΠΘ και επίσης κάτοχος του WSET Level 3 in Wines.
Είναι οινόφιλος και αγαπάει το καλό φαγητό και του αρέσει να κάνει πειράματα με τους συνδυασμούς τους. Πιστεύει πως το κρασί είναι εκλεπτυσμένο αλλά δεν για τους λίγους. Στον ελεύθερο του χρόνο διαβάζει παραμύθια με τα Τρία Γουρουνάκια ή βλέπει Στρουμφάκια με τα κορίτσια του. Αγαπάει το Ξινόμαυρο και το Ασύρτικο ενώ λατρεύει το Nebbiolo και τα Chardonnay από το Chablis, τα οποία και αποθηκεύει ως προίκα για τα κορίτσια του. Πιστεύει πως το καλύτερο κρασί είναι αυτό που σου αρέσει και επιλέγεις να συνδυάσεις τις πιο ευτυχισμένες, όμορφες και ιδιαίτερες στιγμές σου.

Loading...
ATHENS WINE SELFIE: Για ένα διήμερο η Δημοτική Αγορά Κυψέλης…θα πλημμυρίσει από κρασι!
ΦΥΣΙΚΑ FYSIKAxPoster: Ένα pop-up event, ωδή στα Natural wines!