Μαθαίνοντας για τους Propaganda Rollin co. και το 7ply project.
Βίντεο/Φωτογραφίες: Κατερίνα Μποτζώρη
Ήχος: Νίκος Καλλιάνης
7ply project. Ένα φεστιβάλ, που πήρε τ’ όνομά του από τα επτά φύλλα ξύλου, που χρησιμοποιούνται για να φτιαχτεί μία σανίδα του skate. Οι πρώτοι άνθρωποι που ξεκίνησαν να ασχολούνται αμιγώς με το skate στην Ελλάδα, το έκαναν, όχι γιατί τους αρέσει να τσουλάνε πάνω σε μία σανίδα, αλλά γιατί μέσα απ’ όλο αυτό, μπορεί να βγει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες μορφές τέχνης που μπορεί να δει κανείς και όλη αυτή η νοοτροπία, να σου σφηνωθεί στο μυαλό, με τον πιο έξυπνο τρόπο.
Μια εταιρεία, λοιπόν, που ξεκίνησε με αφορμή την αγάπη σας για το skate! Πως καταφέρατε, να ξεπεράσει όλο αυτό τα όρια της Ελλάδας;
Αρχικά, όταν πήραμε την απόφαση να ξεκινήσουμε την Propaganda, ήταν γιατί στην Ευρώπη, ήδη, υπήρχε άνθηση από τοπικές εταιρείες, ενώ στην Ελλάδα δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο. Έτσι, κάναμε το πρώτο βήμα! Αυτό, όμως, που είχαμε στο μυαλό μας να φτιάξουμε, δε μπορούσε να απευθυνθεί, απλά, σε ένα περιορισμένο κοινό, όπως το ελληνικό. Έτσι, ο σκοπός μας από την αρχή, ήταν να απευθυνθούμε σε ένα ευρύτερο κοινό. Γι’ αυτό διαλέξαμε και αυτό το όνομα, έτσι ώστε να είναι κάτι που θα καταλαβαίνει ό περισσότερο κόσμος.
Γενικότερα, όταν κάποιος φτιάχνει κάτι δικό του, νομίζω ότι ο σκοπός είναι να διαδοθεί αυτό το πράγμα, σε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται, για να μπορέσει και αυτός ο κόσμος να συμμετάσχει σε αυτό που κάνεις, με το δικό του τρόπο.
Το skate, σαν άθλημα, κουβαλάει μαζί του πράγματα που μπορεί να συνδέονται και με μία ιδεολογία.
Δε ξέρω αν μπορούμε να το πούμε άθλημα, μιας και σίγουρα δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα επίσημα και ο δήμος, για παράδειγμα, δεν έχει φτιάξει ακόμα κάποια πίστα, όπως, ας πούμε, έχει κάνει για άλλα αθλήματα. Μας αρέσει το skate, θέλουμε να το διαδώσουμε και να βάλουμε και άλλο κόσμο μέσα σε αυτό, αλλά συγκεκριμένα με την Propaganda, οι δραστηριότητές μας είναι πολυεπίπεδες. Είναι μία εξωτερίκευση της αντίληψης μας για το γενικότερο αστικό περιβάλλον και για το πως κάποιος νέος δραστηριοποιείται μέσα σε αυτό. Κάτω από την ομπρέλα, λοιπόν, των δραστηριοτήτων αυτών, θέλουμε να βάλουμε κόσμο που ανήκει σε ένα ευρύτερο κοινό.
Το skate δεν απλά κάποια παιδάκια, που παίρνουν μια σανίδα και τρέχουν στο δρόμο. Στο εξωτερικό, ειδικά, υπάρχει μία άλλη αντίληψη για όλο αυτό και θέλουμε να περάσουμε αυτή την αντίληψη και στο κοινό της Ελλάδας.
Πρόσφατα, σε μία εκδήλωση που είχε γίνει μαζί με κάποιον άλλον φορέα της πόλης, μας δόθηκε η ευκαιρία να δείξουμε skate σε περίπου 200 παιδιά. Σε κάποια άρεσε και ενθουσιάστηκαν, που μπόρεσαν να δοκιμάσουν κάτι τέτοιο. Μπορεί τα πιο πολλά από αυτά να μην ασχοληθούν ποτέ ξανά με το skate, αλλά τουλάχιστον το δοκίμασαν.
Δε ξέρω λοιπόν, αν το skate είναι άθλημα ή ιδεολογία ή ό,τιδήποτε άλλο, εμάς μας αρέσει και προσπαθούμε να το διαδώσουμε.
Ξεκινήσατε το 2006 το πρώτο 7ply Project, σαν Propaganda. Τι έγινε μέσα σε αυτά τα 9 χρόνια; Από που ξεκίνησε και πόσο ψηλά έφτασε όλο αυτό;
Για μας το project, θεωρώ ότι ολοκληρώνει όλη την ταυτότητα για το τι είναι η Propaganda. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά street art events. Εννώνει, skaters, μουσικούς και γενικότερα καλλιτέχνες και προσπαθούμε να τους καλέσουμε να αποτυπώσουν τη δική τους ματιά, πάνω σε αυτές τις σανίδες. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα, την οποία έχουμε μοιραστεί με πολλούς καλλιτέχνες. Είναι ένα festival, που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, ταξίδεψε στην Αθήνα και με αφορμή το Propaganda Store, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, γύρισε πάλι πίσω.
Πως ξεκινάς, για να φτιάξεις κάτι τέτοιο; Ως skater ή ως skate artist;
Η ιδέα για 7ply γεννήθηκε, σχεδόν, την ίδια εποχή με την Propaganda. Σκοπό μας ήταν να μεταφέρουμε τη τέχνη, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία και οτιδήποτε άλλο πάνω σε σανίδες, για να βελτιωσουμε έτσι και την άποψη, που έχει ο κόσμος γενικότερα για το skate. Ξεκινήσαμε από την αρχή, κιόλας, να έχουμε κάποιες σανίδες του skate. Απλά θέλαμε ένα συγκεκριμένο χώρο, για να μπορέσουμε να τα εκθέσουμε όλα αυτά. Το Φεβρουάριο του 2006, ψάχναμε τον πρώτο χώρο της έκθεσης και επειδή με κάποιον τρόπο, βρεθήκαμε στο Μύλο και μας βοήθησαν πάρα πολύ από εκεί, αυτό το πράγμα, από την πρώτη κιόλας διοργάνωση, εξελήχθηκε σε ένα φεστιβάλ, με κάποιες μπάντες που παίξαν εκεί, με ράμπες που στήθηκαν για να μπορέσει κάποιος να δοκιμάσει να κάνει skate και με διάφορες άλλες δραστηριότητες.
Άρα είχαμε και τα δύο πράγματα στο μυαλό μας από την αρχή. Χωρίς τους καλλιτέχνες, άλλωστε, δε μπορεί να υπάρξει 7ply project.
Καλύτερο έργο που έχετε δει;
Μία χρονιά, ένα παιδί μας είχε φέρει ένα βάζο με στάχτη, Πήρε το σανίδι, το έκαψε και για μας ήταν πολύ δυνατό αυτό. Ένα ράφι γεμάτο σανίδια και στη μέση ένα βάζο με το “κάποτε σανίδι”.
Και τι άλλες χρήσεις μπορεί να έχει ένα τέτοιο σανίδι;
Καλλιτεχνικά, έχουμε δει πολλά άτομα, που ασχολούνται με διάφορα είδη τέχνης, να θέλουνε συμμετάσχουν στο 7ply project, γιατί θέλουν να παρουσιάσουν ένα έργο, σύμφωνα με τη δική τους οπτική, ακόμα και αν η τέχνη τους δεν υπάγεται στην street art! Χρηστικά, μπορείς να φτιάξεις οτιδήποτε. Έχουμε δει πολλά πράγματα, από μια κρεμάστρα, μέχρι ένα ράφι και ότι άλλο προκύψει. Και είναι πολύ καλό να δουλεύεις πάνω σε ένα χρησιμοποιημένο σανίδι. Έχουμε, ήδη, στο μυαλό μας κάποιους skaters, που έχουν πάρει δικά τους παλιά σανίδια και τα χρησιμοποίησαν για να φτιάξουν κάτι με αυτά!
Η πιο δυνατή εμπειρία που είχατε, αυτά τα εννιά χρόνια;
Γενικότερα, όλη η εμπειρία του 7ply, είναι αυτή η συνεύρεση ανθρώπων. Έχει θέσει κάποια θεμέλια, έτσι ώστε, όλα αυτά τα χρόνια να εξελιχθεί και το άθλημα, να γεννηθούν νέες ιδέες και νέες συνεργασίες. Άλλωστε, με τη διάθεση μας και τη δουλειά μας, σκοπός μας είναι, με αυτό το δωρεάν φεστιβάλ, να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να ζήσουν αυτή την εμπειρία. Θέλουμε, γενικά, σε κάθε διοργάνωση, να βάζουμε ως επίκεντρο την τέχνη, ούτε αμιγώς το skate ή τη μουσική.
Πώς και αποφασίσατε να κάνετε το φεστιβάλ τόσο πολλές μέρες;
Γενικά, θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο επικοινωνιακό κομμάτι του φεστιβάλ και δεν εννοώ το δημοσιογραφικό κομμάτι. Θέλουμε ο κόσμος, που θα έρθει στο φεστιβάλ, να το διαδώσει όλο αυτό και να κάνουμε τον κόσμο να το αντιληφθεί όπως πρέπει. Μέσα σε λίγες μέρες υπάρχει ένα δυνατό και σφιχτό πρόγραμμα, που δε δίνει τη δυνατότητα σε όλους να ασχοληθούν με πολλά πράγματα.
Θέλουμε, γενικά, να περάσουμε το μήνυμα αυτής της νέας και σύγχρονης μορφής τέχνης. Όλα εξελίσσονται. Η τεχνολογία μας δίνει νέες δυνατότητες και θέλουμε όλο αυτό να το μεταδώσουμε και να είναι εφικτό να το αντιληφθεί ο καθένας, όπως πρέπει.
Άρα το 7ply project έχει πρωταγωνιστή τη σανίδα και χωρίς, όμως, να αφορά μόνο αυτό.
Οι skaters, γενικά, δεν είναι αυτοί που σπάνε τα μάρμαρα στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδου. Είναι αυτοί, που αγαπάνε τον Μέγα Αλέξονδρο, γι’ αυτό βρίσκονται εκεί πέρα. Είναι αυτοί, που θα είναι οι πρώτοι αποδέκτες των γεγονότων που συμβαίνουν στο δρόμο. Από εμάς, καλώς ή κακώς, ξεκινούν πολλά πράγματα, που μπορεί να φτάσουν σε πολλά επίπεδα. Θέλουμε, γενικά, να εκπαιδεύουμε τον κόσμο που υπάρχει στο skate, για το πως πρέπει να διαχειριστεί αυτή την street κουλτούρα. Ο δρόμος είναι εκεί και στο δρόμο γίνονται πολλά πράγματα. Επειδή έχουμε να κάνουμε κυρίως με παιδιά σε αυτό το θέμα, παιδιά που βρίσκονται καθημερινά στο δρόμο, πρέπει να τους δείξουμε πως πρέπει να το διαχειριστούν όλο αυτό. Έτσι και οι γονείς, πρέπει να καταλάβουν πως, με την ανάλογη εκπαίδευση και πληροφορία, τα παιδιά τους πρέπει να συμμετέχουν και να δραστηριοποιούνται σε αυτά τα πράγματα.