Skip to content

Είναι τα προϊόντα της εμμήνου ρύσεως πολυτέλεια;

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Είναι τα προϊόντα της εμμήνου ρύσεως πολυτέλεια; Αν όχι τότε γιατί φορολογούνται με ΦΠΑ 24%;

Η έμμηνος ρύση εμφανίζεται ανάμεσα στα 10 και 16 χρόνια του κοριτσιού, με μέση ηλικία εμφάνισης τα 12,5 έτη

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης,οι γυναίκες στην Ελλάδα µπαίνουν σε φάση εµµηνόπαυσης κατά µέσο όρο µεταξύ 48 έως 52 ετών.

Επομένως κατα μέσο όρο οι γυναίκες έχουν περίοδο από τα 12 ως τα 50, δηλαδή 38 χρόνια. Αν οι γυναίκες έχουν περίοδο 12 φορές τον χρόνο, αυτό σημαίνει ότι σε όλη την ζωή τους θα εχουν περίοδο 456 φορές, δηλαδή περίπου 2.280 ημέρες ή αλλιώς 6,25 χρόνια από τη ζωή της.

Ταμπόν

Αν και οι περισσότερες γυναίκες στην Ελλάδα χρησιμοποιούν σερβιέτες, υπάρχει και ένα μικρότερο ποσοστό που χρησιμοποιεί ταμπόν. Εάν σκεφτεί κανείς ότι χρειάζεται να αλλάζετε ταμπόν κάθε 6 ώρες (κατά μέσο όρο) και χρησιμοποιούμε 9.120 ταμπόν σε όλη μας τη ζωή, με το πακέτο να έχει μέσα 16 ταμπόν και να στοιχίζει περίπου 3.5 ευρώ, το συνολικό κόστος είναι 1.995 ευρώ.

Σερβιέτες

Οι περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούν την παραδοσιακή μέθοδο της σερβιέτας. Το κάθε πακέτο σερβιέτες των 10 τεμαχίων στοιχίζουν κατά μέσο όρο 2 ευρώ και κάθε γυναίκα χρησιμοποιεί 2 πακέτα σε κάθε περίοδο (με 456 περιόδους σε όλη τη ζωή της). Άρα, ξοδεύει 1.824 ευρώ σε σερβιέτες.

Αρα μπορούμε προσεγγιστικά να πούμε ότι οι γυναίκες ξοδεύουν περίπου 1900 ευρω στην ζωη τους για σερβιέτες και ταμπόν. Ξέρετε ποιο είναι το πιο παράλογο ότι τα προϊόντα αυτά φορολογούνται με ΦΠΑ 24% θεωρούνται δηλαδή προϊόν πολυτελειας. Η τιμή των προϊόντων προ φόρου θα ηταν 1532.26 πράγμα που σημαίνει ότι οι γυναίκες δαπανούν 367.74 ευρώ για μια φυσιολογική ανάγκη.

Για να δούμε τι γίνεται όμως και στον υπόλοιπο κόσμο. Με πρωτοπόρο την Κένυα που κατάργησε τον φόρο στα εμμηνορροϊκά προϊόντα το 2004 και την Ιρλανδία (πριν το 2007), ακολούθησαν η Τανζανία, η Ουγκάντα, η Νικαράγουα, η Μαλαισία, ο Καναδάς (2015), και τα τελευταία χρόνια η Ινδία (2018), η Κολομβία (2018), η Αυστραλία (2019), η Ρουάντα (2019), οι ΗΠΑ (2019)  σε 18 πολιτείες. Ενώ η Βρετανία, η Σκωτία και η Νεα Ζηλανδία διαθέτουν δωρεάν τα προΐόντα στα σχολεία και σε “όποιον τα χρειάζεται”. Καταλάβατε; Οι χώρες που θεωρούνται τριτοκοσμικές και υποαναπτυκτες δείξαν τον δρόο και εμείς στην Ελλάδα συνεχίζουν να πληρώνουμε φόρο πολυτελείας.

Μια έρευνα που διεξήχθη από την MRB Hellas το 2018, αποκάλυψε πως περίπου 10.000 κορίτσια έχουν φύγει νωρίς ή εξολοκλήρου από το σχολείο επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν προϊόντα περιόδου.

Κάποια ακόμα ευρήματα που προκύπτουν από την έρευνα της MRB Hellas:

  • 20% των μαμάδων δηλώνει ότι δυσκολεύεται οικονομικά να αγοράσει σερβιέτες.
  • 18% των μαμάδων δεν έχει αγοράσει προϊόντα πρώτης ανάγκης τουλάχιστον μια φορά, προκειμένου να αγοράσει σερβιέτες.

Και σκέφτομαι αυτην την μάνα που πάει στο supermarket και επιλέγει να πάρει σερβιέτες για την κόρη της και βγάζει από το καλάθι την εξάδα με τα αβγά και αισθάνομαι την αδικία και πως σε αυτό το δίλημμα δεν θα έπρεπε να είναι καμία μάνα.

Κατάργηση του φόρου 24% στα εμμηνορροϊκά προϊόντα και δωρεάν παροχή τους στα σχολεία για όποιο κορίτσι τα χρειάζεται. Γιατί αυτό θα ήταν ένα κράτος δικαίου! Αν μπορούμε να διαθέσουμε 3 δισ. ευρώ για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού τότε σίγουρα μπορούμε να δαπανήσουμε μερικά εκατομμύρια για να εξαλείψουμε αυτής της μορφής διάκριση κατά των γυναικών και κοριτσιών.


AUTHOR

The Abstract Girl

H Εύα Κώττα σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστων στο ΑΠΘ. Στην συνέχεια μετακόμισε για επαγγελματικούς λόγους στην Αθήνα όπου και διαμένει τα τελευταία χρόνια. Μέσα στην καραντίνα δημιούργησε το The Abstract Girl ένα blog με σκοπό να στεγάσει τις απόψεις της, τα πράγματα που την εμπνέουν και όλα αυτά που την προβληματίζουν καθημερινά. Τα αγαπημένα της θέματα αφορούν την ισότητα, την αλληλοϋποστήριξη και την ενδυνάμωση των γυναικών.
Γιατί όμως The Abstract Girl? Γιατί οραματίζεται κορίτσια αφηρημένα, που δεν χωράνε σε καλούπια, δεν φέρουν ταμπέλες και δεν περιορίζονται στα στενά όρια που η πατριαρχία τους επιβάλλει, αντίθετα εκτείνονται από το μηδέν εώς το άπειρο, δημιουργούν, ονειρεύονται και ζουν με τους δικούς τους κανόνες.

Loading...
Thessaloniki Beer Festival: Το μεγαλύτερο ελληνικό beer festival στον προαύλιο χώρο της ΔΕΘ!
«Θα ‘θελα με κάποιο τρόπο να σας είχα κατακτήσει όλους», το ποίημα της Παρασκευής.