Μην αγαπήσεις ποτέ την δουλειά σου.
Φαντάσου κάθε μέρα επί έναν χρόνο να πηγαίνεις στην δουλειά και ο μάνατζερ σου να σε φωνάζει όμορφη, κουκλάρα, βασίλισσα μου. Η Έμι Νιέτφελντ δούλευε στην Google από το 2015 μέχρι το 2019 ως μηχανικός.
Ήταν άριστη μαθήτρια, πήρε πτυχίο μηχανικού υπολογιστών από το Χάρβαρντ ενώ σύντομα κατάφερε να πάρει την θέση των ονείρων της στην Google αλλά τελικά βρέθηκε να υπομένει τα σχόλια του μάνατζερ της χωρίς να ξέρει πως να αντιδράσει. «Το να μιλήσω για αυτήν την συμπεριφορά σήμαινε ότι αμφισβητώ την ιστορία που λέμε στους εαυτούς μας για το πόσο τέλεια είναι η Google. Η Google ήταν ο κήπος της Εδέμ και εγώ φοβόμουν μην με πετάξουν έξω.»
Τελικά η Νιέτφελντ έστειλε ένα επίσημο έγγραφο παραπόνων στο τμήμα προσωπικού της εταιρίας. Η Google την αγνόησε και την άφησαν επί μήνες να κάθεται δίπλα στον άνθρωπο που την παρενοχλούσε. Τρείς μήνες αργότερα μετά από έρευνα που έγινε, οι κατηγορίες της Νιέτφελντ κρίθηκαν ως αληθής. Ο μάνατζερ που την παρενοχλούσε συνέχισε να εργάζεται στην εταιρία ενώ πρότειναν στην Νιέτφελντ να δουλεύει από το σπίτι, να ζητήσει ψυχολογική βοήθεια ή να πάρει άδεια.
Η υπάλληλος της Google τελικά δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την κατάσταση και την πίεση και πήρε 3 μήνες άδεια. Όταν επέστρεψε είδε ότι η μεταχείριση απέναντι της είχε αλλάξει. Μείωσαν τον μισθό της, δεν της έδωσαν την προαγωγή που δικαιούταν ενώ ένας άλλος μάνατζερ της έκανε αντίποινα. Τελικά παραιτήθηκε. «Αφού παραιτήθηκα υποσχέθηκα στον εαυτό μου να μην αγαπήσει άλλη δουλειά ξανά. Καμία εταιρία δεν είναι οικογένεια. Απλά την πάτησα πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να είναι.»
Δυστυχώς η υπόθεση της Νιέτφελντ δεν είναι πρωτάκουστη. Σύμφωνα με έρευνα της Actionaid που διενεργήθηκε τον Ιούλιο του 2020, το 85% των γυναικών στην Ελλάδα έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας. Ένα ακόμα δυσάρεστο στατιστικό στοιχείο που προκύπτει από την ίδια έρευνα είναι ότι μόνο το 6% των θυμάτων κατήγγειλε επίσημα το περιστατικό σε αρμόδιο φορέα ενώ μόνο το 37% το ανέφερε στη διοίκηση της εταιρείας ή του οργανισμού. Tο δείγμα της ποσοτικής έρευνας αποτέλεσαν 1.001 γυναίκες, ηλικίας 18-65 ετών σε πανελλαδικό επίπεδο.
Κάποια ακόμα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από την ίδια έρευνα αναφέρονται παρακάτω:
- 1 στις 10 γυναίκες αναφέρει ότι όχι μόνο έχει παρενοχληθεί αλλά έχει υπάρξει θύμα απόπειρας σεξουαλικής επίθεσης ή απόπειρας βιασμού
- ο αυτουργός στις μισές περιπτώσεις ήταν κάποιος συνάδελφος ενώ 1 στις 5 φορές εμπλέκεται ο διευθυντής/ ιδιοκτήτης της επιχείρησης.
- κάποιος πελάτης ήταν αυτός που τις παρενόχλησε αναφέρουν 1 στις 4 εργαζόμενες
- 1 στις 9 γυναίκες βίωσε επιπτώσεις σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο ενώ 1 στις 5 αναγκάστηκε να παραιτηθεί.
Τέλος θα ήθελα να αναφέρω ένα ακόμη στατιστικό στοιχείο που απαντάει στην ερώτηση «Γιατί δεν είπαν κάτι;». Στο 53% των περιπτώσεων σεξουαλικής παρενόχλησης δεν υπήρξε καμία συνέπεια για τον δράστη όπως επίσης σε κανένα από τα περιστατικά που ο δράστης ήταν συνάδελφος, δεν απολύθηκε. Για να το κάνω ακόμα πιο ξεκάθαρο καμιά δεν μιλάει γιατί θα βρει γυρισμένες πλάτες.