Skip to content

Οι συζητήσεις και το project “SoundON” του τρίτου Music Showcase of Greece.

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Στην τρίτη του χρονιά, το Music Showcase Greece τοποθετείται σε μία ευαίσθητη εποχή και επιστρέφει με ένα ιδιαίτερο project. Το “SoundON” δίνει βήμα σε μουσικούς παραγωγούς, καλλιτεχνικούς διευθυντές φεστιβάλ, διεθνείς καλεσμένους και φορείς της μουσικής βιομηχανίας και του πολιτισμού. Πραγματεύεται τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην πολιτιστική βιομηχανία, στην αγορά του θεάματος, αλλά και τις αλλαγές που επιφέρει η υγειονομική κρίση στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε την κοινωνική διάσταση της ψυχαγωγίας. Με τις συνέπειες της πανδημίας και των μέτρων προστασίας να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτιστική παραγωγή και η απουσία του «ζωντανού» κοινού να αλλάζει την ψυχαγωγική εμπειρία, η μουσική βιομηχανία μπαίνει σε νέους υπαρξιακούς προβληματισμούς που τροφοδοτούν τη φετινή συζήτηση.

Στην πιο αμφίβολη περίοδο για τον πολιτισμό και τη δημιουργική βιομηχανία, οι φωνές των ανθρώπων που κρατούν ζωντανή τη μουσική παραγωγή για την επόμενη ημέρα, μοιάζουν πιο επίκαιρες από ποτέ.

Μεταξύ των επιλεγμένων θεμάτων είναι η στήριξη των επαγγελματιών – μουσικών από την πολιτεία κατά την τρέχουσα υγειονομική κρίση, η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στην εποχή του remote, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δημιουργικής βιομηχανίας αλλά και οι δυνατότητες ανάπτυξης νέου κοινού σε μια περίοδο περιορισμού των ζωντανών πολιτιστικών γεγονότων. Συνολικά, η συζήτηση διερευνά τις δυνατότητες αλλά και τους περιορισμούς της μουσικής καθώς καλείται να διαδραματίσει τον κοινωνικό και ψυχαγωγικό της ρόλο σε μία εποχή γενικευμένου φόβου, ανησυχίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Σε ευρύτερο πλαίσιο, το “SoundON” παρουσιάζει δύο μουσικές προτάσεις στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα, που αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα της ελληνικής σκηνής με τους Tendts και τον Transparent Man να σκιαγραφούν τη δισκογραφική τους πορεία μέσα από ένα live set που επιδεικνύει τον σύγχρονο ήχο.

Ελπίζοντας σε μια πραγματική νέα κανονικότητα που θα μας δώσει τη δυνατότητα ενός μεγάλου ζωντανού Φεστιβάλ για το 2021, καλούνται όλοι οι φίλοι και συντελεστές της διοργάνωσης να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στη φετινή συζήτηση που ευελπιστούμε ότι θα συμβάλλει στο αύριο της τέχνης που αγαπάμε.


PANEL 1 | Στήριξη καλλιτεχνών: Ψηφιακός ακτιβισμός ή συνειδητή αλλαγή στάσης

Πώς ζει ένας μουσικός στην Ελλάδα τους τελευταίους οκτώ μήνες; Παράγεται μουσική κατά την περίοδο της πανδημίας; Αντιλαμβάνεται η πολιτεία τους μουσικούς ως επαγγελματίες που πλήττονται και χρήζουν στήριξης; Πως προστατεύονται τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών στην εποχή του remote; Είναι η διεκδίκηση για επαγγελματική επιβίωση συμβατή με την ιδιότητα του δημιουργού; Μπορούν οι καλλιτέχνες να εξεγείρονται;

ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Μαρία Καραγιάννη: Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θεσσαλονίκης
Δημήτρης Σφίγγος: Εκπρόσωπος Συλλόγου Β.Ελλάδος
Δημήτρης Ζερβουδάκης: Εκπρόσωπος Συλλόγου Β.Ελλάδος
Νικόλαος Στεφανίδης: Ιδιοκτήτης Principal Club Theater
Γεώργιος Αβραμίδης: Καλλιτέχνης
Martin Hossbach: Καλλιτεχνικός Διευθυντής Pop-Kultur Βερολίνου

PANEL 2 | Μουσική εμπειρία και ψηφιακός μετασχηματισμός

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της μουσικής βιομηχανίας δεν είναι κάτι νέο. Από το Beatport στο Spotify και μέχρι το YouTube, οι νέες πλατφόρμες ακρόασης, προώθησης και διανομής αλλάζουν το τοπίο στη μουσική, αναδεικνύουν συνεχώς νέους δημιουργούς και μεταφέρουν την παγκόσμια μουσική παρακαταθήκη από γενιά σε γενιά. Μπορούν όμως να συγκινήσουν και να δημιουργήσουν νέο κοινό όπως το κάνει μία συναυλία ή ένα μεγάλο μουσικό φεστιβάλ; Υπάρχει τρόπος να μεταφέρει κανείς τη μαγεία ενός live σε μία ψηφιακή πλατφόρμα; Μπορεί να χωρέσει η Live εμπειρία σε ένα Spotify;

ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Άννα Μυκωνίου: Πρόεδρος Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
Παναγιώτης Κουντουρής: Υπεύθυνος Προγράμματος Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
Αντώνης Οικονόμου: Project Manager Innovathens
Άλκης Ζαπόγλου: Καλλιτεχνικός Διευθυντής Cosmopolis Festival
Δημήτρης Aγγέλης: Ιδιοκτήτης πολυχώρου Pikap
Andy Jones: Υπεύθυνος προγράμματος του FOCUS Wales
Fernando de Sousa: Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Πόρτο

PANEL 3 | Πανδημία και δημιουργικά υπαρξιακά ερωτήματα

Ο ρόλος και η κοινωνική διάσταση της μουσικής σε μία εποχή γενικευμένου φόβου, ανησυχίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Τα ερωτήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μουσικοί και οι άλλοι φορείς της πολιτιστικής παραγωγής που καλούνται να υπάρξουν μακριά από το κοινό τους, σε μία πρωτόγνωρη κοινωνική συνθήκη στην οποία το ένστικτο της επιβίωσης δείχνει υπερτερεί της ανάγκης για συνύπαρξη και δημιουργία.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Μπάμπης Παπαϊωάννου: Εκπρόσωπος Γεν.Γραμματείας Νέας Γενιάς
Κωνσταντίνος Κουλουζάκης: Διοργανωτής In-Edit Festival
Αλέξανδρος Πουρλουκάκης: Μουσικός και διευθυντής ορχήστρας
Μέμα Μπινοπούλου: Ιδιοκτήτρια του Stereodisc
Aδάμ Σιάγας: Καλλιτέχνης
Andraz Kajzer: Kαλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ MENT της Ljubljana

______________________

Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Music Showcase of Greece: http://musicshowcase.gr/el/
Tendts: http://www.tendts.com/
Transparent Man: http://www.facebook.com/transparentmanmusic/

To project του “SoundOn” τιμούν με τη συμμετοχή τους η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, η Πρόεδρος Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας, εκπρόσωποι από τη Γενική Γραμματεία Ν. Γενιάς, τον Οργανισμό του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και το σύλλογο Καλλιτεχνών Β. Ελλάδος, ο υπεύθυνος προγράμματος του βραβευμένου FOCUS Wales, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ MENT της Ljubljana και του Pop-Kultur του Βερολίνου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής του Πόρτο, καθώς και καταξιωμένοι καλλιτέχνες, επιχειρηματίες της μουσικής βιομηχανίας και επίτιμοι διοργανωτές φεστιβάλ. Στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων και με στόχο τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των συμμετεχόντων, το project θα μεταδοθεί online από τα δίκτυα του Music Showcase of Greece, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Stendur æva: To νέο κομμάτι των Sigur Rós!
Από τις τυραννικές στις απελευθερωτικές οικειότητες: Εν είδει απολογισμού του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης!