Skip to content

Το πρόγραμμα των συζητήσεων του Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Αθήνας.

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας ξεκινά σήμερα Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στη διεύθυνση online.tainiothiki.gr και εκτός από ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών (151 ταινίες), υπόσχεται μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις και masterclass με αφορμή τα αφιερώματα της φετινής διοργάνωσης.

Η αρχή θα γίνει την Κυριακή με το masterclass του καλλιτέχνη Άντριου Κέτινγκ ο οποίος θα συνομιλήσει με την Εύα Στεφανή για το πολυσχιδές έργο του, και η συνέχεια προμηνύεται χορταστική: συζητήσεις για τον Μπορίς Βιάν και τα αδημοσίευτα σενάρια του, τον Λουίς Μπουνιουέλ και την πολύχρονη σχέση του με το Μεξικό, την αποκατάσταση βωβών, εμβληματικών ταινιών του παγκόσμιου κινηματογράφου («Έκστασις» του Γκουστάβ Μαχατί και «Η Φιλοξενία Μας» του Μπάστερ Κίτον που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ), καθώς κι ένα πολύ ενδιαφέρον στρογγυλό τραπέζι με αφορμή την αγγλική σειρά της Τζέιν Γκάμπριελ “The Hidden War” με θέμα τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, που στην εποχή του δημιούργησε σάλο στην βρετανική τηλεόραση. Θα παρακολουθήσουμε τρεις ακόμα ξεχωριστές συζητήσεις: για το αφροαμερικανικό κινηματογραφικό κίνημα L.A. Rebellion με δυο από τους πρωτεργάτες του Τσαρλς Μπέρνετ και Λάρι Κλαρκ, για τις νέες τάσεις στον σύγχρονο πορτογαλικό κινηματογράφο με τις κινηματογραφίστριες Καταρίνα Βασκονσέλος και Λουίζα Όμεμ και για τον Ελληνικό Κινηματογράφο του Φανταστικού, ένα παραγνωρισμένο είδος στην Ελλάδα, για το οποίο το Φεστιβάλ έχει ετοιμάσει μια μεγάλη ενότητα.

Συμμετέχουν: Κ.Αγγελάκος, Δ.Αθανίτης, Α.Αλεξίου, Ν.Ζερβός και Α.Φραντζής.
Συντονισμός: Δημήτρης Παναγιωτάτος.

(*) Για να συμμετάσχει κάποιος στις συζητήσεις θα πρέπει να κάνει εγγραφή. Μάθετε περισσότερα για όλες τις εκδηλώσεις εδώ http://www.tainiothiki.gr/el/ekdiloseis-aagff11 και δηλώστε συμμετοχή για όποια σας ενδιαφέρει.


Πρόγραμμα συζητήσεων

Κ για Κέτινγκ και πίσω στην αρχή…
Κυριακή 18 Οκτωβρίου στις 20:00 | Masterclass

Ο καλλιτέχνης Άντριου Κέτινγκ θα μιλήσει για το έργο και τις μεθόδους του από το πρώιμο έργο του έως τις πιο πρόσφατες συνεργασίες του με την κόρη του Ίντεν.

Λέξεις-κλειδιά: ψυχογεωγραφία, αυτοβιογραφία, φασματολογία
Συντονισμός: Εύα Στεφανή (ντοκιμαντερίστρια, Καθηγήτρια Κινηματογραφικών Σπουδών, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ)

Εγγραφή: https://us02web.zoom.us/webinar/register/4316027567360/WN_cjVv-Jk3QTKsQp6KmLamOg

 

Τα αδημοσίευτα σενάρια του Μπορίς Βιάν: η συλλογή ταινιών «Κορίτσια Του Δρόμου Της Νύχτας»
Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στις 19:00 | Συζήτηση

Στο αφιέρωμα «Μπορίς Βιάν: Κινηματογραφικά Όνειρα» περιλαμβάνεται η συλλογή “Rue des Ravissantes” [«Κορίτσια Του Δρόμου Της Νύχτας»], με 5 αξιοσημείωτες μικρού μήκους ταινίες – μεταφορές από νέους σκηνοθέτες, αδημοσίευτων σεναρίων του Μπορίς Βιάν.

Τρεις σκηνοθέτες συζητούν την προσαρμογή των αδημοσίευτων σεναρίων του Vian στην οθόνη:
Ζουλιέν Παολίνι (To Οτοστόπ / The Ηitchhiker), Κλεμάνς Μαντλέν Περντριγιά  (Ο Καουμπόι Της Νορμανδίας / The Cowboy Of Normandy), Κλοέ Λαρουσί  (Ο Φάουστ Μας / Our Faust)
Συντονισμός:  Όλια Βερροιοπούλου

– Εγγραφή: https://us02web.zoom.us/webinar/register/6816027590521/WN_7pYTApw4ReOC4iMSBelS-A

 

Ψευδαίσθηση και όνειρο: Ο Μπουνιουέλ στο Μεξικό, ή το πιο παράξενο θέαμα
Τρίτη 20 Οκτωβρίου στις 18:00 | Συζήτηση

Σύμβολο της κινηματογραφικής πρωτοπορίας του σουρεαλισμού, ο Λουίς Μπουνιουέλ πήγε τυχαία στο Μεξικό το 1946, όπου σκηνοθέτησε 20 από τις 32 χαρακτηριστικές ταινίες του, συμπεριλαμβανομένου του «Εξολοθρευτή Αγγέλου». Αυτή η απροσδόκητη αλλαγή στην καριέρα του διαμόρφωσε τα μοναδικά έργα του, καθώς δημιούργησε παραλλαγές πάνω στον εγκλεισμό και ανεπανάληπτες σάτιρες για τη θρησκεία και τον ανδρισμό.

Ομιλήτρια: Γκαμπριέλα Τρουχίγιο (δοκιμιογράφος και πρώην καθηγήτρια Κινηματογραφικών Σπουδών στο Ecole du Louvre και NYU-Paris, ειδική στις πρωτοπορίες της Λατινικής Αμερικής, εργάζεται επί του παρόντος στη Γαλλική Ταινιοθήκη. Το 2020 θα δημοσιεύσει ένα βιβλίο για τον Μάρκο Φερέρι.)
Συντονισμός: Σελίν Ρουιβό (ανεξάρτητη ειδήμονας στην αποκατάσταση φιλμ)

Εγγραφή: https://us02web.zoom.us/webinar/register/7916027595440/WN_w3ZdzA-oQ7W7lE8e8_yUIA

 

Αποκατάσταση μιας αρχικής κόπιας φιλμ: Οι αποκαταστάσεις των ταινιών «Έκστασις» (1932) του Γκουστάβ Μαχατί και «Η Φιλοξενία Μας» (1923) του Μπάστερ Κίτον
Πέμπτη 22 Οκτωβρίου στις 10:30 | Συζήτηση

Υπεύθυνοι κινηματογραφικών αρχείων και ειδήμονες στην αποκατάσταση του φιλμ συζητούν για τις διαδικασίες αποκατάστασης δυο σημαντικών ταινιών του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Ομιλητές: Ματέι Στρναντ (Επικεφαλής των επιμελητών των Εθνικών Κινηματογραφικών Αρχείων της Τσεχίας, επικεφαλής του προγραμματισμού και της πρόσβασης στις συλλογές της Συνομοσπονδίας Κινηματογραφικών Αρχείων, FIAF), Μαρία Κομνηνού (Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, επικεφαλής της αποκατάστασης των «Απάχηδων των Αθηνών»), Ζαν Πομό (Αποκατάσταση και επιμέλεια, Εθνικά Κινηματογραφικά Αρχεία της Τσεχίας) και Σερζ Μπρόμπεργκ (Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία Lobster Films, συντηρητής φιλμ)
Συντονισμός: Σελίν Ρουιβό (ανεξάρτητη ειδήμονας στην αποκατάσταση φιλμ)

Εγγραφή: https://us02web.zoom.us/webinar/register/5016027599836/WN_Y0DhR5EoSGO4ZWcbhVySwg

 

Ελλάδα: Ο Κρυμμένος Πόλεμος: Σκέψεις για την αναπαράσταση του εμφυλίου πολέμου 34 χρόνια μετά την πρώτη του τηλεοπτική μετάδοση
Πέμπτη 22 Οκτωβρίου στις 20:00 | Στρογγυλή τράπεζα

Το ντοκιμαντέρ της Τζέιν Γκάμπριελ για τον Εμφύλιο αντιπαραθέτει γα πρώτη φορά τους Βρετανούς πρωταγωνιστές της στρατιωτικής και πολιτικής παρέμβασης στην Ελλάδα με ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ καθώς και με απλούς αγωνιστές της Αντίστασης. Αυτό το ντοκιμαντέρ ξεσήκωσε «τη μεγαλύτερη συζήτηση στα χρονικά της βρετανικής τηλεόρασης». 34 χρόνια μετά επιχειρούμε μια αποτίμηση.

Ομιλητές: Τζέιν Γκάμπριελ (Παραγωγός και σκηνοθέτης της σειράς «Ελλάδα: Ο Κρυμμένος Πόλεμος»), Γιάνης Γιανουλόπουλος (Ιστορικός σύμβουλος της σειράς, Ομότιμος Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τζέλα Βαρνάβα Σκούρα (Ερευνήτρια και υπεύθυνη συνεντεύξεων στην σειρά «Ελλάδα: Ο Κρυμμένος Πόλεμος», Ψυχολόγος της εκπαίδευσης, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ), Ηλίας Νικολακόπουλος (Πολιτικός επιστήμονας, Ομότιμος Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α, Πρόεδρος του Δ.Σ. στα Α.Σ.Κ.Ι.)
Συντονισμός: Μαρία Κομνηνού

Εγγραφή: https://us02web.zoom.us/webinar/register/9316027609559/WN_uB6KwW5AQ5W1pxmzwRr6CA

 

Το αφροαμερικανικό κινηματογραφικό κίνημα L.A. Rebellion: Τσαρλς Μπέρνετ και Λάρι Κλαρκ
Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 20:00 | Συζήτηση

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, μετά τις ταραχές στο Γουάτς του Λος Άντζελες, του συνεχιζόμενου Κινήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων καθώς και του κλιμακούμενου πολέμου του Βιετνάμ, μια ομάδα αφροαμερικανών φοιτητών σπούδαζαν κινηματογράφο στο πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια, UCLA. Αυτοί οι καλλιτέχνες δημιούργησαν το επονομαζόμενο κίνημα “L.A. Rebellion”. Πέρα από τις ίδιες τις ταινίες, το κίνημα αξίζει να βρει μια θέση στην ιστορία του κινηματογράφου για το ουτοπικό όραμα για μια καλύτερη κοινωνία, για την ευαισθησία στα παιδιά και τα θέματα κοινωνικού φύλου, για την αμφισβήτηση της εξουσίας, την υποστήριξη των απελευθερωτικών κινημάτων του Τρίτου Κόσμου και βεβαίως για την έκφραση της μαύρης περηφάνιας και αξιοπρέπειας. Έχουμε την τιμή να παρουσιάσουμε μια εις βάθος συζήτηση με δύο από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του κινήματος.

Ομιλητές: Τσαρλς Μπέρνετ, Λάρι Κλαρκ
Συντονιστής: Ιάκωβος Σκενδερίδης.

Εγγραφή: https://us02web.zoom.us/webinar/register/1416027623677/WN_NVvy9pioT2OLw21ncW3pfg

 

Νέες Τάσεις στον σύγχρονο πορτογαλικό κινηματογράφο
Σάββατο 24 Οκτωβρίου στις 18:00 | Συζήτηση

Οι κινηματογραφίστριες Καταρίνα Βασκονσέλος («Οι Μεταμορφώσεις Των Πουλιών») και Λουίζα Όμεμ («Σουζάν Νταβό») συζητούν με την προγραμματίστρια Νίνα Βελιγράδη για την πορτογαλική σκηνή: ποια είναι τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου πορτογαλικού κινηματογράφου, τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν ως δημιουργοί καθώς και για τον ρόλο του κοινού και των θεσμών.

Ομιλήτριες: Καταρίνα Βασκονσέλος (σκηνοθέτις και παραγωγός από τη Λισαβόνα), Λουίζα Όμεμ (σκηνοθέτις, ιδρύτρια και παραγωγός της εταιρείας Terratreme Filmes, με έδρα τη Λισαβόνα)
Συντονισμός: Νίνα Βελιγράδη

Εγγραφή: https://us02web.zoom.us/webinar/register/3916027627710/WN_7XvkD3iuTb6MMLMvB_uYPw

 

Ο Ελληνικός Κινηματογράφος του Φανταστικού
Σάββατο 24 Οκτωβρίου στις 20:00 | Συζήτηση

Με αφορμή το αφιέρωμα «Ο Ελληνικός Κινηματογράφος του Φανταστικού» το οποίο διοργανώνεται για πρώτη φορά, η συζήτηση θα φέρει στο φως το παραγνωρισμένο αυτό είδος του ελληνικού κινηματογράφου.

Ομιλητές: Κυριάκος Αγγελάκος (σκηνοθέτης), Δημήτρης Αθανίτης (σκηνοθέτης), Αλέξης Αλεξίου (σκηνοθέτης), Νίκος Ζερβός (σκηνοθέτης), Άγγελος Φραντζής (σκηνοθέτης)
Συντονισμός: Δημήτρης Παναγιωτάτος (σκηνοθέτης, συγγραφέας)

Εγγραφή: https://us02web.zoom.us/webinar/register/6816027639829/WN_jRIkiN0DSX-roShpLKwbXA

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Το video clip από το νέο single του Solomun με τίτλο “Home”.
«Τί να σου πω φθινόπωρο», το ποίημα της Παρασκευής.