5 λόγοι να δεις το Unorthodox τώρα. Τώρα όμως!
Η μίνι σείρα 4 επεισοδίων του Netflix ανέβηκε στη δημοφιλή πλατφόρμα στις 26 Μαρτίου και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Deborah Feldman, στο οποίο η συγγραφέας αφηγείται λίγο-πολύ τη ζωή της. Στο καθηλωτικό Unorthodox παρακολουθούμε στιγμιότυπα από τη ζωή της 19χρονης Έστυ, μέλους της σκληροπυρηνικής κοινότητας των νέο-ορθόδοξων Εβραίων του Μπρούκλιν.
Οι νεο-ορθόδοξοι Εβραίοι ή αλλιώς Χασιδικοί Εβραίοι της κοινότητας μπορεί να ζουν στη σύγχρονη εποχή, αλλά η θρησκεία τους (ή οι προσωπικές τους επιλογές;) τους επιβάλλει να ζούνε με ένα πλήθος απαγορεύσεων και με πλήρη άγνοια για άπειρα ζητήματα, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την τεχνολογία και την ψυχαγωγία. Σε αυτό το καθεστώς, το οποίο είναι σίγουρα πολύ περιοριστικό και για τον ανδρικό πληθυσμό, οι γυναίκες είναι αποκλεισμένες από την εκπαίδευση και ζούνε με μοναδικό σκοπό να παντρευτούν και να φέρουν στον κόσμο όσα περισσότερα παιδιά μπορούν, ώστε να αναπληρώσουν τον εβραϊκό πληθυσμό που χάθηκε στο Ολοκαύτωμα.
Η Έστυ, λοιπόν, παρά το νεαρό της ηλικίας της, είναι ήδη παντρεμένη με προξενιό και συνειδητοποιεί σιγά σιγά πως ασφυκτιά. Παίρνει τη μεγάλη απόφαση να διεκδικήσει την ελευθερία της και το δικαίωμά της στην αυτοδιάθεση, δραπετεύοντας στο Βερολίνο.
Για να μην προδώσω περισσότερα στοιχεία της πλοκής και κατηγορηθώ για spoiler, θα πω μόνο δες το ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!
Αν είσαι ακόμα επιφυλακτικός, εδώ θα βρεις 5 λόγους που δεν πρέπει να χάσει κανείς το Unorthodox:
- Η ιστορία είναι μοναδικά δοσμένη, το σενάριο είναι άψογο, με πολύ σασπένς και μπόλικη δόση καμουφλαρισμένου humor. Οι διάλογοι είναι κοφτεροί, με πολλές ατάκες να είναι σαν γροθιά στο στομάχι. Παρακολουθούμε το κουβάρι της ζωής της ηρωίδας να ξετυλίγεται μπροστά μας στο τώρα (Βερολίνο), αλλά και στο παρελθόν (Μπρούκλιν) μέσω εύστοχων flash back που δεν κουράζουν ούτε μπερδεύουν. Η σειρά, για να μην τα πολυλογώ, βλέπεται με κομμένη την ανάσα.
- Αν και σίγουρα η σειρά περιλαμβάνει στοιχεία μυθοπλασίας, μας αφήνει και μία ισχυρή αίσθηση ντοκιμαντέρ, καθώς αποτυπώνει με ρεαλισμό και ωμότητα την πραγματικότητα της Έστυ. Η ψυχογράφηση των ηρώων επί της ουσίας αποτελεί ψυχογράφηση μίας ολόκληρης κοινότητας, για την οποία οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πλήρη άγνοια.
- Η πρωταγωνίστρια Shira Haas είναι μία αποκάλυψη για όσους δεν τη γνωρίζαμε, αν και πρόκειται για μία πολυβραβευμένη ηθοποιό από το Ισραήλ, παρά το νεαρό της ηλικίας της. Η ερμηνεία της συγκλονίζει και το πρόσωπό της καθηλώνει τον θεατή.
- Το γεγονός ότι τα επεισόδια είναι μόλις τέσσερα καθιστά συναρπαστικό το πλήθος της πληροφορίας που περιλαμβάνουν. Ο θεατής νιώθει πως έχει παρακολουθήσει από κοντά τη ζωή της Έστυ και τη γνωρίζει απόλυτα μέσα στις 3 ώρες και 33 λεπτά που διαρκεί η σειρά. (Βέβαια, αν ψάχνεις για σειρά-μαραθώνιο για να καείς, τότε σίγουρα δεν τη βρήκες εδώ!)
- Ο 5ος λόγος είναι ο ματαιόδοξος λόγος. Όλοι λίγο-πολύ θέλουμε να έχουμε δει/διαβάσει/ακούσει κάτι πριν αποκτήσει τρομερό hype και του μπει η ταμπέλα του mainstream. Οριακά, προλαβαίνεις!
+1 συμβουλή
Μη δεις το τρέιλερ. Προδίδει πολλά από την ιστορία και η αγωνία που θα έχεις κατά τη διάρκεια θα σε αποζημιώσει!