Αυτοί είναι οι νικητές των φετινών Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας!
Η Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προχώρησε στην απονομή των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας και τα Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου 2018 (για τις εκδόσεις 2017).
Τα Βραβεία απονέμονται στους Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου (Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων), Σώτη Τριανταφύλλου, Γιώργο Κυριακόπουλο, Ελισάβετ Χρονοπούλου, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Αλέξη Πολίτη, Ρίκα Μπενβενίστε, Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου, Γιώργο Κ. Παναγιωτάκη, Ντανιέλα Σταματιάδη, Βαγγέλη Ηλιόπουλο, Seng Soun Ratanavanh, Ροδούλα Παππά και Μαρίζα Ντεκάστρο. Τιμητική διάκριση απονέμεται στο λογοτεχνικό περιοδικό Ποιητική.
Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη διάθεση και τον ζήλο με τον οποίο εργάστηκαν τα μέλη των Επιτροπών, ώστε να γνωμοδοτήσουν για βραβεία τριών ετών στο διάστημα της διετούς θητείας τους, προκειμένου να επανέλθει ο θεσμός στην κανονικότητα του και να απονέμονται κάθε χρόνο τα κρατικά βραβεία που θα αφορούν στη βιβλιοπαραγωγή της αμέσως προηγούμενης χρονιάς.
Σημειώνεται ότι στην τελετή για την απονομή των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2018, που θα διοργανωθεί άμεσα, θα απονεμηθούν και τα Κρατικά Βραβεία Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2018.
Αναλυτικά τα βραβεία:
Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων απονέμεται στη Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου για τη συνολική προσφορά του έργου της στα γράμματα. Η Επιτροπή κρίνει ότι με την καινοτόμο και μακροχρόνια συνεισφορά της Φραγκίσκης Αμπατζοπούλου ανοίγονται νέα ερευνητικά πεδία στον χώρο των γραμμάτων και γι’ αυτό της απονέμει το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για τη συνολική προσφορά του έργου της. Η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου είναι ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε ιστορία, αρχαιολογία και φιλολογία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Έχει πλούσιο δοκιμιακό, κριτικό, μεταφραστικό και ποιητικό έργο. Από τη δεκαετία του 1970 έχει δημοσιεύσει μια σειρά ποιητικές συλλογές.
Το Βραβείο Μυθιστορήματος απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στη Σώτη Τριανταφύλλου για το βιβλίο της «Το τέλος του κόσμου σε αγγλικό κήπο» (εκδόσεις Πατάκης), που η πλοκή του διαδραματίζεται στο Λονδίνο του 17ου αιώνα.
Το Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας απονεμήθηκε ομόφωνα εξ ημισείας (κατά αλφαβητική σειρά) στον Γιώργο Κυριακόπουλο για το βιβλίο του Η τρισεγγονή της Αραπίνας και άλλες ιστορίες (εκδόσεις Εστία) και στην Ελισάβετ Χρονοπούλου για το βιβλίο της Ο έτερος εχθρός (εκδόσεις Πόλις).
Το Βραβείο Ποίησης απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στην Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη για το βιβλίο της «Η επιστροφή των νεκρών» (εκδόσεις Πόλις).
Το Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Αλέξη Πολίτη για το έργο του «Η ρομαντική λογοτεχνία στο εθνικό κράτος 1830-1880. Ποίηση, Πεζογραφία, Θέατρο, Πνευματική Κίνηση, Αναγνώστες» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης).
Το Βραβείο Μαρτυρίας − Βιογραφίας − Χρονικού − Ταξιδιωτικής λογοτεχνίας απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στο βιβλίο της Ρίκα Μπενβενίστε, «Λούνα. Δοκίμιο ιστορικής βιογραφίας» (εκδόσεις Πόλις).
Το Ειδικό Βραβείο σε συγγραφέα που το βιβλίο του προάγει τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, απονεμήθηκε ομόφωνα στον Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου για το βιβλίο του «Οι πρόσφυγες και τα καθήκοντά μας απέναντί τους» (εκδόσεις Πόλις).
Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (ηλικίας κάτω των 35 ετών) αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να μην απονεμηθεί για βιβλία του 2017. Η Επιτροπή έκρινε ότι το όριο ηλικίας που επιβάλλει ο ισχύων νόμος για τους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς περιορίζει δραστικά τις επιλογές της στην κατηγορία αυτή.
Βραβεία Παιδικού Βιβλίου
Παράλληλα, η Επιτροπή προχώρησε στην απονομή βραβείων για την κατηγορία Παιδικών Βιβλίων, 2018 (εκδόσεις 2017).
Το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στο βιβλίο του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη «Λέσχη αλλόκοτων πλασμάτων, βιβλίο 2. Όταν ήρθαν για εμένα», εκδόσεις Πατάκη.
Το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου απονεμήθηκε εξ ημισείας: Στην Seng Soun Ratanavanh (εικονογράφηση) και τη Ροδούλα Παππά (κείμενα) για το βιβλίο «Στη μύτη του κουταβιού μια ακριδούλα… Χαϊκού για τις τέσσερις εποχές» από τις εκδόσεις Νεφέλη.
Το Βραβείο Εφηβικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2017, απονεμήθηκε στον Βαγγέλη Ηλιόπουλο, για το βιβλίο «Θωμάς Q.BIT. Ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου», εκδόσεις Πατάκη.
Το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά απονεμήθηκε στη Μαρίζα Ντεκάστρο για το βιβλίο «Λίγο πριν… λίγο μετά το 1821, Ένας κόσμος σε κίνηση», (επιστημονική επιμέλεια Μανώλης Πατηνιώτης, Αριστοτέλης Τύμπας), εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.
Τέλος, τιμητική διάκριση απονεμήθηκε ομόφωνα στο λογοτεχνικό περιοδικό Ποιητική για τη συμβολή του στη διάδοση, την προαγωγή και τη συζήτηση της λογοτεχνίας.