Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης επιστρέφει με ένα αφιέρωμα στην τιμώμενη χώρα της 84ης ΔΕΘ!
Ξεκινάμε την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019 με ένα τριήμερο αφιέρωμα στην κινηματογραφία της Ινδίας, που φέτος είναι η τιμώμενη χώρα της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (7-15 Σεπτεμβρίου 2019).
Το αφιέρωμα με τίτλο «Μητέρα Ινδία», θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 8 έως την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019, και στο πλαίσιό του θα προβληθούν τρεις ταινίες γυρισμένες σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες, που πραγματεύονται τη θέση της γυναίκας στην Ινδία:
Το φιλμ Γη ποτισμένη με ιδρώτα (1957), το οικογενειακό μελόδραμα του Μεχμπούμ Καν, που από τότε που προβλήθηκε στη χώρα του μπορεί να καυχιέται ότι έχει συγκινήσει και ενθουσιάσει εκατομμύρια θεατών αδιάκοπα έως και σήμερα.
Το φιλμ Εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (1971), το σχόλιο του σημαντικού Ινδού σκηνοθέτη για την αλλοτρίωση που επέφερε στη χώρα του η αστικοποίηση σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα και
Το φιλμ Σόνι (2018), την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ιβάν Αΐρ η οποία θίγει με απλότητα και ειλικρίνεια ένα πολύ επίκαιρο αλλά και ταυτόχρονα πολύ απαιτητικό θέμα, την ανάγκη για μια νέα κοινωνία ισότητας που μοιάζει πιο μακριά από ποτέ.
Πρόγραμμα προβολών του αφιερώματος
Κυριακή 8/9
20:00 Γη ποτισμένη με ιδρώτα
Δευτέρα 9/9
21:00 Εταιρεία περιορισμένης ευθύνης
Τρίτη 10/9
21:00 Σόνι
Οι ταινίες του αφιερώματος
Γη ποτισμένη με ιδρώτα / Mother India / Bharat Mata (Ινδία, 1957)
Σκηνοθεσία: Μεχμπούμ Καν / Mehboob Khan. Σενάριο: Wajahat Mirza, S. Ali Raza. Με τους: Nargis, Sunil Dutt, Rajendra Kumar. Έγχρωμη, 172΄
Η Ναργκίς, μία από τις μεγαλύτερες σταρ του Μπόλιγουντ – είκοσι οκτώ ετών όταν υποδύθηκε το ρόλο – υποδύεται τη Ράντζα, μία δυναμική χωριατοπούλα που έρχεται αντιμέτωπη με μία σειρά δοκιμασιών. Ο άνδρας της μένει ανάπηρος σε ένα εργατικό ατύχημα. Η ίδια προσπαθεί να αντισταθεί σε έναν κακό τοκογλύφο, ο οποίος τη θέλει ερωτικά. Η θύελλα καταστρέφει τη σοδειά και το σπιτικό της. Από τους δύο γιους που επιβιώνουν της καταστροφής, ο ένας μεγαλώνει και αναπτύσσει πίστη και υπακοή στην παράδοση, ενώ ο άλλος εξαγριώνεται στην κακοτυχία της οικογένειας και ξεκινά βεντέτα ενάντια στον τοκογλύφο. Η τελευταία αλλά και μεγαλύτερη δοκιμασία για την Ράντζα έρχεται όταν καλείται να αποφασίσει ανάμεσα στην αγάπη της για το παιδί της αλλά και στην αφοσίωσή της για την κοινότητα.
Εταιρεία περιορισμένης ευθύνης / Company Limited (Ινδία, 1971)
Σκηνοθεσία: Σατγιαζίτ Ρέι / Satyajit Ray. Σενάριο: Satyajit Ray, Manisankar ‘Sankar’ Mukherjee (μυθιστόρημα). Με τους: Sharmila Tagore, Barun Chanda, Paromita Chowdhury. Ασπρόμαυρη, 110΄
Στις αρχές του ’70 στην Καλκούτα, ο Σαμάλ, ένας φιλόδοξος αυτοδημιούργητος υπεύθυνος πωλήσεων είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να πάρει προαγωγή στην πολυεθνική εταιρεία όπου εργάζεται. Οι προσπάθειές του συμπίπτουν με την επίσκεψη στην πόλη της κουνιάδας του, Τατούλ, για την οποία νιώθει έλξη. Ο Σαμάλ προσπαθεί να την εντυπωσιάσει με το νέο τρόπο ζωής του: ζει στο άνετο διαμέρισμα που του έχει παραχωρήσει η εταιρεία, ο επτάχρονος γιος του φοιτά εσωτερικός σε αγγλικό σχολείο, ενώ ο ίδιος περνά τις ελεύθερες ώρες του σε ιδιωτική λέσχη. Ωστόσο, στην πορεία ο Σαμάλ έρχεται σε σύγκρουση με τον ίδιο τον εαυτό του και χάνει το σεβασμό της Τατούλ, η οποία πρεσβεύει διαφορετικές ηθικές αξίες από εκείνον.
Σόνι / Soni (Ινδία, 2018)
Σκηνοθεσία: Ιβάν Αΐρ / Ivan Ayr. Σενάριο: Ivan Ayr, Kislay Kislay. Με τους: Geetika Vidya Ohlyan, Saloni Batra, Vikas Shukla. Έγχρωμη, 107΄
Η Σόνι, μια νεαρή γυναίκα αστυνομικός στο Νέο Δελχί, έχει αναλάβει να αντιμετωπίσει μαζί με την προϊσταμένη και μέντορά της Καλπάνα, μια σειρά από βίαια και ειδεχθή εγκλήματα κατά γυναικών, υφιστάμενη ταυτόχρονα τον καθημερινό σεξισμό και την απαξίωση, τόσο από τους συναδέλφους της, όσο και από τους ίδιους τους πολίτες. Παρά την επίμονη και περήφανη στάση της, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο περίπλοκα και η συμμαχία των δύο γυναικών θα δοκιμαστεί όταν η Σόνι θα κατηγορηθεί για κατάχρηση εξουσίας και θα ζητηθεί να αποσπαστεί σε νέα θέση, με πολύ λιγότερες ευθύνες.
Αφιέρωμα «Μητέρα Ινδία»
Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης – αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-378404)
Γενική είσοδος: 4€ // CineΚάρταF: 3€ // CineΚάρταF Gold: Δωρεάν // Κάτοχοι εισιτηρίου 84ης ΔΕΘ: Δωρεάν