Skip to content

Ηπειρώτικο Μοιρολόι: Ο Κρίστοφερ Κινγκ γράφει για την ιστορία και τη μουσική της Ηπείρου!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Συνηθίζουμε ν’ αντιλαμβανόμαστε τη μουσική σαν μια μορφή ψυχαγωγίας – σαν μια πολυτέλεια, τελικά σαν κάτι το περιττό. Και πράγματι η μουσική που συνήθως ακούμε αυτόν το σκοπό έχει: να διασκεδάσει. Ποια ήταν όμως η πρωταρχική λειτουργία της μουσικής; Για ποιο λόγο άρχισαν κάποτε οι άνθρωποι να τραγουδούν και να χορεύουν;

Ο Κρίστοφερ Κινγκ, βραβευμένος μουσικός παραγωγός και μανιώδης συλλέκτης δίσκων γραμμοφώνου, υποστηρίζει ότι η μουσική στην πρωταρχική της μορφή είναι ένα γιατρικό για τις πληγές της ψυχής – κάτι εξίσου απαραίτητο με τον αέρα και την τροφή.

Σταδιακά η μουσική έπαψε να έχει αυτή τη λειτουργία. Τα εύθραυστα πολιτισμικά οικοσυστήματα μες στα οποία η μουσική επιτελούσε το ιαματικό της έργο καταστράφηκαν.

Μ’ εξαίρεση μια απόμερη γωνιά της Ελλάδας, στις εσχατιές της Ευρώπης – την Ήπειρο. Εδώ, σαν από θαύμα, κρατήθηκε ζωντανός ένας πανάρχαιος τρόπος ζωής που επέτρεψε στη μουσική να διατηρήσει το θεραπευτικό της ρόλο. Ο Κινγκ αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει σ’ αυτόν το σκληρό μα μαγικό τόπο, όπου η μουσική γίνεται ένα με την ποίηση, το χορό και τη γιορτή.

Ο Κινγκ γράφει για την ιστορία της Ηπείρου και το μεγαλείο του το­πίου, για τα πανηγύρια, τα τσίπουρα και τους Τσιγγάνους οργανοπαίχτες, για τα συλλογικά βιώματα και τις κοινές αναμνήσεις. Μας μιλά για τη μουσική σαν θρήνο, σαν νανούρισμα και σαν παρηγοριά. Μας μιλά γι’ ανθρώπους που ξέρουν να πενθήσουν και ξέρουν να γλεντήσουν.

Συνδυάζοντας το φιλοσοφικό στοχασμό με την ιστορική περιγραφή, τη μουσικολογική ανάλυση με την ανθρωπολογική ματιά, η παθιασμένη και παιγνιώδης αυτή αφήγηση παίρνει τελικά τη μορφή ενός ερωτικού γράμματος στη μουσική και τους ανθρώπους της Ηπείρου.

Christopher C. King (1971) γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, όπου και ζει. Σπούδασε φιλοσοφία στο Radford University και στο Virginia Tech. Έχει επιμεληθεί, επεξεργαστεί και εκδώσει πολλές μουσικές ανθολογίες, κατά βάση προπολεμικής μουσικής. Το 2002 βραβεύτηκε με Grammy για τη δουλειά του ως μουσικού παραγωγού, ενώ στη συνέχεια έλαβε άλλες πέντε υποψηφιότητες για το ίδιο βραβείο. Γράφει τακτικά στο Paris Review και στο Oxford American.


Οι εκδόσεις Δώμα παρουσιάζουν στον ΙΑΝΟ το βιβλίο του Κρίστοφερ Κινγκ με τίτλο Ηπειρώτικο Μοιρολόι. Ο Κρίστοφερ Κινγκ συνομιλεί με τους εκδότες του Δώματος, Θάνο Σαμαρτζή & Μαριλένα Καραμολέγκου. Στην εκδήλωση θα ακουστούν μουσικά κομμάτια για τα οποία γίνεται αναφορά στο βιβλίο.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019 στις 19:00 στο Βιβλιοπωλείο Ιανός!

Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη


Το ντοκιμαντέρ «Όσον ζης φαίνου» που αποτυπώνει τη διαδρομή του Κρίστοφερ Κινγκ συμμετέχει στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Οι μανιώδεις συλλέκτες είναι πλάσματα εξ ορισμού μοναχικά – καταδικασμένα να αναζητούν αιωνίως μια αίσθηση οικείου και γνώριμου, η οποία πάντα θα τους γλιστρά από τα χέρια. Ένας από αυτούς είναι και ο εκκεντρικός Αμερικανός μουσικολόγος Κρις Κινγκ, ένας διάσημος συλλέκτης δίσκων 78 στροφών, που ανακάλυψε για πρώτη φορά μια αίσθηση πατρίδας και θαλπωρής στο άκουσμα των παραδοσιακών ηπειρώτικων τραγουδιών. Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στους μυστηριακούς ήχους ενός ξεχασμένου τρόπου ζωής, που σκιαγραφεί παράλληλα το πορτρέτο ενός ανθρώπου που ανακάλυψε το πνευματικό του καταφύγιο στην άλλη άκρη του κόσμου.

Σκηνοθεσία: Paul Duane
Παραγωγή: Screenworks
Διάρκεια: 78΄

08 Μαρτίου 2019 22:15 – ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
09 Μαρτίου 2019 15:00 – ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Αυτές είναι οι επανακυκλοφορήσεις που θα μας καθηλώσουν στο Netflix και τον Μάρτιο!
Το πρώτο Flea Market για φέτος πλησιάζει!