Skip to content

«Η Πεντάμορφη και το Τέρας»: Το παραμύθι βγαίνει αληθινό!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

wp1809242

Κείμενο: Ζήσης Πιτένης

Είμαστε σε μια εποχή που ο κινηματογράφος φαίνεται να μας παρουσιάζει συνεχώς φαντάσματα του παρελθόντος, καθώς πολλοί ίδιοι τίτλοι πρωταγωνιστούν χρόνια μετά, ανανεωμένοι και εκσυγχρονισμένοι. Την Πέμπτη 16 Μαρτίου έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα η live-action εκδοχή της ταινίας «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», καίριου μέλους της ταινιοθήκης της χρυσής εποχής animation της Disney. Η πρωτότυπη ταινία κυκλοφόρησε το 1991, κερδίζοντας όσκαρ για τους στίχους του Howard Ashman και τη μουσική του συνθέτη Alan Menken, ως η 30η ταινία animation της αμερικανικής εταιρείας. Ο Bill Condon, σκηνοθέτης της καινούργιας παραγωγής, πίστευε πως η μουσική των παραπάνω έχει πολλά ακόμα να δώσει, γι’ αυτό και πίστεψε περισσότερο στο εγχείρημα.

[youtube id=”iXfEc4wG208″]

Στη νέα αυτή ταινία της ιστορίας «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», βασισμένη και πάλι στην ιστορία της Jeanne-Marie Leprince de Beaumont, πρωταγωνιστεί ένα εκθαμβωτικό cast ηθοποιών. Μια μείξη βρετανών – αμερικανών, με τη ζυγαριά να γέρνει προς το μέρος των βρετανών. Η Μπελ δεν είναι άλλη από την Emma Watson, την fan-favorite Ερμιόνη του κινηματογραφικού Χάρι Πότερ, ενώ ο Dan Stevens δίνει τα χαρακτηριστικά του στο Τέρας. Ένα Τέρας, που οφείλω να τονίσω πως είναι τόσο καλοφτιαγμένο και έχει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να το αγαπήσουμε. Ο ουσιαστικός αντίζηλος της ταινίας, ο Luke Evans στο ρόλο του Γκαστόν, καταφέρνει να γίνει όσο ενοχλητικός θα έπρεπε. Από τους αυλικούς του πρίγκηπα – τέρατος ξεχώρισα τους αγαπημένους Ian McKellen (Τικιτάκας, το ρολόι) και Ewan McGregor (Λουμιέρ, το κηροπήγιο) αλλά και την φανταστική Emma Thomson (Κ. Τσαγερό, η τσαγιέρα), που ερμηνεύει και μεγάλο μέρος των τραγουδιών της ταινίας.

Θα περίμενε κανείς πως αληθινοί ηθοποιοί και ο αληθινός κόσμος θα χαλούσαν τη μαγεία που χτίζει το παραμύθι της Μπελ. Με τη σκηνοθεσία του Condon, την ερμηνεία των τραγουδιών και το «πεντάμορφο» παραμυθένιο πλατώ που έφτιαξαν οι συντελεστές στον υπολογιστή, βρίσκεσαι σε μία αμιγώς Disney-κή ταινία. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την animation εκδοχή της, μάλιστα φωτίζει πτυχές των χαρακτήρων όπως δεν τους είδαμε ποτέ αλλά σέβεται όσο χρειάζεται την ταινία – έμπνευσή της. Η Emma Watson είναι μια εξαιρετική Μπελ και υποκριτικά και τραγουδιστικά, όπως και οι συμπρωταγωνιστές τους, με αποκάλυψη την Emma Thomson. Λίγο το Τέρας λόγω της «πειραγμένης» του φωνής, ίσως σας ακουστεί παράξενα, αλλά θα έχετε δίκιο. Αγάπησα να μισώ κάθε στιγμή του Evans στο ρόλο του Γκαστόν, που ήταν για σκότωμα από την ώρα που εμφανίστηκε. Το παλάτι και το μαγεμένο του προσωπικό έκλεψαν την παράσταση από την αρχή της ταινίας, ενώ το Τέρας γοήτευσε τις καρδιές μας στην πορεία.

beauty_beast_SD6_758_426_81_s_c1

Οι περισσότεροι απ’ όσους παρευρέθηκαν στην πρεμιέρα θα γνώριζαν λογικά την πλοκή της ταινίας. Άλλωστε θα ήταν δύσκολο να μη γνωρίζει κανείς τι συμβαίνει σε κλασική ταινία της Disney. Παρ’ όλα αυτά, με τη μουσική της επένδυση και τα σωστά, στο μεγαλύτερο μέρος τους, σκαμπανεβάσματα της ταινίας, καταφέρνει να διατηρήσει την αγωνία. Μπορεί σε σημεία να φαινόταν κουραστικό αλλά φρόντισαν να ξεκουράσουν τα πολλαπλά κωμικά στοιχεία, τα οποία βρήκα πραγματικά διαμαντάκια. Σίγουρα δεν είναι η ταινία που θα προτιμήσει ο αντρικός πληθυσμός, αλλά αν έχετε την κατάλληλη παρέα μπορείτε να βρείτε το δρόμο σας προς το σινεμά. Είναι αρκετά περισσότερο μιούζικαλ απ’ όσο το περίμενα, οπότε για αυτό θα πρέπει να κρίνετε μόνοι σας. Πάντως, το παραμύθι της το είπε η ταινία. Κι αυτό ήθελα να κάνει.

Κλείνοντας, πρέπει να σας πω για την ιδιαιτερότητα των υπότιτλων. Η Disney επέλεξε στην υποτιτλισμένη έκδοση (υπάρχει και μεταγλωττισμένη για μικρότερες ηλικίες) μια πιο ελεύθερη απόδοση των διαλόγων για να ταιριάξει και με τη μουσικότητα του φιλμ. Υπάρχει πιθανότητα να σας ξενίσει ότι τα τραγούδια δεν είναι μεταφρασμένα, αλλά αποδίδονται όπως θα τραγουδιόταν. Αν είσαστε τόσο μεγάλοι φαν της κλασικής ταινίας animation, θα παρατηρήσετε ότι χρησιμοποιούνται οι στίχοι της πρωτότυπης ελληνικής μεταγλώττισης για τα τραγούδια. Αν λοιπόν έχετε μερικές ώρες για ξόδεμα και απόδραση από την πραγματικότητά μας, ταξιδέψτε σε μια μαγεμένη Γαλλία του 18ου αιώνα. Βρεθείτε στο χωριό της Μπελ και στο παλάτι του Τέρατος, που δημιούργησε η μάγισσα του παραμυθιού, για να μας θυμίζει ότι η αληθινή ομορφιά βρίσκεται μέσα μας. Μήπως να την πιστέψουμε;

Beauty and the Beast

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
20 τραγούδια για την Άνοιξη!
Οι Monster Magnet επιστρέφουν στην Αθήνα!